iPhone 6 Plus

Bigger than better
03 Νοεμβρίου 2014 02:32
iPhone 6 Plus

Είτε αγαπάς, είτε μισείς, είτε απλά αδιαφορείς για τα προϊόντα της Apple, είσαι σχεδόν υποχρεωμένος να αποδεχτείς ότι θα τα βλέπεις παντού, μιας και καλώς ή κακώς βρίσκονται πράγματι παντού. Στο στούντιο των Unboxholics έφτασε το iPhone 6 Plus της Apple, ίσως το πιο πολυσυζητημένο smartphone της αγοράς, τόσο για καλούς, όσο και για τους όχι και τους πιο κολακευτικούς λόγους -δε χρειάζεται, νομίζω, να σας υπενθυμίσω το #bendgate. Στα χέρια μου έχω την Silver έκδοση των 16GB, ωστόσο έρχεται και σε Gold και σε Space Grey αποχρώσεις, καθώς και σε 64GB και 128GB εκδόσεις.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι συσκευασία, της οποίας η minimal αισθητική, αυτή τη φορά το παράκανε, μιας και εκτός από ένα iPhone στο πλάι, όλα τα υπόλοιπα είναι λευκά. Το πακετάρισμα, όπως συνηθίζεται από την Apple, είναι υποδειγματικό και εντός του κουτιού, πέρα από το τηλέφωνο, υπάρχει ο γνωστός φάκελος ο οποίος περιέχει την καρφίτσα για τη nano-Sim, manuals και δύο αυτοκόλλητα με το logo της εταιρίας, το μετασχηματιστή ρεύματος και τα γνωστά και πολύ ποιοτικά, κατά την άποψή μου, ακουστικά που λειτουργούν και ως hands-free.

Η Plus έκδοση του iPhone 6 χαρακτηρίζεται κυρίως από το μεγάλο μέγεθός του. Η Apple, ξεχνώντας τις δηλώσεις που έκανε πριν λίγα χρόνια για τα «μεγάλα» τηλέφωνα και τους αντίχειρες, μπαίνει κανονικά στην αγορά των phablets, μιας και η οθόνη του Plus φτάνει τις 5.5 ίντσες. Πριν μιλήσω για το σχεδιασμό, θα ήθελα να σταθώ στο μέγεθός του, αφού τα 158.1mm στο ύψος και τα 77.8mm στο πλάτος συνθέτουν ένα αισθητά μεγαλύτερο τηλέφωνο από αυτό που έχουμε συνηθίσει από τις συσκευές με παρόμοιες οθόνες. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στα μεγάλα bezels γύρω από την οθόνη.

Από την άλλη έχουμε μία εξαιρετικά λεπτή συσκευή με μόλις 7.1mm στο πάχος. Βέβαια, αυτό είναι κάτι το οποίο η Apple το πλήρωσε, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, αφού όλοι είδαμε τα videos που απεικόνιζαν το Plus να λυγίζει. Η ίδια ισχυρίζεται ότι το ποσοστό των συσκευών που της επιστράφηκαν λόγω λυγίσματος είναι μηδαμινό, ωστόσο αν ήμουν κάτοχος του Plus θα το σκεφτόμουν και δεύτερη φορά αν ήθελα να το βάλω στην τσέπη εφαρμοστού παντελονιού όσο κάθομαι. Σχεδιαστικά τώρα, είμαι διχασμένος. Αφενός έχουμε πολύ καλής ποιότητας υλικά, με το αλουμίνιο σε όλο το περίγραμμα και το πίσω μέρος να χαρίζει μία στιβαρή κατασκευή και γενικά ένα πολύ premium αποτέλεσμα, αφετέρου υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που εμένα δε μου γεμίζουν και τόσο το μάτι, όπως είναι οι παράξενες και άσχημες γραμμές που ενώνουν τα πίσω μέρη. Επιπλέον δε θα έλεγα πως είμαι και ο μεγαλύτερος θαυμαστής των πολλών καμπυλών, οι οποίες είναι παρούσες σε όλη τη συσκευή, ακόμη και εκεί που τελειώνει το μπροστά γυαλί. Γενικά, αν και κομψό, ποιοτικό και premium, το νέο design δε μου αρέσει όσο αυτό των iPhone 5 και 5S. Για την ιστορία να αναφέρω πως το βάρος του φτάνει τα 172g.

Η διάταξη των πλήκτρων και των διαφόρων μερών είναι παρόμοια με τα προηγούμενα iPhone, ωστόσο θα πρέπει να σταθώ σε δύο πράγματα. Πρώτον στο γεγονός ότι για πρώτη φορά σε iPhone το power button βρίσκεται στο δεξί μέρος και δεύτερον στο ηχείο, το οποίο αν και δεν είναι στέρεο με εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του, μιας και παράγει έναν πολύ δυνατό, «μπασάτο» και καθαρό ήχο. Επίσης, δε ξέρω αν θα πρέπει να αγχώνεται κάποιος που ο φακός της κάμερας προεξέχει λιγάκι στο πίσω μέρος. Υπάρχει βέβαια ένα μεταλλικό δαχτυλίδι που το προστατεύει, αλλά εγώ δε θα το άφηνα χωρίς θήκη και πολύ άνετα σε μία σκληρή επιφάνεια.

Και πάμε τώρα στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Τα αναφέρω εν τάχει, θα τα αναλύσω αμέσως μετά. Το iPhone 6 Plus έρχεται με το A8 επεξεργαστή, ο οποίος είναι 64-bit αρχιτεκτονικής, αποτελείται από δύο πυρήνες και χρονίζεται στα 1.4GHz. Επιπλέον, υπάρχει και ένας δευτερεύον επεξεργαστής, ο M8, ο οποίος ελέγχει το γυροσκόπιο, το νέο βαρόμετρο και τέτοιου είδους λειτουργίες. Στα γραφικά υπεύθυνος είναι ένας ισχυρός τετραπύρηνος PowerVR GX6450. Η μνήμη Ram του συστήματος φτάνει το 1GB, ενώ ο διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης φτάνει τα 16GB στην έκδοση που δοκίμασα εγώ, από τα οποία ελεύθερα μένουν τα 11GB. Η οθόνη, τεχνολογίας Retina, έχει ανάλυση Full HD στην οποία χαρίζονται 401ppi στην πυκνότητα των pixels. Η μπαταρία σε ρεύμα έχει χωρητικότητα 2915mAh και εδώ πρέπει να τονίσω πως από τη μία τη βρήκα αισθητά καλύτερη από αυτήν του iPhone 5S –κρατάει μία ολόκληρη μέρα- από την άλλη για να φορτίσει πλήρως χρειάζεται περισσότερες από 3.5 ώρες. Τέλος υποστηρίζεται μία μεγάλη γκάμα από 3G και 4G LTE δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά, κατά γενική ομολογία δεν εντυπωσιάζουν, ειδικά για μία τόσο high-end συσκευή όπως το iPhone 6 Plus. Αν κάποιος, όμως, προσπεράσει και -ας μου επιτραπεί η έκφραση- «καταπιεί» τα νούμερα των specs, θα συνειδητοποιήσει ότι έχει να κάνει να κάνει με ένα ικανότατο και πολύ γρήγορο τηλέφωνο. Θα πρέπει επίσης να αντιληφθούμε πως το 1GB στο iOS είναι αρκετό και ίσο όσο τα 2Γgb ή 3GB σε άλλες συσκευές. Και όσο και να ήθελα να αποδείξω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, η συσκευή δε μου έδωσε το πάτημα αφού έκανε τα πάντα ταχύτατα. Από την άλλη, τα παιχνίδια, ακόμη και τα πιο απαιτητικά τα έτρεχε με χαρακτηριστική ευκολία, ενώ και από multitasking τα πηγαίνει περίφημα. Βέβαια, υπάρχει και ο αντίποδας σε όλο αυτό που λέει ότι εφόσον τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι χαμηλά, δεν υπάρχει και λόγος η συσκευή να είναι τόσο ακριβή.

Όσον αφορά την οθόνη τη βρήκα όπως περίμενα, δηλαδή πανέμορφη. Όντας κάτοχος της 2K οθόνης του Oppo Find 7, η Retina display του Plus δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει στην ευκρίνεια, ενώ από πλευράς χρωμάτων, επιπέδου μαύρου και λευκού, καθώς και γωνιών θέασης, η οθόνη της Apple είναι εντυπωσιακή. Ο Fingerprint sensor που πρωτοεμφανίστηκε στο iPhone 5S έρχεται ελαφρώς βελτιωμένος, αλλά το ίδιο ανούσιος για εμένα. Το μεγάλο μου πρόβλημα, πέραν από την τιμολογιακή πολιτική της Apple και αυτό που θα με εμπόδιζε από το να επενδύσω πλέον σε smartphone της εταιρίας είναι το λειτουργικό. To iOS 8 έχει κάνει μερικά τίμια βήματα, ενώ έχει δεχθεί μερικές καλοδεχούμενες προσθήκες και βελτιώσεις, όμως συνεχίζει να με κάνει να νιώθω εγκλωβισμένος και ανήμπορος στο να κάνω πράγματα ή να το φέρω στα μέτρα μου, όπως κάνει τέλεια εδώ και χρόνια το Android.

 

Σαφέστατα και οι επιλογές που δίνονται μέσω του πλουσιότερου online καταστήματος της βιομηχανίας, του App Store, είναι πολλές και μπορούν να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες ακόμη και των απαιτητικών, αλλά όπως και να το κάνουμε, το iOS είναι ένα κλειστό και αυστηρό λειτουργικό και εγώ με τις αυστηρότητες, δεν τα πάω και πολύ καλά μιας και σε κάτι που αγόρασα και πλέον μου ανήκει θα ήθελα να έχω μία σχετική ελευθερία. Όσον αφορά τις αποκλειστικές λειτουργίες του Plus, η πιο αξιοσημείωτη είναι αυτή του Landscape Mode που επιτρέπει την περιστροφή της οθόνης ακόμη και στο home screen, όπως δηλαδή συμβαίνει και στα iPad.

Το πιο αξιοζήλευτο χαρακτηριστικό του iPhone 6 Plus είναι η κάμερα. Μπορεί να μην υφίστανται 4K αναλύσεις και πολλά megapixels στην ανάλυση, μιας και έχουμε μόλις 8MP στην κύρια και 1.2MP στη δευτερεύουσα κάμερα, οι ικανότητες της συσκευής σε φωτογραφίες και βίντεο είναι εντυπωσιακές. Optical image stabilization, εκπληκτικό HDR, 60fps στα 1080p, μέχρι και 240fps σε 720p βίντεο, time lapse λειτουργία, ταχύτατο autofocus, dual-LED flash για καλύτερη απόδοση στις σκοτεινές λήψεις και με 2.2 aperture, συνθέτουν ένα εκπληκτικό σύνολο. Δείτε τα samples στο βίντεο που συνοδεύει το κείμενο και βγάλτε μόνοι τα συμπεράσματά σας.

Το iPhone 6 Plus κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα €859, δηλαδή με ένα «καπέλο» της τάξεως των €60 σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη και χωρίς καπέλο όμως θεωρώ την τιμή της συσκευής εξωφρενική, ειδικότερα όταν κοιτάω τα τεχνικά χαρακτηριστικά και δε βλέπω κάτι που να τη δικαιολογεί. Με μία πιο ήπια κοστολόγηση, θεωρώ πως τα iPhone δε θα είχαν αυτήν την πολύ «κακή» φήμη. Από την άλλη, ίσως και αυτό να είναι που τα κάνει τόσο σημαντικά, γιατί ως γνωστόν το «ότι πληρώνεις παίρνεις» για πολλούς συνεχίζει να είναι κανόνας στις αγορές τους. Βέβαια, εγώ έχω εντελώς διαφορετική άποψη, αλλά δεν είναι επί του παρόντος.

Tags: