OnePlus One

Το πιο τσουχτερό χαστούκι της αγοράς...
08 Αυγούστου 2014 09:20
OnePlus One

Το τηλέφωνο το οποίο τους τελευταίους μήνες είναι πιο διάσημο από ναυαρχίδες τεράστιων εταιριών, έφτασε στους Unboxholics. Πρόκειται για το OnePlus One, το κινεζικής καταγωγής "τέρας" που μαζί με το Oppo Find 7 απολαμβάνουν, ήδη, την αναγνωσιμότητα που τους αξίζει -η οποία οφείλεται στην απίστευτη αναλογία απόδοσης-τιμής. Το smartphone που παρουσιάζεται στο παρόν άρθρο κοστίζει περίπου €300. Με βάση αυτό το νούμερο, λοιπόν, φροντίστε να κάνετε όλους τους απαραίτητους υπολογισμούς και τις πρέπουσες αντιστοιχίες. Για την ιστορία, πρέπει να αναφέρω πως το One έρχεται σε λευκό και μαύρο χρώμα και σε 16GB και 64GB εκδόσεις. Όπως και στην περίπτωση του τελευταίου, το smartphone έρχεται σε μία άριστη συσκευασία που παρόμοιά της δεν έχω συναντήσει ούτε σε συσκευές τριπλάσιου και τετραπλάσιου κόστους. 

Ας πιάσω το OnePlus One. Από πού να ξεκινήσω και που να τελειώσω. Η ποιότητα κατασκευής είναι κατά την άποψή μου αποστομωτική δεδομένου της τιμής αλλά και του γενικού συνόλου. Το μεταλλικό περίβλημα, η απίστευτα στιβαρή κατασκευή και τα πολύ καλά πλαστικά σχεδόν σπάνε πλάκα με την τιμή. Το πίσω μέρος έχει μία matte υφή που δεν απέχει και πολύ από το να χαρακτηριστεί βελούδινη. Προσωπικά, ως γνωστόν, έχω θέμα με τέτοιου είδους επιφάνειες μιας και γλιστράνε πολύ στα χέρια μου.

Στο μπροστά μέρος συναντώ τη δευτερεύουσα κάμερα των 5MP, τους αισθητήρες της οθόνης και το ηχείο των κλήσεων, που όπως και στην περίπτωση του Find 7, έτσι και εδώ οι επιδόσεις του είναι πολύ απογοητευτικές. Επίσης, εδώ υπάρχουν και τα τρία touch πλήκτρα των βασικών λειτουργιών. Στο κάτω μέρος υπάρχει η microUSB 2.0 θύρα, ένα μικρόφωνο και τα στερεοφωνικά ηχεία της συσκευής. Ο ήχος που παράγουν, είναι σε γενικές γραμμές καλός, η έντασή τους είναι πολύ ικανοποιητική, αλλά δε χαρίζουν εκείνο το μπάσο και την καθαρότητα των ηχείων του Find 7 ή ακόμη καλύτερα του HTC One. Στα αριστερά τώρα υπάρχει το πλήκτρο της αυξομείωσης της έντασης του ήχου και το slot της microSIM κάρτας, ενώ στο πάνω μέρος συναντώ ένα noise cancellation μικρόφωνο και την audio jack θύρα των ακουστικών. Στα δεξιά υπάρχει το power button και πριν συνεχίσω τη ξενάγηση, πρέπει να αναφέρω πως τα πλήκτρα είναι εξαιρετικά clicky κάτι που λείπει από το Find 7. Τέλος, στο πίσω μέρος υπάρχει η 13MP κάμερα του OnePlus One, το dual flash, ένα ακόμη noise cancellation μικρόφωνο και φυσικά το λογότυπο της OnePlus.

Το One Plus One έχει οθόνη με διαγώνιο 5.5 ιντσών, η οποία προστατεύεται από γυαλί Gorilla Glass 3. Το ύψος της συσκευής φτάνει τα 152.9mm, το πλάτος τα 75.9mm και το πάχος τα 8.9mm. Το βάρος του τηλεφώνου αγγίζει τα 162 γραμμάρια. Θυμάστε τα €300 της τιμής του; Ε, λοιπόν, το OnePlus One στο εσωτερικό του κρύβει το Snapdragon 801 chipset της Qualcomm, το οποίο αποτελείται από τον τετραπύρηνο Krait 400 επεξεργαστή που χρονίζεται στα 2.5GHz και τον Adreno 330 που είναι υπεύθυνος για τα γραφικά. Η μνήμη RAM του συστήματος φτάνει τα 3GB, ενώ ο διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης, στην έκδοση που δοκίμασα, είναι 16GB, χωρίς δυνατότητα επέκτασης. Η οθόνη, τύπου LTPS IPS LCD έχει ανάλυση Full HD, με την πυκνότητα των pixels να αγγίζει τα 401ppi. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 3100mAh, φορτίζει σε δύο περίπου ώρες και διαρκεί με ευκολία μία ολόκληρη ημέρα έντονης δραστηριότητας. Τέλος, υποστηρίζονται τα περισσότερα 3G και 4G LTE δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Το OnePlus One έγινε διάσημο, όχι μόνο για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και την τιμή μου, αλλά και γιατί είναι έρχεται με εγκατεστημένο το CyanogenMod 11S. Πρόκειται για μία custom έκδοση του λειτουργικού της Google, που μοιάζει εξαιρετικά στο stock Android, μόνο που χαρίζει μία τεράστια γκάμα επιλογών, από απλά μέχρι και φοβερά πολύπλοκα πράγματα. Πίσω από το CyanogenMod, υπάρχει η 4.4.2 πλατφόρμα του Android. Κατά την άποψή μου το CyanogenMod είναι ο απόλυτος «οργασμός» για τους Android lovers, μιας και είναι απίστευτα παραμετροποιήσιμο και χαρίζει μία μοναδική smooth εμπειρία.

Πρέπει όμως να αναφέρω πως όντας λειτουργικό που μέρα με τη μέρα αναβαθμίζεται, για την ώρα έχει μερικές παραξενιές, όπως το ότι δεν επιτρέπει την καταγραφή 4K βίντεο για πάνω από 4.5 λεπτά, την καταγραφή 1080p βίντεο από την μπροστινή κάμερα, παρά μόνο 720p, την μη καταγραφή ήχου της κύριας κάμερας κατά τα 1080p 60fps και μερικά ακόμη τέτοιου είδους ανόητα κολλήματα. Από την απέναντι όχθη, το λειτουργικό είναι αστραπιαία γρήγορο και με τη βοήθεια των τεράτων που κρύβονται στα γρανάζια, απλά δε μπορεί να κολλήσει. Προσπάθησα να ανοίξω ένα μάτσο εφαρμογές, μπας και τα καταφέρω να το λυγίσω, αλλά δεν τα κατάφερα. Το OnePlus One είναι ίσως το γρηγορότερο smartphone της αγοράς.

Περνάω στην οθόνη. Και εδώ δηλώνω σχετικά ικανοποιημένος. Πρώτα απ’ όλα να πω πως είναι υπερευαίσθητη και ανταποκρίνεται στο παραμικρό άγγιγμα. Αυτό δεν είμαι σίγουρος αν είναι καλό ή κακό, μιας και εξαρτάται από τα γούστα και τις ιδιοτροπίες του καθενός. Όσον αφορά την ποιότητα απεικόνισης, αν προσπεράσει κάποιος τις μέτριες γωνίες θέασης, η φωτεινότητα, τα χρώματα και η ευκρίνεια είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και στην περίπτωση του OnePlus One θα ήθελα καλύτερα επίπεδα στο μαύρο. Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψω την κάμερα. Το OnePlus One είναι το πρώτο smartphone στον κόσμο που μπορεί και απαθανατίζει 4K DCI βίντεο στα κινηματογραφικού επιπέδου 24fps. Γενικότερα, η κάμερα μπορεί να καταγράψει βίντεο σε απλό 4K στα 30fps, 1080p στα 60fps και 720p στα 120fps και όλα αυτά με ένα υποδειγματικό HDR.

Το OnePlus One κυκλοφορεί εδώ και περίπου 1.5 μήνα, με τιμή που ξεκινάει από τα €290 περίπου. Το δυσάρεστο είναι ότι για να το αποκτήσει κανείς θα πρέπει να τρέξει λιγάκι, μιας και δεν πωλείται επίσημα στην Ευρώπη και ο τρόπος που το πουλάει η OnePlus παγκοσμίως, μέσω των invites δηλαδή, δεν είναι και ο πλέον προσιτός. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε πως το φέραμε εμείς, πολύ απλά ρωτήστε μας στο forum του Unboxholics.com. Και ναι, το OnePlus One είναι το πιο τσουχτερό χαστούκι προς όλες τις μεγάλες κατασκευάστριες εταιρίες που όλοι μας πλέον μπορούμε να παραδεχτούμε πως το παρακάνουν με τις τιμές.

Tags: