LG G3

Αυτό που κυνηγούσε η LG
30 Ιουνίου 2014 00:27
LG G3

Αν και κυκλοφορούν δεκάδες, ή καλύτερα εκατοντάδες τηλέφωνα ετησίως, η αλήθεια είναι ότι οι μεγάλοι stars είναι πολλοί λίγοι. Και με τη λέξη stars δεν εννοώ τα καλύτερα τηλέφωνα, αλλά αυτά που έχουν μεγαλύτερη απήχηση ως brand names στο σύνολο του πληθυσμού. Η Apple έχει το iPhone, η Samsung έχει το Galaxy S, ενώ η HTC έχει το One. Η LG αντιμετώπιζε πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα. Αν υποθέσουμε πως το Nexus δεν είναι εξολοκλήρου δικό της παιδί, η εταιρία, παρά τα εξαιρετικά προϊόντα της, δεν είχε αυτό το δυνατό brand name που θα την κάνει να ξεφύγει. Τον Αύγουστο του 2013 η κορεάτικη εταιρία έβαλε το πρώτο λιθαράκι στη δημιουργία μίας σειράς συσκευών που στοχεύει στην κορυφή. Το LG G2 έγινε το brand name που ήθελε η LG και η έλευση του εντυπωσιακού G3, είναι άκρως σημαντική για βιομηχανία.

Το LG G3 έφτασε στα γραφεία των Unboxholics και μετά αρκετές ημέρες παρέα με τη νέα ναυαρχίδα του Android, σας παραθέτω τις απόψεις μου παρακάτω. Αρχικά, η φιλοσοφία του σχεδιασμού δεν έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με τον προκάτοχό του. Το τηλέφωνο εξακολουθεί να έχει τις καμπύλες που γνωρίσαμε στο G2, το ποιοτικό περίγραμμα τού χαρίζει στιβαρή αίσθηση στα χέρια, ενώ το μεταλλική υφής, πλαστικό καπάκι του πίσω μέρους έχει και αυτό από την πλευρά του κάτι να πει. Στο σύνολό του αυτό που βλέπω και νιώθω όταν κρατάω στα χέρια μου το G3 είναι αναμφίβολα υψηλής ποιότητας. Πρέπει όμως να ομολογήσω πως στα δικά μου χέρια, τα οποία όπως έχω αναφέρει αρκετές φορές, είναι ξηρά, το τηλέφωνο γλιστράει επικίνδυνα. Προσωπικά χωρίς θήκη, δε θα μπορούσα να το εμπιστευτώ.

Ο ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ Η QUADHD ΟΘΟΝΗ

Στο μπροστά μέρος συναντάμε τους αισθητήρες της οθόνης, τη δευτερεύουσα κάμερα των 2.1MP, που καταγράφει 1080p βίντεο στα 30fps και το ηχείο των κλήσεων ικανοποιητικών επιδόσεων. Στο κάτω μέρος βρίσκονται η microUSB 2.0 θύρα της φόρτισης, η audio jack θύρα των ακουστικών και ένα μικρόφωνο, ενώ στο πάνω μέρος υπάρχει το IR Blaster και το noise cancellation μικρόφωνο. Όπως συνηθίζεται τελευταία στα smartphones της LG, τα πλήκτρα της αυξομείωσης της έντασης του ήχου και το power button βρίσκονται στο πίσω μέρος. Αρχίζω και το συνηθίζω τελικά ως λειτουργία, ωστόσο συνεχίζω να θεωρώ πως δε φέρνει καμία επανάσταση κατά τη χρήση. Εδώ πίσω υπάρχει, επίσης, η κάμερα των 13MP, το LED του flash και το laser για το auto focus. Για όλα αυτά θα σας μιλήσω παρακάτω.

Αν και το ηχείο του, όσον αφορά την ένταση, είναι αρκετά ικανοποιητικό, οι επιδόσεις του δε διαφέρουν εξαιρετικά από το μέσο όρο των smartphones. Δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω πως το πίσω καπάκι αφαιρείται και έτσι δίνεται στο χρήστη πρόσβαση στη μπαταρία και στα slots των microSIM και microSD καρτών. Η οθόνη του G3 η οποία συνεχίζει να εντυπωσιάζει λόγω του μικρού πλαισίου της, έχει διαγώνιο 5.5 ιντσών. Το ύψος της συσκευής φτάνει τα 146.3mm, το πλάτος τα 74.6mm και το πάχος τα 8.9mm. Το βάρος -με την μπαταρία- αγγίζει τα 149g.

Πάμε τώρα στα άλλα εντυπωσιακά νούμερα του G3. Πρώτα απ’ όλα, ο πρωταγωνιστής στο τομέα των τεχνικών προδιαγραφών είναι η οθόνη. Η TrueHD IPS LCD οθόνη, που παρεμπιπτόντως προστατεύεται από γυαλί Corning Gorilla Glass 3, έχει ανάλυση 2560x1440 pixels, κάτι που μεταφράζεται σε 534 εικονοστοιχεία ανά ίντσα (ppi). Η LG την ονομάζει «QuadHD», άλλοι την λένε «2K», αλλά νομίζω πως δεν έχει σημασία το πως ονομάζεται, αλλά κυρίως το πώς φαίνεται. Και εδώ είναι που πρέπει να πω πως η LG με διέψευσε, μιας και ήμουν από τους δύσπιστους όσον αφορά την ανάλυση, πιστεύοντας ότι δε θα δω σημαντικές διαφορές. Κι όμως, η οθόνη είναι τόσο κοφτερή που μπορεί να «κόψει».

Αν και δε μπορεί να κρύψει τις επιρροές του από το iOS 7, το skin της LG έχει αποκτήσει μία αρκετά minimal νοοτροπία, με λεπτές γραμμές και περιγράμματα, καθώς και απαλά, ξεκούραστα και φιλικά χρώματα.

Βέβαια, για να ξεδιπλωθούν οι αρετές της θα πρέπει να αναπαραχθεί στα pixels της υλικό υψηλότερης ανάλυσης από το στάνταρ 1080p και αυτό είναι κάτι που θα αδικήσει τις δυνατότητές της. Δοκιμάστε να δείτε 4K βίντεο σε αυτήν την οθόνη και θα με θυμηθείτε. Αυτά τα ωραία για την ανάλυση, γιατί ως απόδοση στα υπόλοιπα δε θα έλεγα πως «ρίχνει σαγόνια». Εν συντομία, θα ήθελα καλύτερη αναλογία στην αντίθεση, τα λευκά και τα μαύρα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, ενώ και τα χρώματα εμφανίζονται λιγάκι πιο αδύναμα σε σχέση με άλλες εντυπωσιακές οθόνες, για παράδειγμα όπως αυτή του Samsung Galaxy S5. Μη παρεξηγηθώ, η οθόνη είναι πανέμορφη, αλλά δεν είναι και τέλεια.

Εντυπωσιακά δεν είναι μόνο τα νούμερα της οθόνης, αλλά και αυτά που κρύβονται πιο μέσα. Το smartphone τρέχει με το Snapdragon 801 chipset της Qualcomm, το οποίο περιλαμβάνει τον τετραπύρηνο επεξεργαστή Krait 400 που χρονίζεται στα 2.5GΗz και τον Adreno 330 που είναι υπεύθυνος για τα γραφικά. Η μνήμη RAM του συστήματος βρίσκεται στα 3GB για την έκδοση των 32GB και 2GB για την έκδοση των 16GB. Μη ξεχνάτε, όμως, ότι ο αποθηκευτικός χώρος μπορεί να επεκταθεί με microSD κάρτα έως και 128GB. Η μπαταρία ιόντων λιθίου έχει χωριτηκότητα 3000mAh που αν και δεν το περίμενα, ειδικά με αυτήν την οθόνη, με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο μιας και άντεξε παραπάνω απ’ ότι συνηθίζεται σε αυτού τους είδους τις συσκευές. Τέλος, η ναυαρχίδα της LG υποστηρίζει όλα τα 3G και 4G LTE δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Όντως, το τηλέφωνο, ελέω της οθόνης, ζεσταίνεται σχετικά εύκολα, κάτι που όταν συμβαίνει έχει ως αποτέλεσμα να μην επιτρέπει στο χρήστη να ανεβάσει πάνω από 90% τη φωτεινότητά της.

Το LG G3 έρχεται με εγκατεστημένη την 4.4.2 έκδοση του λειτουργικού της Google, στο οποίο, όμως, έχει προσθέσει ένα αισθητά ανανεωμένο skin. Εκτός από το κλασικό και ευπρόσδεκτο Knock Code, που πρακτικά αντικαθιστά κωδικούς και ξεκλειδώματα, με χτυπήματα των δαχτύλων στην οθόνη, το skin της LG έχει ομορφύνει επικίνδυνα. Αν και δεν μπορεί να κρύψει τις επιρροές του από το iOS 7 της Apple, το λειτουργικό έχει αποκτήσει μία αρκετά minimal νοοτροπία, με λεπτές γραμμές και περιγράμματα, καθώς και απαλά, ξεκούραστα και φιλικά χρώματα. Επιπροσθέτως, έχει αλλάξει ο τρόπος εμφάνισης της multitasking λειτουργίας -προσωπικά δε μπορώ να πως εντυπωσιάστηκα-, έχει προστεθεί δυνατότητα αλλαγής του μεγέθους του πληκτρολογίου, ενώ μία πολύ καλή προσθήκη, ειδικά γι’ αυτούς που σερφάρουν αρκετά, είναι το clipboard tray, που επιτρέπει στο χρήστη την αντιγραφή αρκετών αντικειμένων (πχ προτάσεων ή λέξεων) και μετέπειτα του δίνει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιο απ’ όλα να κάνει επικόλληση. Γενικά πρέπει να παραδεχτώ πως η προσπάθεια που έχει γίνει από την εταιρία, όσον αφορά το λειτουργικό, είναι εμφανής και με λίγη ακόμη δουλειά το skin της LG θα μπορέσει να αγγίξει ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Τώρα, ένα άλλο…φλέγον -κυριολεκτικά όμως- ζήτημα είναι η υπερθέρμανση της συσκευής. Όντως, το τηλέφωνο, ελέω της οθόνης, ζεσταίνεται σχετικά εύκολα, κάτι που όταν συμβαίνει έχει ως αποτέλεσμα να μην επιτρέπει στο χρήστη να ανεβάσει πάνω από 90% τη φωτεινότητά της. Δε σας κρύβω πως αισθάνθηκα λιγάκι περίεργα όταν μου εμφάνισε για πρώτη φορά το σχετικό μήνυμα, αλλά επίσης δε σας κρύβω πως γενικά λειτουργώ τα τηλέφωνα σε φωτεινότητα κάτω του 50%, οπότε περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Περνώντας, τώρα, στα της κάμερας, αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι πως το G3 μπορεί και απαθανατίζει 4K βίντεο (UHD το λέει η LG) στα 30fps, ενώ εντυπωσιακή είναι η λειτουργία της εστίασης η οποία βοηθάται από το laser που σας ανέφερα προηγουμένως. Το laser στέλνει ακτίνες προς τα υποψήφια προς φωτογράφηση αντικείμενα, ο φακός αντιλαμβάνεται αστραπιαία τις ακτίνες και έτσι χαρίζεται το γρηγορότερο focus που έχετε δει σε smartphone. Από πλευράς επιδόσεων, δείτε τη βίντεο παρουσίαση που συνοδεύει το παρόν κείμενο.

Το LG G3 κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες στα ελληνικά καταστήματα στην τιμή των €599 για την έκδοση των 16GB και €649 για την έκδοση των 32GB. Για να είμαι ειλικρινής, η διαφορά των €50 είναι αρκετά μικρή ώστε να προτιμήσει κάποιος την έκδοση με 16GB λιγότερα στον αποθηκευτικό χώρο και 1GB λιγότερο στη RAM. Όπως και να ‘χει, η τιμολογιακή πολιτική της LG είναι σαφέστατα πιο ψύχραιμη απ΄ ότι βλέπουμε από τους υπόλοιπους κολοσσούς του χώρου. Κλείνοντας, πρέπει να πω πως η ναυαρχίδα της LG είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα φαβορί για smartphone της χρονιάς. Απ’ όποια πλευρά και να το κοιτάξεις, όχι απλά δεν απογοητεύει, αλλά τις περισσότερες φορές εντυπωσιάζει, οπότε, γιατί όχι; Οι κάτοχοι του budget δεν πρέπει να το αφήσετε να περάσει απαρατήρητο.

Tags: