Samsung Galaxy S5

Είτε κάνει κάτι πολύ καλά, είτε είμαστε "σκυλί που γαβγίζει και δε δαγκώνει"...
21 Μαΐου 2014 08:16
Samsung Galaxy S5

Παρά τα παράπονα και τη γκρίνια, το Samsung Galaxy S5 γνώρισε μια απίστευτη εμπορική επιτυχία, με 10 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, σε διάστημα μόλις 25 ημερών. Πως, λοιπόν, μία συσκευή που απογοήτευσε κοινό και κριτικούς, και μάλιστα δεν κοστίζει και λίγα, μπόρεσε και πέτυχε τόσες πωλήσεις. Δύο είναι τα πιθανά σενάρια. Είτε το Galaxy S5 κάνει κάτι καλά, είτε το αγοραστικό κοινό είναι ένα σκυλί, που γαβγίζει, αλλά εν τέλει δε δαγκώνει. Στα χέρια μας έχουμε τη ναυαρχίδα όλων των ναυαρχίδων, όχι τόσο από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, αλλά απ' όλα τ' άλλα. Πάμε λοιπόν να δούμε αν το Galaxy S5 άξιζε τις παράξενες κριτικές ή αδικήθηκε από αυτές. Ας ξεκινήσουμε με την εξωτερική εμφάνιση. Εδώ η Samsung ακολούθησε το ίδιο περίπου μονοπάτι με αυτό που έχει πάρει εδώ και αρκετό καιρό με τις συσκευές της. Πλαστικό, καλής ποιότητας καλύπτει ολόκληρο το σώμα της συσκευής, το περίγραμμα στολίζεται από νίκελ λεπτομέρειες, ενώ το πίσω καπάκι αυτή τη φορά αποτελείται από υλικό που δίνει την αίσθηση του βελούδινου και δερμάτινου ταυτόχρονα. Αυτό το texture το κάνει φοβερά ασφαλές κατά το κράτημα και σε συνδυασμό με το λεπτεπίλεπτο γενικό σχεδιασμό, προσωπικά μείναμε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν στην αγορά smartphones με πολύ καλύτερη ποιότητα κατασκευής.

Οι διαστάσεις του είναι οι πλέον φυσιολογικές κατά την άποψή μας για smartphone με οθόνη 5.1 ιντσών. Έχουμε 142mm στο ύψος, 72.5mm στο πλάτος και 8.1mm στο πάχος. Το βάρος του τηλεφώνου, -με την μπαταρία- αγγίζει τα 145 γραμμάρια, επίσης φυσιολογικό νούμερο αναλογικά με το μέγεθός του. Στο μπροστά μέρος του Galaxy S5 βρίσκουμε το ηχείο των κλήσεων, πολύ καλών επιδόσεων κατά τις συνομιλίες, τους αισθητήρες της οθόνης και τη δευτερεύουσα κάμερα των 2MP με δυνατότητα καταγραφής 1080p βίντεο στα 30 fps. Λίγο πιο κάτω, υπάρχει και το παραδοσιακό φυσικό πλήκτρο με λειτουργία ανίχνευσης δακτυλικών αποτυπωμάτων που θα αναλύσουμε παρακάτω, καθώς και τα δύο touch buttons δεξιά και αριστερά αυτού. Στο κάτω μέρος υπάρχει η microUSB 3.0 θύρα για τη γρηγορότερη μεταφορά δεδομένων και ένα μικρόφωνο, στα αριστερά το πλήκτρο της αυξομείωσης της έντασης του ήχου, στα δεξιά το power button που η αλήθεια είναι ότι θα το θέλαμε λιγάκι πιο ογκώδες μιας και καμιά φορά το χάναμε κατά την αφή, ενώ στο πάνω μέρος βρίσκεται το IR blaster, το μικρόφωνο απομόνωσης του ήχου και η audio jack θύρα των ακουστικών.

Πίσω τώρα υπάρχει η επιβλητική και ικανότατη κεντρική κάμερα των 16MP, το LED του flash και το ηχείο της συσκευής. Όσον αφορά τις επιδόσεις του ηχείου, επειδή η συσκευή έχει πιστοποίηση IP67, οπότε είναι αδιάβροχη, το περιμέναμε αρκετά χειρότερο. Δεν είναι τέλειο, αλλά ούτε και το χειρότερο που έχουμε ακούσει. Ο ήχος ακούγεται λιγάκι "θολός" και "μπουκωμένος", αλλά η ένταση και τα μπάσα ήταν ικανοποιητικά. Το πίσω εύκαμπτο καπάκι αφαιρείται και έτσι δίνεται στον χρήστη πρόσβαση στην μπαταρία, στην κάρτα SIM και στο Slot της microSD κάρτας.

Και μιας αναφερθήκαμε παραπάνω στην IP67 πιστοποίηση, πράγματι το Galaxy  S5 αντέχει αρκετή κακομεταχείριση από σκόνη και νερό. Συγκεκριμένα αντέχει για 30 λεπτά -περίπου- σε νερό βάθους 1 μέτρου. Εμείς το ταλαιπωρήσαμε λιγάκι, ειδικά με το νερό και παρά τα μίνι καρδιακά επεισόδια της ομάδας, μας έβγαλε ασπροπρόσωπους -δηλαδή όχι εμάς, τη Samsung και τους μηχανικούς της. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε σε αυτό το θέμα είναι να βεβαιώνετε κάθε φορά ότι το πίσω καπάκι έχει σφραγίσει καλά και ότι το καπάκι στη θύρα USB είναι καλά κλειστό. Από εκεί και πέρα μην το φοβάστε, αντέχει!

Αυτό που πραγματικά λατρέψαμε στη συσκευή της Samsung είναι η Super AMOLED οθόνη, που κατά πάσα πιθανότητα είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί εκεί έξω.

Στον τομέα που τα...άκουσε η Samsung είναι στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Πολύς κόσμος περίμενε από την εταιρία να κάνει το επόμενο βήμα όσον αφορά τα specs, αλλά για κάποιον λόγο οι Νοτιοκορεάτες προτίμησαν να μείνουν στο παρόν. Έτσι, εν τάχει, το Galaxy S5 τρέχει με το Snapdragon 801 chipset, δηλαδή με τον Krait 400, έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή που χρονίζεται στα 2.5GHz και τον Adreno 330 που είναι υπεύθυνος για τα γραφικά. Η μνήμη RAM του συστήματος είναι 2GB, ενώ ο διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης είναι 16 ή 32GB ανάλογα την έκδοση που θα προτιμήσετε. Παρεμπιπτόντως υποστηρίζεται microSD κάρτα μέχρι και 128GB. Η οθόνη προστατεύεται από γυαλί Gorilla Glass 3, είναι τύπου Super AMOLED και έχει ανάλυση 1080p με πυκνότητα pixels περίπου 432ppi.

Η ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ SELLING POINTS ΤΟΥ GALAXY S5

Η μπαταρία του είναι κατά την άποψή μας ένα από τα σημαντικότερα "selling points" της συσκευής. Έχει χωρητικότητα 2800mAh και προς έκπληξή μας, με μέγιστη φωτεινότητα, ενεργοποιημένα GPS, Wi-Fi και mobile data, άντεξε σχεδόν δύο 24ωρα πριν μπει στην πρίζα. Δε ξέρω πως φαίνεται εσάς αυτό το επίτευγμα, αλλά για αυτήν τη συσκευή, με αυτά specs και αυτήν την οθόνη, η μπαταρία είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Τέλος, η ναυαρχίδα της Samsung, αναμενόμενα, υποστηρίζει όλα τα 3G και 4G LTE δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Ένα από τα απογοητευτικά χαρακτηριστικά του S5 είναι ο fingerprint sensor του κεντρικού πλήκτρου, ο οποίος ενεργοποιείται σε ολίσθηση του δαχτύλου από πάνω προς τα κάτω. Εκτός ότι πολλές από τις προσπάθειες ενεργοποίησης δεν τις αναγνώριζε, σε γενικές γραμμές το θεωρούμε ένα ανούσιο feature. Ναι, έχει πιστοποιηθεί από την PayPal για γρήγορες συναλλαγές, υποστηρίζει αρκετά δάχτυλα και κάθε δάχτυλο μπορεί να δεχθεί διαφορετικές λειτουργίες και χρήσεις, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύω πως λίγοι είναι αυτοί που θα νιώσουν καλά έχοντάς το ενεργοποιημένο.

Πάμε τώρα στο λειτουργικό. Το Galaxy S5 έρχεται με εγκατεστημένη την 4.4.2 έκδοση του λειτουργικού Android, ωστόσο έχει υποστεί βαριά παραμετροποίηση από τη Samsung. Το λεγόμενο "Magazine UI" της εταιρίας είναι...πνιγμένο σε λειτουργίες και χαρακτηριστικά που αν πούμε να τα αναφέρουμε όλα, θέλουμε πραγματικά πολλές σελίδες παρουσίασης. S Health, S Voice, gestures για χέρια και τα μάτια, λειτουργία έκτακτης ανάγκης baby cry recognition και τόνους ακόμα από χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, ευπρόσδεκτα όλα αυτά, αλλά στην τελική φορτώνουν το χρήστη και το τηλέφωνο με δεκάδες αχρείαστα πράγματα που πολλά από αυτά δεν απενεργοποιούνται οπότε δεσμεύουν άδικα πόρους από το σύστημα. Ένα επίσης απογοητευτικό χαρακτηριστικό του S5 είναι το "My Magazine" που εμφανίζεται με slide της οθόνης από αριστερά προς δεξιά. Το "Περιοδικό μου" (στα ελληνικά) εμφανίζει άρθρα και ειδήσεις από αγαπημένα και δημοφιλή μέσα. Το πρόβλημα είναι ότι λειτουργεί κάπως αργά, ενώ πολλές φορές κολλάει χωρίς λόγο. Ένα πολύ ευπρόσδεκτο χαρακτηριστικό όμως είναι το Ultra Saving Mode που πρακτικά απενεργοποιεί τα πάντα στη συσκευή, κάνει ασπρόμαυρη την οθόνη και θέτει σε λειτουργία μόνο τα βασικά: τηλέφωνο, μηνύματα, ρολόι, ημερολόγιο κλπ. Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να κάνει το Galaxy S5 να λειτουργεί για περισσότερο από μία εβδομάδα χωρίς φόρτιση.

Αυτό που πραγματικά λατρέψαμε στη συσκευή της Samsung είναι η Super AMOLED οθόνη, που κατά πάσα πιθανότητα είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί εκεί έξω. Απίστευτη φωτεινότητα, ζωντανά και ρεαλιστικά χρώματα -ίσως λιγάκι υπερτονισμένα αλλά με όμορφο τρόπο-, τρομερές γωνίες θέασης και κρυστάλλινη απεικόνιση. Δε ξέρω αν περιμένατε 2K στην ανάλυση, αλλά η θέαση σε αυτήν την Super AMOLED είναι απόλαυση. Το καλύτερο φυσικά το άφησα για το τέλος. Η κάμερα του Samsung Galaxy S5 είναι το πιο γοητευτικό χαρακτηριστικό του όλου πακέτου. Ο πολύ ιδιαίτερος και τεχνολογικά προηγμένος BSI αισθητήρας, είναι ικανός να χαρίσει μία εξωφρενικά ρεαλιστική απόδοση σε φωτογραφίες και βίντεο. Με ικανότητα απαθανάτισης φωτογραφιών πολλών χιλιάδων pixels και καταγραφή 4K βίντεο στα 30fps, 1080p βίντεο στα 60fps και 720p βίντεο στα 120fps, τα αποτελέσματα που θα πάρετε από αυτήν την κάμερα, θα τα βλέπετε και δύσκολα θα τα πιστεύετε. 

Το Samsung Galaxy S5 κυκλοφορεί εδώ και λίγες εβδομάδες στη χώρα μας με επίσημη τιμή λιανικής τα €749. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Τα χρήματα που ζητάει είναι πάρα πολλά και σίγουρα απευθύνεται σε περιορισμένο κοινό, ειδικά στη χώρα μας. Έχουμε αναφέρει κατ' επανάληψη ότι γενικά αυτές οι τιμές για κινητά τηλέφωνα, είναι τραβηγμένες. Τα €599 μοιάζει με ένα πολύ καλύτερο deal. Ωστόσο, δε σας κρύβουμε πως περιμέναμε πολύ λιγότερα από το Galaxy S5 και πως τελικά εισπράξαμε μία εξαιρετικά premium εμπειρία. Το λάθος της Samsung είναι ότι είχε ενθουσιάσει το κοινό για ένα "εξωγήινο" smartphone, και εν τέλει παρέδωσε κάτι "γήινο". Είτε θέλουμε να την τιμωρήσουμε για την τιμολογιακή της πολιτική, είτε γιατί δεν έκανε το επόμενο μεγάλο βήμα όσον αφορά τα specs, η Samsung έχει αυτή τη στιγμή το πιο φορμαρισμένο smartphone της αγοράς και αυτό καλά θα κάνουμε να το αναγνωρίσουμε λίγο-πολύ όλοι μας.

Σάκης Καρπάς

Tags: