Apple Watch

Με το δεξί στα wearables ο αμερικανικός κολοσσός
09 Ιουνίου 2015 10:05
Apple Watch

Με τα wearables, και δει, τα smartwatch να αποτελούν ένα αναπτυσσόμενο τομέα στην αγορά των gadgets, η Apple δε χάνει την ευκαιρία και αρκετά αργότερα από τον ανταγωνισμό, παραδίδει τη δική της πρόταση στην αγορά. Στα χέρια μας έφτασε το Apple Watch και συγκεκριμένα η Sport έκδοση, ωστόσο διαθέσιμα υπάρχουν άλλα δύο μοντέλα, το Apple Watch και Apple Watch Edition, τα οποία διαφέρουν ως προς τα υλικά και τα μέταλλα που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή. Για την ιστορία, υπάρχει ολόχρυση έκδοση που ξεπερνάει τα $17.000.

Δεν είμαι από τους φανατικούς, ούτε καν του λάτρεις της Apple, αλλά αυτό που πιάνω στα χέρια μου είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Η ποιότητα κατασκευής, τα υλικά, ο σχεδιασμός και η αίσθηση γενικότερα, ξεπερνούν τις προσδοκίες. Από τον τρόπο που κουμπώνουν μεταξύ τους τα λουριά, μέχρι την υφή των αλουμινένιων μερών και του πάνω ανθεκτικού Ion-X γυαλιού, όλα συνάδουν γι' αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα. Σε εμάς έφτασε η έκδοση των 38mm, υπάρχει όμως και αυτή των 42mm που προτείνεται περισσότερο για τους άντρες.

Το Apple Watch αποτελείται από μία retina οθόνη αφής, με υποστήριξη Force Touch και δύο φυσικής υπόστασης πλήκτρα. Το ένα είναι απλό πλήκτρο και το άλλο είναι μία ροδέλα, η Apple το λέει Digital Crown, που όμως πιέζεται και λειτουργεί και αυτή ως πλήκτρο. Στο κάτω μέρος, υπάρχει το ηχείο, το μικρόφωνο και όλοι οι σχετικοί αισθητήρες, όπως είναι ο ψηφιακός παλμογράφος για παράδειγμα. Όσον αφορά τα λουράκια, μπορούν πανεύκολα να αντικατασταθούν, είτε με αυτά της Apple, τα οποία είναι και πανάκριβα, είτε από τρίτες εταιρίες σε σαφέστατα χαμηλότερες τιμές.

Εντυπωσιακή βρήκα την οθόνη του Apple Watch. Τα χρώματα, τα μαύρα, η ευκρίνεια, η φωτεινότητα, ακόμη και σε απευθείας έκθεση στον ήλιο, είναι όλα σε υψηλότατα επίπεδα. Η λειτουργία αφής, επίσης εξαιρετική και με πολύ καλή απόκριση. Ανέφερα και προηγουμένως πως υποστηρίζει και Force Touch που σε διάφορες περιπτώσεις απαιτεί μεγαλύτερη και παρατεταμένη προσπάθεια από το χρήστη. Στα θετικά συγκαταλέγεται και η δόνηση στις ειδοποιήσεις και στις κλήσεις η οποία θα έλεγα περισσότερο πως μοιάζει με μικρά χτυπήματα στον καρπό παρά με τυπική δόνηση. Στα του γυροσκοπίου, πιθανότητα πρόκειται για ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κατηγορία μιας και είναι το μοναδικό από αυτά που έχω δοκιμάσει που λειτουργεί άψογα, όπως στο ότι η οθόνη ενεργοποιείται όταν σηκώνει ο χρήστης το χέρι του κλπ. Στο μοναδικό που θα ήθελα περισσότερα από την Apple είναι στο ηχείο το οποίο είναι λιγάκι αδύναμο σε σχέση με άλλα smartwatch, όπως Gear της Samsung, ενώ δε θα έλεγα όχι και σε μία ενσωματωμένη κάμερα.

Πριν περάσω στις λειτουργίες, επιτρέψτε μου δυο κουβέντες για την μπαταρία. Σε γενικές γραμμές η μπαταρία είναι ικανοποιητική, μιας και στα δικά μου χέρια, κρατούσε κάτι περισσότερο από 1.5 μέρα, ανάλογα βέβαια και τη χρήση που έκανα. Η φόρτιση γίνεται πανεύκολα, απλά τοποθετείτε το ρολόι στη μαγνητική βάση και μέσα σε περίπου μία ώρα η μπαταρία γεμίζει. Το Apple Watch συνδέεται με το iPhone μέσω Bluetooth και αναμενόμενα κάνει ό,τι περιμένει κάποιος από ένα smartwatch. Δέχεται κλήσεις και ειδοποιήσεις, μηνύματα, τρέχει εφαρμογές, παιχνίδια, μετράει τους παλμούς της καρδιάς και φυσικά λέει και την ώρα. Η όλη διαχείριση γίνεται μέσω ενός ειδικού επίσημου app, όπου εκεί ο χρήστης μπορεί να καθορίσει τα πάντα, από το είδος των ειδοποιήσεων που θέλει να δέχεται, ποιες εφαρμογές είναι εγκατεστημένες μέχρι και το γενικότερο UI του ρολογιού.

Επίσης, μέσω του εν λόγω app δίνεται και απευθείας πρόσβαση στον τομέα με τις αποκλειστικά για το Apple Watch εφαρμογές. Για να είμαι ειλικρινής περίμενα περισσότερες εφαρμογές εδώ μέσα, αλλά αυτό είναι κάτι που στο μέλλον μάλλον θα αλλάξει. Επίσης, με απογοήτευσε λιγάκι και η ταχύτητα που ανοίγουν μερικές εφαρμογές. Ήθελα δηλαδή λιγάκι πιο γρήγορες αντιδράσεις, μιας και ο σκοπός των smartwatch είναι να με κάνουν να γλιτώνω χρόνο από το να κοιτάω συνεχώς το τηλέφωνο. Γενικά όμως δε μπορώ να πω πως αντιμετώπισα ιδιαίτερα προβλήματα με τις εφαρμογές.

Στο UI τώρα, η Apple αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι πολύ ιδιαίτερο και όχι τόσο τακτοποιημένο. Αρχικά μου φάνηκε κάπως παράξενος αυτός ο κυψελοειδής τρόπος που εμφανίζεται το hub με τις εγκατεστημένες εφαρμογές, αλλά στην πορεία το συνήθισα και εν τέλει μου άρεσε. Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο χειρισμό και στον τρόπο αλληλεπίδρασης με τις εφαρμογές παίζει το Digital Crown, μέσω του οποίου δίνεται ένας λεπτομερής και όμορφος έλεγχος.

Υπάρχουν επίσης και τα Glances, που εμφανίζονται με slide προς τα πάνω. Αυτά αποτελούν πρακτικά συντομεύσεις διαφόρων εφαρμογών για γρήγορη πρόσβαση. Εννοείται πως η σειρά αλλά και το ποια Glances θα υπάρχουν διαθέσιμα στην οθόνη καθορίζεται από το app στο τηλέφωνο. Από την άλλη, τα Watch Faces, δηλαδή αυτό που θα βλέπει ο χρήστης όταν ενεργοποιείται η οθόνη περιορίζονται μόνο σε αυτά που δίνει εξαρχής η Apple, κάτι που πραγματικά δεν κατάλαβα. Γιατί να μη μπορώ να κατεβάσω και άλλα από το App Store;

 

Κατά τ' άλλα, όλα σχεδόν λειτουργούν με τη φιλοσοφία ενός smartphone, απλά σε μικρότερη οθόνη. Η εξοικείωση είναι γρήγορη και δε νομίζω κάποιος να παιδευτεί ιδιαίτερα. Τέλος, να μη ξεχάσω να αναφέρω τη Siri, με την οποία για πρώτη φορά ένιωσα πως αυτά που έβλεπα στις ταινίες όταν ήμουν πιτσιρικάς και έβλεπα τους ηθοποιούς να μιλάνε σε ρολόγια, τώρα είναι απλά το παρόν και όχι κάτι από το μέλλον.

Το Apple Watch έφτασε στα καταστήματα Seven Spot και όσοι ενδιαφέρεστε απλά επισκεφτείτε αυτόν το σύνδεσμο. Κατ' εμέ είναι ένα εξαιρετικό προϊόν, με τη γνωστή ποιότητα της Apple, τόσο στο hardware, όσο και στο software. Απλά το πρόβλημά μου με τα smartwatch είναι ότι αποτελούν συνοδευτικό αξεσουάρ των τηλεφώνων και όχι αυτόνομα gadgets. Ίσως ακόμη να είναι νωρίς και να πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτή τη φιλοσοφία του αξεσουάρ. Όπως και να 'χει, η αγορά των wearables έχει σοβαρές προοπτικές και η Apple μπήκε με το δεξί.

Tags: