Razer Mamba Tournament Edition (2015)

Ίσως το καλύτερο gaming mouse της Razer
16 Ιουνίου 2015 13:00
Razer Mamba Tournament Edition (2015)

Οι βαλίτσες των Unboxholics από το ταξίδι μας στο Αμβούργο για το press tour της Razer, μεταξύ άλλων, είχαν και μία πολύ ευχάριστη έκπληξη. Στα χέρια μας έφτασε το ολοκαίνουργιο Razer Mamba Tournament Edition, το οποίο η εταιρία αποκάλυψε στο πλαίσιο της Ε3 και αναμένεται να βρει το δρόμο προς τα καταστήματα εντός των επόμενων μηνών. Tournament Edition, για το νέο Mamba, σημαίνει και ενσύρματη σύνδεση, η οποία γίνεται μέσω USB καλωδίου, υφασμάτινων ινών με επιχρυσωμένη άκρη. Για την ιστορία, το κανονικό Mamba θα είναι ασύρματο, ενώ θα συνοδεύεται και από βάση φόρτισης.

Η Razer στο νέο της προϊόν προσπάθησε να κρατήσει τον ενθουσιασμό της σχεδιαστικά, οπότε και παρέδωσε μία λυτή, εργονομική συσκευή, που δίνει έμφαση στις καμπύλες και στο άνετο κράτημα. Θα την ήθελα βέβαια να τολμάει λιγάκι περισσότερο στο σχεδιασμό, αλλά η απλότητα ίσως να είναι εν τέλει το κλειδί της επιτυχίας. Άλλωστε, σε μία τόσο διαδεδομένη σειρά, όπως είναι αυτή των Mamba, δε νομίζω να υπάρχουν περιθώρια για πειράματα. Προσωπικά, θεωρώ το νέο Mamba ίσως το ποντίκι της Razer που έρχεται πιο κοντά από ποτέ στα δικά μου γούστα και μέτρα.

Ίσως να ήθελα soft touch επιφάνειες περισσότερο από την matte υφής επίστρωση που υπάρχει στο νέο Mamba, αλλά όσο δεν είναι λείες ή glossy αυτές οι επιφάνειες, εγώ θα είμαι πάντα ικανοποιημένος. Όσον αφορά το μέγεθός του, το νέο mouse παρέχει φυσιολογικές διαστάσεις που θα ικανοποιήσουν θαρρώ τον μέσο όρο. Έχουμε 128mm στο μήκος, 70mm στο πλάτος και 42.5mm στο ύψος. Ιδανικό βρήκα και το βάρος των 133 γραμμαρίων, νούμερο που δεν το κάνει ούτε εξαιρετικά ελαφρύ, ούτε και βαρύ βεβαίως. Το μεγάλο βάρος δε με ενοχλεί στα ποντίκια, αλλά δε μπορώ σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσω ποντίκια πούπουλα και το Mamba σίγουρα δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Στα αριστερά και στα δεξιά του mouse υπάρχουν οι απαραίτητες και άκρως σημαντικές κατ' εμέ, λαστιχένιες επιφάνειες που βοηθούν εξαιρετικά στην καλύτερη χρήση και, δει, στις περιπτώσεις των παιχνιδιών που απαιτούν απότομες αλλαγές κατεύθυνσης πάνω στο mousepad. Στα αριστερά υπάρχουν επίσης δύο πλαϊνά πλήκτρα, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε σωστό σημείο ώστε να βρίσκονται εύκολα από τον αντίχειρα. Η αίσθηση του κλικ τους είναι τυπική θα έλεγα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση τυπική δεν είναι η αίσθηση των βασικών πλήκτρων, όπου την βρήκα πολύ βελτιωμένη σε σχέση με άλλα ποντίκια της Razer. Τα πλήκτρα έχουν ένα πολύ αυστηρό feedback και έντονη clicky αίσθηση. Στην Tournament έκδοση, η απόσταση από την ενεργοποίηση είναι προκαθορισμένη στα 75g, ενώ στην ασύρματη έκδοση δίνεται επιλογή για αλλαγή αυτής της απόστασης, κάτι πραγματικά πολύ καλό ως κίνηση.

Στα της ροδέλας τώρα, μου άρεσε πολύ το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος μηχανισμός με τα βασικά πλήκτρα κατά το πάτημά προς τα την κάτω κατεύθυνση. Βέβαια, υποστηρίζονται και κλικ προς τα δεξιά και αριστερά, όχι όμως με τόσο “clicky” αίσθηση. Έχουμε να κάνουμε με σταθερή ροδέλα, υψηλού προφίλ, με λαστιχένια επιφάνεια στο κέντρο και φωτιζόμενα δαχτυλίδια δεξιά και αριστερά της. Κάτω από την ροδέλα υπάρχουν δύο επιπλέον πλήκτρα, που εξ αρχής είναι προγραμματισμένα για τη ρύθμιση των DPI. Όλα τα πλήκτρα του mouse όμως είναι πλήρως προγραμματιζόμενα μέσω του Razer Synapse. Για να τελειώσω με τα της εμφάνισης, ώστε να περάσω στον εσωτερικό κόσμο, να πω ότι στην μπροστά όψη η Razer χρησιμοποιεί το παραδοσιακό πλέον πάνελ με τις γρίλιες που μοιάζει με μάσκα από supercar.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στα του Chroma φωτισμού. Εκτός από τη ροδέλα που σας έδειξα προηγουμένως και το λογότυπο της Razer στην πλάτη του ποντικού, έχουμε την προσθήκη δύο φωτιζόμενων λωρίδων πολλαπλών layers παρακαλώ. Αυτό σημαίνει ότι οι λωρίδες μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 7 διαφορετικά χρώματα η κάθε μία. Με μία πληθώρα επιλογών ως προς το εφέ και με καμβά 16.8 εκατομμυρίων διαθέσιμων χρωμάτων, ειλικρινά δε θα χορταίνεται να πειραματίζεστε.

Και περνάω τώρα στα πιο ουσιώδη χαρακτηριστικά του νέου Mamba. Το mouse είναι εξοπλισμένο με τον 5G laser αισθητήρα της Razer, των 16.000 DPI, ιδανικό για χρήση σε πολλαπλές οθόνες. Πρόκειται για αισθητήρας με φοβερή ακρίβεια. Για να καταλάβετε τι εννοώ, αρκεί να σας πω πως σε αντίθεση με άλλα ποντίκια που η αυξομείωση των DPI γίνεται ανά 50 DPI, το νέο Mamba μπορεί να δεχθεί προσαυξήσεις της τάξεως του ενός DPI, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρήστης θα φέρει την ταχύτητα του αισθητήρα ακριβώς στα μέτρα του.

Στα υπόλοιπα νούμερα, έχουμε ένα 1ms χρόνο απόκρισης, 1000Hz στο polling rate, μέγιστη ταχύτητα 210 ίντσες το δευτερόλεπτο και μέγιστη επιτάχυνση τα 50 G. Θέλω, επίσης να σταθώ και στην Lift-Off Cut-Off απόσταση των 0.1mm. Για να καταλάβετε τι εννοώ, στα περισσότερα ποντίκια η ανάγνωση της επιφάνειας από τον αισθητήρα γίνετε σε απόσταση μεγαλύτερη των 0.1mm, πράγμα που σημαίνει ότι όταν χρειαστεί να σηκώσετε και να μετακινήσετε το mouse, ενδέχεται η κίνηση να διαβαστεί και να μετακινηθεί και ο κέρσορας. Στο νέο Mamba, η πολύ χαμηλή απόσταση ανάγνωσης, σημαίνει ότι ο κέρσορας, στις περιπτώσεις μετακίνησης, θα μείνει ακριβώς εκεί που τον αφήσατε πριν προβείτε στην κίνηση. Λεπτομέρεια για πολλούς, αλλά οι πιο επαγγελματίες gamers αυτό το χαρακτηριστικό θα εκτιμήσουν δεόντως.

RAZER MAMBA TOURNAMENT EDITION - VIDEO REVIEW

 

Γενικά, η Razer με το Mamba με ενθουσίασε. Εκτός από το ότι κατασκεύασε ένα πολύ βολικό, όμορφο και ποιοτικό ποντίκι, την βλέπουμε να συνεχίζει να θέλει να κάνει το βήμα παραπέρα όσον αφορά τις τεχνολογίες. Οι περισσότερες από αυτές αφορούν του αθλητές των eSports και όχι τους “θνητούς” gamers, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και περιττές. Προσωπικά, ως ένας απλός PC gamer, απόλαυσα τα πάντα στο νέο ποντίκι. Μερικά bugs στο Synapse 2.0 έκαναν την εμφάνισή τους, αλλά το γεγονός ότι στα χέρια μου έχω review unit που έχει ολοκληρωθεί κατά 90 και όχι 100%, τα όποια μικροπροβληματάκια που αφορούν κυρίως το software, πιθανότατα θα εξαλειφθούν με την τελική κυκλοφορία.

Το νέο Razer Mamba Tournament Edition αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, έναντι €99. Προσωπικά, δηλώνω ενθουσιασμένος από το mouse. Είναι όμορφο, είναι άνετο στη χρήση και για τους πιο επαγγελματίες, αυτές οι τεχνολογίες, είναι σίγουρα ένα χρήσιμο εργαλείο. Αυτό που κυρίως νιώθω είναι ότι η Razer δούλεψε στο νέο Mamba, και αντί να το κάνει πιο εντυπωσιακό, στο “θεαθήναι” του πράγματος, το έκανε ένα καλύτερο προϊόν ως προς την ουσία του. Μη ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά και στη βίντεο συνέντευξη που παραχώρησε ο CEO της εταιρίας Min-Liang Tan στους Unboxholics.

Tags: