SteelSeries APEX Gaming Keyboard

 
17 Οκτωβρίου 2013 21:29
SteelSeries APEX Gaming Keyboard

Στο σημερινό επεισόδιο των Unboxholics, ρίχνουμε μια ματιά στη APEX σειρά gaming πληκτρολογίων της SteelSeries και συγκεκριμένα, στο απλό Apex Raw Gaming Keyboard και στο Apex Gaming Keyboard, που παρά τη μικρότερη ονομασία του, έχει μερικές σημαντικές προσθήκες. Γι' αυτό το λόγο, σήμερα θα αφοσιωθούμε στη "μεγάλη" έκδοση του Apex, ωστόσο στο τέλος του κειμένου, γίνεται αναφορά και για το Apex Raw, καθώς και για τις διαφορές μεταξύ των δύο. Το πληκτρολόγιο συνδέεται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσω USB καλωδίου. Το καλώδιο, το οποίο είναι εύκαμπτο και κατασκευασμένο από υφασμάτινες ίνες για να μην μπερδεύεται με άλλα καλώδια, καταλήγει σε δύο USB βύσματα, το ένα για τη λειτουργία του πληκτρολογίου και το άλλο για τις δύο επιπλέον USB 2.0 θύρες που χαρίζονται στο πίσω μέρος της συσκευής. Το APEX αποτελείται αποκλειστικά από πλαστικό, ικανοποιητικής ποιότητας, ενώ σε σημεία οι σχεδιαστές έχουν τοποθετήσει μερικές γυαλιστερές επιφάνειες, οι οποίες αναμενόμενα προσθέτουν πόντους στο τελικό, οπτικό αποτέλεσμα. Αυτό που λατρέψαμε στο Apex, όμως, είναι τα πλαϊνά μέρη, με το φουτουριστικό σχεδιασμό και την κομψή δομή. Ειδικά όταν φωτίζεται, το Apex είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά, τουλάχιστον εμφανισιακά, πληκτρολόγια της αγοράς.

Το Apex στο αριστερό μέρος, υποδέχεται τα τέσσερα πλήκτρα των layers για γρήγορη εναλλαγή των προφίλ και 10 macro keys, που φυσικά προγραμματίζονται στα μέτρα του χρήστη. Επιπλέον, στο πάνω μέρος και λιγάκι πιο υπερυψωμένα από τα F-keys, βρίσκουμε ακόμη 12 macro keys, οπότε στο σύνολό τους τα φυσικά προγραμματιζόμενα πλήκτρα μακροεντολών είναι 22. Αν στη συνάρτηση προσθέσουμε και τα 4 προφίλ, τότε μιλάμε για 88 συνολικά macro keys. Το νούμερο, αδιαμφισβήτητα είναι εντυπωσιακό.

Τα πλήκτρα του Apex είναι αθόρυβα, χαμηλού προφίλ, με μικρή αλλά σχετικά γρήγορη διαδρομή, δεν είναι μηχανικά και έχουν μέσο όρο ζωής 5 εκατομμύρια πατήματα έκαστο.

Στο κέντρο, η διάταξη των πλήκτρων είναι η παραδοσιακή, ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε πως το πλήκτρο "W" έχει δύο μικρά εξογκώματα, για γρήγορη εύρεση και επιστροφή. ενώ στα πλήκτρα κατευθύνσεων έχουν προστεθεί και δύο επιπλέον κατευθύνσεις, της διαγωνίου στα αριστερά και στα δεξιά. Στο πάνω μέρος υπάρχει ο πίνακας για τις Num, Scroll και Caps Lock λειτουργίες, καθώς και ένα φωτιζόμενο λογότυπο της SteelSeries. στα δεξιά του Apex υπάρχουν έξι ανεξάρτητα media πλήκτρα για τον έλεγχο της μουσικής και των βίντεο.

                                

ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΜΕΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ APEX ΕΙΝΑΙ ΟΙ 5 ΖΩΝΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Αυτό που μας απογοήτευσε από το πληκτρολόγιο, είναι η πολύ παράξενη και ογκώδης μπάρα του Space. Αντιλαμβανόμαστε πως ο σκοπός των σχεδιαστών ήταν να χαρίσουν στο χρήστη μεγαλύτερη επιφάνεια, ώστε να μπορεί να έχει πιο άμεση πρόσβαση, ωστόσο το πολύ χαμηλό προφίλ καθώς και το ελαφρύ, αλλά αισθητό παλαντζάρισμα του πλήκτρου, έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του feedback. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται και η έλλειψη ελληνικών συμβόλων στο layout. Τα πλήκτρα του Apex είναι αθόρυβα, χαμηλού προφίλ, με μικρή αλλά σχετικά γρήγορη διαδρομή, δεν είναι μηχανικά και έχουν μέσο όρο ζωής 5 εκατομμύρια πατήματα έκαστο. Γενικά, το keyboard υποστηρίζει μέχρι και 6 ταυτόχρονα πατήματα, οποιονδήποτε πλήκτρων, αλλά για πιο άμεση καταπολέμηση του ghosting, οι άνθρωποι της SteelSeries έχουν επιλέξει τα 20 πιο δημοφιλή πλήκτρα, τα οποία μπορούν να πατηθούν ταυτόχρονα, χωρίς να μπλοκάρει το keyboard και κατ' επέκταση το παιχνίδι. Το πιο διαφημισμένο χαρακτηριστικό του Apex όμως είναι οι πέντε διαφορετικές ζώνες φωτισμού, που μπορούν να αλλάξουν χρώμα μέσα από μία παλέτα 16 εκατομμυρίων χρωμάτων. Οι συνδυασμοί, αναμενόμενα, είναι ατελείωτοι. Θα θέλαμε λιγάκι περισσότερο ένταση στο φωτισμού των πλήκτρων, αλλά σε γενικές γραμμές δε μπορούμε να πούμε πως είμαστε απογοητευμένοι.

Στο σύνολό τους τα φυσικά προγραμματιζόμενα πλήκτρα μακροεντολών είναι 22. Αν στη συνάρτηση προσθέσουμε και τα 4 προφίλ, τότε μιλάμε για 88 συνολικά macro keys!

Όσον αφορά το Apex Raw, οι διαφορές με το Apex εντοπίζονται στα εξής σημεία: το Apex Raw δεν έχει τα δύο USB ports, το καλώδιο είναι πλαστικό και όχι υφασμάτινο, τα macro keys αντί για 22 είναι 17, τα layers αντί για 4 είναι 2, ενώ δεν υπάρχουν ανεξάρτητα media πλήκτρα. Επιπλέον, το Apex Raw, αν και φωτιζόμενο στα ίδια ακριβώς μέρη με το κανονικό Apex, δε δίνει επιλογή στο χρήστη, πέραν του λευκού χρώματος. Σε όλα τα υπόλοιπα, δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά.

Το SteelSeries Apex Gaming Keyboard κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες στα ελληνικά καταστήματα στην τιμή των €99, ενώ το μικρό αδερφάκι του, το Apex Raw, κοστίζει €30 λιγότερα

Tags: