CoolerMaster HAF XB EVO

Ένα πολύ ιδιαίτερο PC case
05 Νοεμβρίου 2014 13:11
CoolerMaster HAF XB EVO

Όπως αναφέρει σε προηγούμενη παρουσίαση, ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα παρελαύνει από το Unboxholics.com και από ένα PC case της CoolerMaster. Σήμερα θα σας δείξω το CoolerMaster HAF XB EVO, ένα πολύ ιδιαίτερο κουτί που μπορεί μάλιστα να λειτουργήσει και ως test bench, λόγω του ιδιόμορφου σχεδιασμού του. Αδιαμφισβήτητα το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κουτιού είναι το σχήμα του. Σε αντίθεση με τα περισσότερα κουτιά υπολογιστών, το HAF XB EVO είναι τετράγωνο. Με 44.2cm στο μήκος, 42.3cm στο πλάτος και 33cm στο ύψος, το εν λόγω PC case θα δώσει μία εντελώς διαφορετική εικόνα στο γραφείο σας.

Είμαι βέβαιος πως αν είστε απλός χρήστης, δε μπορείτε εύκολα να συμφιλιωθείτε με αυτόν το σχεδιασμό. Υπάρχουν, όμως, μερικά στοιχεία σε αυτό το case που σχεδόν φωνάζουν σε όλους αυτούς που ασχολούνται με το εσωτερικό του κουτιού τους, το μετακινούν και γενικά τους αρέσει να έχουν εύκολη και γρήγορη πρόσβαση εκεί μέσα. Πρώτα απ’ όλα το βάρος του δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλο μιας και ζυγίζει 8.2kg, ενώ υπάρχουν και λαβές στα πλαϊνά μέρη για ευκολότερη μετακίνηση. Επιπροσθέτως, όλα πλαϊνά μέρη, καθώς και το πάνω κομμάτι αφαιρούνται, δίνοντας έτσι πρόσβαση στο χρήση από παντού. Κάτι τέτοιο το βρίσκω εξαιρετικά χρήσιμο για ερασιτέχνες ή επαγγελματίες που κάνουν δοκιμές σε διάφορα κομμάτια hardware. Εν ολίγοις, το κουτί με ελάχιστες κινήσεις γίνεται ένα άνετο και συμμαζεμένο test bench.

Πριν αρχίσω την περιήγηση, θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχόλιο για τη γενικότερη αίσθηση. Αφενός έχουμε να κάνουμε με ποιοτικά υλικά και πολύ στιβαρή κατασκευή που μπορείς να την εμπιστευτείς, αφετέρου στο «μάτι» δε θα έλεγα πως εντυπωσιάζουν, μιας και δίνουν μία φτωχή εικόνα. Ειδικά τα πλαστικά στις δύο μπροστά κολώνες, θα μπορούσαν να ήταν σαφέστατα καλύτερα. Πάμε, όμως, να ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά. Στο μπροστά μέρος βρίσκω τα Power και Reset Buttons, τις υποδοχές για τα ακουστικά και το μικρόφωνο και δύο USB 3.0 θύρες. Στο πάνω κομμάτι του μπροστά μέρους και πίσω από το μεταλλικό φίλτρο βρίσκω δύο XtraFlo ανεμιστήρες της CoolerMaster των 120mm και 1200RPM που τροφοδοτούν με μπόλικο αέρα το εσωτερικό, ενώ υπάρχει χώρος και για δύο ανεμιστήρες των 140mm. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να τοποθετήσετε, φυσικά, και radiator 240mm.

Πιο κάτω υπάρχουν δύο θέσεις των 5.25 ιντσών για optical drives κλπ, στις οποίες θέσεις όμως υποστηρίζονται σκληροί δίσκοι των 3.5 και 2.5 ιντσών. Ακριβώς δίπλα βρίσκω δύο συρτάρια που δύναται να φιλοξενήσουν επίσης σκληρούς των 2.5 και 3.5 ιντσών. Στο πάνω μέρος τώρα, κάτι που εκτίμησα πολύ είναι το πολύ ανοιχτό κομμάτι που χαρίζει εξαιρετικό αερισμό και εννοείται πως αφαιρείται με χαρακτηριστική ευκολία για γρήγορη πρόσβαση στο κουτί. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να τοποθετήσετε μεγάλο ανεμιστήρα των 200mm.

Στο πίσω μέρος τώρα βρίσκω τα επτά slots που δίνονται στην motherboard, το σημείο που προεξέχει το τροφοδοτικό, μία θέση για ανεμιστήρα ή radiator των 120mm στο πάνω μέρος και δύο θέσεις για ανεμιστήρες των 8mm οι οποίοι μπορούν να απομακρύνουν το θερμό αέρα από το κάτω μέρος. Πριν περάσω στο εσωτερικό, να μη ξεχάσω να αναφέρω πως στο κάτω μέρος υπάρχει και ένα φίλτρο που εμποδίζει τη σκόνη από το να εισέλθει εντός του κουτιού. Το φίλτρο αυτό αφαιρείται ώστε να μπορεί να καθαριστεί.

Και ας ρίξουμε μια ματιά στον εσωτερικό κόσμο του case. Καταρχάς υποστηρίζονται mini-ΙΤΧ, microATX και ATX μητρικές πλακέτες, μεγέθη που νομίζω καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του κοινού. Ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το σημείο που εφάπτεται η μητρική, μπορεί να αφαιρεθεί ώστε να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων κατά τη συναρμολόγηση των διαφόρων parts. Μπορεί το κουτί να μοιάζει με μικρό, ωστόσο εδώ μέσα υπάρχει αρκετός χώρος για να χωρέσουν ακόμη και μεγάλα κομμάτια hardware. Πιο συγκεκριμένα χωράει κάρτες γραφικών μέχρι και 33.4cm στο μήκος και ψύκτρες για τον επεξεργαστή μέχρι και 18cm στο ύψος. Επιπλέον, στο κάτω μέρος του κουτιού υπάρχουν συρταρωτές και 100% αποσπώμενες θέσεις που υποστηρίζουν έως και 3 σκληρούς δίσκους ή SSDs. Επιπροσθέτως να αναφέρω πως υπάρχει και πάνελ για απευθείας σύνδεση Sata δίσκων.

Το μοναδικό μου παράπονο, που έχει να κάνει με το πόσο στενά είναι τα πράγματα στο κάτω μέρος του κουτιού, δηλαδή κάτω από τη motherboard, σε αντίθεση με το πάνω μέρος που όλα είναι σαφέστατα πιο άνετα. Υπάρχουν βέβαια επιλογές για καλύτερο cable management αλλά νομίζω πως ένα modular τροφοδοτικό, όπως αυτό που χρησιμοποίησα εγώ για τη δοκιμή, θα κάνει τη ζωή του χρήστη σίγουρα καλύτερη.

Τέλος, πρέπει να αναφερθώ στα επίπεδα θορύβου και φυσικά στις θερμοκρασίες που επικρατούν εντός του κουτιού. Ακριβώς επειδή το πάνω μέρος είναι σχεδόν ανοιχτό μιας και η μεταλλική σίτα δεν είναι αρκετή για να χαρίσει καλή ηχομόνωση, δε θα έλεγα πως είναι ιδανική περίπτωση γι’ αυτούς που θέλουν ένα αθόρυβο κουτί. Από την άλλη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα το εσωτερικό του κουτιού να αερίζεται καλύτερα από το συνηθισμένο, πράγμα που επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα στη θερμοκρασία των διαφόρων parts.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα PC case που προσωπικά θα το πρότεινα σε αυτούς που θέλουν να έχουν άμεση πρόσβαση στο hardware τους και όχι σε αυτούς που θα στήσουν μια φορά το σύστημά τους και το κουτί θα το ανοίξουν την επόμενη φορά που θα προβούν σε αναβάθμιση. Όπως ανέφερα και στην αρχή του επεισοδίου θεωρώ πως είναι μία πολύ καλή πρόταση για τους overclockers ή για αυτούς που προβαίνουν σε δοκιμές. Το CoolerMaster HAF XB EVO κυκλοφορεί στα ελληνικά καταστήματα με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα €99, μία τιμή που νομίζω πως ανταπεξέρχεται στο ύψος των περιστάσεων. Τι λέτε κι εσείς;

Tags: