CoolerMaster Cosmos II

Το "τέρας" της CoolerMaster!
22 Οκτωβρίου 2014 00:07
CoolerMaster Cosmos II

Μπορεί η ουσία να κρύβεται στο εσωτερικό των PC case, ωστόσο η σημασία τους για ένα υγιές σύστημα και χρήστες χωρίς πονοκεφάλους, είναι τεράστια. Από σήμερα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα σκοπεύω να σας δείξω αρκετά από την τεράστια γκάμα PC case της CoolerMaster. Ξεκινάω με το CoolerMaster Cosmos II, το διάδοχο του εξαιρετικού πρώτου Cosmos που χάραξε μία πολύ καλή πορεία στην αγορά. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του Cosmos ΙΙ είναι το μέγεθός του. Δε ξέρω αν μπορεί να μεταφερθεί μέσω της κάμερας η κλίμακα, αλλά πιστέψτε με είναι πολύ επιβλητικό. Συγκεκριμένα έχουμε 70.4 εκατοστά στο ύψος, 66.4 εκατοστά στο βάθος και 34.4 εκατοστά στο πλάτος. Το καθαρό βάρος του αγγίζει τα 22kg!

Αυτό που μου αρέσει πολύ στο case είναι η στιβαρότητα της κατασκευής του καθώς και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί. Στις περισσότερες επιφάνειές του οι σχεδιαστές έχουν τοποθετήσει βουρτσισμένο αλουμίνιο, ενώ ακόμη και τα πλαστικά μέρη, είναι υψηλής ποιότητας. Μεταλλικές στιβαρές λαβές για ευκολότερη μετακίνηση, εξαιρετικά λειτουργικές λαστιχένιες επενδύσεις στο κάτω μέρος οι οποίες όντως δεν επιτρέπουν στο κουτί να μετακινηθεί εύκολα και γενικά ένα σύνολο που ικανοποιεί. Το Cosmos ΙΙ μου αρέσει και εμφανισιακά. Αυτές οι καμπύλες και το γεγονός ότι κρατάει ένα χαμηλού προφίλ ύφος στην όψη, με κερδίζουν. Γενικότερα, δε θα έλεγα πως είμαι από αυτούς που θέλουν κάτω ή πάνω στο γραφείο τους κουτιά που μοιάζουν με διαστημόπλοια.

Ας ξεκινήσω όμως να περιγράφω το κουτί. Στο μπροστά μέρος και με έναν όμορφο τρόπο φανερώνεται το control panel, με τα πλήκτρα. Εδώ έχουμε πλήκτρα και led για τους ανεμιστήρες, ενδείξεις για τους σκληρούς δίσκους, το Power και Reset button. Λίγο πιο κάτω βρίσκω δύο USB 3.0 υποδοχές, τέσσερις USB 2.0 υποδοχές, μία θύρα E-Sata και φυσικά θέσεις για ακουστικά και μικρόφωνο. Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα μερικές USB 3.0 θύρες παραπάνω. Πιο κάτω, ένα εξαιρετικής αίσθησης συρτάρι με μαγνήτες φανερώνει τις τρεις 5.25” θέσεις για τα optical drives κλπ, καθώς και δύο θέσεις 3.5” για σκληρούς δίσκους, οι οποίες μάλιστα ασφαλίζουν με κλειδαριά. Τέλος, στο κάτω μέρος υπάρχει μεταλλικό φίλτρο με μικρές οπές το οποίο αφαιρείται για να καθαριστεί αν και όταν χρειαστεί. Πίσω από το φίλτρο κρύβεται ένας 20 εκατοστών ανεμιστήρας με μπλε LED των 700RPM.

Στο πάνω μέρος υπάρχει η θέση που δύναται να φιλοξενήσει μέχρι και δύο 24 εκατοστών radiators υδρόψυξης, δηλαδή έναν εξωτερικά και έναν εσωτερικά του case. Εδώ η CoolerMaster έχει τοποθετήσει μόλις έναν ανεμιστήρα 12 εκατοστών 1200RPM, ωστόσο πιστεύω πως χρειάζεται τουλάχιστον ακόμη ένας σε αυτούς που δεν έχουν radiator ψύξης. Η πρόσβαση γίνεται πανεύκολα, μέσω βίδας χειρός στο πίσω μέρος. Και σε αυτό το σημείο υπάρχει φίλτρο που μπορεί να κρατήσει τη σκόνη εκτός κουτιού. Στο πίσω μέρος τώρα δεν υπάρχουν εκπλήξεις, αλλά θα σταθώ στα τρία grommets για τις σωλήνες υδρόψυξης που ενδεχομένως να χρησιμοποιείτε, καθώς και στο ένα επιπλέον slot στο κέντρο του κουτιού. Για την ιστορία υπάρχουν συνολικά υπάρχουν 10 slots για PCI hardware εδώ πίσω, ενώ η εταιρία έχει τοποθετήσει ως exhaust λύση έναν 14 εκατοστών ανεμιστήρα των 1200RPM που κάνει εξαιρετική δουλειά παρεμπιπτόντως.

Και περνάω στα πλαϊνά μέρη και κατ’ επέκταση στο εσωτερικό. Το εντυπωσιακό εδώ είναι ότι, τόσο το αριστερό, όσο και το δεξιό πλαϊνό μέρος ανοίγουν σαν πόρτες με το πάτημα ενός διακόπτη στο πίσω μέρος. Ανησυχούσα για τους μεντεσέδες και για το αν αντέχουν λιγάκι ταλαιπωρία, αλλά ευτυχώς είναι μεταλλικοί και νομίζω πως θα ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις. Και στα δύο πλαϊνά έχουμε αεραγωγούς, με φίλτρο φυσικά, ωστόσο θα σταθώ στο αριστερό πλαϊνό μέρος το οποίο, μπορεί να υποστηρίξει μέχρι και δύο 12 εκατοστών ανεμιστήρες που κοιτούν κατευθείαν στην κάρτα γραφικών και στον επεξεργαστή.

Στο εσωτερικό τώρα είναι που ξεκινάει η μαγεία. Όπως μπορεί να διακρίνεται το Cosmos II έχει άπλετο χώρο για να χωρέσετε τα πάντα χωρίς πρόβλημα. Υποστηρίζονται Micro-ATX, ATX, E-ATX μέχρι και XL-ATX μητρικές, συστήματα ψύξης για τον επεξεργαστή μέχρι και 19 εκατοστά, ενώ μπορείτε άνετα να χωρέσετε τέσσερις διπλού slot κάρτες μήκους έως και 38.5 εκατοστών. Εδώ μέσα υπάρχουν 11 θέσεις υπό τη μορφή αφαιρούμενων συρταριών για σκληρούς δίσκους και SSD, ενώ χαρίζεται και ξεχωριστή ψύξη για τις 6 κάτω θέσεις, μέσω δύο ανεμιστήρων 12 εκατοστών.

Δεν πρέπει να ξεχάσω πως υπάρχει ένα αφαιρούμενο φίλτρο στο σημείο που βρίσκεται το τροφοδοτικό, ενώ εκτιμάω το γεγονός ότι έχει τοποθετηθεί αφρολέξ που το τελευταίο εφάπτεται ώστε να απορροφηθούν οι μικροδονήσεις. Πάνω κάτω, όμως, όλα αυτά είναι πράγματα που θα περίμενε κανείς από ένα τόσο μεγάλο κουτί. Αυτό που λάτρεψα στο Cosmos ΙΙ είναι το γεγονός ότι μου έδινε λύση για κάθε πρόβλημα που προέκυπτε γιατί ως γνωστόν, αφενός υπάρχουν κάποιες universal προδιαγραφές, αλλά όλοι ξέρουμε πως κάθε PC έχει διαφορετικές ανάγκες χώρου και διάταξης. Επιπλέον είναι ξεκάθαρο πως οι σχεδιαστές έχουν προνοήσει πως εδώ μέσα ενδεχομένως θα ζουν πολλά καλώδια, τα οποία για πολλούς λόγους δε θα πρέπει να ενοχλούν, ούτε το μάτι, αλλά κυρίως ούτε τη ροή του αέρα. Έτσι, δίνεται η επιλογή στο χρήστη να κρύψει τα καλώδια, χωρίς όμως να χρειαστεί να τα πιέσει ή να λύσει αλγόριθμους με την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Σε αυτό βοηθούν εξαιρετικά οι εσοχές με grommets που δίνονται σε όλη την έκταση του πλαϊνού μέρους.

Τέλος, εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα όσον αφορά τις θερμοκρασίες. Πολύς κόσμος δεν έχει καταλάβει ότι ένα καλό σύστημα ψύξης δεν είναι αρκετό για να κρατηθούν χαμηλά οι βαθμοί και πως το κουτί παίζει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα. Το Cosmos 2 σε αυτόν τον τομέα όχι απλά δεν απογοητεύει αλλά κάνει εξαιρετική δουλειά. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω πως με το ίδιο σύστημα, στο Cosmos 2 είχα τουλάχιστον 5 με 6 βαθμούς κελσίου λιγότερους σε idle λειτουργία. Σε ποιους απευθύνεται; Προφανώς το μέγεθός του και η πληθώρα επιλογών που δίνει, δεν αφορούν τον απλό χρήστη αλλά σίγουρα αυτούς με πιο πολύπλοκα συστήματα, ενώ είναι ο παράδεισος αυτών που απλά θέλουν να έχουν χώρο. Από την άλλη, δε θα έλεγα πως μιλάει μόνο σε enthusiasts και gamers, αλλά νομίζω πως αποτελεί και καλή λύση για επιχειρήσεις με servers ή τεράστια back up machines, μιας και όπως είδατε υπάρχει μπόλικος χώρος και εύκολη πρόσβαση στα πάντα.

Το CoolerMaster Cosmos II κυκλοφορεί στα ελληνικά καταστήματα με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα €378, ωστόσο μπορείτε να βρείτε και φθηνότερα. Προσωπικά, ως το νέο μου κουτί, δηλώνω ενθουσιασμένος από τη δουλειά της CoolerMaster και από το γεγονός ότι νιώθω πως έχω, εκτός από άπλετο χώρο φυσικά, και ευελιξία για το παρόν αλλά και για τα μελλοντικά μου συστήματα. Μείνετε συντονισμένοι στους Unboxholics, μιας και θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη σχετικές παρουσιάσεις.

Tags: