SanDisk Extreme PRO 240GB SSD

Ένας από τους γρηγορότερους SSDs της αγοράς
20 Αυγούστου 2014 10:14
SanDisk Extreme PRO 240GB SSD

Αδιαμφισβήτητα οι SSD είναι εξαιρετικό κομμάτι hardware που έκανε τη ζωή μας με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λίγο καλύτερη, αλλά σίγουρα πολύ γρηγορότερη. Θα τολμήσω να πω πως σιγά-σιγά οι SSD γίνονται μέρος της καθημερινότητάς μας, οπότε είναι η τέλεια περίοδος για να σας δείξω έναν από τους γρηγορότερους της αγοράς. Η SanDisk μας έστειλε τον Extreme PRO των 240GB. Για την ιστορία στην αγορά υπάρχουν εκδόσεις των 480GB και 960GB.

Η Extreme PRO σειρά έρχεται για να διαδεχθεί την επίσης εξαιρετική σειρά Extreme II της SanDisk. Η νέα σειρά, σύμφωνα με την εταιρία, επικεντρώνεται στην αντοχή στο χρόνο. Ως γνωστόν, οι SSD χάνουν μετά από καιρό τις επιδόσεις τους, κάτι που με την Extreme PRO σειρά η εταιρία υπόσχεται να μην απογοητεύσει. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που δίνει 10 ολόκληρα χρόνια εγγύησης. Μάλλον η ίδια έχει φοβερή εμπιστοσύνη στο προϊόν της και εγώ μόνο καλυμμένος μπορώ να αισθάνομαι.

Μαζί με την αγορά, ο χρήστης παίρνει έναν οδηγός εγκατάστασης γραμμένο σε αρκετές γλώσσες, το brucket που θα κάνει τον SSD λιγάκι πιο παχύ για τις περιπτώσεις που απαιτείται και μία κάρτα που τον ενημερώνει για το SanDisk Dashboard, το πρόγραμμα παρακολούθησης και διαχείρισης του δίσκου. Εμφανισιακά δε διαφέρει και πολύ από τα συνηθισμένα. Έχει στιβαρή κατασκευή και ζυγίζει μόλις 58 γραμμάρια. Αναμενόμενα υπάρχουν υποδοχές για βίδωμα, τόσο στο πλαϊνό, όσο και στο κάτω μέρος. Ο Extreme PRO υποστηρίζει το SATA 3 πρωτόκολλο των 6GB/s, αλλά είναι συμβατός και προηγούμενης γενιάς SATA.

  240GB480GB960GB
Performance Seq. Read (up to) 550 MB/s 550 MB/s 550 MB/s
  Seq. Write (up to) 520 MB/s 515 MB/s 515 MB/s
  Rnd. Read (up to) 100K IOPS 100K IOPS 100K IOPS
  Rnd. Write (up to) 90K IOPS 90K IOPS 90K IOPS

Ο SSD ενσωματώνει 19nm NAND flash memory η οποία συνοδεύεται από έναν Marvell Monet controller. Υπάρχει υποστήριξη για TRIM, με τον μέσο χρόνο μεταξύ σφαλμάτων να αγγίζει τις 2.000.000 ώρες. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του Extreme PRO, κατά την άποψή μου, είναι η nCache Pro τεχνολογία που χαρίζει συνεχόμενη σταθερή και υψηλή απόδοση. Τι απόδοση είναι αυτή; Τα νούμερα των δοκιμών μας είναι πραγματικά απίστευτα. Ταχύτητα ανάγνωσης που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 550MB/s και ταχύτητα εγγραφής της τάξεως των 520MB/s σίγουρα δεν είναι κάτι που συναντάς εύκολα σε άλλους SSD. Οι δοκιμές μας έγιναν με το CrystalDiskMark και συγκεκριμένα στην έκδοση 3.0.3 σε λειτουργικό Windows 8.1 64bit.

Εκεί που εμένα προσωπικά με εντυπωσίασε ο Extreme PRO είναι στις επιδόσεις του στα παιχνίδια. Πραγματικά οι χρόνοι φόρτωσης, ακόμη και στα πιο απαιτητικά games, αστραπιαίοι. Προσωπικά ήμουν κάτοχος παλαιότερου SSD της SanDisk και παρόλο που ήμουν ευχαριστημένος, οι διαφορές που συνάντησα με τον Extreme PRO είναι τεράστιες. Και η αλήθεια είναι ότι άπαξ και συνηθίσεις να ζεις με έναν γρήγορο SSD, δεν υπάρχει επιστροφή και ο Extreme PRO είναι από τους γρηγορότερους του εμπορίου.

Η ExtremePRO σειρά SSD της SanDisk κυκλοφορεί από τον Ιούλιο στα ελληνικά καταστήματα με προτεινόμενες τιμές λιανικής τα €185 για την έκδοση των 240GB, €355 για την έκδοση των 480GB και €599 για την έκδοση των 960GB.

Tags: