Razer Leviathan

Η Razer εισβάλει και στα soundbars!
15 Ιανουαρίου 2015 12:32
Razer Leviathan

Η Razer έχει βαλθεί να δώσει και από μία τουλάχιστον πρόταση για κάθε είδους περιφερειακό. Από τη βαλλίστρα της, λοιπόν, δεν γλίτωσαν ούτε τα soundbars, τα οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση ως προϊόντα. Μπροστά από το φακό των Unboxholics πέρασε το Razer Leviathan, ένα soundbar το οποίο προορίζεται για πολλαπλή χρήση, τόσο κάτω από την οθόνη του υπολογιστή, όσο και κάτω από την τηλεόραση. Αρχικά θα μιλήσω για το σχεδιασμό και την ποιότητα κατασκευής, τα οποίο δε σας κρύβω πως μου αρέσουν πολύ. Το Leviathan χαρακτηρίζεται από μινιμαλιστικό design, χωρίς περιττό εικαστικό και από αρκετές καμπύλες. Το δε subwoofer δανείζεται το σχήμα των πλήκτρων των μηχανικών πληκτρολογίων της Razer. Σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και η ποιότητα κατασκευής: πολύ καλά πλαστικά, μεταλλική σίτα στο μπροστά μέρος του soundbar η οποία προστατεύει τα ηχεία και γενικά πρόκειται για μία στιβαρή κατασκευή. Το soundbar έχει μήκος 50 εκατοστών και ύψος περίπου 10 εκατοστών, ενώ το subwoofer καταλαμβάνει 23 και 20 περίπου εκατοστά σε ύψος και πλάτος αντίστοιχα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι είναι ένα προϊόν που δε θα σας ζορίσει να το χωρέσετε, είτε στο γραφείο, είτε σε κάποιο έπιπλο τηλεόρασης.

Ένα αρνητικό που εντόπισα στην περίπτωση που τοποθετηθούν τα υψηλότερα στηρίγματα για μεγαλύτερη κλίση, είναι το γεγονός ότι το soundbar γίνεται ασταθές. Με τα χαμηλά στηρίγματα δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, ενώ αξίζει να αναφέρω πως χαρίζονται και υποδοχές για να στηρίζεται το Leviathan στον τοίχο. Η συνδεσμολογία τώρα έχει ως εξής. Αφού συνδεθεί το καλώδιο ρεύματος για την τροφοδοσία της συσκευής και το ειδικό καλώδιο που επιτρέπει το subwoofer να επικοινωνεί με το soundbar, δίνονται αρκετές επιλογές. Πρώτη και επικρατέστερη επιλογή η audio jack θύρα, στην οποία μπορείτε να συνδέσετε οποιαδήποτε συσκευή υποστηρίζει audio jack 3.5mm, δηλαδή τον υπολογιστή σας, το laptop, το smartphone, το tablet, την τηλεόραση, την κονσόλα σας κ.ο.κ. Δεύτερη και προσωπικά αγαπημένη επιλογή η optical θύρα μέσω της οποίας χαρίζεται και η βέλτιση ποιότητα ήχου μιας και τα δεδομένα μεταφέρονται ψηφιακά. Οι περισσότεροι σύγχρονοι υπολογιστές, καθώς και οι κονσόλες έχουν έξοδο οπτικής ίνας και σας προτείνω να τη χρησιμοποιήσετε.

Τρίτη επιλογή και αυτή που κάνει το Leviathan να ξεχωρίζει από τα απλά ηχεία ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι η δυνατότητα σύνδεσης μέσω Bluetooth τέταρτης γενιάς και τεχνολογίας aptX. Η διαδικασία σύνδεσης με κάποια συσκευή αναπαραγωγής που υποστηρίζει Bluetooth, πχ ένα smartphone, είναι εξαιρετικά απλή. Πιέζετε το σχετικό πλήκτρο στο μπροστά panel του soundbar μέχρι να το δείτε να αναβοσβήνει, ενεργοποιείτε τα Bluetooth της συσκευής και κάνετε αναζήτηση διαθέσιμων συσκευών, έπειτα επιλέγετε το Razer Leviathan και είστε έτοιμοι. Η επικοινωνία πλέον γίνεται ασύρματα και μπορείτε να ακούτε μουσική από το soundbar σε απόσταση έως και 10 μέτρων ακόμη κι αν παρεμβάλει κάποιος τοίχος. Μάλιστα όλη η παραπάνω διαδικασία μπορεί να γίνει ακόμη πιο άμεσα μέχω NFC.

Η αλλαγή του τρόπου εισόδου του ήχου, δηλαδή μεταξύ audio jack, optical in ή Bluetooth γίνεται με το πάτημα των δύο πλήκτρο στα αριστερά του panel. Εδώ υπάρχουν επίσης πλήκτρα για την Dolby τεχνολογία, για τη σίγαση που μάλιστα υπάρχει και φωτεινή ένδειξη όταν είναι ενεργοποιημένη, για την εναλλαγή των τριών προκαθορισμένων ρυθμίσεων για ταινία, μουσική ή βιντεοπαιχνίδι και, φυσικά, δύο πλήκτρα για την αυξομείωση της έντασης του ήχου. Για την ιστορία, πιέζοντας παρατεταμένα το Dolby πλήκτρο και σε συνδυασμό με τα συν και πλην πλήκτρα ρυθμίζεται η ένταση ή καλύτερα η ποσότητα του μπάσου.

Εντός του soundbar κρύβονται δύο full range drivers των 2.5 ιντσών και δύο tweeter drivers για τις υψηλές συχνότητες διαμέτρου 0.74 ιντσών. Η συνολική ισχύς εξόδου αγγίζει τα 30W, η αντίσταση φτάνει τα 8Ω, ενώ έχουν απόκριση συχνότητας από 180Hz εως 20KHz. Το subwoofer passive φιλοσοφίας, χαρακτηρίζεται από driver διαμέτρου 5.25 ιντσών, ίδια συνολική ισχύ εξόδου και αντίσταση με το soundbar και συχνότητα αποκρισης από 20 έως 180Ηz.

Περνάω στην ουσία, δηλαδή στην ποιότητα ήχου που μπορεί να απαραχθεί μέσω του Leviathan. Καταρχάς να ξεκαθαρίσω πως παρόλο που η ίδια η Razer προσπαθεί να προωθήσει το soundbar ως σύστημα εικονικού surround ήχου, η πραγματικότητα την διαψεύδει. Η ενεργοποίηση της Dolby τεχνολογίας πραγματοποιείτε με το πάτημα του σχετικού πλήκτρου, με τα αποτελέσματα να μην είναι τα αναμενόμενα. Ίσως υπάρχουν μερικές ταινίες και παιχνίδια που μπορούν να το εκμεταλλευτούν αλλά μην περιμένετε να εντυπωσιαστείτε. Προσωπικά προτείνω να απολαύσετε το Leviathan σε stereo 2.1 λειτουργία, η οποία πιστέψτε με είναι πολύ καλή. Μη έχοντας εξαιρετικές απαιτήσεις από ένα soundbar, το προϊόν της Razer με ικανοποιήσε τόσο όσον αφορά την ποιότητα και την καθαρότητα του ήχου, όσο και από την ένταση. Το μπάσο κάνει εξαιρετική δουλειά, τα tweeters παράγουν όμορφες υψηλές συχνότητες, ενώ ακόμη και σε υψηλές εντάσεις δεν άκουσα τα ηχεία να «βήχουν» όπως λέμε στα απλά ελληνικά. Ειδικότερα, αν έχετε την επιλογή να χρησιμοποιείσετε κάποιο equalizer το Leviathan μπορεί να έρθει εύκολα στα μέτρα σας.

Το Razer Leviathan κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες στα ελληνικά καταστήματα με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα €199. Πολλοί θα πείτε πως η τιμή είναι λιγάκι τσιμπημένη και δε θα διαφωνήσω. Ωστόσο σας υπενθυμίζω πως μιλάμε για soundbar, με υποστήριξη ασύρματης επικοινωνίας, συνοδευόμενο από εξωτερικό subwoofer και με πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις. Λιγάκι η εύκολη και απλή συνδεσμολογία, λιγάκι η ποιότητα κατασκευής και λιγάκι το logo της Razer πάνω του, ε δε θέλουμε και πολύ για να φτάσουμε τα €199.

Tags: