Αυτή είναι η αληθινή ιστορία πίσω από το The Last Duel του Ridley Scott

Η υπόθεση της Marguerite de Carrouges μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ
18 Μαρτίου 2022 14:54
Αυτή είναι η αληθινή ιστορία πίσω από το The Last Duel του Ridley Scott

Το μεσαιωνικό ιπποτικό "MeToo" πόνημα του Βρετανού σκηνοθέτη Ridley Scott, με τίτλο "The Last Duel", με πρωταγωνιστές τους Adam Driver, Matt Damon, Jodie Comer και Ben Affleck, είναι βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Eric Jager και μας διηγείται την ιστορία της Marguerite de Carrouges, μιας νεαρής κοπέλας που έπεσε θύμα βιασμού αλλά δεν φοβήθηκε να μιλήσει ανοιχτά στις αρχές της εποχής γι’ αυτό που της συνέβη.

Όταν λοιπόν η νεαρή Marguerite κατηγορεί τον ιππότη Jacques Le Gris ότι την κακοποίησε σεξουαλικά, τότε, μετά από διαταγή του Βασιλιά Καρόλου ΣΤ’, ο Le Gris θα πρέπει να οδηγηθεί σε μία αναμέτρηση μέχρι θανάτου ενάντια του ευγενή πολεμιστή Jean de Carrouges, σύζυγο της Marguerite, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Παρόλο που διαδραματίζεται τον μακρινό 14ο αιώνα, η ιστορία της Marguerite μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Το συγκλονιστικό είναι ότι η συγκεκριμένη ιστορία συνέβη στην πραγματικότητα. Όλα ξεκίνησαν από το πρωινό της 18ης Ιανουαρίου 1386, όταν η νεαρή Marguerite καταλήγει να μείνει μόνη της στο κάστρο, όταν η πεθερά της, Nicole de Carrouges, αναχωρεί για προσωπικές της δουλειές στη γειτονική πόλη παίρνοντας όλους τους υπηρέτες μαζί της.

Τότε, σύμφωνα πάντα με την μαρτυρία της Marguerite, ένας άντρας με το όνομα Adam Louvel, εμφανίστηκε στην εξώπορτα του πύργου ζητώντας από την Marguerite να της ανοίξει ώστε να παραλάβει ένα δάνειο που του χρωστούσε ο σύζυγος της. Στη συνέχεια, λίγο πριν του ανοίξει την πόρτα, καθώς πείστηκε για τις αγνές προθέσεις του, ο Louvel της ανακοινώνει ξαφνικά ότι μαζί του είναι και ο Le Gris. Αν και η ίδια διαμαρτυρήθηκε, ο Le Gris με τον Louvel μπήκαν με βία στο σπίτι, κάνοντας της μάλιστα πρόταση γάμου αλλά και προσφέροντας της χρήματα για να παρατήσει τον Jean de Carrouges. Όταν η Marguerite αρνήθηκε, τότε, ο Le Gris την βίασε και στην συνέχεια την απείλησε ότι αν το πει σε κάποιον θα πεθάνει.

Η Marguerite παρέμεινε σιωπηλή μέχρι την ημέρα επιστροφής του συζύγου της, όταν και του αποκάλυψε τι ακριβώς συνέβη τις ημέρες που αυτός έλειπε από το κάστρο. Ο εξοργισμένος Jean de Carrouges, αποφασίζει να ξεκινήσει νομικές διαδικασίες κατά του Le Gris. Επειδή η μοναδική μάρτυρας ήταν η Marguerite, στην αρχική δίκη, με δικαστή τον Κόμη Pierre, (αγαπημένος φίλος του Le Gris) η υπόθεση θεωρήθηκε αδύναμη. Το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής θεωρήθηκε από τον Jean de Carrouges άδικο. Η δίκη ήταν τόσο μονόπλευρη, που λόγω της φιλίας που είχαν μεταξύ τους ο Le Gris με τον Κόμη Pierre, ο Carrouges και η Marguerite δεν παρευρέθηκαν καν σε αυτή. Ο Pierre λοιπόν, αθώωσε τον Le Gris από όλες τις κατηγορίες και επιπλέον κατηγόρησε τη Marguerite ότι επινόησε ή ακόμα και ότι ονειρεύτηκε την επίθεση.

Γνωρίζοντας ότι δεν θα έβρισκε μια δίκαιη αντιμετώπιση από τον Pierre, ο Carrouges προσέφυγε στο Παρίσι για να βρει τον ίδιο τον Βασιλιά Κάρολο ΣΤ' ως τελευταία του ελπίδα για μια αμερόληπτη δίκη. Καθώς οι προκαταρκτικοί δικαστές δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε ετυμηγορία, ο Βασιλιάς εν τέλει δέχθηκε το αίτημα για μονομαχία, με τον Carrouges να ρίχνει ένα γάντι την ώρα της δίκης το οποίο και σήκωσε ο Le Gris. Η μονομαχία θα ήταν μέχρι θανάτου, με τον επιζώντα να θεωρείται αθώος στα μάτια του Θεού, ενώ αν έχανε ο Carrouges και κατηγορούνταν για ψευδορκία, η Marguerite θα καιγόταν στην πυρά. Η μάχη μεταξύ Carrouges και Le Gris θα είναι και επίσημα η τελευταία, νομικά, εγκεκριμένη μονομαχία στη χώρα για λόγους τιμής.

Η αλήθεια για το εάν ο Jacques Le Gris βίασε τη Marguerite ή όχι, έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ ιστορικών και νομικών. Ο συγγραφέας του βιβλίου, Eric Jager, είχε αναφέρει ότι ενώ στην αρχή είχε αμφιβολίες σχετικά με τους ισχυρισμούς της Marguerite, άλλαξε γνώμη αφού διάβασε τα αρχεία του δικαστηρίου, και ειδικότερα, την κατάθεσή της. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι, σύμφωνα με το βιβλίο του, The Last Duel: A True Story of Trial by Combat in Medieval France, ο βιασμός της συνέβη στις 18 Ιανουαρίου του 1836.

Η δίκη βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι και το καλοκαίρι του ίδιου έτους και η Marguerite ήταν εμφανώς έγκυος, οπότε, όπως θα περίμενε κανείς, το γεγονός αυτό από μόνο του θα έπρεπε να είχε προσθέσει μια ιδιαίτερη βαρύτητα στους ισχυρισμούς της, κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη ποτέ. Σύμφωνα με τις ιατρικές γνώσεις της εποχής εκείνης, δεν μπορούσε μια γυναίκα να μείνει έγκυος από βιασμό, επομένως η φυσική κατάσταση της δεν έπαιξε κανέναν απολύτως ρόλο.

Η ταινία του Ridley Scott, προσεγγίζει με απόλυτο σεβασμό αλλά και με ξεκάθαρη θέση την παραπάνω ιστορία, και σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη σκηνοθετική επιλογή να χωρίσει την αφήγηση σε 3 διαφορετικά μέρη, με το κάθε ένα να δείχνει τα γεγονότα μέσα από την οπτική των 3 πρωταγωνιστών της ιστορίας, του Jean de Carrouges, του Jacques Le Gris και της Marguerite de Carrouges δηλαδή, παρουσιάζει τα γεγονότα με έναν τρόπο εξαιρετικά ψυχαγωγικό προσφέροντας έτσι ένα ατόφιο ιστορικό δράμα.