Αναλύουμε την κάμερα του Galaxy S5

Η ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα της ISOCELL τεχνολογίας
14 Μαρτίου 2014 11:03
Αναλύουμε την κάμερα του Galaxy S5

Μπορεί οι φίλοι της Samsung να περίμεναν μια φωτογραφική των 20MP στο Galaxy S5 για να είναι ανταγωνιστικό με τα 20.7MP της Sony, αλλά η 16MP κάμερα του S5 μόνο κατώτερη δεν είναι. Προσπαθώντας να διαδώσει αυτό το σκεπτικό η Samsung κυκλοφόρησε ένα video που εξηγεί με λεπτομέρεια τα οφέλη από τον ISOCELL CMOS αισθητήρα. Η Samsung αποκάλυψε για πρώτη φορά αυτή την τεχνολογία τον περασμένο Σεπτέμβριο για να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το Backside Illumination ή BSI. Παραδοσιακά, οι αισθητήρες των καμερών σχεδιάζονταν μιμούμενοι το ανθρώπινο μάτι, τοποθετώντας το φακό στην κορυφή, μεταλλική καλωδίωση από κάτω, και το σιλικονούχο υπόστρωμα που μετατρέπει την ενέργεια των φωτονίων (φως) σε ηλεκτρική ενέργεια ακόμα πιο κάτω. Όσο το μέγεθος των pixel μίκραινε, μεγάλο κομμάτι της επιφάνειας του αισθητήρα μετακινήθηκε στο επίπεδο της μεταλλικής καλωδίωσης, η οποία όμως δεν μπορεί να σμικρυνθεί με τον ίδιο ρυθμό όπως τα pixel και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να περνάει όλο και λιγότερο φως μεταξύ των κενών της καλωδίωσης.

Η τεχνολογία Backside Illumination (BSI) λύνει αυτό το πρόβλημα αντιστρέφοντας τη θέση της μεταλλικής καλωδίωσης και του σιλικονούχου υποστρώματος, βάζοντας το τελευταίο πιο κοντά στην πηγή του φωτός. Παραδόξως, πολλά πλάσματα που είναι νυκτόβια έχουν μάτια με αυτή την κατασκευή. Ενώ αυτή η τεχνολογία αύξησε κατά πολύ το φως που περνάει στον αισθητήρα και κατ' επέκταση την ποιότητα των φωτογραφιών, η συνεχιζόμενη σμίκρυνση του μεγέθους των pixel δημιουργεί ένα ακόμα πρόβλημα, το λεγόμενο bleeding. Όταν το φως περνάει από κάθε ένα pixel, μια ποσότητα αυτού μεταπηδάει σε γειτονικά pixel, παράγοντας 'θόρυβο" και ανακρίβεια χρωμάτων στη φωτογραφία.

Η τεχνολογία ISOCELL της Samsung επιχειρεί να το διορθώσει αυτό εισάγοντας μικροσκοπικούς τοίχους ανάμεσα στα pixel, ουσιαστικά απομονώνοντας κάθε pixel, εξ'ού και η ονομασία (isolation). Αυτό αποτρέπει το φως από το να διαχέεται σε γειτονικά κελιά, κρατώντας το μέσα στο κελί και μεγιστοποιώντας την ποσότητα φωτός που μπορεί να απορροφηθεί από τον αισθητήρα.

Συνοψίζοντας, η τεχνολογία αισθητήρα ISOCELL CMOS επιτρέπει σε κάμερες όπως αυτές των κινητών τηλεφώνων να παράγουν καθαρότερες φωτογραφίες, με υψηλότερη ευκρίνεια χρωμάτων, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Φυσικά, αναμένουμε να πάρουμε στα χέρια μας το Galaxy S5 για να το διαπιστώσουμε μόνοι μας και να σας παρουσιάσουμε τη γνώμη μας.

Tags: