Τα "hot" smartphones του 2014

Λίγο πριν τις ανακοινώσεις του MWC, συγκεντρώσαμε όλα όσα οι εταιρίες σκοπεύουν να παρουσιάσουν.
22 Φεβρουαρίου 2014 09:46
Τα

Ο ρυθμός ανάπτυξης της τεχνολογίας ολοένα και αυξάνεται. Η εποχή των συσκευών με φυσικά πλήκτρα και τη δυνατότητα μόνο κλήσεων και sms φαίνεται σαν μακρινή ανάμνηση τώρα. Έχουμε συνηθίσει τα touchscreen, τα smartphones, ακόμα και τα tablet τα οποία έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Και κάθε χρονιά, εντυπωσιαζόμαστε από μια νέα τεχνολογία ή ένα νέο μοντέλο που κυκλοφόρησε η τάδε εταιρεία, ξεχνώντας πολλές φορές πόσο πρόσφατα είναι όλα αυτά και πόσο σημαντικά άλματα κάνει η τεχνολογία κάθε χρονιά. Από επεξεργαστές με μερικά Mhz περάσαμε σε μια ολόκληρη γενιά του 1GHz, ακολούθησαν τα διπύρηνα, τα τετραπύρηνα και καθώς φαίνεται φέτος θα είναι η χρονιά των οχταπύρηνων. Όμοια ήταν τα βήματα της RAM φτάνοντας φέτος να περιμένουμε κινητά και tablets με 4GB RAM. Ακόμα και το PC μου αρχίζει να νιώθει μειονεκτικά απέναντι στο hardware των σύγχρονων συσκευών. Σε όλους τους τομείς υπάρχει μια τρομακτική ανάπτυξη που μόνο ανυπομονησία μπορεί να φέρει ως το προς τι καινούριο θα δούμε φέτος. Με το Mobile World Congress να πλησιάζει, οι εταιρίες έχουν φορέσει τα γάντια τους και είναι έτοιμες να μπούνε στο ρινγκ, για να αποσπάσουν όσο μεγαλύτερο κομμάτι των καταναλωτών μπορούν. Πάμε να δούμε λοιπόν τι θα περιμένουμε από τις μεγάλες εταιρίες το 2014.

Ένα smartphone που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα αλλά αναμένεται με ανυπομονησία είναι το HTC M8, ή αλλιώς το καινούριο HTC One, η ναυαρχίδα της HTC για το 2014. Καθώς το HTC One είχε την κωδική ονομασία M7 και λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση της εταιρίας πως η ονομασία “One” ήρθε για να μείνει, μπορούμε να υποθέσουμε πως το M8 θα ονομαστεί HTC One 2014 ή κάτι παρόμοιο. Η φημολογία για τα χαρακτηριστικά του περιστρέφεται στον επεξεργαστή της Qualcomm Snapdragon 800 στα 2,3GHz, μια οθόνη 5 ιντσών ανάλυσης 1920 x 1080 pixel και θα “φοράει” το Android 4,4 KitKat με το Sense 6,0. Η κατασκευή του αναμένεται να είναι το ίδιο ποιοτική όπως το μεταλλικό HTC One. Ένα διαφορετικό στοιχείο που φαίνεται ότι θα προστεθεί, θα είναι ένας δεύτερος αισθητήρας κάμερας, ο οποίος αναμένεται να προσδώσει βελτιωμένο focusing, depth of field και ποιοτικές φωτογραφήσεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Την παρουσίαση του M8 την περιμένουμε πιθανώς το Μάρτιο σε event που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη.

Ίσως το πιο πολυαναμενόμενο smartphone για το 2014 να είναι το Samsung Galaxy S5. Η Samsung είχε μια πολύ πετυχημένη χρονιά με το Galaxy S4 να συμπεριλαμβάνει ότι μπορεί να έχει ένα τηλέφωνο για το 2013 και πραγματικά ανέβασε τον πήχη με το “θηρίο” Galaxy Note 3. Θα χρειαστεί να ξεπεράσει τον εαυτό της και να εντυπωσιάσει άλλη μια φορά με το Galaxy S5 καθώς οι προσδοκίες των καταναλωτών είναι πολύ υψηλές. Οι φήμες για τα χαρακτηριστικά της νέας ναυαρχίδας της Samsung είναι πάρα πολλές, από σάρωση ίριδας ματιού εώς οχταπύρηνο επεξεργαστή. Αυτές που φαίνονται πιο κοντά στην αλήθεια πάντως, κάνουν λόγο για ανάλυση στα 2560 x 1440 pixel, που στις 5,2 ίντσες δίνουν την εξωφρενική πυκνότητα των 560ppi και αυτόματα το τοποθετεί στην κορυφή των συσκευών για ποιοτική εικόνα. Η RAM θα μείνει στα 3GB του Note 3, τα οποία είναι αρκετά, αλλά μπορεί να δούμε και ανακοίνωση για 4GB. Αντί για σάρωση ίριδας ματιού, πιο λογική φαίνεται η πιθανότητα σάρωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων σε όλη την επιφάνεια της οθόνης.

Ακούγεται ακόμα πως θα υπάρξουν δύο διαφορετικές εκδόσεις, μία πλαστική και μία ακριβότερη μεταλλική. Η τελευταία φαίνεται πως είναι η προσπάθεια της Samsung να προσελκύσει το κοινό που προτίμησε την ποιοτική κατασκευή της HTC. Ενδιαφέρον θα είναι ακόμα να δούμε τις προσθήκες της Samsung στο λειτουργικό Android καθώς έχει κυκλοφορήσει για τις ταμπλέτες της νέο software overlay όπως το TouchWiz, το οποίο έχει ονομάσει MagazineUΙ, αλλά από την άλλη υπάρχει η πίεση της Google να σταματήσει να επιβαρύνει το Android με τις δικές της εφαρμογές. H Samsung έχει ήδη στείλει προσκλήσεις για το Unpacked 5 event που θα πραγματοποιήσει σε λίγες μέρες στο Mobile World Congress και εκεί είναι που θα περιμέναμε να ανακοινώσει και το Galaxy S5. Επίσης θα κυκλοφορήσει και ο μικρός αδερφός του Note 3, το Note 3 Neo. Έχοντας κι αυτό πλαστικό με όψη δέρματος στην πίσω πλευρά, θα έχει 720p AMOLED οθόνη στις 5,5 ίντσες, 1,6GHz τετραπύρηνο επεξεργαστή και 8MP κάμερα. Ίσως μοιάζει περισσότερο με ένα αναβαθμισμένο Note 2 με υποστήριξη LTE.

Αν και η Sony χρησιμοποίησε τη CES 2014 για να παρουσιάσει δύο νέα μοντέλα, το Z1 Compact και το Z1S, κανένα από αυτά δεν είναι ο αντικαταστάτης του Z1. Αν και παραδοσιακά ανακοίνωνε τις ναυαρχίδες της στην αρχή της χρονιάς, φαίνεται πως θα το κάνει φέτος στο MWC 2014 παρουσιάζοντας το τηλέφωνο με την κωδική ονομασία Sirius. Για αυτό το μοντέλο αναμένουμε λεπτότερο σχεδιασμό από τον προκάτοχό του, να ενσωματώνει τον Qualcomm Snapdragon 800, ίσως 3GB RAM, full HD display με φήμες να το θέλουν να μεγαλώνει στις 5,2 ίντσες για να ανταγωνιστεί το LG G2. Επίσης λέγεται πως θα υποστηρίζει εγγραφή video 4K με δυνατότητα άμεσης αναπαραγωγής σε μια Sony 4K TV. H LG, από την άλλη, έχει μπει δυναμικά στην αγορά το 2013 με το καταπληκτικό LG G2. Σε συνδυασμό με την κατασκευή του επίσης υπέροχου Nexus 5, καθιστούν ανυπόμονους τους υποψήφιους αγοραστές του LG G3. Λέγεται ότι θα έχει ανάλυση 2560 x 1440 pixel με μία μικρή αύξηση στο μέγεθος της οθόνης χωρίς όμως αύξηση του μεγέθους της συσκευής. Ακόμα ακούγεται πως θα έχει τον οχταπύρηνο Odin και scanner δακτυλικών αποτυπωμάτων. Επίσης η LG κυκλοφόρησε ήδη το LG G Pro 2 στην Κορέα, το οποίο έχει 1920 x 1080 ανάλυση σε μία 5,9 ιντσών οθόνη και χρησιμοποιεί τον τετραπύρηνο Qualcomm Snapdragon 800 στα 2,3GHz, 3GB RAM και κάμερα στα 13MP με optical image stabilisation, ικανή να καταγράψει video 4K. Ακόμα αναμένεται το LG G2 mini.

Ένας μεγάλος πρωταγωνιστής του 2013 είναι η Nokia, καθώς έχει καταφέρει βήμα-βήμα να κάνει τα Windows Phone μια πολύ πιο ελκυστική πρόταση απ' ότι ήταν ένα χρόνο πριν γνωρίζοντας αύξηση στις πωλήσεις της κατά 156% και κατακτώντας το 3,6% της παγκόσμιας αγοράς. Με την καλύτερη πρότασή της να είναι ως τώρα το Lumia 1520, περνάει στο 2014 με το Nokia Lumia Icon, μια 5 ιντσών συσκευή που προς το παρόν θα είναι μόνο διαθέσιμη μέσω του παρόχου Verizon. Έχει full HD display, την υπέροχη PureView κάμερα των 20MP και έναν 2,3GHz Qualcomm Snapdragon. Μια πραγματική εναλλακτική για αυτούς που βαρέθηκαν το Android ή το iOS. Είναι διαθέσιμο ήδη για προπαραγγελία, με ημερομηνία κυκλοφορίας τις 20 Φεβρουαρίου, για $199 σε διετές συμβόλαιο της Verizon.

Έχουμε επίσης το πολυσυζητημένο πρώτο Android smartphone της Nokia, το Nokia Normandy ή Nokia X και φαίνεται να απευθύνεται στην οικονομική κατηγορία συσκευών. Ίδιο σε σχεδιασμό και υλικά με την υπόλοιπη σειρά Lumia, θα έρθει σε πληθώρα χρωμάτων. Η 4 ιντσών οθόνη θα υποστηρίζει 854 x 480 pixel ανάλυση, 1GHz επεξεργαστή και 512MB RAM. Φημολογείται ότι θα είναι dual SIM και το λογισμικό του θα τροποποιηθεί ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες της Nokia περισσότερο από αυτές της Google. Η παρουσίασή του θα γίνει μάλλον στο press event που έχει διοργανώσει η Nokia για τις 24 Φεβρουαρίου στο MWC 2014. Τότε αναμένεται να παρουσιαστεί και το Lumia 930 το οποίο θα είναι στις 4,5 ίντσες με 1920 x 1080 ανάλυση, έναν τετραπύρηνο Snapdragon 800 και την 20MP PureView κάμερα. Εκείνη την ημέρα θα κυκλοφορήσει και το Lumia 1320 στην Αγγλική αγορά με 6 ιντσών οθόνη και 720p ανάλυση, διπύρηνο επξεργαστή στα 1,7GHz, 1GB RAM και 5MP κάμερα με τιμή στις £299. Η ναυαρχίδα της Nokia θα είναι το Lumia 1820 με μεταλλικό κορμό και Lytro κάμερα. Η τεχνολογία Lytro επιτρέπει στο χρήστη να κάνει focus σε διάφορα σημεία της φωτογραφίας αφού την έχει τραβήξει.

Η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς ήταν η Motorola, καθώς η εξαγορά της από τη Google μόνο καλό της έκανε. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Google, παρουσίασε δύο πολύ ανταγωνιστικά smartphones, κυρίως λόγω τιμολογιακής πολιτικής. Το Moto X και το μικρό αδερφό του, το Moto G. Περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερα επιτεύγματα τώρα που πωλήθηκε από τη Google στη Lenovo, καθώς η εταιρία έχει εξελιχθεί σε πραγματικό γίγαντα πωλήσεων συσκευών τον τελευταίο χρόνο.

Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε την Apple. Μετά την επιτυχία του iPhone 5s και το λιγότερο δημοφιλές iPhone 5C, περιμένουμε το iPhone 6. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά υπάρχουν φήμες για χρήση ζαφειριού στις οθόνες των Apple προϊόντων πλέον. Βλέποντας όχι μόνο τη Samsung αλλά και άλλες εταιρίες να φτάνουν σε επίπεδο ανταγωνιστικό, η Apple πρέπει να ετοιμάσει κάτι πολύ ιδιαίτερο για το επόμενο μοντέλο της, για να προηγηθεί στις εντυπώσεις. Έχει αφήσει να διαρρεύσουν πληροφορίες για πρωτοπορίες στον τομέα του software, ενώ αυτό που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις είναι η φήμη πως το iPhone 6 θα έχει μεγαλύτερο display από τον προκάτοχό του. Αρκετοί φανατικοί χρήστες της Apple δε βλέπουν με καλό μάτι αυτή την κίνηση, ενώ χρήστες που καταλαβαίνουν τα πλεονεκτήματα της μεγαλύτερης οθόνης πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Θα είναι ενδιαφέρον επίσης να δούμε την αιτιολόγηση της Apple σε περίπτωση που όντως κυκλοφορήσει μεγαλύτερη συσκευή και ο λόγος είναι η εμμονή της τόσα χρόνια και το δυνατό της σημείο στο marketing, τον αποκλειστικό χειρισμό των smartphones με το ένα χέρι.

Μείνετε συντονισμένοι στους www.unboxholics.com/news για διαρκή ενημέρωση κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress. Βάλτε το σελιδοδείκτη στον browser σας και μάθετε πρώτοι για τις εξελίξεις στον τομέα των κινητών συσκευών στις 24 Φεβρουαρίου καθώς όλη η ομάδα των unboxholics θα είναι έτοιμη να σας προσφέρει τα τελευταία νέα. 

Tags: