Heroes of the Storm - Preview

Η νέα πρόταση της Blizzard στα MOBA
21 Νοεμβρίου 2014 02:44
Heroes of the Storm - Preview

Ολοένα και περισσότερες εταιρίες τελευταία στρέφονται προς το free-to-play μοντέλο και αρκετοί από εμάς «στραβοκοιτάμε» τέτοιου είδους αποφάσεις γιατί ξέρουμε τους απώτερους σκοπούς αυτών των κινήσεων. Στην κατηγορία των MOBA, όμως, φαίνεται το μοντέλο αυτό να λειτουργεί καλά, χωρίς να αδικεί αυτούς που δεν πληρώνουν. Από την εποχή του DotA και ύστερα του League of Legends και DotA 2, το είδος έχει γιγαντωθεί και απασχολεί εκατομμύρια παίκτες ανά την υφήλιο. Έτσι, βλέποντας η Blizzard την επιτυχία αυτών των παιχνιδιών που ουσιαστικά ξεκίνησε από ένα mod του Steve Feak στο Warcraft 3, πήρε επιτέλους την απόφαση να δημιουργήσει τη δική της έκδοση και να διεκδικήσει λίγη από τη δόξα -και όχι μόνο- που της αναλογεί.

Το Heroes of the Storm ακολουθεί το κλασσικό μονοπάτι: Δύο πενταμελείς ομάδες συγκρούονται προσπαθώντας να ρίξουν τη βάση του αντιπάλου, ο κάθε παίκτης έχει ένα μοναδικό ήρωα με συγκεκριμένο ρόλο και διαφορετικά abilities, οι βάσεις βγάζουν τα κλασσικά πλέον ”minions” ενώ είναι οχυρωμένες με πύργους κ.ο.κ. Οι χαρακτήρες προέρχονται από τα τρία μεγάλα σύμπαντα της Blizzard, δηλαδή τα Warcraft, Starcraft και Diablo. Όσοι έχουν αγαπήσει και τα τρία franchises, θα νιώσουν αμέσως μια συγκινητική οικειότητα και θα χαζεύουν για ώρα μέχρι να ξεκινήσουν το πρώτο τους παιχνίδι. Τη στιγμή που γράφεται το κείμενο, οι ήρωες είναι 31 και αναμένονται περισσότερες προσθήκες μελλοντικά. Κάθε εβδομάδα αλλάζουν οι ήρωες που μπορούμε να παίξουμε δωρεάν και είναι 5 έως 7. Οι επιλογές των χαρακτήρων χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με το ρόλο που παίζουν στην ομάδα τους: Assassin, Warrior, Support και Specialist. Μπορεί ο κορμός να μένει ίδιος, υπάρχουν, όμως, αρκετά στοιχεία που αλλάζουν και κάνουν το HotS να ξεχωρίζει.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι πως δεν παίρνει level ο κάθε ήρωας ξεχωριστά, αλλά όλη η ομάδα. Από το πρώτο level είναι ξεκλείδωτα τρία active abilities και ένα passive. Κλειδωμένο μέχρι το level 10 είναι μόνο ένα active ability, το δυνατότερο όλων, “ulti” για τους μυημένους. Υπάρχουν μόνο experience points και όχι gold, καθώς δεν εξοπλίζουμε τους ήρωές μας με extra καλούδια κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αντ’ αυτού, όμως, ανεβαίνοντας level η ομάδα, παρέχονται στους παίκτες επιλογές για αναβάθμιση των abilities τους με νέες δυνατότητες, ονομαζόμενες ως “talents”. Το κάθε talent δίνει διαφορετικά προνόμια σε κάθε ability, όπως extra damage, ένα ποσοστό healing, μεγαλύτερο range, μικρότερο cooldown, life steal κλπ.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι χάρτες και η θεματολογία τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε διαφορετικοί χάρτες. Σε κάθε χάρτη που λαμβάνει χώρα το match, ο «οικοδεσπότης» αλλάζει, παίρνει τη θέση του εκφωνητή και δημιουργεί τα δικά του objectives στο χάρτη. Ένας από τους χάρτες είναι ο Blackheart's Bay, στον οποίο κυριαρχεί ένας πειρατής και για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους βάζει σε διάφορα σημεία κάποια τέρατα και σεντούκια, τα οποία πρέπει να «τακτοποιηθούν» από τις δύο ομάδες, να μαζέψουν νομίσματα και να τα δώσουν στον πειρατή. Η ομάδα που θα μαζέψει πρώτη ένα συγκεκριμένο ποσό και θα «καλοπιάσει» τον πειρατή, τον παίρνει με το μέρος της και βομβαρδίζει την αντίπαλη βάση.

Ο δεύτερος χάρτης είναι ο Cursed Hollow του Raven Lord, ο οποίος καλεί τις ομάδες ανά πέντε λεπτά να μαζέψουν το ένα και μοναδικό tribute στη μέση του χάρτη. Η ομάδα που θα φτάσει τα τρία tributes θα βρεθεί σε ευνοϊκή θέση, καθώς η βάση των αντιπάλων θα είναι «καταραμένη» από τον Raven Lord με πολλά μείον στις άμυνές της. Σε άλλο χάρτη έχουμε το Dragon Shire, όπου δύο shrines μοιρασμένες στο πάνω και στο κάτω μέρος του χάρτη περιμένουν να κατακτηθούν από την καλύτερη ομάδα. Μόλις και τα δύο shrines καταλήξουν να ανήκουν στην ίδια ομάδα, πρέπει να προλάβει ένας από τους παίκτες της να σταθεί στο άγαλμα του Dragon Knight και να μεταμορφωθεί σε αυτόν. Οι δυνάμεις του νέου hero είναι ισχυρές και βοηθάνε με ένα δυνατό push στη βάση του αντιπάλου.

Ο επόμενος χάρτης έχει να κάνει με τον Garden of Terror. Κάθε πέντε περίπου λεπτά, πέφτει η νύχτα και φυτρώνουν τερατώδη φυτά, τα οποία πρέπει να σκοτώσουν οι δύο ομάδες και να συλλέξουν τους σπόρους. Με 100 σπόρους ελέγχετε έναν Garden Terror με διάφορα abilities και καταστρέφετε ό,τι προλάβετε από την αντίπαλη ομάδα. Τέλος, ένας πολύ ενδιαφέρον χάρτης είναι τα Haunted Mines. Περιοδικά, ανοίγουν τα Mines όπου πρέπει οι παίκτες να μπουν σε ένα δεύτερο επίπεδο της πίστας και να συλλέξουν skulls από τους undead που έχουν πλημμυρίσει τα Mines. Μόλις σκοτωθούν όλοι οι undead, ταυτόχρονα οι δύο ομάδες δημιουργούν από ένα Golem για να τους βοηθήσει. Όσα περισσότερα skulls κατάφερε να μαζέψει η κάθε ομάδα, τόσο δυνατότερο θα γίνει το Golem της.

Τα objectives αυτά είναι ζωτικής σημασίας και βοηθούν πολύ στο αποτέλεσμα της νίκης. Όσες φορές τυχαίνει  τα μέλη της ομάδας να μη συνεννοούνται μεταξύ τους και να μη συμμετέχουν στην ολοκλήρωση των objectives, οι αντίπαλοι έχουν μεγάλο προβάδισμα. Χρειάζεται, λοιπόν, καλή συνεργασία και ομαδικότητα. Το community δε φάνηκε, προς το παρόν, να έχει προβλήματα ωριμότητας και επιθετικότητας που συναντάμε αλλού, ενώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα να μιλήσεις με την αντίπαλη ομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από τα objectives, υπάρχει και το κλασσικό “jungle” στο οποίο κάνουμε επιθέσεις σε τέρατα, όχι για να τα σκοτώσουμε, αλλά για να τα στρατολογήσουμε μαζί με τα υπόλοιπα minions. Οι δυσκολίες αναγράφονται πάνω από κάθε camp, καθώς τα easy μπορούν να γίνουν solo, ενώ τα hard χρειάζονται συνήθως περισσότερα μέλη της ομάδας. Σε μερικά σημεία στη μέση του χάρτη, υπάρχουν Watchtowers, που αν τα κατακτήσει μια ομάδα βλέπει την τριγύρω περιοχή. Για τους stealth χαρακτήρες, δεν υπάρχει πλέον κάποιο “ward”, αλλά με λίγη εξάσκηση στο μάτι μπορούμε να δούμε μία αύρα να κινείται κοντά μας και αν ακολουθήσει damage, το stealth effect ακυρώνεται. Για τη γρηγορότερη μετακίνηση εκτός μάχης, οι χαρακτήρες έχουν mounts, κάτι που πραγματικά βολεύει για μεγάλες αποστάσεις.

Για να κρατηθεί το ενδιαφέρον του παίκτη με το πέρασμα των ημερών, προστέθηκαν Daily Quests, Hero Quests, Player Progression και Hero Progression. Παίζοντας αγώνες παίρνετε levels στο χαρακτήρα που επιλέξατε (Hero Progression), αλλά παίρνετε level και ξεχωριστά ως παίκτης (Player Progression), ξεκλειδώντας διάφορα rewards, όπως Hero Portraits, Mount Variations, Gold κ.ά. Τα Daily Quests είναι μικρές αποστολές που αλλάζουν κάθε μέρα και έχουν τη μορφή ”Παίξε τρία games με Warrior”, «Παίξε ένα game με κάθε κατηγορία Hero» κλπ και η ανταμοιβή τους είναι σε gold. Στο level 10, ξεκλειδώνετε τα Hero Quests, με άλλα objectives, μοναδικά για κάθε ήρωα και περισσότερα rewards.

Τα gold που συλλέγετε από τα quests, προορίζονται για το ξεκλείδωμα νέων χαρακτήρων. Φυσικά δε λείπουν και τα διάφορα skins του κάθε χαρακτήρα, χρωματισμοί στο armor και διάφορα mounts, διαλέγοντας ανάμεσα σε άλογα, λύκους, μονόκερους και διάφορα άλλα. Από όλα τα παραπάνω, κάποια είναι διαθέσιμα με gold, μερικά άλλα όμως μπορείτε να τα αγοράσετε μόνο με πραγματικά χρήματα. Τα γραφικά είναι όμορφα, λεπτομερέστατα, με πολύ ζωντανά χρώματα χωρίς να ξεφεύγουν σε φωτορεαλιστικά επίπεδα. Παρόλο που οι λεπτομέρειες σε κάθε χάρτη είναι αρκετά προσεγμένες, το παιχνίδι είναι ελαφρύ και σίγουρα μπορεί να τρέξει σε μεγάλη γκάμα μηχανημάτων.

Ο ήχος είναι επίσης σε υψηλά επίπεδα και δένει άριστα με το σύνολο της μάχης,  αλλά και στην περιήγηση των menus. Τα voice overs είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να ακούσετε σε παιχνίδι τέτοιου είδους, μιας και μιλάμε για χαρακτήρες με βαριά ιστορία στην πλάτη τους, ακριβώς όπως τους έχουμε αγαπήσει στα τρία μεγάλα παιχνίδια.

Το Heroes of the Storm βάζει τις δικές του πινελιές στο είδος των MOBA, με τις σημαντικότερες να είναι το ομαδικό leveling και οι διαφορετικές αποστολές σε κάθε χάρτη. Είναι φανερό πως προσπαθεί να ωθήσει το συνεργατικό παιχνίδι και όχι το "every man for himself". Οι φανατικοί των MOBA που θέλουν μια αλλαγή στον τρόπο παιχνιδιού και στους χαρακτήρες, δεν έχουν να χάσουν κάτι αν το δοκιμάσουν, ενώ οι λάτρεις των Warcraft - Starcraft – Diablo, ακόμα και αν δε συνηθίζουν να παίζουν τέτοιου είδους games, θα πρέπει οπωσδήποτε να του ρίξουν μια ματιά. Άλλωστε, δε θα βρουν αλλού την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μια διαφωνία του Lich King με την Queen of Blades.

Το Heroes of the Storm θα κυκλοφορήσει για PC και MAC, ενώ η ημερομηνία κυκλοφορίας του δεν είναι ακόμα γνωστή. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε Technical Alpha και ανακοινώθηκε Closed Beta για τον Ιανουάριο του 2015.

Tags: