Read later
 • Written by 
 • Ο player 2 δεν είναι απλά ένα όνομα

  Ο player 2 δεν είναι απλά ένα όνομα

  Δεν ήμασταν, δεν είμαστε και δεν θα είμαστε ποτέ μόνοι σε αυτό το χόμπι

  «Παρασκευή μεσημέρι. Γύρισα απ’ το σχολείο. Βιάζομαι και είμαι ενθουσιασμένη. Το απόγευμα θα έρθουν οι φίλοι μου στο σπίτι να παίξουμε το καινούργιο βιντεοπαιχνίδι που πήρα. Έχουμε πατατάκια και τυροπιτάκια της μαμάς… Έχουμε πορτοκαλάδες… Όλα είναι τέλεια. Αν φάω γρήγορα το μεσημεριανό και δεν δω τα παιδικά στην τηλεόραση, θα προλάβω να παίξω λίγο, ώστε να γίνω καλή και να κερδίσω τους άλλους… Προφανώς και θα είμαι πάντα εγώ ο player 1 και θα διαλέγω εγώ ήρωα και ο άλλος πίστα. Και θα βάλουμε κανόνες από την αρχή για να μην τσακωθούμε για το ποιος θα παίξει.»

  Τις τελευταίες  δεκαετίες έχει αλλάξει τόσο ριζικά και τόσες πολλές φορές ο τρόπος με τον οποίο ασχολούμαστε με τα βιντεοπαιχνίδια, που μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν με φέρνει πολύ συχνά στη θέση του να κουνάω μια μαγκούρα στον αέρα μπροστά από νεότερους συγκρίνοντας εποχές, γενιές και συμπεριφορές. Τελικά συνέρχομαι, καταλαβαίνω το λάθος μου και κλείνομαι στις σκέψεις μου. Αν έπρεπε να κουνήσω τη μαγκούρα μπροστά από κάποιον, είναι ο ίδιος μου ο εαυτός, ο οποίος όχι μόνο βίωσε τις αλλαγές, αλλά προσαρμόστηκε σαν χαμαιλέοντας σε αυτές και παρόλα αυτά έχει το θράσος να παραπονεθεί.

  «Σάββατο…επιτέλους ξέμπλεξα από τη ρουτίνα της εβδομάδας. Λύκειο…κούραση...τουλάχιστον σήμερα θα έρθει η κολλητή μου από το σπίτι να τελειώσουμε το Life is Strange…και να παίξουμε κανένα racing ή fighting. Η χαμένη καθαρίζει την κουζίνα από τις πίτσες που θα φτιάξουμε…»

  Η τεχνολογία και οι νέες ταχύτητες του διαδικτύου έφεραν μια νέα εποχή για τον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουμε το χόμπι μας. Χωρίς να στερηθούμε τίποτα από την διασκέδασή μας προσαρμοστήκαμε εύκολα, θεωρώ εγώ, σε ένα πλαίσιο δεδομένων ριζικά διαφορετικό συγκριτικά με το παρελθόν. Η επικοινωνία έγινε πιο εύκολη από ποτέ, και μαζί επηρέασε τον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών αλλάζοντας ολόκληρη την υπόσταση, εσωτερικά και εξωτερικά.

  «Γύρισα πάλι από τη σχολή πτώμα…θα κάνω κάτι να φάω στα γρήγορα όσο ανοίγει το παιχνίδι. Ευτυχώς συνεννοήθηκα με τα παιδιά, θα με περιμένουν στο Skype να φάω και θα μπούμε όλοι μαζί σήμερα να γίνει χαμός!»

  Τώρα το πως φτάσαμε από την παρέα και το ασφυκτικό στρίμωγμα στον καναπέ μπροστά από την τηλεόραση, στην αισθητική απομόνωση της ξάπλας σε μια πολυθρόνα ή καρέκλα και ακουστικά με μικρόφωνο, δεν είναι ούτε φλέγον ζήτημα, αλλά ούτε και το κεντρικό θέμα. Δεν θέλω, ούτε σκοπεύω να κατηγορήσω την τεχνολογία για τον τρόπο που καταλήξαμε να παίζουμε. Είναι ένα σύμπλεγμα των θετικών της τεχνολογίας με των αρνητικών απορροιών της εποχής και κοινωνίας μας. Όσοι βιώσαμε την αλλαγή, πια... μεγαλώσαμε. Δεν έχουμε χρόνο, κυρίως, για να πάμε σε γειτονικά σπίτια. Ξεφύγαμε από την γειτονιά, και οι τσακωμοί για το ποιός θα είναι ο player 1 έδωσαν την θέση του σε ψηφιακά ραντεβού σε servers διαφόρων multiplayer βιντεοπαιχνιδιών. Από την άλλη όσοι γεννήθηκαν σε μια τέτοια εποχή έχουν μια στρωμένη και βολική πραγματικότητα που δεν βλέπω κανένα λόγο ή κανένα λογικό επιχείρημα ώστε να τους την ισοπεδώσω.

  Βλέπετε…δεν είναι πρόβλημα αυτή η κατάσταση. Δεν ήρθα να γκρινιάξω για την τεχνολογία και τα όσα προσφέρει ή στερεί με τον τρόπο της, γράφοντας σας με τη βοήθεια αυτής. Θα ήταν ειρωνικό εάν το έκανα…πόσο μάλλον αφού δεν πιστεύω στην μονόπλευρη κριτική. Τίποτα δεν μας επηρεάζει εάν δεν τον αφήσουμε να το κάνει. Εάν θέλαμε, θα μαζευόμασταν ακόμα σε σπίτια. Οι ευκολότερες και βολικότερες λύσεις δεν είναι τίποτα παραπάνω από εναλλακτικές. Δεν μας υποχρέωσε ποτέ και κανένας να τις υιοθετήσουμε. «Η τεχνολογία μας ελέγχει». Όχι, καμία τεχνολογία δεν μας ελέγχει. Μόνοι μας βάζουμε το μυαλό μας σε ένα δίσκο φαγητού και το προσφέρουμε ως θυσία. Ο τρόπος ζωής μας δένει ευκολότερα με τις λύσεις της τεχνολογίας. Το ξέρουμε, το καταλαβαίνουμε και συνειδητά επιλέγουμε. Άρα, εάν παρόλα αυτά παραπονιόμαστε, σίγουρα το πρόβλημα δεν είναι αλλού παρά σε εμάς, αφού όλα τα παραδείγματα που η τεχνολογία έβλαψε ανθρώπους στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών καταλήγουν στο δεν υπήρχε αυτοέλεγχος.

  Είμαστε όντα με ελευθερία βούλησης, και όταν δεν τη χρησιμοποιούμε, αλλά αντίθετα, χωνόμαστε όλο και πιο βαθιά σε κάθε χαντάκι με άμμο που φτιάξαμε για να παίζουμε, τότε φυσικά και σε κάθε αποτυχία θα σηκώνουμε το δάχτυλο στο χαντάκι χωρίς δεύτερη σκέψη. Αντί, λοιπόν, να βλέπουμε μόνο όσα είναι διπλά μας και να περιοριζόμαστε σε ένα κλειστό κύκλο που τον έχουμε μάθει πια τόσο καλά, ώστε όλο τα αρνητικά του βρίσκουμε και τρωγόμαστε με τα ρούχα μας από νευρικότητα, θα μπορούσαμε να αφήσουμε τις εποχές και τον κόσμο με τις συνειδητές επιλογές του. Εάν του κάνουν καλό ή αν μπορεί ο ίδιος με ωριμότητα να τις διαχειριστεί δεν είναι δουλειά μας. Δεν θυμάμαι να αποκτήσαμε ποτέ το δικαίωμα να κρίνουμε τις επιλογές των άλλων ειδικά όταν οι δικές μας δεν παρουσιάζουν κάποια διαφορά. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που διαχειρίζονται τις επιλογές τους καλύτερα και χειρότερα από εμάς. Μειώνοντας τους δεύτερους δεν γινόμαστε εμείς καλύτεροι.

  «Τσακωθήκαμε πάλι με τους φίλους μου για το ποιος θα είναι ο player 1. Κάθε φορά τα ίδια..Όλοι θέλουν να είναι player 1 και όποιος και αν τύχει player 2 είναι πάντα ο χειρότερος επειδή έχει το παλιό χειριστήριο, και χάνει και όλοι του φωνάζουν όταν είναι στην ομάδα τους…»

  Και αφού ξεπεράσαμε το κόμπλεξ εγωισμού και κατωτερότητάς μας, θα ήθελα πολύ να ανοίξουμε το μυαλό μας. Η θετική σκέψη και η τάση του να βλέπει κανείς το καλό σε ότι συμβαίνει είναι κάτι που κατορθώνεται σταδιακά. Η αισιοδοξία δεν είναι καινούργιο ναρκωτικό. Είναι επιλογή που προϋποθέτει δουλειά. Και στον κόσμο που κανείς δεν έχει όρεξη να κουραστεί παραπάνω, εκλείπει. Καμιά πλευρά δε στέκει χωρίς την αντίθετή της, και μπορεί να είναι ευκολότερο να λαμβάνουμε υπόψη μας μόνο τη μια, αλλά η άλλη θα είναι πάντα εκεί να περιμένει υπομονετικά να της δώσουμε την παραμικρή προσοχή.

  Τι έχει σημασία τελικά αγαπημένοι; Να κοιτάμε νευρικά γύρω μας ψάχνοντας ποιον θα κατηγορήσουμε σήμερα; Ή μήπως να κοιτάμε νευρικά γύρω μας ψάχνοντας με ποιον απ’ τους φίλους μας θα παίξουμε απόψε; Σπίτι…έξω…κοντά ή από το σπίτι του ο καθένας. Έχει τόσο σημασία πέρα απ’ τη νοσταλγία μας; Ο player 2 δεν χάθηκε ποτέ και αν χάθηκε, έδωσε τη θέση του σε άλλους. Περισσότερους, λιγότερους. Είναι άνθρωποι στη ζωή μας που βίωσαν τέτοιες αλλαγές μαζί μας, και έφτασαν να προσαρμοστούν όπως κι εμείς. Μοιραζόμαστε πολλά παραπάνω από όσα νομίζουμε σε ένα δωμάτιο συνομιλίας του Skype ή του Discord. Τα βιντεοπαιχνίδια έκτισαν φιλίες που δεν γκρεμίστηκαν με κανένα τσακωμό που τα αφορούσε. Η φιλία, που τόσο σνομπάρουμε μιλώντας για την -κακή- τεχνολογία, τη μοναξιά και απομόνωση που επέρχεται, ήταν και είναι για τα καλά στη ζωή μας, ακόμη και αν τείνουμε συχνά να τη θεωρούμε δεδομένη και να την αγνοούμε. Τα αρνητικά στο κάθε τί, είναι γραμμένα με έντονα γράμματα.

  Αλλά τα πιο σημαντικά πολλές φορές βρίσκονται κρυμμένα στις υποσημειώσεις. Και αν κρίνω από την μεγάλη τάση των βιντεοπαιχνιδιών να μεγαλώνουν και να αποκτούν multiplayer στοιχεία, η φιλία θα παραμείνει στη ζωή μας για καιρό ακόμα. Ίσως είναι και καιρός να της δώσουμε λίγη παραπάνω προσοχή. Ίσως είναι καιρός να αναγνωρίσουμε την ευεργετική παρουσία των player 2...3...και ούτω καθεξής, στην φαινομενική απομόνωσή μας. Να χαμηλώσουμε λιγάκι τον εγωιστικό εγωκεντρισμό μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι όσο κι αν άλλαξε το χόμπι μας, δεν ήμασταν, δεν είμαστε και δεν θα είμαστε ποτέ μόνοι σε αυτό.

  Βάσω Κοζαδίνου

  Βρείτε τη συντάκτρια: vasokozanidou@unboxholics | Facebook

  Latest from Βάσω Κοζαδίνου

  Login to post comments
  Comments (31)
  Refresh Comments
  Choose Order:
  • Comment Link
   NikeFerrari
   NikeFerrari 22/01/2018 13:08:59
   Απίθανη Βάσω, για ακόμη μια φορά!
  • Comment Link
   gamilieris1998
   gamilieris1998 15/01/2018 14:58:56
   Απο τα καλύτερα σου άρθρα,μου ξύπνησες αναμνήσεις απο εποχές ps1 δυστυχώς πλέον ελάχιστες είναι οι φορές που θα μαζευτούμε σε σπίτι και όχι σε ένα εικονικό lobby :/ και πάλι συγχαρητήρια για το άρθρο.
  • Comment Link
   Vlad_25
   Vlad_25 15/01/2018 12:40:56
   Πραγματικα ωραιο αρθρο αν και προσωπικα δεν εχω ξεφυγει και τοσο πολυ απο εκεινες τις εποχες. Εξακολουθω με την παρεα μου να μαζευομαστε σε σπιτια, λιγοτερο συχνα βεβαια, και να λιωνουμε διαφορα παιχνιδια οχι απαραιτητα διπλα, αλλα single player εμπειριες και να παιζουμε με σειρα, να σχολιαζουμε και παει λεγοντας. Ισως φταιει το οτι απεχω απο το online gaming και χαιρομαι για αυτο!!
  • Comment Link
   draminos
   draminos 13/01/2018 10:51:34
   ποσο ομορφο αρθρο...μπραβο απλα μπραβο....καλη η εξελιξη αλλα το συναισθημα που ειχα με την amiga 500(με τα χειριστηρια pac-man και tomahawk) με το atari και με το commodore 64 δεν το εχω,ισως ειναι και η ηλικια και τοτε ενθουσιαζομασταν πιο ευκολα σαν πιτσιρικαδες η ειχαμε πιο αμεση επαφη με τους φιλους μας...παλια επρεπε να μαζευτουμε στο σπιτι και να παιζουμε διπλα,τωρα πρεπει να ειμαστε ο καθενας στα σπιτια του για να χαρουμε το διπλο.....Βασω τι αναμνησεις μου ξυπνησες,να σε καλα και παλι μπραβο για το αρθρο!!
  • Comment Link
   django96
   django96 12/01/2018 11:17:10
   Μπορει να ειναι λιγο κι η ηλικια αλλα οντως το gaming αλλαξε παρα πολυ...Νοσταλγια ενιωσα οταν ανοιξα ξανα με τον κολλητο μου το wii και παιξαμε κανα 2ωρο τωρα προσφατα.Μεχρι και στα party να αραζεις με φιλους και να παιζεις tekken nfs σε ps κονσολα.Πολυ ωραιο αρθρο,μπραβο!
  • Comment Link
   Sogoku24
   Sogoku24 12/01/2018 08:51:56
   Πραγματικά ποσό ισχύει δεν έχω λόγια συγχαρητήρια για το άρθρο μου ξύπνησες αναμνήσεις εύγε!!!
  • Comment Link
   2nisis
   2nisis 12/01/2018 08:46:28
   Δυνατο αρθρο που κρυβει ιδιαιτερες συγκινησεις για καποιον που εζησε οσα αναφερει.
   Παραλληλα θιγεται τοσο σεμνα και ταπεινα, ισως το πιο φλεγον θεμα του σημερινου gaming.

   Τ Ρ Ο Μ Ε Ρ Ο ...
  • Comment Link
   acid_johnn
   acid_johnn 12/01/2018 02:25:46
   Όμορφες παιδικές αναμνήσεις :)
   Πολύ ωραίο άρθρο,μπράβο.   Player 2 for the win
  • Comment Link
   Αριστοτέλης
   Αριστοτέλης 12/01/2018 02:12:06
   Θυμήθηκα το tekken 5 για το ps2. Ωραίες εποχές. Επίσης πολύ ωραίο άρθρο.
  • Comment Link
   only_human1987
   only_human1987 12/01/2018 00:44:49
   Διαβάζοντας το άρθρο,δεν κατάλαβα για πότε έφτασα στο τέλος.Πολύ καλό Βάσω,μπράβο.
   Με γύρισες 20 χρόνια πίσω,τότε που ανταλλάσαμε cartridges για το GameBoy με τους φίλους.Η αργότερα που λιώναμε στο Ps1.

   Με τη δική μου τη περίπτωση ήταν αλλιώς.Απομακρυνόμασταν σιγά σιγά γιατί το gaming γι αυτούς ήταν μια παροδική τρέλα της εποχής,μια ασχολία για παιδιά.Βλέπεις "μεγάλωσαν".Δεν έχω τίποτα με τα παιδιά,τη καλημέρα μας τη λέμε,τους εύχομαι να είναι καλά,απλά δε ταιριάζουμε βρε αδερφέ.

   Η εξέλιξη του online gaming μας έδωσε την ικανότητα να παίζουμε και να ανταλλάσουμε ιδέες με ανθρώπους απο άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.Ανθρώπους που παθιάζονται με τα πράγματα που παθιάζεσαι κι εσύ.
   Δυστυχώς όμως έφερε και πολλά αρνητικά όπως το toxic community κ.α.

   Κάθε νέα υπηρεσία η καινοτομία είναι έτσι.Σημασία έχει το αν θα τη χρησιμοποιήσουμε σωστά εμείς.
  • Comment Link
   Kiriakospaok2001
   Kiriakospaok2001 11/01/2018 23:05:22
   Ειπα να κανω και γω την κριτικη μου για το άρθρο... Μπορω να πω πως με εφερε στους καιρους της τοτε εποχης. Αν και ειμαι σχετικά μικρος και εχασα αρκετα, ο player 2 και η αναλυση που εκανες γι αυτο με γυρησε πολλα χρονια πισω...
   Θετικα.
   Τα λογια σου χτυπανε απευθειας στις νοσταλγίκες αναμνησεις μας.

   Αρνητικα.
   Σε κάποιο σημειο παρατηρησα οτι ελεγες συνεχως την ιδια προταση με διαφορετικό τροπο.

   Πολύ καλο αρθορ μπραβο!!!
  • Comment Link
   DuckBoy
   DuckBoy 11/01/2018 22:09:23
   Μπορει να μην προλαβα την ιστορια του gaming απο την αρχη αλλα ευτυχως για εμενα το προλαβα σχετικα νωρις...καθως ειμαι εντος της γενιας του 90 εχω να πω οτι ο player2 μαζι με το αρθρο αυτο θα ειναι παντα στο μυαλο μου! φανταστικο αρθρο
  • Comment Link
   Alexman39
   Alexman39 11/01/2018 21:53:30
   Φοβερό άρθο αν και είμαι μικρός θαυμάζω ολο τον κοσμο του gaming που δεν εχω προλαβη με τον ιδιο ενθουσιασμο με τα σημερινο κοσμο του
  • Comment Link
   GreekBlade
   GreekBlade 11/01/2018 20:52:10
   Ειμαι ανθρωπος που εχω ζησει 4 δεκαετιες απο το 1974 και παλιος gamer το αρθρο αυτο πραγματικα μας ταξιδεψε σε εποχες που δυστηχως οι περισσοτεροι εχουμε ξεχασει θυμαμε τοτε που κανωνιζαμε ραντεβου στα ουφαδικα για ατελιωτες κοντρες στα ηλεκτρονικα!! α ρε εποχες!!!
  • Comment Link
   jim.xrissos
   jim.xrissos 11/01/2018 18:25:21
   Ξυπνησες αναμνήσεις και παρουσίασες την τρομακτικά ραγδαία εξέλιξη των multiplayer. Καταπληκτικό άρθρο.
  • Comment Link
   thodwris.kakkavas
   thodwris.kakkavas 11/01/2018 18:15:59
   Τι ωραίο και γεμάτο συναισθήματα και αναμνήσεις άρθρο!! Ειλικρινά διαβάζοντας το με έπιασε ένας κόμπος στην καρδιά.. Νοσταλγία για αυτές τις ωραίες μέρες μετά το σχολείο.. Τις ωραιότερες της ζωής μου. Συγχαρητήρια για το άρθρο.. Πω πω τι μας έκανες απογευματιατικα και έχω και διάβασμα!!
  • Comment Link
   WhosYourDaddy
   WhosYourDaddy 11/01/2018 18:05:11
   Καταπληκτικό άρθρο Βάσω!! Δένει τη νοσταλγία που έχουμε εμείς οι 'παλιότεροι' με ένα αισιόδοξο και θετικότατο μήνυμα για το παρόν και το μέλλον! Μηνύματα τα οποία μέσα-μέσα τα χρειαζόμαστε όλοι μας, σε όλους τους τομείς της ζωής μας! Να 'σαι καλά, μας συγκίνησες πάλι...
  • Comment Link
   starvas95
   starvas95 11/01/2018 17:59:13
   Φοβερό αρθρο αλλα και τοση νοσταλγια :s
  • Comment Link
   deadmoon
   deadmoon 11/01/2018 17:49:11
   Ομορφο κειμενο..
  • Comment Link
   MindCrusherXx
   MindCrusherXx 11/01/2018 17:46:31
   Κλασική Βάσω, Saved articles πάλι. Αυτό με τον Player 2 το ξαναβίωσα πρόσφατα παίζοντας σπίτι του κολλητού μου Cuphead Co-op και σίγουρα είχα πολύ καιρό να ευχαριστηθώ τόσο gaming session. Εξαιρετικά διασκεδαστικό το online multiplayer ειδικά εφόσον χρησιμοποιείς και Skype/discord κτλπ, αλλά έχει άλλη χάρη το να μοιράζεσαι την οθόνη με τον άλλο!
   Υ.Γ. Battlefront II Splitscreen στο PS2, ο,τι καλύτερο!
  • Comment Link
   DarthGamer
   DarthGamer 11/01/2018 17:10:38
   Πολύ ωραίο άρθρο Βάσω!!Και θέλω να συμπληρώσω πως το online μας δίνει την δυνατότητα να παίξουμε με άτομα πολύ μακριά από εμάς.Ητε τελείως καινούργια άτομα που γνωρίσαμε στο online,είτε φίλους μας, που για οποιοδήποτε λόγο απομακρυνθήκαμε.
  • Comment Link
   thanosthehuge
   thanosthehuge 11/01/2018 16:46:52
   Καλό και το online, αλλά αν δεν έχεις ανταλλάξει και κάνα Pokemon μέσα από το θρυλικό "καλώδιο" δεν ξέρεις τι πάει να πει πραγματικό σκληροπυρηνικό game sharing να ουμε..!
  • Comment Link
   Captain_Zaraki
   Captain_Zaraki 11/01/2018 16:43:43
   Απλα κα-τα-πλη-κτι-κο αρθρο Βασω...!!!
  • Comment Link
   Vinegar
   Vinegar 11/01/2018 16:41:14
   Vinegar approves.
  • Comment Link
   Thornagon
   Thornagon 11/01/2018 16:34:58
   "...και να συνειδητοποιήσουμε ότι όσο κι αν άλλαξε το χόμπι μας, δεν ήμασταν, δεν είμαστε και δεν θα είμαστε ποτέ μόνοι σε αυτό."

   Dem ninjas cutting onions again.

   Υπέροχο άθρο
  • Comment Link
   manos kwn
   manos kwn 11/01/2018 16:07:18
   θες να γίνεις ο player 2 μου (αντε και καμια φορα ο 1)
  • Comment Link
   PD-unique
   PD-unique 11/01/2018 16:06:44
   Κοπελιά ...... Συγχαρητήρια .... Από τα καλύτερα άρθρα που έχω διαβάσει... !!!

   ΜΠΡΑΒΟ
  • Comment Link
   Stratoulis
   Stratoulis 11/01/2018 15:56:17
   Φοβερό άρθρο Βάσω, ξύπνησες πολλές αναμνήσεις και με γύρισες χρόνια πριν. Προσωπικά με την παρέα μου που παίζουμε εδώ και πολλά χρόνια, βρισκόμαστε αρκετά συχνά όλοι μαζί και λιώνουμε Super Smash Bros. και Dead or Alive, οπως τότε..
  • Comment Link
   sivigeo
   sivigeo 11/01/2018 15:48:30
   Γεια σου καλλητέχνη μου...! "Ζωγράφισες" πάλι...! :)
  • Comment Link
   seit
   seit 11/01/2018 15:38:57
   Πολύ ωραίο άρθρο ..Ώρες σκέφτομαι πως ναι μεν ειναι καλύτερα πού πήγε μπροστά η τεχνολογία με τα online κτλπ,αλλά ειναι πολυ διαφορετικο το multiplayer μέσω σέρβερ απο το παλαιότερο που ήτανε πιο ζωντανό ..Δεν ξερω αν ειναι καλύτερα τωρα η το παλαιό σύστημά,απλά θεωρώ πως ειμαστε τυχεροί κάποιοι που ζήσαμε εκεινα ..
  • Comment Link
   sanandreas03
   sanandreas03 11/01/2018 15:35:47
   Πολύ ωραίο άρθρο,αν και δυστυχώς δεν έχουμε όλοι φίλους που να παίζουν βιντεοπαιχνίδια..

  Gaming News