10 ξεχασμένα παιχνίδια

Διαμάντια που πρέπει να επιστρέψουν
24 Μαρτίου 2016 10:24
10 ξεχασμένα παιχνίδια

Κατά καιρούς έχουν περάσει από τη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών αμέτρητα παιχνίδια. Κάποια από αυτά δέχτηκαν μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, κάποια άλλα έκαναν πολύ υψηλές πωλήσεις χωρίς όμως να έχουν την απαραίτητη ποιότητα, κάποια άλλα άξιζαν την επιτυχία, και κάποια άλλα ήταν απλά μικρά διαμαντάκια που χάθηκαν στο χρόνο. Μερικά, όμως, ήταν τόσο  όμορφα και διασκεδαστικά και είναι άδικο οι εκάστοτε εταιρίες που ήταν υπεύθυνες για την κυκλοφορία τους, να τα αφήσουν έτσι να “σκουριάσουν” στο χρονοντούλαπο τους. Ας δούμε λοιπόν μερικούς τίτλους, πρέπει να επιστρέψουν…οσονούπω στο προσκήνιο της gaming βιομηχανίας.

Jumping Flash

Οι παλαιότεροι στο χώρο των video games που είχαν στην κατοχή τους το πρώτο PlayStation, κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν, έστω και λίγο, ασχοληθεί με αυτόν τον τίτλο. Κυκλοφόρησε το 1995 και ήταν φοβερά διασκεδαστικό και με ενδιαφέροντες μηχανισμούς για τα τότε δεδομένα. Ήταν ένα platformer με απλοϊκό σχετικά gameplay αλλά εξαιρετικά διασκεδαστικό. Το Jumping Flash απεικονιζόταν σε πρώτο πρόσωπο και ο χαρακτήρας, ονόματι Robbit, εκτελούσε τριπλά άλματα. Κατά τη διάρκεια του άλματος η κάμερα γύριζε προς τα κάτω, έτσι ώστε να σας επιτρέψει να σχεδιάσετε που θα προσγειωθείτε, συνήθως πάνω στους εχθρούς και σε διάφορες πλατφόρμες. Τα επίπεδα είχαν μεγάλη ποικιλία, από αιγυπτιακά μέχρι θεματικά πάρκα. Σίγουρα ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι που θα άξιζε να το δούμε ξανά.

Dino Crisis

Όταν όλοι ασχολούνταν με το Resident Evil, η Capcom κυκλοφόρησε το Dino Crisis και κατάφερε να κλέψει λίγο από τη δόξα του «Resi». Η ιστορία του Dino Crisis ξεκινάει με μια οργάνωση που ονομαζόταν SORT, η οποία στέλνει ένα πράκτορα στο νησί Ibis. Εκεί ανακαλύπτουν πως ο Dr. Edward Kirk, ένας παγκοσμίου φήμης επιστήμονας που αναφέρθηκε νεκρός, εργάζεται πάνω σε ένα μυστικό όπλο. Η SORT στη συνέχεια στέλνει μια ομάδα που αποτελείται από τους Rick, Gail, Cooper και την playable χαρακτήρα Regina. Όταν ο Cooper καταβροχθίζεται από έναν T-Rex, οι υπόλοιποι συνειδητοποιούν το τι πραγματικά συμβαίνει. Στα gameplay μονοπάτια του Resident Evil, αλλά με δεινοσαύρους αντί zombies, ήταν ένας πάρα πολύ ενδιαφέρον τίτλος, τόσο στα γραφικά και το gameplay, όσο και στην ιστορία και το τρόμο-αγωνία που προσέφερε. Ένας νέος τίτλος Dino Crisis θα ταίριαζε γάντι στα σημερινά συστήματα.

Onimusha

Η Capcom έχει την τιμητική της μιας και επόμενο παιχνίδι είναι το Onimusha, το οποίο κυκλοφόρησε το 2001. Πήρε τα στοιχεία από το παρελθόν της Ιαπωνίας και επανέλαβε τις ιστορίες, χρησιμοποιώντας υπερφυσικά στοιχεία. Το παιχνίδι ήταν ένα μίγμα hack n’ slash και επίλυσης γρίφων. Στο πρώτο μέρος ο παίκτης παίρνει το ρόλο του Samanosuke, ένας σαμουράι που είναι επιφορτισμένος με την "Oni Gaunlet" από τη γενιά Oni, δίνοντάς του τη δυνατότητα να νικήσει τους δαίμονες και να συλλέξει τις ψυχές τους, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως νόμισμα σε όλο το παιχνίδι. Παρότι κυκλοφόρησαν συνολικά τέσσερα παιχνίδια Onimusha, η σειρά ξεχάστηκε μετά από λίγο καιρό χωρίς την απαραίτητη συνέχεια. Σίγουρα ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της PlayStaion 2 γενιάς που αξίζει να ξαναδούμε σήμερα.

Fear Effect

Αυτό το παιχνίδι δοκίμασε κάτι νέο: το looping full-motion video. Αυτό σήμαινε ότι το παιχνίδι έπρεπε να μοιραστεί σε τέσσερις δίσκους, και κάθε δίσκος ήταν γεμάτος με τεράστια επίπεδα. Το Fear Effect μάς διηγείται την ιστορία τριών ανυπότακτων -Hanna, Glas και Deke- οι οποίοι βρίσκονται στην Κίνα ψάχνοντας να απαγάγουν την κόρη ενός τοπικού επιχειρηματία που έχει πάει για τρέξιμο. Αυτό που τελικά ξεκίνησε ως μια απλή αποστολή, μετατρέπεται σε ένα επικό ταξίδι που θα τους μεταφέρει κυριολεκτικά στην κόλαση και πίσω. Το χαρακτηριστικό αυτού του παιχνιδιού ήταν η μπάρα υγείας, η οποία πήρε τη μορφή ενός “μετρητή φόβου”, η οποία αυξάνει τους παλμούς της καρδίας καθώς ο φόβος σας μεγάλωνε. Οι παίκτες καταφέρνουν να μειώσουν τον μετρητή με την εκτέλεση διάφορων ενεργειών, όπως η ολοκλήρωση ενός παζλ ή σκοτώνοντας έναν εχθρό με stealth τακτική. Το παιχνίδι απέκτησε και ένα prequel εξηγώντας πως συνδέονται οι τρεις χαρακτήρες μεταξύ τους. Η ιδέα ήταν διαφορετική και πραγματικά ξεχώριζε από τα άλλα παιχνίδια. Το στυλ των επιπέδων και η έννοια της επανάληψης των βίντεο ήταν μια διαφορετική πινελιά που λειτούργησε υπέρ του τίτλου. Σε συνδυασμό με τα υπερφυσικά στοιχεία και την έξυπνη χρήση των παζλ, ένα τρίτο παιχνίδι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει.

Bloody Roar

Το αντίπαλο δέος του Killer Instinct κυκλοφόρησε το 1997, και παρόλο δεν έφερνε την επανάσταση στα fighting παιχνίδια, είχε ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που επέτρεπε τους παίκτες να μεταμορφώνονται σε μεγάλα ανθρωποειδή ζώα. Ο τίτλος κινούταν στο στυλ του Tekken και του Street Fighter, αλλά περιλάμβανε και εκπληκτικά combos όπως το Killer Instinct. Μιας και όλα τα γνωστά fighting παιχνίδια συνεχίζουν να κυκλοφορούν (Street Fighter, Tekken, Killer Instinct, Soul Calibur, Dead or Alive) για τι να μη ξαναδούμε και το Bloody Roar;

Gex

Ο Gex απόκτησε μεγάλη δημοτικότητα όταν κυκλοφόρησε και για αρκετά χρόνια θεωρούταν η μασκότ της Crystal Dynamics. Παρόλο που τα παιχνίδια αγαπήθηκαν αρκετά, υπήρξε και μια μεγάλη μερίδα παικτών που κατέκριναν τον τίτλο λόγο των περίεργων γωνιών της κάμερας και των τραγικών μηχανισμών στα άλματα. Στα του story, ο κακός Rez κυνηγούσε να συλλάβει τον Gex, για να τον χρησιμοποιήσει σαν μασκότ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μιας και ο Gex ήταν πολύ δημοφιλής. Η διασκέδαση που προσέφεραν τα παιχνίδια, αλλά και η χαριτωμένη φιγούρα του Gex, καθιστούν τον τίτλο μέσα στους δέκα που πρέπει να ξαναδούμε στις κονσόλες μας.

Legacy of Kain

Το Legacy of Kain έχει αφήσει ιστορία. Διαδραματιζόταν στη φανταστική γη Nosgoth, μια τεράστια  γοτθική πόλη όπου οι παίκτες θα αναλάβουν το ρόλο του πρωταγωνιστή Kain, ενός βαμπίρ αντι-ήρωα, ο οποίος έχει αποστολή να αποκαταστήσει την παγκόσμια ισορροπία, αψηφώντας τη μοίρα του. Το παιχνίδι ήταν ένα μείγμα δράσης-εξερεύνησης, που ενσωμάτωνε κάποια RPG στοιχεία. H συνέχειά του, το Legacy of Kain: Soul Reaver, ήταν επίσης εξαιρετικό. Μιας και τα open-world παιχνίδια έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, ένας νέος τίτλος Legacy of Kain στο στυλ του Borderlands σε third-person, αλλά με βρικόλακες και σπαθιά αντί για ψυχοπαθείς και όπλα, θα βοηθούσε τα βαμπίρ να επανέλθουν στην σύγχρονη  gaming εποχή.

Shinobi

Τα παιχνίδια με ninjas πάντα έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κατά την άποψη μου πάντα. Το Shinobi ήταν ο ορισμός του Ninja game για αρκετά χρόνια. Ήταν θεότρελο, με υπεράνθρωπα τέρατα και πολύ δράση. Το Shinobi μας είχε κρατήσει αρκετή συντροφιά πίσω την δεκαετία του 90’, μένοντας για πάντα στις καρδίες μας. Μιας και το Ninja Gaiden δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα, μήπως ήρθε η ώρα για την επιστροφή του Shinobi;

Golden Axe

Έχω διαγράψει παντελώς από το μυαλό μου το Golden Axe του 2008 που κυκλοφόρησε για PS3 και Xbox 360, ελπίζω και εσείς. Πότε όμως δε θα ξεχάσω το ντεμπούτο της σειράς πίσω στο 1989. Το Golden Axe είναι ένα side-scrolling, beat 'em up, hack ‘n’ slash παιχνίδι που αναπτύχθηκε από την Sega. Η σειρά λαμβάνει χώρα σε ένα μεσαιωνικό φανταστικό κόσμο, όπου αρκετοί ήρωες έχουν το καθήκον της ανάκτησης του θρυλικού Χρυσού Τσεκουριού (Golden Axe), το χαρακτηριστικό στοιχείο της σειράς. Στο παιχνίδι αντιμετωπίζουμε άντρες με σπαθιά και ρόπαλα, σκελετούς πολεμιστές, ιππότες, αργοναύτες και πολλά άλλα, ενώ είχαμε στη διάθεση μας αρκετά εντυπωσιακά ξόρκια. Πραγματικά δεν ξέρω πως θα μπορούσε αυτός ο τίτλος να μεταφερθεί στην σημερινή εποχή, παρόλο αυτά δεν παύει να είναι ένας διακαής πόθος αρκετών gamers.

Crash Bandicoot

Το ξέρω, τα έχουμε ξαναπεί εκατοντάδες φορές για το Crash. Αν πρέπει ή δεν πρέπει να επιστρέψει και τα σχετικά, αλλά δεν μπορώ να μην θέλω να ξαναδώ αυτόν τον τίτλο. Το Crash Bandicoot είναι κομμάτι των παιδικών μου αναμνήσεων, και ένας τίτλος σταθμός για την gaming βιομηχανία που δεν μπορείς έτσι απλά να τον ξεχάσεις. Όσοι έχουν ζήσει την PlayStation One εποχή σίγουρα με καταλαβαίνουν απόλυτα. Το Crash ήταν ο ορισμός του διασκεδαστικού platformer, και περιείχε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές του gaming όπως ο Crash, o AkuAku και ο Dr. Neo Cortex. Δεν ξέρω πως και πότε, απλά παρακαλώ τους κυρίους εκεί στην Naughty Dog να φέρουν ένα νέο Crash Bandicoot.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα πολλά αγαπημένα παιχνίδια, που μας έχουν χαρίσει πολλές ώρες διασκέδασης, αλλά δυστυχώς έμειναν στο χρονοντούλαπο. Το αν πρέπει ή δεν πρέπει να ξαναδούμε κάποιους από αυτούς του τίτλους δεν μπορώ να το κρίνω, αλλά σίγουρα ξέρω ότι πολλοί από εμάς τα ονειρευόμαστε. Ποιες είναι οι δικές σας επιλογές;

Πηγή: WhatCulture | Wikipedia

Tags: