Αγαπημένα Studios: Naughty Dog

Η αγαπημένη της βιομηχανίας
07 Μαρτίου 2016 09:17
Αγαπημένα Studios: Naughty Dog

Αναμφισβήτητα, η Naughty Dog είναι μία από τις αγαπημένες του κοινού της gaming βιομηχανίας. Και όχι άδικα, μιας και το στούντιο μας έχει χαρίσει εκπληκτικά παιχνίδια, από τη δεκαετία του 1990 μέχρι και σήμερα. Ας δούμε, όμως, την ιστορία του «άτακτου σκυλιού» πιο αναλυτικά.

Η Naughty Dog ξεκίνησε από τους τότε μαθητές λυκείου Jason Rubin and Andy Gavin, οι οποίοι έχοντας εμπειρία από Lisp και C++, συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν βιντεοπαιχνίδια και ίδρυσαν την "Jam Software", όπως ονομάστηκε αρχικά η εταιρία, το 1984. Οι  Jason και Andy επέλεξαν να φτιάχνουν λογισμικό μόνο για το πολύ δημοφιλές εκείνη την εποχή Apple II και αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι σκι για δεύτερο τίτλο τους. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής του παιχνιδιού, ο Gavin αντιγραφεί κατά λάθος άλλα ακυκλοφόρητα παιχνίδια πάνω από το μοναδικό αντίγραφο του παιχνιδιού σκι που είχαν. Ο Rubin στη συνέχεια δημιούργησε ένα νέο παιχνίδι σκι που ονομαζόταν Ski Crazed (αρχικά με τίτλο Ski Stud) μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Επειδή το παιχνίδι παιζόταν αργά, ο Gavin επαναπρογραμματίζει το παιχνίδι για να παίζεται πιο γρήγορα. Το Ski Crazed το πήρε αργότερα και το έκδωσε η Baudville, η οποία αγόρασε το παιχνίδι από την Jam Software για $250. Οι Rubin και Gavin στη συνέχεια δημιούργησαν για το Apple IIGS, ένα παιχνίδι περιπέτειας με τίτλο Dream Zone, το οποίο κυκλοφόρησε το 1988 και μεταφέρθηκε αργότερα και στα Atari ST, Amiga και στους προσωπικούς υπολογιστές.

Το 1989, οι Rubin και Gavin κυκλοφορήσαν άλλο ένα παιχνίδι με τίτλο Keef the Thief, το οποίο εκδόθηκε από την Electronic Arts για τα Apple IIGS, Amiga και PC. Για να κάνουν μια νέα αρχή και να διαλύσουν τη σχέση τους με την Baudville, οι Rubin και Gavin μετονομάζουν την Jam Software σε Naughty Dog, στις 9 Σεπτεμβρίου 1989. Στις αρχές του 1990, η Naughty Dog δημιούργησε το Rings οf Power, το οποίο εκδόθηκε από την Electronic Arts για το Mega Drive/ Genesis το 1991. Το νέο λογότυπο της εταιρίας πλέον είναι ένας χαμογελαστός σκύλος που φοράει γυαλιά. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι Rubin και Gavin ήταν στο κολέγιο και η Naughty Dog ήταν στην ουσία σε πτώχευση.

 

Οι Rubin και Gavin (μαζί με τους φίλους τους), δημιουργούν τον 3DO Interactive Multiplayer τίτλο Way of the Warrior και τον παρουσιάζουν στον Mark Cerny της Universal Interactive Studios (αργότερα Vivendi Games). Ο Cerny ήταν ευχαριστημένος με το Way of the Warrior και υπέγραψε με την Naughty Dog συμβόλαιο για τρία επιπλέον παιχνίδια. Τότε, οι Rubin και Gavin επινόησαν ένα σχέδιο για να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο platform παιχνίδι. Επειδή ο παίκτης θα ήταν αναγκασμένος να βλέπει συνέχεια το πίσω μέρος του χαρακτήρα, το παιχνίδι χαριτολογώντας ονομάστηκε "Sonic’s Ass Game".

Η παραγωγή του παιχνιδιού ξεκίνησε το 1994, κατά την οποία η Naughty Dog επέκτεινε τον αριθμό των υπαλλήλων και εφηύρε ένα αναπτυξιακό εργαλείο που ονομάζεται «Goal Oriented Object LISP», για να δημιουργεί τους χαρακτήρες και το gameplay. Οι σκιτσογράφοι Charles Zembillas και Joe Pearson είχαν προσληφθεί για να δημιουργήσουν τους χαρακτήρες του παιχνιδιού, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θρυλικό πλέον χαρακτήρα Crash Bandicoot. Μετά από 14 μήνες ανάπτυξης, έδειξαν το παιχνίδι στην Sony Computer Entertainment, η οποία στη συνέχεια υπέγραψε για να δημοσιεύσει το παιχνίδι. Το Crash Bandicoot παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά στην E3 και έγινε ένα από τα υψηλότερα σε πωλήσεις παιχνίδια για το PlayStation, πουλώντας πάνω από 6,8 εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι σήμερα.

Η Naughty Dog συνέχισε να αναπτύσσει δύο ακόμα παιχνίδια Crash Bandicoot, και ένα spin-off, το Crash Team Racing. Μέχρι τότε το στούντιο ενδιαφερόταν για την ανάπτυξη παιχνιδιών μόνο για την Sony και δεν περιοριζόταν από την Universal Interactive. Επειδή όμως η Universal κατείχε τα δικαιώματα για τη σειρά Crash, η Naughty Dog δεν θα μπορούσε να αναπτύξει μελλοντικά παιχνίδια Crash μόνη της. Το στούντιο εξαγοράστηκε από τη Sony για να αποφευχθεί η ίδια ιστορία με τα δικαιώματα, μιας και το studio είχε επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του πρώτου παιχνιδιού της σειράς Jak και Daxter. Το Jak and Daxter συνάντησε παρόμοια επιτυχία, όπως τα παιχνίδια Crash. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των Jak 3 και Jak X: Combat Racing, οι Rubin και Gavin πρότειναν τους Evan Wells και Christophe Balestra να γίνουν συμπρόεδροι της Naughty Dog από τη στιγμή που οι ιδρυτές θα έφευγαν από το στούντιο. Το 2004, ο πρόεδρος της Naughty Dog και συν-ιδρυτής, Jason Rubin, αποχώρησε από την εταιρεία για να εργαστεί για ένα νέο project που ονομάζεται Iron and the Maiden.

Από το 2007, η Naughty Dog εργαζόταν για τη σειρά Uncharted, και έτσι έκανε την πρώτη επίσημη προσέγγισή της σε ρεαλιστικούς κόσμους και χαρακτήρες, σε αντίθεση με τις Crash Bandicoot και Jak and Daxter σειρές της. Η σειρά Uncharted έχει επαινεθεί αρκετά για την κινηματογραφική ποιότητα της και τον τεχνικό τομέα της, και είχε πουλήσει σχεδόν 17 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο μέχρι τον Απρίλιο του 2012.

Κατά τη διάρκεια των Spike TV Video Game Awards 2011, η Naughty Dog παρουσίασε ένα νέο αποκλειστικό τίτλο ονόματι The Last of Us, που περιγράφεται ως "μετα-αποκαλυψιακό τρίτου προσώπου παιχνίδι δράσης-περιπέτειας". Ο τίτλος μάς διηγείται την ιστορία ενός έφηβου κοριτσιού, της Ellie, και του ενηλίκου προστάτη της Joel, σε ένα κατεστραμμένο κόσμο στις Ηνωμένες Πολιτείες στον οποίο οι άνθρωποι έχουν μολυνθεί με μια ασθένεια που θυμίζει την μόλυνση που προκαλείται από το ιό Cordyceps unilateralis. Το The Last of Us έλαβε τεράστια αναγνώριση και αμέτρητα βραβεία μετά την κυκλοφορία του.

Το 2012 και το 2013, η Naughty Dog συνεργάστηκε με την Mass Media Inc. για να κυκλοφορήσει το Jak and Daxter Collection. Η συλλογή περιέχει ανανεωμένα γραφικά υψηλής ευκρίνειας της αρχικής τριλογίας του PlayStation 2 και κυκλοφόρησε για PlayStation 3 και PlayStation Vita.

Η Naughty Dog είναι επίσης το σπίτι της ομάδα ICE, μία από τις ομάδες κεντρικής τεχνολογίας των World Wide Studios της Sony. Ο όρος ICE προέρχεται από τα αρχικά Initiative for a Common Engine, που περιγράφει τον αρχικό σκοπό του στούντιο. Η ομάδα ICE επικεντρώνεται στη δημιουργία τεχνολογιών γραφικών πυρήνα για τους first party τίτλους της Sony, συμπεριλαμβανομένων των low level game engine components, graphics processing pipelines, supporting tools, και graphics profiling and debugging tools. Η ομάδα ICE υποστηρίζει επίσης τρίτους προγραμματιστές με ανάλυση των γραφικών, των χαρακτηριστικών, και το εργαλείο εντοπισμού σφαλμάτων για την RSX. Και τα δύο επιτρέπουν στους προγραμματιστές να πάρουν την καλύτερη δυνατή απόδοση από τις PlayStation συσκευές.

Συνεργασίες με άλλα studios

Insomniac Games

Δεδομένου ότι εργάζονται μαζί στο ίδιο κτίριο για την Universal Interactive Studios, η Naughty Dog και η Insomniac Games είχαν μια στενή σχέση. Ο παραγωγός Mark Cerny έχει συνεργαστεί εκτενώς και με τις δύο εταιρείες. Έχουν φτιάξει επίσης παρόμοια είδη παιχνιδιών. Για παράδειγμα, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η σειρά Crash Bandicoot της Naughty Dog και η Spyro the Dragon της Insomniac, διαγωνίστηκαν για το πιο θα είναι το “βαρύ πυροβολικό” του PlayStation. Με την κυκλοφορία του PlayStation 2, οι δύο σειρές αφέθηκαν στα χέρια της Universal, οι δύο προγραμματιστές όμως συνέχισαν το φιλικό ανταγωνισμό μετά τη δημιουργία των νέων franchises ναυαρχίδων τους Jak and Daxter και Ratchet & Clank, αντίστοιχα. Το 2004, η Vicarious Visions σύνδεσε τα franchises Crash και Spyro με την ανάπτυξη των crossover παιχνίδιών Crash Bandicoot Purple: Ripto's Rampage και Spyro Orange: The Cortex Conspiracy.

Με την κυκλοφορία του PlayStation 3, οι δύο προγραμματιστές άλλαξαν πλάνο, με τη σειρά δράσης-περιπέτειας της Naughty Dog, Uncharted και την επιστημονικής φαντασίας σειρά shooter πρώτου προσώπου της Insomniac, Resistance, αν και η Insomniac συνέχισε να εργάζεται στη σειρά Ratchet and Clank. Τόσο η Naughty Dog, όσο και η Insomniac δήλωσαν ότι δεν έχουν σχέδια για την κατασκευή ενός παιχνιδιού μαζί, έστω και αν η Activision Blizzard κατέχει τα εκδοτικά δικαιώματα τόσο στο Crash Bandicoot όσο και του Spyro. Υπήρξαν βέβαια κάποια crossover παιχνίδια που κυκλοφόρησαν μεταξύ των δύο, όπως τα PlayStation Move Heroes και το PlayStation All-Stars Battle Royale της Sony. Kαι τα δύο παιχνίδια του PlayStation 3 περιείχαν χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν από τις δύο εταιρίες, καθώς και χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν από την Sucker Punch Productions.

Ready at Dawn

Ο Didier Malenfant, πρώην προγραμματιστής της Naughty Dog, αποχώρησε από την εταιρεία το 2003 για να σχηματίσει μια νέα εταιρεία ανάπτυξης, την Ready at Dawn, με πρώην μέλη της Naughty Dog και της Blizzard Entertainment. Επιπλέον, η Ready at Dawn ανάπτυξε και τίτλο Daxter για το PSP του οποίου αρχικά τα δικαιώματα είχε η Naughty Dog.

High Impact Games

H Naughty Dog μοιράστηκε τη βιβλιοθήκη της με την High Impact Games για να αναπτύξει το Jak και Daxter: The Lost Frontier. Η εταιρεία επίσης απαρτίζεται από πρώην μέλη της Naughty Dog, καθώς και πρώην μέλη της Insomniac Games.

Βραβεία και διακρίσεις

(2008) Winner-Seven World Records in the Guinness World Records Gamer's Edition 2008
(2009) Winner-D.I.C.E Award for Overall Game of the Year
(2009) Winner-Spike Video Game Awards for Game of the Year
(2010) Winner-Game Developers Choice Awards for Game of the Year
(2013) Winner-Spike Video Game Awards for Studio of the Year
(2013) Winner-BAFTA Video Games Awards for Best Game
(2013) Winner-D.I.C.E Award for Overall Game of the Year
(2013) Winner-D.I.C.E Award for Innovation in Gaming
(2014) Winner-Game Developers Choice Awards for Game of the Year

Λίστα παιχνιδιών της Naughty Dog

Math Jam
Ski Crazed
Dream Zone
Keef the Thief
Rings of Power
Way of the Warrior
Crash Bandicoot
Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back
Crash Bandicoot: Warped
Crash Team Racing
Jak and Daxter: The Precursor Legacy
Jak 2
Jak 3
Jak X: Combat Racing
Uncharted: Drake's Fortune
Uncharted 2: Among Thieves
Uncharted 3: Drake's Deception
Jak and Daxter Collection
The Last of Us
The Last of Us Remastered
Uncharted: The Nathan Drake Collection
Uncharted 4: A Thief's End

Ποια θέλετε να είναι η επόμενη εταιρία της οποίας το βιογραφικό θα αναλυθεί σε παρόμοιο άρθρο; Πείτε μας στα σχόλια!

Πηγή: Wikipedia

Tags: