Τεχνολογία και ανθρωπότητα 2015

Η ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει
30 Δεκεμβρίου 2015 15:58
Τεχνολογία και ανθρωπότητα 2015

Η τεχνολογία προχωράει με ρυθμούς που δεν έχουμε ξαναδεί στην ανθρώπινη ιστορία. Οι εξελίξεις είναι τόσες πολλές σε τόσους πολλούς τομείς που κυριολεκτικά “χάνεις την μπάλα”. Από το διάστημα και τους υπερυπολογιστές, μέχρι την ιατρική και την τεχνητή νοημοσύνη, το ανθρώπινο είδος έχει εφεύρει εκατομμύρια τρόπους που είτε βοηθούν την εξέλιξή του, είτε απειλούν την ύπαρξή του. Η τεχνολογία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιστήμη, αποτελεί σήμερα το εργαλείο είτε για τη λύση των προβλημάτων του ανθρώπου είτε ακόμα και εργαλείο αφανισμού του, όλα εξαρτώνται από τη χρήση που εμείς κάνουμε. Το 2015 ήταν ένα έτος πολύ σημαντικό για την τεχνολογία, είδαμε πολλά κατορθώματα, πολλές απειλές και πολλές υποσχέσεις για το μέλλον που έρχεται.

Μέσα από την tech στήλη των Unboxholics, προσπαθήσαμε να σας προσφέρουμε όχι μόνο ενημέρωση για κινητά και tablets, αλλά και μια σφαιρική εικόνα για τις μορφές της επιστήμης και της τεχνολογίας που έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε εξελίξεις τεχνολογικές, πολιτικές, στρατιωτικές, ιατρικές και γενικότερα προσπαθήσαμε να σας ενημερώσουμε για όλες τις μορφές της τεχνολογίας οι οποίες άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν τις ζωές μας αλλά και το μέλλον μας. Θα ήθελα να πιστεύω πως όταν τελειώσετε την ανάγνωση αυτής της ανασκόπησης του 2015, θα μπορείτε να έχετε μια ελπίδα για το μέλλον, όχι μια ελπίδα απλά για το μέλλον της τεχνολογίας, αλλά μια ελπίδα για το μέλλον της ανθρωπότητας. Για να δούμε λοιπόν αν θα επαληθευτώ. Να σημειώσω πως πατώντας πάνω στο αντίστοιχο hashtag (#) μπορείτε να μεταφερθείτε σε όλα τα νέα της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Διάστημα (#space)

Το 2015 ήταν πλούσιο από τα επιτεύγματα των διαστημικών υπηρεσιών. Πρωταγωνιστής στο ηλιακό σύστημα φέτος ήταν ο Πλούτωνας. Το New Horizons της NASA έφτασε στον απομακρυσμένο πλανήτη δίνοντας μας για πρώτη φορά εικόνα από την επιφάνειά του και τα φεγγάρια του. Τα δεδομένα που συνέλεξαν οι επιστήμονες πριν το New Horizons συνεχίσει το ταξίδι του για τη ζώνη Kuiper, είναι ανυπολόγιστης αξίας και μας κάνουν λίγο σοφότερους για τη γειτονιά μας, το ηλιακό μας σύστημα.

Στις ΗΠΑ η NASA έχει πλέον εναποθέσει τις ελπίδες της στον ιδιωτικό τομέα. Οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας σε συνδυασμό με το ότι η τελευταία μετέφερε προμήθειες με τους πυραύλους Soyuz στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ανάγκασε τη NASA να παραχωρήσει στην SpaceX αυτή την εργασία.

Ο ίδιος ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έκλεισε 15 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας ανθρώπων στο διάστημα. Φέτος από εκεί είδαμε μοναδικά πλάνα της Γης, είδαμε τον αστροναύτη Scott Kelly στο “μαραθώνιο” της παρουσίας του για ένα χρόνο στον ISS να το διασκεδάζει και είδαμε επίσης τα πρώτα βρώσιμα λαχανικά και λουλούδια που καλλιεργήθηκαν στο σταθμό.

Ο Άρης αποτελεί το νέο στόχο της ανθρωπότητας με τη NASA να ετοιμάζει την αποστολή της. Ίσως να δούμε όμως την SpaceX να προλαβαίνει τη NASA σε αυτό το στόχο, μιας και ο Elon Musk είναι αποφασισμένος να φτάσει εκεί, ενώ το πάει και ένα βήμα παραπάνω, στην αποικιοποίηση του πλανήτη πριν να είναι αργά για τη Γη.

Η SpaceX έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις φέτος και μετά την αποτυχημένη πρώτη απόπειρα κάθετης προσγείωσης πυραύλου, ήρθε η στιγμή της δικαίωσης ανοίγοντας το δρόμο για την επαναχρησιμοποίηση των πυραύλων, μειώνοντας έτσι σημαντικά το κόστος των αποστολών.

To 2015 γίναμε επίσης λίγο σοφότεροι στην κατανόηση των μαύρων τρυπών και των φυσικών κανόνων γύρω από αυτές.

Ιατρική (#medical)

Στα της ιατρικής, ενθαρρυντικά ήταν τα νέα υποστήριξης ανθρώπων με αναπηρίες, όπως η αναπηρική καρέκλα που ανεβαίνει σκάλες ή τα φθηνά προσθετικά χέρια για παιδιά. Καλά ήταν επίσης τα νέα για θεραπεία πληγών με υπέρηχους, επιδέσμους που αφαιρούν τα βακτήρια, ενώ ιδιαιτέρως καλά νέα είναι η προσπάθεια της Google να καταργήσει τις βελόνες.

Αμφιλεγόμενα και ως κάποιο βαθμό ανησυχητικά νέα από την άλλη ήρθαν με  την ανακοίνωση της πρώτης μεταμόσχευσης κεφαλιού που προγραμματίστηκε για το 2017, την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους για χειραγώγηση του DNA, αλλά και τη χειραγώγηση του DNA για εκτροφή δυνατότερων και ταχύτερων σκυλιών.

Το 3D printing φαίνεται πως θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ιατρική. Χειρούργοι πλέον εξασκούν τις ικανότητές τους σε 3D-printed μοντέλα, ενώ επιτεύχθηκε και η αναγέννηση νευρώνων χάρη στη νέα αυτή τεχνολογία.

Επιστήμη (#science)

Στον ευρύτερο χώρο της επιστήμης, οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές. Καταγράφηκε ο πιο ζεστός Ιούνιος στην ιστορία, η προέλευση των ηφαιστείων με 3D χάρτη, δημιουργήθηκαν συνθετικοί μυς για πιο “ανθρώπινα” robots, ενώ κατασκευάστηκε και ρομποτικό χέρι που μεταφέρει επακριβώς την αίσθηση της αφής. Δημιουργήθηκε επίσης το πιο μαύρο υλικό που έχει υπάρξει, άθραυστο γυαλί πιο ισχυρό από ατσάλι και ένα σχεδόν τέλειο ηχομονωτικό σύστημα.

Τεχνητή Νοημοσύνη (#artificial intelligence)

Το ιερό δισκοπότηρο του computing είναι πιο κοντά από ποτέ. Πολλές τεχνολογικές εταιρίες έχουν υιοθετήσει το machine learning, την εκμάθηση μηχανής, για να δημιουργήσουν προγράμματα που αναγνωρίζουν μέχρι και ανθρώπινα συναισθήματα. Ο ιδρυτής του Android, Andy Rubin, ισχυρίζεται πως το επόμενο μεγάλο κύμα στο computing θα είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, μεγάλοι επιχειρηματίες και επιστήμονες όμως, όπως ο Elon Musk και ο Stephen Hawking προειδοποιούν πως μία Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς έλεγχο θα ήταν καταστροφική για την ανθρωπότητα. Ειδικά ο Elon Musk επιμένει στην επισήμανση του κινδύνου από την τεχνητή νοημοσύνη και έφτασε μέχρι το σημείο δημιουργίας του OpenAI, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης αφιερωμένη στην open-source ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Στρατιωτικά (#military)

Δε θα μπορούσε να υπάρχουν εξελίξεις στην τεχνολογία, χωρίς να έχουμε και τη στρατιωτική εκδοχή της, δυστυχώς ή ευτυχώς. Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού το Πεντάγωνο και οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ επενδύουν συνεχώς σε νέες τεχνολογίες, όπως η στολή Talos ή Iron Man όπως είναι το παρατσούκλι της. Πολλές φορές όμως η τεχνολογία στα όπλα δε φαίνεται να είναι και απόλυτα ασφαλής, ενώ φαίνεται πως υπάρχουν και όρια, αφού το AlphaDog της DARPA απορρίφθηκε τελικά από τους πεζοναύτες. Είχαμε επίσης μια σημαντική διαρροή πληροφοριών για δολοφονίες στόχων μέσω drones χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι παράπλευρες απώλειες.

Στον αντίποδα και πιστή στο ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί ειδικά τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στις δύο χώρες, η Ρωσία έκανε δηλώσεις για “κόψιμο” των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών σε περίπτωση που απειληθεί, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε όλο τον πλανήτη. Ευχάριστα νέα από το Ρωσικό στρατό όμως για τους παίκτες του World of Tanks, αφού ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Dimitry Rogozin, προέβλεψε πως οι μελλοντικοί χειριστές αρμάτων μάχης θα είναι gamers.

Hacking (#hacking)

Τρία μεγάλα περιστατικά hacking στον ιδιωτικό τομέα αναστάτωσαν φέτος επιχειρήσεις και οικογένειες. Το hack της ασφαλιστικής εταιρίας Excellus BlueCross Blue Shield εξέθεσε τα προσωπικά δεδομένα 10 εκατομμυρίων πολιτών των ΗΠΑ. Η Fiat αναγκάστηκε να ανακαλέσει πάνω από 1.4 εκατομμύρια οχήματα, όταν δύο hackers κατάφεραν να πάρουν απομακρυσμένα τον έλεγχο ενός Jeep Cherokee. Τέλος, με το hack στην ιστοσελίδα Ashley Madison, εκτέθηκαν πάνω από 37 εκατομμύρια άπιστων συζύγων.

Ήταν δύσκολη χρονιά για την ασφάλεια στο Android, αφού αρχικά το Stagefright και έπειτα το Stagefright 2.0 επηρέασαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο συσκευές, με τις εταιρίες ακόμα να προσπαθούν να βρουν λύση. Ο Edward Snowden προειδοποίησε πως οι μυστικές υπηρεσίες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο smartphone σας με ένα απλό μήνυμα.

Ασφάλεια (#security)

Στον τομέα της ηλεκτρονικής ασφάλειας, μονοπώλησε το ενδιαφέρον ο άτυπος κυβερνοπόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Το χτύπημα των Κινέζων στο Πεντάγωνο των ΗΠΑ, ανάγκασε τις δύο χώρες να θεσπίσουν από κοινού κανόνες στη διεξαγωγή του κυβερνοπολέμου, για την προστασία των πολιτών και των δύο χωρών. Φαίνεται όμως πως θα χρειαστεί καιρός στην υιοθέτησή τους και στην τήρησή τους, αφού ένα μήνα μετά οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα για παραβίαση της συνθήκης.

Internet (#internet)

Στο Internet υπήρχαν και θετικές και αρνητικές εξελίξεις. Από τη μία η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση η Ελλάδα, τάχθηκε υπέρ της ουδετερότητας του διαδικτύου, αν και με αρκετούς να παραπονιούνται πως υπάρχουν πολλά “παράθυρα” ανοιχτά. Επίσης, μέσα στο 2016 θα υπάρξει σημαντική μείωση στη χρέωση του roaming εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ από το 2017 θα καταργηθεί η χρέωση ολοκληρωτικά. Σε όποια Ευρωπαϊκή χώρα και να βρίσκεστε θα πληρώνετε όσα θα πληρώνατε αν ήσασταν στην Ελλάδα. Τέλος, φαίνεται πως συνεχώς αναβαθμίζονται οι ταχύτητες του Internet, με παράδειγμα την ταχύτητα 5Gbps για οικιακή χρήση στη Μεγάλη Βρετανία.

Αυτά είναι όμως όλα κι όλα τα καλά νέα. Γιατί από κακά έχουμε αρκετά και αρχίζουν να δημιουργούν ένα ζοφερό μέλλον. Όλα ξεκίνησαν με το τραγικό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι. Σύντομα ηγέτες κρατών και πολιτικοί άρχισαν να κατηγορούν το Internet, την ουδετερότητα του διαδικτύου, την κρυπτογράφηση, ακόμα και τις παιχνιδοκονσόλες για υπόθαλψη και υποβοήθηση των τρομοκρατών. Τα αυτιά μας ακούσανε πολλά και το κακό είναι ότι τα ακούσανε από ανθρώπους σε θέση εξουσίας. Η Γαλλία σκέφτεται να κλείσει το δημόσιο Wi-Fi, ενώ μέχρι και ο Barrack Obama δήλωσε πως “το internet βοηθάει τους τρομοκράτες να δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων”. Όλα αυτά εν μέσω προεκλογικής περιόδου για τις ΗΠΑ με τους Ρεπουμπλικάνους να ζητούν δια στόματος των υποψηφίων τους Jeb Bush και Donald Trump να περάσει στο κράτος ο απόλυτος έλεγχος του Internet. Μαζί τους τάχθηκαν και νομοθέτες. Και εκεί που θα περίμενε κανείς να βρει τη φωνή της λογικής στους Δημοκρατικούς, έρχεται η Hillary Clinton με τον Martin O’Malley να τοποθετούνται και αυτοί υπέρ της ασφάλειας, σε βάρος της ελευθερίας.

Όλα αυτά, τη στιγμή που εν έτη 2015, πάνω από 4 δισεκατομμύρια ανθρώπων δεν έχουν πρόσβαση στο Internet.

Αυτή ήταν η ανασκόπηση των Unboxholics για το 2015 μέσα από ένα τεχνολογικό πρίσμα. Εσάς τι σας εντυπωσίασε περισσότερο μέσα στο 2015; Ποιες οι ανησυχίες σας για το 2016; Είστε γενικά αισιόδοξοι για τη χρονιά που έρχεται για την κατεύθυνση της ανθρωπότητας μέσα από την τεχνολογία; Ή φοβάστε πως η τεχνολογία θα κάνει τα πράματα χειρότερα; Πείτε μας την άποψή σας στα σχόλια. Εγώ θέλω να διατηρώ μια αισιόδοξη ματιά και πιστεύω πως αν είμαστε ψύχραιμοι και σε εγρήγορση, θα μπορέσουμε να κατευθύνουμε τις εξελίξεις προς όφελος της ανάπτυξής μας. Καλή χρονιά λοιπόν, με λιγότερο φόβο, μίσος, εγωισμό και περισσότερη ανθρωπιά, αλληλεγγύη και πάνω από όλα υγεία!

Tags: