Μάλλον δε γνωρίζατε από που προέρχεται το πασίγνωστο ringtone των Nokia κινητών!

Και ένα viral βίντεο ήρθε να μας το υπενθυμίσει
20 Νοεμβρίου 2023 11:10
Μάλλον δε γνωρίζατε από που προέρχεται το πασίγνωστο ringtone των Nokia κινητών!

Viral έγινε ένα πρόσφατο TikTok βίντεο της μουσικού Alexandra Whittingham, το οποίο μετρά πλέον περισσότερες από 1.4 εκατομμύρια προβολές. Χάρη σε αυτό, αμέτρητοι θεατές ανακάλυψαν από που προέρχεται ο πασίγνωστος ήχος κλήσης των Nokia κινητών!

Περνώντας σε λεπτομέρειες, το λεγόμενο "Nokia tune" είναι μια μελωδία που έχει ακουστεί από τις τσέπες και τις τσάντες εκατομμυρίων ανθρώπων από τις πρώτες μέρες της τεχνολογίας των κινητών τηλεφώνων. Ωστόσο, αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν, είναι πως έχει τις ρίζες του στην κλασσική μουσική του 20ού αιώνα. Συγκεκριμένα, προέρχεται από ένα κομμάτι του Ισπανού κιθαρίστα Francisco Tárrega.

Ο Tárrega, γνωστός για τη συμβολή του στον κόσμο της κλασικής κιθάρας, έγραψε το "Gran Vals" το 1902, μια σύνθεση που θα γινόταν εν αγνοία του ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ακούσματα της ψηφιακής εποχής. Το απόσπασμα που επέλεξε η Nokia είναι ένα μικρό τμήμα αυτού του ευρύτερου έργου και επιλέχθηκε για τη σαφή και χαρακτηριστική μελωδία του, κάτι που όπως αποδείχθηκε ήταν όντως ιδανική επιλογή για ringtone. Ο ήχος αυτός αποτελεί σήμα κατατεθέν της φινλανδικής εταιρείας από τη δεκαετία του 1990 και έγινε το πρώτο παγκόσμια αναγνωρίσιμο ringtone που υπήρξε ποτέ σε κινητό τηλέφωνο, όντας πλέον cult classic.

Φυσικά, το viral βίντεο του TikTok, πέρα από το γεγονός ότι ρίχνει φως σε αυτή την -για πολλούς- άγνωστη σύνδεση, αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην αποκάλυψη και την κοινοποίηση τέτοιων ενδιαφέροντων facts, καθώς και το γεγονός ότι η καλή μουσική ξεπερνά τα όρια του χρόνου και της εκάστοτε εποχής.

Μπορείτε να το παρακολουθήσετε παρακάτω!

@alexandrawhittingham I wont rest until this piece gets the recognition it deserves 💪 #classicalmusic #fyp #nokia #guitartok ♬ original sound - Alexandra