Street Fighter V

Είδαμε, παλέψαμε, αναμένουμε!
03 Σεπτεμβρίου 2015 13:17
Street Fighter V

Τα fighting games είναι μία ιδιαίτερη κατηγορία παιχνιδιών, η οποία για να την αγαπήσεις θα χρειαστεί να της αφιερώσεις όσο περισσότερο χρόνο γίνεται, ώστε να καταφέρει να σου “ξετυλίξει” τα μυστικά της. Η σχέση μου με την εν λόγω κατηγορία άρχισε να “ανθίζει” με την σειρά Street Fighter, μία σειρά η οποία για πολλούς εκεί έξω αποτελεί κάτι παραπάνω από “απλά παιχνίδια” μιας και μιλάμε για μία ολόκληρη «επιστήμη» πίσω από αυτά. Street Fighter, ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στο fighting genre το οποίο μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί φλέβα χρυσού για την Capcom. Με την πρώτη του κυκλοφορία να έχει πραγματοποιηθεί πριν από 30 περίπου χρόνια  (30 Αυγούστου 1987), ο τίτλος κατάφερε να συνεχίσει τη δυναμική πορεία του στα 2D fighting παιχνίδια και για πολλούς θεωρείται και ο “πατέρας” αυτών. Ένα παιχνίδι το οποίο έχει καταφέρει να γίνει μέχρι σήμερα το νούμερο ένα, τουλάχιστον σε αριθμό παικτών, αποτελόντας ταυτόχρονα μέτρο σύγκρισης για πολλά 2D Fighting παιχνίδια εκεί έξω.

Με το τελευταίο μέρος και αναβάθμιση της σειράς, Ultra Street Fighter 4 να κάνει την εμφάνισή του και για την τωρινή γενιά κονσολών και συγκεκριμένα για το PlayStation 4, έκλεισε και ο κύκλος του τίτλου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τον ερχομό του επόμενου κεφαλαίου της σειράς, το Street Fighter V. Αλλά, όπως με κάθε νέο τίτλο, έτσι και με αυτόν συνεπάγονται νέες αλλαγές και βελτιώσεις σε όλους τους τομείς. Η πρώτη επαφή του κοινού με το πολυαναμενόμενο παιχνίδι έγινε μέσω της beta, την οποία μας διέθεσε η Capcom και πάνω σε αυτήν στηρίζεται το παρόν κείμενο. Όπως είχε υποσχεθεί, η εταιρία επέλεξε τους συμμετέχοντες οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το επόμενο κεφάλαιο της σειράς για να πάρουν μία μικρή γεύση και να παραδώσουν το ανάλογο feedback, κυρίως για το online μέρος του τίτλου. Με τη σκέψη αυτή στο μυαλό, η εταιρία πραγματοποίησε την πρώτη κυκλοφορία της beta στις 23 Ιουλίου, η οποία αποδείχθηκε αρκετά προβληματική, όμως, μετά από αρκετές βελτιώσεις και αναβολές, η ίδια άνοιξε και πάλι τις εικονικές πόρτες της beta στις 28 Αυγούστου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η beta του παιχνιδιού είχε αρχικά διαθέσιμους τέσσερις χαρακτήρες (Ryu, Chun-Li, M. Bison και Charlie Nash), τους οποίους είχα την εύκαιρα να δοκιμάσω, ενώ τις επόμενες ημέρες την εμφάνισή τους στο ρινγκ έκαναν και μερικοί ακόμη, όπως οι Birdie και Cammy. Όπως ανέφερα και παραπάνω, η beta πραγματοποιήθηκε για το online μέρος του τίτλου, έτσι ώστε η εταιρία να δεχθεί το ανάλογο feedback και να προσαρμόσει το netcode μέχρι την ημέρα κυκλοφορίας του παιχνιδιού. Κατευθείαν στο θέμα λοιπόν. Το σύστημα μάχης του παιχνιδιού έχει δεχθεί δραματικές αλλαγές, οι οποίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ούτε στο ελάχιστο, κακές.

Η πρώτη και μεγαλύτερη είναι η εκτέλεση των συνδυασμένων κινήσεων, ή αλλιώς combos, τα οποία σε σχέση με τον προκάτοχό του είναι αρκετά πιο εύκολα στην εκτέλεσή τους, χαρίζοντας έτσι στον παίκτη μεγαλύτερη ευκολία, τόσο για την εκμάθησή τους, όσο και για την πραγματοποίησή τους. Αυτό, βέβαια, θεωρώ πως το έπραξε η εταιρία για να δώσει την ευκαιρία σε νέους παίκτες να “πιστέψουν” στις δυνάμεις τους, χωρίς να τους απωθεί με σκληρά και αποτρόπαια combos, τα οποία για να μαθευτούν χρειάζονται “τόνους” χρονικού διαστήματος. Σημαντική αλλαγή έγινε και στα cross-ups, τα οποία δεν είναι και τόσο -επιτρέψτε μου την έκφραση- «τυφλά». Αξίζει να αναφερθεί, πως τα cross-up Tatsumaki θεωρούνται πλέον κινήσεις υπό εξαφάνιση, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί το ρόστερ των χαρακτήρων, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά.

V-Gauge, η ονομασία του νέου μηχανισμού του Street Fighter V (ενός λεπτού σιγή για το Focus) μέσα στο οποίο ακολουθούν και άλλες υποκατηγορίες. Ξεκινώντας, έχουμε το V-Trigger, ένας μηχανισμός που ουσιαστικά παρέχει ξεχωριστές και μοναδικές κινήσεις και ικανότητες για κάθε χαρακτήρα. Επί παραδείγματι, το V-Trigger του Ryu, του δίνει τη δυνατότητα να ενδυναμώνει τα Hadouken και Shoryuken του. Ο ίδιος μηχανισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στο cancel ορισμένων unsafe κινήσεων, πχ, την κάτω μεσαία κλωτσιά του Ryu από κοντινή απόσταση, ή, επιπλέον για την επέκταση διαφόρων combo. Προσοχή, cancel γίνονται μόνο οι κινήσεις οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως μετά σε συνδυασμό με μία ακόμη special κίνηση (πχ κάτω μεσαία κλωτσία σε Hadouken).

Στη συνέχεια έχουμε το V-Skill, μηχανισμός ο οποίος παρέχει και πάλι μία ξεχωριστή ικανότητα για κάθε χαρακτήρα που περιλαμβάνει το cast, χωρίς απολύτως κανένα κόστος. Για τον Ryu, επέστρεψε η ικανότητα αποφυγής κινήσεων, ή αλλιώς parry. Τέλος, έρχεται το V-Reversal, με το οποίο αφαιρείτε ένα κομμάτι από την μπάρα του V-Gauge σας και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μόνο ενώ αμύνεστε. Όπως και στα προηγούμενα, έτσι και το V-Reversal διαφέρει ανά χαρακτήρα, ενώ το ποσοστό ζημιάς το οποίο πραγματοποιεί είναι περίπου 2-3%.  Αξίζει να αναφερθεί, πως παρόμοιος μηχανισμός έκανε την εμφάνισή του στο Street Fighter Alpha με ονομασία «Alpha Counter».

Ακολουθεί ο ρυθμός μάχης του παιχνιδιού, ο οποίος δεν είναι και τόσο γρήγορος όπως είχαμε δει στα πρώτα trailer του τίτλου. Βέβαια, αυτό καθορίζεται και ανάλογα με την επιλογή του χαρακτήρα. Το καλύτερο παράδειγμα που θα μπορούσα να σας δώσω είναι πως το Street Fighter V, φέρει σε κάποια σημειά την ίδια ταχύτητα με το Street Fighter IV, ίσως και πιο αργή, γεγονός το οποίο προσωπικά με ευχαριστεί, διότι έτσι δίνει μεγαλύτερο παράθυρο ευκαιριών στον παίκτη, ο οποίος αποσαφινίζει το τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή στην οθόνη του.

Μετά τους  χαρακτήρες και τα combo, έφτασε και η στιγμή του online. Η αναζήτη μάχης στην beta του παιχνιδιού, γίνεται κατά τη διάρκεια του training αυτόματα, πράγμα το οποίο θεωρώ σφάλμα, διότι ένας, είτε νέος, είτε ένας παλιός fighter, δε θα έχει το χρονικό διάστημα το οποίο επιθυμεί για να δοκιμάσει νέους χαρακτήρες και νέες κινήσεις. Το ίδιο συνέβη και σε εμένα. Από την στιγμή που έμπαινα στο training για να δοκιμάσω τον ανανεωμένο M. Bison, σε 30 δευτερόλεπτα το μήνυμα “Another fight is coming your way”, προβαλλόταν στην οθόνη μου. Βέβαια, εφόσον μιλάμε για beta, δε μπορούμε να έχουμε πολλές απαιτήσεις, αλλά αρνούμαι να πιστέψω πως η εταιρία δεν μπόρεσε να βάλει ξεχωριστά ένα αντίστοιχο offline training mode.

Το lag δυστυχώς έκανε την παρουσία του σε αρκετά παιχνίδια μου, όμως, απέχουμε αρκετά μέχρι την κυκλοφορία του παιχνιδιού και αυτό ενδέχεται να αλλάξει. Τέλος, έχουμε τα γραφικά, τα οποία όπως έχετε δει και εσείς είναι κρυστάλλινα, χάρη στην πολύτιμη βοήθεια της Unreal Engine 4. Πεντακάθαρα 1080p και 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο προσφέρουν μία εμπειρία η οποία είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών. Αλλαγές πραγματοποιήθηκαν βέβαια και στην εμφάνιση των χαρακτήρων, υψώνοντας το στοιχείο του ρεαλισμού ακόμη περισσότερο. Η διάρκεια ενασχόλησής μου με την beta του Street Fighter V ήταν ευχάριστη. Είχα την ευκαιρία να απολαύσω το νέο επερχόμενο fighting πόνημα της Capcom και να δοκιμάσω ανανεωμένους και βελτιωμένους χαρακτήρες, νέες κινήσεις και μηχανισμούς, μαζί με νέα και εντυπωσιακά combos.

Θεωρώ την αλλαγή πλεύσης της εταιρίας όσον αφορά τα ευκολότερα combos σωστή, διότι έτσι η ίδια προσπαθεί να σαγηνεύσει και να πάρει με το μέρος της και τους casual gamers και να μην τους απωθήσει όπως έκανε στο παρελθόν με το αυστηρό gameplay του Street Fighter IV και τα δύσκολα links του. Μία ακόμη σκέψη την οποία θα μοιραστώ μαζί σας είναι η απόφαση της Capcom να διεξάγει beta testing για τον τίτλο. Τα τελευταία χρόνια όπως έχουμε παρατηρήσει, η εταιρία περνά δύσκολα και ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της αποτελεί η σειρά Street Fighter. Οπότε, η απόφαση της εταιρίας για την beta, προσπαθεί ταυτόχρονα να προσελκύσει νέους και παλιούς gamers στο νέο της τίτλο, προετοιμάζοντάς τους κατάλληλα, αλλά ταυτόχρονα, εγώ προσωπικά διακρίνω και ένα φόβο αν θέλετε για το μέλλον του τίτλου. Για αυτό το λόγο οι Ιάπωνες προχωρούν με μικρά, σταθερά και προσεκτικά βήματα προς την ανάπτυξη του τίτλου, γεγονός το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς όπως ανέφερα και πιο πάνω, ευχαριστήθηκα περισσότερο απ’ ότι περίμενα τη συγκεκριμένη beta.  Όπως και να έχει, η ημερομηνία κυκλοφορίας του τίτλου βρίσκεται αρκετά μακριά μας, ενώ η ίδια η εταιρία έχει υποσχεθεί πως θα υπάρξει και δεύτερο μέρος για την δοκιμαστική περίοδο. Επομένως, οι μαχητές στις θέσεις σας και τα Hadouken στα τέρματα.

Tags: