Το The Gray Man του Netflix υπόσχεται ακατάπαυστη δράση, αλλά αξίζει; | Review

Το πρωταγωνιστικό τρίο κάνει την διαφορά στην ταινία
25 Ιουλίου 2022 10:45
Το The Gray Man του Netflix υπόσχεται ακατάπαυστη δράση, αλλά αξίζει; | Review

Ο "Gray Man" είναι μυστικός πράκτορας της CIA, γνωστός και ως Sierra Six. Ο Six, ο οποίος ήταν κάποτε ένας εξαιρετικά ικανός κι εγκεκριμένος από την Υπηρεσία επαγγελματίας δολοφόνος, απελευθερώνεται από ένα ομοσπονδιακό σωφρονιστικό ίδρυμα και στρατολογείται από τον προϊστάμενό του, Donald Fitzroy. Όμως, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και ο Six γίνεται ο στόχος, τον οποίο κυνηγά σε όλο τον κόσμο ο ψυχωτικός Lloyd Hansen, πρώην συνεργάτης του στη CIA, που δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα μέχρι να τον εξουδετερώσει. Η πράκτορας Dani Miranda, φροντίζει για την προστασία του. Θα τη χρειαστεί.

Το σενάριο έχει γραφτεί από τον Joe Russo σε συνεργασία με τους Christopher Markus και Stephen McFeely, ενώ την σκηνοθεσία έχουν αναλάβει τα αδέλφια Russo. Πρωταγωνιστούν οι: Ana de Armas, Jessica Henwick, Ryan Gosling, Billy Bob Thornton, Alfre Woodard, Robert Kazinsky, Wagner Moura, Julia Butters και Chris Evans.

Η ιστορία βασίζεται στην ομώνυμη σειρά μυθιστορημάτων του Mark Greaney και επικεντρώνεται σε δύο επαγγελματίες δολοφόνους, τον Gentry (Gosling) και τον πρώην συνεργάτη του, Lloyd (Evans), καθώς ο ένας θέλει να εξουδετερώσει τον άλλον. Επιτέλους, το Netflix προσθέτει στο περιεχόμενο του μία τίμια ταινία δράσης με μπόλικο πιστολίδι, εκρήξεις και εξαιρετικές χορογραφίες μάχης.

Ταξιδεύοντας (και καταστρέφοντας) τη μισή Ευρώπη, οι ήρωες της ιστορίας δεν έχουν ούτε λεπτό για χάσιμο, καθώς τα γεγονότα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ο φρενήρης και καταιγιστικός ρυθμός είναι αυτός που θα δώσει αρκετούς πόντους στο εν λόγω φιλμ, ενώ οι απολαυστικές ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό τρίο θα προσθέσουν μία έξτρα ποιότητα στην θέασή του.

Ο Chris Evans στο ρόλο του απόλυτου μανιακού κακού, με το ιδιαίτερο μουστάκι του σίγουρα αφήνει το δικό του, προσωπικό στίγμα και μπορούμε να πούμε ότι είναι ό,τι πιο διασκεδαστικό έχει να παρουσιάσει η ταινία, ενώ η Anna de Armas, λειτουργώντας περισσότερο ως το σκληροτράχηλο sidekick του βασικού ήρωα, δίνει κι αυτή με τη σειρά της την απαραίτητη ενέργεια και πάθος στη δράση.

Για τον Ryan Gosling, παρότι έχει “παίξει” σε αρκετές ταινίες με μεγάλες σε διάρκεια σκηνές δράσης, το The Gray Man, είναι η πρώτη ταινία που ανήκει αποκλειστικά στο action είδος. Η αφοσίωση του στον ρόλο είναι ανάλογη των προσδοκιών, χαρίζοντάς μας ουκ ολίγες στιγμές έντασης κι αγωνίας με το “παίξιμο” του.

Τα αδέλφια Russo αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά ότι είναι οι απόλυτοι μάστορες στο action κομμάτι, με κίνηση της κάμερας, η οποία αποθανατίζει αποτελεσματικά τα όσα συμβαίνουν στην οθόνη, προσφέροντας ανεπανάληπτα πλάνα εκρήξεων και μαχών σώμα με σώμα. Το μοναδικό τους μειονέκτημα είναι αυτό που συναντήσαμε και σε προηγούμενες προσπάθειες τους στην μετά-Marvel εποχή τους.

Όπως και στο Extraction, αλλά και στο Cherry, έτσι και στο The Gray Man, το σενάριο μοιάζει σχετικά αδύναμο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κομμάτια της ταινίας. Ενώ η πλοκή έχει έναν ικανοποιητικότατο ρυθμό, η ιστορία είναι σχεδόν αδιάφορη, χωρίς ιδιαίτερο συναισθηματικό υπόβαθρο ώστε να εμπλακείς περισσότερο ως θεατής.

Εν κατακλείδι, το The Gray Man των αδελφών Russo είναι μία εξαιρετική ταινία δράσης, η οποία προσφέρει ένα ψυχαγωγικό δίωρο τόσο για τους λάτρεις του είδους όσο και για κάποιους οι οποίοι απλά θέλουν να περάσουν διασκεδαστικά την ώρα τους, βλέποντας ιστορικά κτίρια να γκρεμίζονται μέσα από καλογυρισμένες σεκάνς γεμάτες πιστολίδια, εκρήξεις και κυνηγητά με γρήγορα αμάξια. Ανεπιφύλακτα, η ταινία των Russo είναι ό,τι πρέπει μετά από μία κουραστική μέρα.