Οι 4 ταινίες για το τέλος του καλοκαιριού

Μαθητές την προσοχή σας...
07 Σεπτεμβρίου 2016 10:42
Οι 4 ταινίες για το τέλος του καλοκαιριού

Αυτό ήταν. Ήρθε το τέλος. Τέρμα το να κοιμάστε ότι ώρα θέλετε. Τέρμα το να μένετε ολονυχτίς στους φίλους σας. Δεν θα υπάρξουν άλλες εκδρομές στην παραλία. Τέρμα οι λουκουμάδες. Τέρμα οι γρανίτες λεμόνι ενώ ακούτε beat μουσική και τσεκάρετε τις όμορφες τουρίστριες και τουρίστες. Α, και παρεμπιπτόντως τα επαρχιώτικα φεστιβάλ γεμάτα με χορούς, μουσική, φαγητό και ποτά…τέλειωσαν και αυτά. Έφτασε η ώρα. Οι καθηγητές σας περιμένουν. Τα βιβλία σας καλούν. Τα τεστ γελούν μαζί σας. Ήρθε ο καιρός να επιστρέψετε στο σχολείο. Ορίστε ορισμένες κλασικές ταινίες από έναν εξαιρετικό σκηνοθέτη/ σεναριογράφο που δάμασε την τέχνη του storytelling σχετικά με εμπειρίες που έχουμε περάσει στη διάρκεια πριν και μετά το καλοκαίρι.

Σε μια μακρά και γεμάτη επιτυχίες καριέρα, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος John Hughes είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη δουλειά του τη δεκαετία του ’80 σε φιλμ γύρω από τον κόσμο που λέγεται «εμπειρίες εφήβων Αμερικανών». H λίστα των κωμωδιών του που πείραζαν την βασανιστική καθημερινότητα των νέων όσο αυτοί έκοβαν βόλτες στους επικίνδυνους διαδρόμους των τοπικών σχολείων τους, έγινε το σημείο αναφοράς για το Hollywood. Η δουλειά του βοήθησε να εκτοξευτούν καριέρες ηθοποιών όπως οι Molly Ringwald, Anthony Michael Hall, Robert Downey Jr., Judd Nelson, Emilio Estevez, John Cusack, Matthew Broderick και πολλοί ακόμη. Εξερευνώντας θέματα όπως η εφηβική ηλικία, το “bullying”, την εξέγερση, την περιπέτεια της αποδοχής από τους άλλους και τον αγώνα για να μεγαλώσει κανείς, δημιούργησε ιστορίες που μας έκαναν να γελάσουμε και να κλάψουμε, όσο πολλοί από εμάς συσχετιζόμασταν με τους χαρακτήρες του σε προσωπικό επίπεδο. Εδώ θα βρείτε πιθανώς μερικά από τα πιο διάσημα φιλμ αυτού του είδους…

Sixteen Candles (1984)

Τα δέκατα έκτα γενέθλια είναι τα πιο σημαντικά για τους εφήβους. Τα «Sweet 16” θεωρούνται ευρέως ως η χρονιά που αφήνεις πίσω την παιδικότητα σου και ξεκινάς το ταξίδι προς την ενηλικίωση. Την ημέρα των 16ων γενεθλίων της Σαμάνθα, δεν συνειδητοποιεί μόνο πως η οικογένεια της την μεταχειρίζεται σαν μικρό παιδί αλλά επίσης ότι έχουν ξεχάσει εντελώς την ιδιαίτερη μέρα της. Όσο αυτή μάχεται να τραβήξει την προσοχή του διάσημου αγοριού που ερωτεύεται, πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τις ρομαντικές  προόδους του μεγαλύτερου σπασίκλα του σχολείου. Οι προσπάθειες της να ευχαριστηθεί την ημέρα της καθίστανται αδύνατες από τις συνεχής ντροπιαστικές καταστάσεις που μπλέκει.

Weird Science (1985)

Μόνο ένα πράγμα υπάρχει το οποίο τα περισσότερα έφηβα αγόρια φοβούνται και είναι το να μιλήσουν στα κορίτσια. Ο Gary και ο Wyatt δεν διαφέρουν, ωστόσο καταστρώνουν ένα σχέδιο για να δημιουργήσουν την τέλεια γυναίκα στον υπολογιστή τους. Την «τέλεια γυναίκα» υποδύεται η εκθαμβωτική Kelly LaBrock, που δεν μοιάζει καθόλου στο τέρας του Φρανκενστάιν, αλλά όπως συνέβη και σε αυτή την κλασική ιστορία, οι Gary και Wyatt δυσκολεύονται να ελέγξουν το δημιούργημα τους. Στην πορεία της ιστορίας εκθέτει τους δύο σε εμπειρίες που διευρύνουν τους ορίζοντες του μυαλού τους και τους διδάσκει να σταματήσουν να συμπεριφέρονται ως αγόρια και να ξεκινήσουν τα πρώτα βήματα προς την «ανδροσύνη».

The Breakfast Club (1985)

Στην ταινία που αναμφισβήτητα είναι η πιο διάσημη της γενιάς μου, ο John Hughes μας διηγείται μια ιστορία πέντε διαφορετικών μαθητών που συναντώνται στην αίθουσα τιμωρίας το Σάββατο (μια μορφή τιμωρίας στο αμερικάνικο εκπαιδευτικό σύστημα). Τα γυμνάσια/ λύκεια στην Αμερική μπορούν να γίνουν αυστηρά σε αυτούς που δεν επιλέγουν να ακολουθήσουν τους κανόνες. Η Τιμωρία είναι μια μορφή ποινής για τους μαθητές που τους ζητά να μείνουν μετά το σχολείο και να καθίσουν σιωπηλοί όσο τα υπόλοιπα παιδιά γυρνούν σπίτι τους. Μια από τις χειρότερες τιμωρίες ονομάζεται «Σχολείου του Σαββάτου» όπου οι παραβάτες αναγκάζονται να παραστούν στο σχολείο στο τυπικό ρεπό του Σαββατοκύριακου. Στο συγκεκριμένο Σάββατο, το γκρουπ περιλαμβάνει έναν πρωταθλητή, έναν σπασίκλα, ένα πλουσιοκόριτσο, έναν παρία και έναν γεννημένο loser. Εκ πρώτης όψεως είναι προφανές πως οι κανονικές κοινωνικές τάξεις του σχολείου τους διαχωρίζουν, αλλά όσο περνάει η μέρα, αντιλαμβάνονται πόσο όμοιοι πραγματικά είναι.

Ferris Bueller's Day Off (1986)

Πολύ απλά ταινίες όπως και αυτή δεν φτιάχνονται πλέον. Τη σήμερον ημέρα, το μόνο που έχει να προσφέρει το Hollywood στο genre της κωμωδίας περιστρέφεται γύρω από άξεστες σεξουαλικές καταστάσεις και χιούμορ τουαλέτας. Η επιτυχία της σειράς “American Pie” θέτει τα στούντιο σε αναζήτηση σοκαριστικών σκηνών και αστείων, αντί για αθώα διασκέδαση. Τη δεκαετία του ΄80, όμως, ο Ferris Bueller μας έδειξε πως μια κωμωδία μπορεί να είναι διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα, χωρίς να βυθίζεται στο επίπεδο της ανωριμότητας. Ο Matthew Broderick πρωταγωνιστεί ως ο Ferris, το πιο διάσημο παιδί του σχολείου, που απλά τυγχάνει να του αρέσει να κάνει ένα διάλειμμα από τη βαρεμάρα της μοντέρνας εκπαίδευσης, παίζοντας τον άρρωστο. Στις μέρες που είναι εκτός σχολείου, του αρέσει να σέρνει μαζί του τον καλύτερο του φίλο, Cameron, και την κοπέλα του, Simone, σε περιπέτειες γύρω από την πόλη του Σικάγο. Οι όμορφες στιγμές θα συνεχιστούν έως ότου αποτρέπει τους γονείς του από το να ανακαλύψουν τα καμώματα του, κάτι το οποίο οι αρχές του σχολείου και η ζηλιάρα, μεγαλύτερη σε ηλικία, αδερφή του είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν.