The Crew Motorfest Review – Η Ubisoft απέκτησε το δικό της Forza Horizon

The Crew Motorfest Review – Η Ubisoft απέκτησε το δικό της Forza Horizon

26 Σεπτεμβρίου 2023 08:05
Μια απλή απομίμηση ή κάτι παραπάνω;

Για να είμαι ειλικρινής το The Crew Motorfest δεν ήταν στο ραντάρ μου πριν κυκλοφορήσει. Χωρίς να έχω ιδιαίτερες προσδοκίες, λοιπόν, πάτησα το χαρακτηριστικό “Start you Engine” και ξεκίνησα να εξερευνώ τη Χαβάη.

Αυτή ακριβώς είναι μια βασική διαφορά του Motorfest σε σχέση με τους προκατόχους του που περιλαμβάναν ένα μεγάλο τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, με το πρώτο παιχνίδι για παράδειγμα να έχει προς εξερεύνηση τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, και την Τζέρσεϊ του Νιου Τζέρσι. Η κλίμακα αυτή τη φορά είναι μειωμένη, με τη δράση να έχει μεταφερθεί στο αρχιπέλαγος O'ahu της Χαβάης. Ο χάρτης είναι πιο συγκρίσιμος με αυτών των Forza Horizon παιχνιδιών και μπορείς να πας από άκρη σε άκρη περίπου μέσα σε δέκα λεπτά, αντί για την μια ολόκληρη ώρα που θα χρειαζόσουν στα προηγούμενα The Crew. Αυτό δεν το βρίσκω αρνητικό προσωπικά, μιας και όπως έχω αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν οι χαοτικά μεγάλοι ανοιχτοί κόσμοι έχουν αρχίσει να με κουράζουν ελαφρώς.

Η Χαβάη του Motorfest, λοιπόν, αν και μικρότερη, εξακολουθεί να είναι πανέμορφη. Η Ubisoft έχει μερικές από τις πιο ταλαντούχες ομάδες του πλανήτη όσον αφορά τη δημιουργία κόσμων, έχοντας τιμήσει την τροπική αυτή τοποθεσία όπως της αξίζει. Από το χαρακτηριστικό ηφαίστειο, τις ακτές και τα δάση, τα βουνά και τα φαράγγια, μέχρι τις πόλεις και το χώρο του φεστιβάλ, υπάρχει τρομερή ποικιλία και σκηνικά που πραγματικά είναι χάρμα οφθαλμών. Η περιήγηση παραμένει κάθε λεπτό άκρως διασκεδαστική και σε αυτό το σημείο να αναφέρω πως η ομάδα ανάπτυξης Ivory Tower έχει καταφέρει ένα πραγματικό επίτευγμα με το fast travel σε αυτόν τον χάρτη.

Για την ακρίβεια είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά που έχω δει στη γενιά αυτή. Όλος ο χάρτης υπάρχει διαθέσιμος σε 3D μορφή για zoom in, zoom out επιπέδου Google Earth σε πραγματικό χρόνο και απλά κλικάρεις το σημείο που θες και μεταφέρεσαι εκεί ακαριαία. Όταν το βίωσα για πρώτη φορά, δίχως υπερβολή σοκαρίστηκα και η ομάδα γνωρίζει προφανώς πόσο εντυπωσιακό είναι αυτό που έχει κάνει, βάζοντας και ένα σχετικό achievement για να τσιγκλήσει περισσότερους να το δοκιμάσουν.

Παραδόξως, αν και Χαβάη, ένα από τα πρώτα πράγματα που με καλωσόρισε στο Motorfest είχε άρωμα…Ιαπωνίας. Και για να καταλάβετε καλύτερα, πρέπει να μιλήσω σε αυτό το σημείο για τη δομή. Το βασικό concept είναι πως στην περιοχή γίνεται ένα φεστιβάλ οδήγησης και η διοργάνωση έχει ετοιμάσει διάφορες θεματικές δραστηριότητες για τους συμμετέχοντες. Πρόκειται για τα λεγόμενα ‘Playlists’, όπως τα ονομάζει το παιχνίδι, τα οποία είναι μια σειρά από mini-campaigns. Το καθένα έχει εντελώς διαφορετική θεματολογία και από εκεί προκύπτει και η Ιαπωνία, μέσα από το λεγόμενο ‘Made In Japan’ playlist.

Επιλέγοντας ένα από αυτά τα mini-campaigns, ξεκινά ένα cutscene που σου συστήνει τους χαρακτήρες που θα πρωταγωνιστούν στους πάνω-κάτω 10 αγώνες του. Το νησί της Χαβάης μεταμορφώνεται κατά τη διάρκεια των αγώνων αυτών, με το ιαπωνικό playlist να σε στέλνει μέσα από γειτονιές γεμάτες με neon φώτα που θυμίζουν Tokyo Drift και φαράγγια με δράκους που τιμούν την παράδοση. Ένα άλλο αντίστοιχο playlist, το American Muscle, ντύνει τις σχετικές περιοχές της Χαβάης με αστέρια, μπαλόνια και άλλες φαντασμαγορικές κόκκινες, μπλε και λευκές πινελιές, αντιπροσωπεύοντας αυτό το θέαμα και την υπερβολή για την οποία είναι γνωστή η Αμερική.

Κάθε playlist έχει προσεγμένους, ενδιαφέροντες και διασκεδαστικούς αγώνες. Από απλές κλειστές λούπες, μέχρι αγώνες με checkpoints, drag races, αγώνες με αεροπλάνα, βάρκες, μηχανές, monster trucks και Formula 1 (ναι, το The Crew έχει τα ΠΑΝΤΑ από κατηγορίες οχημάτων, με 600 διαθέσιμα συνολικά).

Γενικά υπάρχει μεγάλη ποικιλία και παρά πολύ καλό pacing, αφού κάθε event του playlist τελειώνει λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που ξεκινά το άλλο. Έτσι, όταν ξεκινάς ένα mini-campaign, που παίρνει κοντά στη μία ώρα θα έλεγα για να ολοκληρωθεί, το παιχνίδι σχεδόν σε πάει από μόνο του, δανείζοντάς σου πάντα το όχημα που χρειάζεται για να παίξεις τον κάθε αγώνα. Από αυτή την άποψη το Motorfest είναι μια πολύ προσεγμένη και καθηγουμένη εμπειρία οδήγησης που προσπαθεί να καλύψει τα πάντα, πιάνοντας πτυχές της αυτοκίνησης όπως η ιστορία, το πείραγμα των αυτοκινήτων, μέχρι και τον κόσμο των supercars μέσα από το πρίσμα της γνωστής YouTuber Supercar Blondie που έχει το δικό της αφιερωμένο playlist.

Βέβαια, πέρα από καλό, βρήκα αυτή την προσπάθεια του Motorfest να κάνει τα πάντα και αρνητικό. Είναι μια παγίδα στην οποία μπορείς εύκολα να πέσεις. Προσπαθώντας να κάνεις τα πάντα, συνήθως δεν κάνει τίποτα, ή για την ακρίβεια δεν κάνεις τίποτα τέλεια. Τι εννοώ; Νομίζω πως ο χειρισμός των πιο εξωτικών οχημάτων, όπως οι βάρκες και τα Formula 1 μονοθέσια, δεν ανταποκρίνεται στα στάνταρ. Βέβαια, μην περιμένετε κάτι που να αγγίζει sim ή έστω simarcade επίπεδα ούτε και στους τέσσερις τροχούς.

Έχουμε να κάνουμε με μια ξεκάθαρη arcade εμπειρία προσανατολισμένη στη διασκέδαση, με όλα τα αυτοκίνητα να έχουν Nitro αυτόματα, αρκετά παρόμοιο χειρισμό όσον αφορά το drift που είναι ελαφρώς πιο έντονο απ’ ότι θα έπρεπε και παραδόξως σχεδόν ανύπαρκτη επιρροή από το collision με τα άλλα οχήματα, καθώς και εντελώς μηδενικό damage model. Δε θα έλεγα πως οδηγικά το The Crew είναι κακό, κάθε άλλο, είναι ένα άκρως διασκεδαστικό παιχνίδι, αλλά καλό θα ήταν να είστε προετοιμασμένοι για το περί τίνος πρόκειται.

Να προσθέσω σε αυτό το σημείο πως το κάθε playlist ανοίγει στο χάρτη, πέρα από τα βασικά του events, και διάφορες άλλες δραστηριότητες υπό τη μορφή challenges. Για παράδειγμα, speed traps από τα οποία πρέπει να περάσετε γρήγορα, τούνελ ταχύτητες που πρέπει να διατηρήσετε υψηλή ταχύτητα για ένα κομμάτι του δρόμου, κ.α. Αν αναρωτιέστε που τα έχετε ξανακούσει όλα αυτά, μην αναρωτιέστε και πολύ. Το The Crew Motorfest δε νομίζω πως το κρύβει κιόλας, αλλά είναι ξεκάθαρα επηρεασμένο από τα Forza Horizon. Και το επηρεασμένο είναι μάλλον ‘light’ όρος στην προκειμένη περίπτωση. Είναι πιο εύστοχα θα έλεγα η απόπειρα της Ubisoft με την Horizon φόρμουλα.

Η open world φόρμουλα είναι πολύ παρόμοια, με MMO στοιχεία και multiplayer πινελιές όπως τα leaderboards για όλα τα challenges. Βέβαια, δίνω εύσημα στη Ubisoft που εξέλιξε μια πτυχή της φόρμουλας, επιτρέποντας όταν είσαι στο χώρο του φεστιβάλ να βγεις από το όχημα και να περπατήσεις σαν third person adventure παιχνίδι με τον χαρακτήρα που φτιάχνεις στην εισαγωγή. Σε αυτό το περιβάλλον υπάρχουν κάποιες λίγες δραστηριότητες, όπως η συμμετοχή σε μια live ψηφοφορία για τα καλύτερα custom αμάξια που έχει φτιάξει η κοινότητα. Βέβαια, το customization μπορεί να έχει αρκετές επιλογές για την εξωτερική εμφάνιση, αλλά σε επίπεδο μηχανολογικό υστερεί αρκετά.

Περνώντας στον τεχνικό τομέα, η εμπειρία είναι άρτια. Υπάρχουν δύο modes, όπως έχουμε συνηθίσει από τα περισσότερα παιχνίδια της γενιάς, ένα με προτεραιότητα την ανάλυση και την ποιότητα των γραφικών και ένα με προτεραιότητα την απόδοση. Η έκδοση που δοκίμασα είναι αυτή του Xbox Series X, επιλέγοντας φυσικά το Performance Mode. Δεν παρατήρησα καμία σημαντική πτώση των FPS, με τα γραφικά να είναι πανέμορφα, ειδικά όσον αφορά τη λεπτομέρεια στα περιβάλλοντα, τους φωτισμούς και τις αντανακλάσεις. Δεν είναι κάτι που ξεφεύγει, αλλά σίγουρα είναι ένα πολύ όμορφα παιχνίδι, χωρίς ιδιαίτερα τεχνικά προβλήματα.

Η πολύ μεγάλη μου ένσταση έχει να κάνει με την online φύση του που πραγματικά με εκνεύρισε πολλές φορές. Το παιχνίδι έχει τη μικρότερη ανοχή για AFK που έχω δει. Μου έτυχε να πάω στην τουαλέτα και γυρνώντας μετά από πολύ λίγα λεπτά, βρήκα το παιχνίδι να με έχει πετάξει στο κεντρικό μενού. Εν τέλει, χρειάστηκε ολόκληρη επανεκκίνηση για να με αφήσει να συνδεθώ πάλι και δεν ήταν η μοναδική φορά που μου συνέβη. Αντιλαμβάνομαι τη γοητεία του να βλέπεις και να κοντράρεις τους φίλους σου στα leaderboards, αλλά εδώ μιλάμε για λάθος σχεδιαστική επιλογή ή τεχνική αδυναμία όσον αφορά την υλοποίηση του online.

Συνοψίζοντας : Το The Crew Motorfest είναι ένα προσεγμένο open world racing παιχνίδι, σε μια πανέμορφη τοποθεσία και γεμάτο περιεχόμενο, με ένα ποικιλόμορφο και με άψογο pacing campaign ή μια σειρά από mini-campaigns πιο εύστοχα. Είναι η απόπειρα της Ubisoft να φτιάξει το δικό της Forza Horizon, αφού ακολουθεί σχεδόν κατά γράμμα τη συνταγή, και σε μεγάλο βαθμό τα καταφέρνει. Βέβαια, υπάρχουν ψεγάδια, ενώ στην προσπάθεια να συμπεριληφθεί ότι μπορεί να οδηγηθεί, από βάρκες, αεροπλάνα, Formula 1 μονοθέσια, μηχανές μέχρι και τα αυτοκίνητα, έχει θυσιαστεί το βάθος, σε πτυχές όπως το driving model. Όπως και να ‘χει όμως, όποιος επενδύσει το χρόνο του σίγουρα δε θα το μετανιώσει, αφού εν τέλει πρόκειται για μια άκρως διασκεδαστική εμπειρία!
Box Art
Developer : Ivory Tower
Publisher : Ubisoft
Available for : PS4, Xbox One, PS5, Xbox Series X|S, PC
Release date : 11-09-2023