Rare Replay Review

Rare Replay Review

12 Αυγούστου 2015 08:18
Μια σπάνια περίπτωση

H Rare είναι ένα στούντιο που τα τελευταία χρόνια ίσως δεν έχει αξιοποιηθεί από την Microsoft με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς εστίασε κυρίως σε κυκλοφορίες παιχνιδιών για το Kinect και περιεχομένου για το Xbox Live. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει λόγο ώστε να ξεχαστεί το ένδοξο παρελθόν του βρετανικού στούντιο, το οποίο έχει βρεθεί δεκάδες φορές στο “πρωτοσέλιδο” της βιομηχανίας με τίτλους σταθμούς. Το Rare Replay εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Να ξυπνήσει στους παλιότερους όμορφες στιγμές από το παρελθόν, αλλά και να διδάξει στους νεότερους τους την ιστορία της Rare μέσα από μερικές από τις καλύτερες δημιουργίες της.

Η συλλογή περιλαμβάνει ακόμη και παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει το 1983, όταν δηλαδή η Rare ήταν γνωστή με το όνομα Ultimate Play The Game. Συγκεκριμένα, το Rare Replay αποτελείται από 30 παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει σε ένα τεράστιο εύρος συσκευών από υπολογιστές των 8-bit και arcade καμπίνες μέχρι και κονσόλες της Nintendo και της Microsoft. Πέραν, όμως, από διαφορετικές πλατφόρμες η συλλογή καλύπτει και ένα τεράστιο φάσμα από κατηγορίες παιχνιδιών, από platformers, racing και fighting games μέχρι και first-person και third-person shooters. Έτσι, θα βρείτε παιχνίδια όπως τα Battletoads, Killer Instinct Gold, Banjo-Kazooie, Perfect Dark και Conker’s Bad Fur Day, τα οποία μπορούν να σας κρατήσουν απασχολημένους για πάρα πολλές ώρες. Ωστόσο, ορισμένοι σημαντικοί τίτλοι του στούντιο όπως τα GoldenEye 007 και Donkey Kong Country λάμπουν δια της απουσίας τους, κατά πάσα πιθανότητα εξαιτίας νομικών ζητημάτων.

Προσωπικά, αυτό που με εξέπληξε ευχάριστα είναι πως δεν μιλάμε για μια συμβατική συλλογή όπου συναντάς ένα τυπικό μενού, το οποίο απλά σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις τον τίτλο που επιθυμείς να παίξεις. Αντιθέτως, ο τίτλος καλωσορίζει τους παίκτες με ένα ευχάριστο εισαγωγικό musical που παρουσιάζει τους χαρακτήρες των διαφορών παιχνιδιών. Ο παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο ενός θεατή μιας θεατρικής παράστασης όπου εμφανίζονται τα παιχνίδια του στούντιο. Έτσι, όλα τα παιχνίδια παρουσιάζονται με ένα ιδιαίτερο εικαστικό ξεχωριστό για το καθένα και όλα τα μενού, καθώς και το υπόλοιπο περιεχόμενο της συλλογής μένει πιστό στην ιδέα της θεατρικής παράστασης και συνοδεύεται από αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο παρουσίασης.

Οι τίτλοι της συλλογής αναλυτικά

Jetpac 1983
Lunar Jetman 1983
Atic Atac 1983
Sabre Wulf 1984
Underwurlde 1984
Knight Lore 1984
Gunfright 1985
Slalom 1986
R.C. Pro-Am 1987
Cobra Triangle 1989
Snake Rattle 'n' Roll 1990
Solar Jetman 1990
Digger T. Rock 1990
Battletoads 1991
R.C. Pro-Am II 1992
Battletoads Arcade 1994
Killer Instinct Gold 1996
Blast Corps 1997
Banjo-Kazooie 1998
Jet Force Gemini 1999
Perfect Dark 2000
Banjo-Tooie 2000
Conker's Bad Fur Day 2001
Grabbed by the Ghoulies 2003
Kameo 2005
Perfect Dark Zero 2005
Viva Piñata 2006
Jetpac Refuelled 2006
Viva Piñata: Trouble in Paradise       2008
Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts 2008

 

Ωστόσο, πέρα από το εντυπωσιακό τρόπο παρουσίασης των παιχνιδιών, το Rare Replay δεν είναι μια απλή συλλογή και για άλλους λόγους. Κάθε παιχνίδι διαθέτει τις δικές του μικρές προκλήσεις που ονομάζονται milestones, μέσα από τις οποίες κερδίζετε stamps αν τις ολοκληρώσετε. Για παράδειγμα, ένα milestone του Killer Instict Gold είναι να δοκιμάσετε κάθε χαρακτήρα που υπάρχει στο παιχνίδι, ενώ στο Banjo Kazooie καλείστε να συγκεντρώσετε όλα τα collectables του παιχνιδιού. Κερδίζοντας stamps ανεβαίνετε "rank" και με αυτό τον τρόπο ξεκλειδώνεται επιπλέον περιεχόμενο. Έτσι, έχετε τη δυνατότητα να ξεκλειδώσετε making of videos με σχολιασμό από τους δημιουργούς, βίντεο από projects που έχουν ακυρωθεί και δεν είδαν ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας, μουσικά κομμάτια από παιχνίδια που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν και πολλά άλλα.

Βέβαια παρά τον όμορφο τρόπο παρουσίασης των τίτλων, εύκολα γεννάται η απορία πόσο ενδιαφέρον μπορεί να είναι σήμερα ένα παιχνίδι της δεκαετίας του 80 ή του 90, ειδικά γι’ αυτούς που δεν «νιώθουν» την retro εποχή. Αυτό φαίνεται πως το έλαβε υπόψιν της και η Rare, αντιδρώντας αναλόγως. Γι’ αυτό το λόγο όλα τα retro παιχνίδια της συλλογής διαθέτουν τα δικά τους cheats, με τη δυνατότητα του rewind να βρίσκεται σε όλα. Δηλαδή ανά πάσα στιγμή μπορείτε να γυρίσετε πίσω το χρόνο και τη δράση του παιχνιδιού, σε περίπτωση που σας δυσκολεύει κάποιο σημείο του.

Παράλληλα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε αντίστοιχα cheats για απεριόριστες ζωές. Τα cheats μπορούν φυσικά να απενεργοποιηθούν αν κάποιος το επιθυμεί. Πέραν, όμως από το βασικό παιχνίδι οι retro τίτλοι διαθέτουν και τα δικά τους ξεχωριστά snapshots. Τα snapshots είναι μικρές σε διάρκεια προκλήσεις στα πρότυπα mini-games που αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Για παράδειγμα σε ένα snapshot του Jetman μπορεί να κληθείτε να ολοκληρώσετε ένα επίπεδο σε περιορισμένο χρόνο ή σε ένα snapshot του R.C. Pro-Am να καταφέρετε να τερματίσετε σε έναν αγώνα χωρίς η ταχύτητα του αυτοκινήτου σας να πέσει κάτω από 50 χιλιόμετρα.

Τέλος, καθώς παίζετε έχετε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε ένα CRT φίλτρο, για να πάρετε μια γεύση από το πως έδειχνε στις τότε οθόνες το παιχνίδι όταν κυκλοφόρησε, ενώ όλα τα παιχνίδια περιτριγυρίζονται από ένα ξεχωριστό πλαίσιο εξαιτίας της 4:3 φύσης τους. Αυτές οι προσθήκες είναι ευπρόσδεκτες και ιδιαίτερα χρήσιμες για τα πιο δύσκολα retro παιχνίδια της συλλογής, όπως το Battletoads, καθώς δίνουν την ευκαιρία και στους νεότερους gamers που δεν έχουν ως κίνητρο τη νοσταλγία να ασχοληθούν και με αυτούς τους τίτλους.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα του τίτλου, σχεδόν όλα τα παιχνίδια της συλλογής τρέχουν άψογα και απροβλημάτιστα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν μικρές πτώσεις στο framerate στα νεότερα παιχνίδια της συλλογής που κάνουν χρήση του Xbox 360 Backwards Compatibility. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα εμφανές στο Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts. Ωστόσο, αυτό δεν θα σας αποτρέψει από το να απολαύσετε τον εν λόγω τίτλο, αν δεν το έχετε ήδη κάνει στην προηγούμενη γενιά.

Συνοψίζοντας : Το Rare Replay θέτει ένα νέο στάνταρ για τις συλλογές παιχνιδιών. Είναι γεμάτο με περιεχόμενο, με 30 παιχνίδια από πολλές διαφορετικές κατηγορίες και χρονικές περιόδους, τα οποία σίγουρα θα σας κρατήσουν απασχολημένους  για αρκετό καιρό ακόμη και αν ασχοληθείτε με τα μισά από αυτά. Παράλληλα έρχεται και σε μια ιδιαίτερα ελκυστική τιμή, αφού ζητά μόλις €30. Συγχρόνως, το Rare Replay μάς υπενθυμίζει την ιστορία του βρετανικού στούντιο και μας κάνει να ελπίζουμε πως θα επιστρέψει σύντομα στις ένδοξες ημέρες του.
Box Art
Tested on : Xbox One
Developer : Rare
Publisher : Microsoft Studios
Available for : Xbox One
Release date : 2015-08-04
Tags: