Grand Theft Auto V - Review

Grand Theft Auto V - Review

01 Δεκεμβρίου 2014 00:03
Η Rockstar "καυτηριάζει" και τις νέες κονσόλες

Είμαι από αυτούς που το «next-generation» χαρακτηρισμό δε θα τον προσάψουν απλά και μόνο στον τεχνικό τομέα ενός βιντεοπαιχνιδιού, αλλά σε πολλούς το ίδιο σημαντικούς τομείς που δεν είναι επί του παρόντος για να τους αναλύσω. Το Grand Theft Auto V είναι ένας από τους λίγους τίτλους που δικαιούνται αυτόν τον χαρακτηρισμό και η ειρωνεία της όλης υπόθεσης είναι ότι τον έχει κερδίσει από πέρυσι και μάλιστα σε μη «next-gen» κονσόλες. Οπότε, το λέω ευθέως, ότι σαφώς και δε χρειαζόταν καμία “remastered” ή “polished” έκδοση, αφού ήταν ήδη «τέλειο». Ο τίτλος της Rockstar είναι, πάντα κατά την ταπεινή άποψή μου, ένα αριστούργημα που θα πρέπει να γραφτεί με bold γράμματα στα βιβλία της ιστορίας αυτού του μέσου. Γενικότερα τα GTA και δη το GTA V, κρύβουν διαμαντένια πετράδια κάτω από χώμα και τη σκόνη που αφήνουν τα γραφικά, το gameplay, ο κόσμος, τα περιβάλλοντα κ.ο.κ. Υπάρχει κάτι πίσω από το θρόνο, που είναι πιο δυνατό και πιο αυθεντικό και από τον ίδιο το βασιλιά.

Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που θα ασχοληθούν με ένα GTA, θα το λατρέψουν για την ελευθερία κινήσεων που δίνεται στον παίκτη, για τα ανθρωποκυνηγητά με τους μπάτσους, τη βία, τα ακριβά αυτοκίνητα, τις πορνοδιαστροφικές σκηνές, τα όπλα και τα...cheats που ξεκλειδώνουν αεροπλάνα, τανκς, jet packs και supercars. Λυπάμαι, αλλά αυτό είναι η "επιφάνεια" των GTA που αποτελεί μικρό μέρος του μεγαλείου της σειράς, που στο GTA V έφτασε σε δυσθεώρητα επίπεδα. Ασύλληπτη, ατίθαση, χωρίς φραγμούς και κομπλεξισμούς γραφή, η οποία θίγει θέματα τόσο χοντρά, που είναι απορίας άξιο το πως ακόμη δεν έχουν ξεσηκωθεί συντηρητικές ομάδες του πληθυσμού. Έξυπνη -και πονηρή-, παραπλανητική για το μεγαλύτερο μέρος των παικτών, αφήγηση γεμάτη κρυφά ή ολοφάνερα νοήματα, σαρκασμό και αυτοσαρκασμό, και απίστευτες δόσεις κατάμαυρου χιούμορ. Ο τίτλος κάνει το πλέον καυστικό κοινωνικό σχόλιο. Με λίγη ή και καθόλου προσπάθεια, οι πολιτικές, θρησκευτικές και κοινωνικές ανησυχίες της Rockstar, ξεβράζονται στην επιφάνεια, όπως ο φελλός στη θάλασσα.

Ο τρόπος που καυτηριάζεται η κοινωνία, οι συνήθειές της και οι πιο ακραίες ομάδες της, είναι πραγματικά απίστευτος. Το GTA V "λέει" τα σημαντικότερα πράγματα, στα πιο ασήμαντα σημεία. Χαρακτήρες, που ξεκάθαρα αποτελούν το καλύτερο αντι-παράδειγμα που μπορεί να δοθεί σε μέσο ψυχαγωγίας και εννοείται πως μόνο «ήρωες» δε θέλουν να χαρακτηριστούν. Τέλος, διάλογοι γεμάτοι δήθεν αφέλεια και παρορμητισμό και κουβέντες που ξεστομίζονται σε αυτοκίνητα, ραδιόφωνα, πεζοδρόμια και τηλέφωνα κρύβουν, άλλοτε καμουφλαρισμένα και άλλοτε εντελώς "στη ψύχρα", υπαινιγμούς και σπόντες που σοκάρουν, συνθέτουν ένα μεγαλοπρεπές σύνολο. Είναι αστείο να ασχολούμαστε με το αν υπάρχουν σκηνές πορνό και δολοφονίες, όταν η ίδια η κοινωνία του 2014 είναι η ίδια της ένα καλογυρισμένο πορνό. Ευαίσθητο και τεράστιο θέμα, οπότε επιστρέφω στα του GTA V.

Αφού, λοιπόν, το GTA V έσπασε πλάκα με τα Xbox 360 και τα PS3 του πλανήτη, επισκέπτεται τις σύγχρονες κονσόλες να αφήσει και σε αυτές το στίγμα του. Εξ αρχής να αναφέρω πως όσοι έχετε απολαύσει το παιχνίδι  στην αρχική του έκδοση, δε νομίζω να βρείτε κάποιον σοβαρό λόγο ώστε να επενδύσετε εκ νέου χρήματα. Υπάρχουν προσθήκες και βελτιώσεις, που όμως θαρρώ πως δεν είναι αρκετές για να πείσουν κάποιον να ξαναδώσει €60 ή σε περιπτώσεις και €70. Η νέα έκδοση του GTA V για τα PS4 και Xbox One (του χρόνου και στο PC) ενσωματώνει πολλές νέες προσθήκες όσον αφορά τα λιγάκι πιο δευτερεύοντα πράγματα, όπως είναι τα όπλα, ο ρουχισμός, τα οχήματα, τα collectibles και άλλα. Υπάρχουν και μερικά νέα murder mysteries και races, αλλά όχι αρκετά που να αξίζουν περαιτέρω ανάλυση. Σίγουρα ευπρόσδεκτες οι εν λόγω προσθήκες, αλλά προσωπικά δε θα έλεγα όχι σε επιπλέον περιεχόμενο στους πιο ζωτικούς τομείς, όπως για παράδειγμα τα missions.

Η σημαντικότερη και αναμφίβολα πιο πολυσυζητημένη προσθήκη στις νέες εκδόσεις του GTA V είναι το περίφημο «FPS view», το οποίο ουσιαστικά προσθέτει μία επιπλέον προοπτική στο gameplay, αυτή του πρώτου προσώπου. Με το πάτημα ενός πλήκτρου, ο παίκτης μπορεί να δει τον κόσμο μέσα από τα μάτια των τριών πρωταγωνιστών. Σε κάποιες περιπτώσεις, η εν λόγω δυνατότητα μπορεί όντως να φανεί χρήσιμη, όπως για παράδειγμα στο γεγονός ότι δίνει μία πιο ρεαλιστική εικόνα του Los Santos, από την άλλη όντας λειτουργία η οποία προέκυψε εκ των υστέρων, πολλές φορές κάνει τα πράγματα αρκετά πιο δύσκολα και πολύπλοκα, απ’ ότι θα ‘πρεπε να είναι. Στις περιπτώσεις, δε, που το παιχνίδι γίνεται «first-person shooter» είναι ολοφάνερο πως το gameplay δεν είναι φτιαγμένο για FPS, με την πιο χαρακτηριστική περίπτωση το cover system το οποίο σχεδόν δε λειτουργεί.

Έχουν δοθεί ορισμένες πινελιές για χάρη της πρώτου προσώπου προοπτικής, όπως το ότι πλέον όλα τα αυτοκίνητα έχουν λεπτομερή ταμπλό, ωστόσο υπάρχουν και στιγμές που δεν έχει ενσωματωθεί καθόλου (πχ στα minigames). Προσωπικά, το όλο concept του FPS view (ή FPS mode αν προτιμάτε), δε με άγγιξε ούτε λεπτό και μετά από τη δοκιμή για το παρόν κείμενο, απλά δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. Και αυτό είναι το θετικό του πράγματος, ότι δηλαδή είναι μία προαιρετική επιλογή και όσοι δεν εντυπωσιαστείτε, απλά μπορείτε να το αγνοήσετε.

Η πιο γενναία επέμβαση στο «next-gen GTA V» έγινε στον τεχνικό τομέα, όχι όμως τόσο γενναία όσο θα περίμενα. Τα γραφικά είναι πράγματι βελτιωμένα: το draw distance είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, τα textures έχουν αποκτήσει καλύτερη ανάλυση και καλύτερο bump-mapping, οι φωτισμοί είναι ομορφότεροι, υπάρχουν περισσότερα αντικείμενα στο χώρο, έχει αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών και των αυτοκινήτων στους δρόμους και γενικά είδα ένα πιο «ζωντανό» Los Santos. Περίμενα, όμως, να αντικρύσω καλύτερα αποτελέσματα στην ανάλυση, μιας και τα «σκαλάκια» του aliasing δεν απουσιάζουν.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση κατ’ εμέ, αφορά στο framerate, το οποίο είναι ελαφρώς βελτιωμένο σχέση με τις «παλιές» εκδόσεις, όχι όμως πλήρως διορθωμένο, αφού μικρά drops εμφανίζονται από εδώ και από εκεί. Τέλος, μία ευχάριστη είδηση για όσους είχαν επενδύσει χρόνο στο GTA Online, είναι το γεγονός ότι μπορούν να μεταφέρουν τους χαρακτήρες και τα στατιστικά τους, από τις παλιές, στις νέες εκδόσεις και μάλιστα χωρίς να θεωρείται απαραίτητο η πλατφόρμα (Xbox ή PlayStation). Βέβαια, η μεταφορά των χαρακτήρων τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας αντιμετώπιζε προβλήματα, ωστόσο διορθωτικά patches έχουν ήδη βελτιώσει την κατάσταση.

Συνοψίζοντας : Οπότε, τελικώς, τι είναι αυτό που μένει; Μένει ό,τι οι εκδόσεις των PS4 και Xbox One είναι οι καλύτερες εκδόσεις που έχει δει το GTA V και εφόσον το GTA V, πάντα κατά την άποψή μου, είναι ένα παιχνίδι του «10» είναι αδύνατον να δοθεί οτιδήποτε λιγότερο του «τέλειου». Πρόκειται ξεκάθαρα για μία πρόταση που αφορά κυρίως αυτούς που δεν έχουν ασχοληθεί με τον τίτλο στο παρελθόν, είτε γιατί πούλησαν την παλιά τους κονσόλα για να αγοράσουν τον next-gen διάδοχο, είτε γιατί οι Θεοί συνωμότησαν εναντίον αυτού του γεγονότος. Όπως και να ‘χει, το GTA V είναι ένα από τα σημαντικότερα δείγματα γραφής των τελευταίων ετών και σας προτείνω να του δώσετε χρόνο ανεξαρτήτως πλατφόρμας.
Box Art
Tested on : Xbox One
Developer : Rockstar North
Publisher : Rockstar Games
Available for : Xbox One, PS4
Release date : 2014-01-01
Tags: