Inside Video Review

Inside Video Review

02 Ιουλίου 2016 08:56
Ο δεύτερος εφιάλτης της Playdead

Στην τέχνη αλλά και στη ζωή, όταν νιώθεις κάτι μέσα σου αλλά δυσκολεύεσαι να το εξωτερικεύσεις, να το περιγράψεις, να το επικοινωνήσεις και να δώσεις μια μορφή εξήγησης με λέξεις, αυτό “μεγαλώνει” μέσα σου. Σε κυριεύει.  Η περιγραφή, η εξήγηση και η εξωτερίκευση συνεπάγονται κάποιου είδους κατάκτησης αλλά και λύτρωσης. Όταν αυτά απουσιάζουν, νιώθουμε ένα αίσθημα αδυναμίας. Νιώθουμε ανήμποροι, ίσως και ευάλωτοι. Για μένα, όταν προκαλείται ένα τέτοιο συναίσθημα σημαίνει πως αυτό που βίωσα άγγιξε κάποιες βαθύτερες χορδές του εαυτού μου. Από αυτές που βρίσκονται κλειδαμπαρωμένες στα υπόγεια του ψυχισμού μου. Όπως ακριβώς ένα όνειρο που δυσκολεύεσαι να το τοποθετήσεις ορθολογικά σε μια σειρά αλλά δεν μπορείς να αρνηθείς το έντονο συναίσθημα που σου άφησε.

Αυτές οι δημιουργίες και οι καταστάσεις στη ζωή είναι λες και ξεπερνάνε τα τείχη της λογικής που περίτεχνα χτίζουμε καθημερινά και διεισδύουν απευθείας στην σκοτεινή καρδιά της φύσης μας. Τέτοιες δημιουργίες έχουν κάνει στον κινηματογράφο ο David Lynch, ο Bunuel κι ο Cronemberg, στη ζωγραφική ο Dali, στη λογοτεχνία ο Kafka κι ο Lovecraft, για να αναφέρω ενδεικτικά κάποια τελείως προσωπικά παραδείγματα. Το Inside, είναι μια τέτοια δημιουργία. Είναι δύσκολο να την περιγράψεις, να την κατηγοριοποιήσεις, να την εντάξεις κάπου, ωστόσο σου δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Είναι η ιστορία ενός παιδιού που βρίσκεται κατά λάθος (;) στο εσωτερικό μιας αλλόκοτης βιομηχανικής ζώνης στην οποία συμβαίνουν ορισμένα φρικιαστικά πράγματα. Η Playdead, με το δεύτερο παιχνίδι της, τελειοποιεί σε όλους τους τομείς την συνταγή που ξεκίνησε με το Limbo και μας προσφέρει μια εμπειρία ολοκληρωμένη από κάθε άποψη.

Συνοψίζοντας : Όσοι απαιτείτε ξεκάθαρες απαντήσεις, μείνετε μακριά. Το παιχνίδι αφηγείται αποκλειστικά μέσω εικόνων, ήχων και καταστάσεων αφήνοντας στον παίκτη την αποκλειστική ευθύνη του χτισίματος  ενός προσωπικό μυθεύματος για όλα όσα βίωσε. Μιλώντας για το Limbo, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο επικεφαλής της Playdead, Arnt Jensen, είχε δηλώσει απογοητευμένος που κάποιοι παίκτες είχαν φτάσει με τις θεωρίες τους, πολύ κοντά στην αλήθεια, θεωρώντας πως έπρεπε τελικά να αφήσει λιγότερα στοιχεία. Το Inside λοιπόν είναι ένα απαιτητικό μυστήριο για τον καθένα μας να λύσει. Ωστόσο, πέρα από την όποια “αλήθεια” ανακαλύψουμε από τις λεπτομέρειες, σημαντικότερα απ’ όλα, θα παραμένουν τα συναισθήματα που βιώσαμε στον βλοσυρό του κόσμο. Συναισθήματα βαθύτερα από οποιαδήποτε λογική εξήγηση.
Box Art
Tested on : Xbox One
Developer : Playdead
Publisher : Playdead
Available for : Xbox One, PC (Steam)
Release date : 2016-06-29