MX vs. ATV: Supercross - Review

MX vs. ATV: Supercross - Review

28 Νοεμβρίου 2014 09:12
Οι καλές ημέρες ανήκουν στο παρελθόν...

Η αρχή του franchise στο οποίο ανήκει ο τίτλος που θα σας μιλήσω σήμερα είχε γίνει από την, χρεωκοπημένη πλέον, THQ. Μέχρι σήμερα είχαν προηγηθεί ακόμη τέσσερις τίτλοι με τo MX vs ATV Supercross να αποτελεί το πέμπτο παιχνίδι της σειράς. Η Νordic Games, που βρισκόταν στο τιμόνι της ανάπτυξης, είχε υποσχεθεί το 2013, σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις σε όλους τομείς. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ο τίτλος, όπως και τα περισσότερα παιχνίδια της κατηγορίας, χωρίζεται σε τρία βασικά κομμάτια: Single Race, Career και Multiplayer. Το Career mode αποτελείται από πέντε series και συγκεκριμένα στα 250 East, 250 West, 450 MX, 450 ATV, 450 MX vs. ATV, τα οποία λαμβάνουν χώρα σε 17 συνολικά πίστες.  Επιπλέον, η εταιρία φρόντισε να αποκτήσει τα δικαιώματα για περισσότερους από 60 οδηγούς και 80 εταιρίες motocross δίνοντάς μας μία πληθώρα επιλογών σε αυτόν τον τομέα που δύσκολα θα απογοητεύσει.

Όλα τα παραπάνω ίσως να μοιάζουν ιδανικά όταν υπάρχουν και οι απαραίτητοι gameplay μηχανισμοί να τα υποστηρίζουν. Προσωπικά δεν είμαι και ο πιο φανατικός φίλος της κατηγορίας αλλά δε χρειάστηκε πολύ για να διαπιστώσω πως τα physics, τα animations και τα collisions είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα. Τα οχήματα φαίνονται να γλιστρούν πάνω στην πίστα, ενώ στις περιπτώσεις που προσγειωνόμουν από μεγάλο ύψος –και, φυσικά, με μεγάλη ταχύτητα- στην χωμάτινη διαδρομή, αναρωτιόμουν αν υπήρχε κάποιο animation τη στιγμή της σύγκρουσης.

Επιπλέον, ένα σημαντικό πρόβλημα στο gameplay αποτελεί και το respawn των οδηγών. Για παράδειγμα υπήρχαν περιπτώσεις που η πρώτη με τη δεύτερη θέση ήταν υπόθεση τριών έως τεσσάρων δευτερολέπτων, οπότε ένα πέσιμο του πρώτου αποτελεί αυτόματα ευκαιρία -αν όχι εξασφάλιση- για να βρεθώ στην πρώτη θέση. Το respawn, λοιπόν, ήταν τόσο γρήγορο που ουσιαστικά ο πρώτος μετά το πέσιμο…παρέμεινε πρώτος. Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα όταν χειριζόμουν τα ATVs καθώς δίνουν μία διαφορετική αίσθηση από τις μοτοσυκλέτες χωρίς, όμως, να αλλάζει δραματικά κάτι από τα παραπάνω.

Ο τίτλος προσφέρει και τη δυνατότητα για customization των οχημάτων μας με αντικείμενα που ξεκλειδώνουμε στο τέλος κάθε αγώνα ανεξαρτητα της θέση που τερματίζουμε. Οι επιλογές δεν είναι μόνο οπτικές αλλά έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τις αναρτήσεις, εξατμίσεις κτλ. δίνοντάς μας έστω και μικρό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων στη διάρκεια των αγώνων, κάτι που προσωπικά δεν κάτάφερα να εντοπίσω.

Το MotoClub Depot αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του τίτλου και ουσιαστικά μέσω αυτού η Nordic Games υποστηρίζει που θα συνεχίσει να ανανεώνει -και μάλιστα συχνά- το περιεχόμενο του MXvsATV. Μέσω του συγκεκριμένου mode οι παίκτες σε πρώτη φάση έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν έναντι €2.99 περισσότερες μηχανές με την εταιρία να υπόσχεται πως θα παρέχει συχνές ανανεώσεις.

Στα ίδια ρηχά νερά κινείται και ο οπτικός τομέας και το γενικότερο level design του τίτλου της Nordic Games. Τα μοντέλα των παικτών δεν παρουσιάζουν απολύτως τίποτα το ιδιαίτερο όπως και οι διαδρομές, οι οποίες σε σημεία θύμιζαν παιχνίδια της προηγούμενης γενιάς. Οι πίστες σε συνδυασμό με το στάδιο στο background έδιναν μία αίσθηση ότι βρισκόμουν σε έναν τεράστιο χώρο με χιλιάδες κόσμο αλλά όλα ξεκινούσαν και τελείωναν με αυτή την αίσθηση. Στο ίδιο μοτίβο κινείται ο τομέας του ήχου. Εξαίρεση αποτελούν μερικά μουσικά κομμάτια στα menu και κατά τη διάρκεια των αγώνων, τα οποία παρουσίαζαν κάποιο ενδιαφέρον και έντυναν όμορφα το σύνολο.

Αν κάτι μου έκανε εντύπωση είναι το γεγονός πως όταν κατάφερνα να περάσω σε κάποια από τις τρεις πρώτες θέσεις, είχα την υποστήριξη του κοινού, το οποίο ζητοκραύγαζε με τα επιτεύγματά μου ως οδηγός. Σε γενικές γραμμές όμως δεν υπάρχει κάτι άλλο άξιο αναφοράς στον τομέα του ήχου.

 

 

 

 

Συνοψίζοντας : Δεν ξέρω αν κάποιος από εσάς είχε ιδιαίτερες προσδοκίες στην ανακοίνωση του MX vs ATV Supercross, αλλά όντας ένα ταλαιπωρημένο franchise θεωρώ δεδομένο πως οι καλές ημέρες ανήκουν στο παρελθόν. Αδιαμφισβήτητα υπάρχουν φίλοι αλλά και λάτρεις του συγκεκριμένουν χώρου που ίσως να καταφέρουν  -αν μπορέσουν να προσπεράσουν τα προβλήματα- να περάσουν ευχάριστα δύο ή τρία απογεύματα το πολύ. Είναι δεδομένο, όμως, πως ο τίτλος δεν κάνει ούτε τα μισά από αυτά που υποσχέθηκε η εταιρία και αν ανολογιστούμε την τιμή του το πιθανότερο είναι να περάσει για ένα πολύ μεγάλο μέρος του κοινού απαρατήρητο.
Box Art
Tested on : Xbox 360
Developer : Rainbow Studios
Publisher : Nordic Games
Available for : Xbox 360, PS3, PC
Release date : 2014-01-01
Tags: