Tekken 8 Review: Το fighting που μας μεγάλωσε επέστρεψε καλύτερο από ποτέ!

Tekken 8 Review: Το fighting που μας μεγάλωσε επέστρεψε καλύτερο από ποτέ!

29 Ιανουαρίου 2024 11:59
Η λατρεμένη σειρά πιο διασκεδαστική και ώριμη από ποτέ

Λατρεύω τα fighting παιχνίδια. Θυμάμαι να μαζευόμαστε ως πιτσιρίκια σε διάφορα σπίτια φίλων και να λιώνουμε με τις ώρες Super Smash Bros, Dead or Alive, Street Fighter, Mortal Kombat και Marvel vs Capcom. Η παρέα είναι σχεδόν ίδια από τότε και ακόμα μαζευόμαστε για λίγο Smash και DOA “μέχρι τα 10”. Έτσι το λέμε ακόμα. “Μέχρι τα 10”. Δηλαδή, ένα session και όποιος πάρει 10 ματσάκια είναι ο νικητής. Tekken δεν έπαιζα τόσο με φίλους, αλλά είχα σίγουρα πάνω από 300-400 ώρες στα Tekken 2, Tekken 3 και Tekken Tag Tournament, τα οποία έλιωνα με την αδερφή μου.

Το franchise βρίσκεται ριζωμένο στην καρδιά μου και έχω πολλές αναμνήσεις και αθώες στιγμές. Μπορεί στα τελευταία κεφάλαια να μην ασχολήθηκα όσο θα ήθελα, όμως νομίζω ότι πλέον επέστρεψα για τα καλά. Να σημειώσω κάπου εδώ, ότι πάντα παρακολουθούσα το Tekken, κυρίως την ιστορία του, ενώ έπαιζα κιόλας λίγο, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Το Tekken 8 ήταν αυτό που με έψησε να ασχοληθώ περισσότερο και πάλι με τη σειρά. Πείτε το νοσταλγία, πείτε ότι δεν βγαίνουν πλέον πολλά “3D” fighting παιχνίδια, πείτε το όπως θέλετε. Fighting παιχνίδια όπως Dead or Alive, Soulcalibur και Tekken τα προτιμώ προσωπικά, λόγω των περισσότερων κινήσεων και της ελευθερίας μέσα στην πίστα. Νομίζω είναι περισσότερο το στιλ μου, όχι μόνο το δικό μου, αλλά και της παρέας μου, μετά από αμέτρητες συζητήσεις που έχουμε κάνει. Φανταστείτε ότι στα Dead or Alive 2,3,4 και 5 έχουμε σίγουρα πάνω από 1000 ώρες.

Το Tekken 8, λοιπόν, της Bandai Namco, με έψησε πάρα πολύ από το πρώτο trailer ανακοίνωσής του  και είπα ότι θέλω να ασχοληθώ και πάλι με τη σειρά. Μία σειρά που με μεγάλωσε και έβαλε το λιθαράκι της για να λατρέψω τα fighting παιχνίδια.

Θέλω να πάρω τα πράγματα από την αρχή και να ξεκινήσω με το offline mode και πιο συγκεκριμένα με το story mode, το οποίο είναι πάντα το πρώτο πράγμα που πιάνω στα fighting παιχνίδια, έτσι ώστε για να μπω στο “mood” τους. Το Tekken 8 έχει ένα story mode-campaign που ονομάζεται The Dark Awakens και αποτελείται από 15 chapters. Η διάρκειά του είναι περίπου στις 3 ώρες και μπορώ να πω ότι είναι εξαιρετικό για αυτό που είναι και απευθύνεται κυρίως στους λάτρεις της σειράς που περίμεναν τόσα χρόνια (από το Tekken 7 και όχι μόνο, δε θα πω περισσότερα λόγω spoilers) να δουν τη συνέχεια. Η ιστορία επικεντρώνεται κυρίως στον Jin Kazama, ο οποίος είναι η τελευταία ελπίδα του κόσμου να σταματήσει τον Kazuya από το να καταστρέψει στα πάντα γύρω του.

Η ιστορία του είναι καλή και έχει αρκετές εκπλήξεις όσο θα πλησιάζει στο τέλος της, που πιστεύω ότι είναι αυτό ακριβώς που περίμεναν οι fans εδώ και χρόνια. Έχει επικά sequences, τα γραφικά και τα cutscenes ρίχνουν σαγόνια και είναι χωρίς αμφιβολία από τα καλύτερα story modes που είδα τελευταία σε fighting. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι πριν ξεκινήσετε το The Dark Awakens μπορείτε να διαλέξετε και επίπεδο δυσκολίας, αν ψάχνετε το challenge ή αν θέλετε απλώς να το απολαύσετε. Τα offline modes δεν σταματούν εδώ, καθώς το Tekken 8 είναι πληρέστατο και δεν νομίζω ότι του λείπει κάτι σημαντικό, εκτός από τα Tag Battles που είδα και άκουσα από τους fans ότι θα ήθελαν.

Ωστόσο, ένα γνώριμο mode από τα παλιά επιστρέφει εδώ και είναι καλύτερο από ποτέ. Αναφέρομαι στο Tekken Ball που είχαμε γνωρίσει στο Tekken 3, το οποίο σε βάζει σε μία παραλία με κεντρικό “όπλο” μια μπάλα. Όποιος καταφέρει να κάνει περισσότερο damage στον αντίπαλό του με τη μπάλα είναι και ο νικητής. Αυτό το mode το είχα λιώσει στο Tekken 3 και εδώ πέρασα πολύ ωραία. Στο Tekken 8 θα βρείτε και το Arcade Quest, το οποίο σας επιτρέπει να φτιάξετε το δικό σας avatar και να παίζετε μάχες με άλλους, ενώ παράλληλα σας μαθαίνει τους μηχανισμούς και το πως να γίνετε καλύτεροι στο παιχνίδι.

Είναι ένα πραγματικά πολύ εθιστικό mode που προτείνω να ασχοληθείτε μόλις ολοκληρώσετε το The Dark Awakens. Υπάρχει και το Character Episodes, από το οποίο μαθαίνετε λίγο καλύτερα την ιστορία όλων των χαρακτήρων. Αυτά τα επεισόδια είναι όσοι είναι και οι μαχητές, με τον καθένα να έχει το δικό του cuscene στην αρχή και στο τέλος. Όχι κάτι σημαντικό ή αξιοσημείωτο, αλλά σίγουρα καλοδεχούμενο για κάποιον που θέλει να μάθει τα πάντα από την ιστορία. Από τα offline modes δεν μπορούσε να λείπει και το Practice, το οποίο είναι ό,τι πρέπει για να μάθετε τα πάντα γύρω από το gameplay και είναι πραγματικά πιο πλήρες από ποτέ, με move lists για να μάθετε όλα τα κόλπα των χαρακτήρων και όχι μόνο. Επίσης, υπάρχει το Arcade Battle, το Versus mode για να παίζετε με CPU ή με τους φίλους σας κλπ. Πραγματικά, το Tekken 8 είναι πλήρες και δεν αισθάνθηκα ότι του λείπει κάτι.

Εξίσου πλούσιο είναι και το Online κομμάτι του, όπου εκτός από Ranked και γρήγορα (quick) ματσάκια μπορείτε να απολαύσετε και το πολύ ιδιαίτερο Fight Lounge. Σε αυτό, με το avatar που θα φτιάξετε, μπαίνετε σε έναν κόσμο με μικροσκοπικούς χαρακτήρες, που λειτουργεί ως hub και εκεί θα βρίσκονται και άλλοι παίκτες, ανεξαρτήτως πλατφόρμας. Ναι, το Tekken 8 υποστηρίζει και cross-play μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών και αυτό το θεωρώ φανταστικό χαρακτηριστικό, έτσι ώστε να μην περιμένετε με τις ώρες για έναν αγώνα.

Όπως συναντάμε σε διάφορα άλλα παιχνίδια, έτσι και εδώ, θα έχετε τη δυνατότητα να φτιάξετε δικές σας στολές για τους χαρακτήρες, μέσα από ένα αρκετά πλούσιο character customization, από το οποίο μπορείτε να προσθέσετε ρούχα, ολόκληρες φορεσιές, αντικείμενα όπως κιθάρες και γυαλιά στους χαρακτήρες. Από το character customization μπορείτε να φτιάξετε και το δικό σας avatar που ανέφερα προηγουμένως, το οποίο λειτουργεί ως ο κεντρικός χαρακτήρας σας τόσο στο Arcade Quest, όσο και στο multiplayer.

Ας περάσουμε τώρα στο gameplay, το πιο δυνατό χαρτί του Tekken, το οποίο όχι μόνο παραμένει τόσο δυναμικό και βαθύ όπως τα παλιά, αλλά παίρνει την ίδια συνταγή που γνωρίζετε και την αναβαθμίζει. Το gameplay είναι στιβαρό, είναι γρήγορο, ανάλογα τον χαρακτήρα που θα διαλέξετε, ενώ έχουν προστεθεί και διάφορα χαρακτηριστικά για να απευθυνθεί και σε ένα κοινό που δεν είναι τόσο hardcore. Για παράδειγμα, με το πάτημα ενός κουμπιού (το L1 στην έκδοση του PS5 που έπαιξα), βγαίνει μία λίστα στα αριστερά, όπου ο εκάστοτε χαρακτήρας κάνει αυτόματα combos. Είναι μια επιλογή που οι σκληροπυρηνικοί δε θα έχουν ανοιχτή καν, αλλά για κάποιον που θέλει απλώς να περάσει τον χρόνο του είναι ότι πρέπει. 

Ωστόσο, αν είστε από εκείνους που μετράνε frames και παίζετε με ένα πιο ειδικό και hardcore στυλ, το Tekken 8 προφανώς και είναι επίσης και για εσάς. Ο κάθε χαρακτήρας έχει τα δικά του μοναδικά combos και τις δικές του κινήσεις, οι οποίες είναι πολλές στον αριθμό και σίγουρα θα πρέπει να περάσετε αρκετό χρόνο στο practice μέχρι να μάθετε τα πάντα γύρω από αυτόν που θα επιλέξετε.

Το πιο σημαντικό νέο χαρακτηριστικό του Tekken 8 είναι το Heat System, όπου με το R1 ο παίκτης κάνει κάτι σαν boost, όπου είτε αποφασίζει να κάνει ένα super attack με φανταχτερές κινήσεις για να χάσει μονομιάς ένα μεγάλο ποσοστό ζωής από τον αντίπαλο, είτε το κρατάει για να κάνει περισσότερο damage.

Μάλιστα όταν είναι ενεργοποιημένο το Heat System, πολλές επιθέσεις περνάνε την άμυνα, ανάλογα την επίθεση που θα κάνει ο παίκτης. Είναι πραγματικά ένα χαρακτηριστικό με διάφορες ικανότητες, όπου μου έδινε κάθε φορά την ελευθερία να προσεγγίσω μια μάχη όπως θέλω. Το gameplay, λοιπόν, είναι όπως ακριβώς το θυμάστε, αλλά πιο στιβαρό, πιο γρήγορο, πιο μελετημένο από ποτέ, αφού είτε είστε παλιοί, είτε νέοι παίκτες θα το λατρέψετε.

Στο Tekken 8 συνάντησα ένα τεράστιο ρόστερ χαρακτήρων, το μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο fighting παιχνίδι που είδα τελευταία (αν βγάλουμε στην απ’ έξω παιχνίδια όπως το Super Smash Bros. Ultimate, Marvel vs Capcom κλπ) και αυτό μου άρεσε πολύ. Ο τίτλος έχει 32 playable χαρακτήρες από την αρχή, με τους 29 από αυτούς να τους γνωρίζετε ήδη από τα παλιά παιχνίδια και με τους υπόλοιπους 3 να είναι οι νέες προσθήκες. Όσον αφορά το παλιό cast, θα βρείτε μεταξύ άλλων τους Jin Kazama, Devil Jin, Kazuya Mishima, Alisa Bosconovich, Zafina, Kuma, Panda, Lee Chaolan, Nina Williams, Paul Phoenix, Marshall Law, King και πολλούς άλλους.

Στις νέες προσθήκες τώρα, έχουμε την Reina Mishima, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην κεντρική ιστορία. Όσον αφορά το στιλ της, εκείνη έχει μάθει το Mishima-style, δηλαδή καράτε με Taido και έχει εκπληκτικές κινήσεις μέσα στο χώρο που αν παίξετε μαζί της, σίγουρα θα θυμείται κάποιον από τα παλιά παιχνίδια (ναι, αυτόν που φαντάζεστε). Ο επόμενος είναι ο Victor Chevalier, ένας Super-Spy τύπος που αρχικά μπορεί να ξενίσει μερικούς, αλλά βάζει και αυτός το λιθαράκι του στην κεντρική ιστορία του Tekken 8. Εκείνος εξειδικεύεται στο CQB, δηλαδή close-quarters battle και είναι εξοπλισμένος με ένα high-tech όπλο και δύο “daggers” που κάνουν πολύ ζημιά. Προβλέπω ότι θα τον διαλέγουν πολλοί παίκτες σε online ματσάκια, διότι είναι και αρκετά γρήγορος.

Η τρίτη και τελευταία νέα προσθήκη είναι η Azucena Milagros Ortiz Castillo ή σκέτο Azucena, μια πολύ όμορφη και γλυκιά γυναίκα από το Περού που λατρεύει τον καφέ και όλη τη φιλοσοφία του. Είναι πολύ γρήγορη μέσα στη μάχη και κάνει Mixed Martial Arts ως αυθεντική striker. Όσο ασχολήθηκα με το online κομμάτι του παιχνιδιού, είδα πολλούς άλλους παίκτες να παίζουν με αυτή. Μάλιστα, και εγώ, είχα αφήσει για κάποιο χρονικό διάστημα τον Yoshimitsu, ο οποίος είναι ο main χαρακτήρας μου στο Tekken, για να της δώσω μια ευκαιρία και μπορώ να πω ότι μου άρεσε που ήταν αρκετά “noob-friendly” χαρακτήρας.

Να σας πω κάπου εδώ ότι στο Tekken 8 λείπουν κάποιοι χαρακτήρες, κάτι που μπορεί να μην αρέσει σε μερικούς. Για εμένα, η πιο σημαντική έλλειψη είναι αυτή του Eddy Gordo, ο οποίος είναι από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες όχι μόνο στο Tekken, αλλά σε fighting παιχνίδια γενικότερα. Το θετικό είναι πως αποτελεί τον πρώτο DLC χαρακτήρα που θα καταφθάσει κάποια στιγμή μέσο του Season Pass, οπότε σύντομα το κενό θα καλυφθεί.

Το Tekken 8 δημιουργήθηκε με την Unreal Engine 5 και προσφέρει τελευταίας γενιάς γραφικά, με πολλές λεπτομέρειες και ένα γενικό σύνολο που ρίχνει πραγματικά σαγόνια. Από τις πίστες μέχρι τα εφέ, το παιχνίδι δείχνει όπως ακριβώς θα έπρεπε και δεν έχω κανένα παράπονο. Μάλιστα, αυτό που κάνει απίθανα τα γραφικά είναι οι πολλές λεπτομέρειες πάνω στους χαρακτήρες, αφού για παράδειγμα θα δείτε εν μέσω αγώνα τον Jin να ιδρώνει, να “φουσκώνουν” τα μπράτσα του όταν χτυπάει με μια δυνατή γροθιά, ενώ παράλληλα θα μαζεύει και πάνω του “βρωμιές” όπως λάσπη. Πραγματικά, το Tekken 8 είναι ίσως το πιο όμορφο τεχνικά fighting παιχνίδι (στο γενικό σύνολο) που έχω δει ποτέ μου. Η Unreal Engine 5 συνεχίζει να με εντυπωσιάζει.

Καλά λόγια έχω να πω και για τον ήχο και το soundtrack του παιχνιδιού. Παρόλο που δεν έχει την καλύτερη μουσική της σειράς, ικανοποιεί με πολλά γρήγορα ηλεκτρονικά κομμάτια που με πόρωναν μέσα στη μάχη, αλλά και επικά κομμάτια που έπαιζαν την κατάλληλη στιγμή, εκεί που έπρεπε. Να σημειώσω ότι δεν συνάντησα bugs, lag ή glitches, ενώ και τα loadings ήταν αστραπιαία.

Συνοψίζοντας : Το Tekken 8 είναι από τα καλύτερα fighting παιχνίδια που έπαιξα τελευταία, με ένα εκπληκτικό story mode, αλλά και offline περιεχόμενο που μπορεί να κρατήσει τον παίκτη για πολλές ώρες. Το ίδιο ισχύει και για το online κομμάτι, με τους servers να έχουν κατακλιστεί ήδη από fans που έτρεξαν για να απολαύσουν το νεότερο κεφάλαιο της σειράς. Τα γραφικά είναι απίθανα, το gameplay πιο στιβαρό και πιο γρήγορο από ποτέ, ενώ και οι χαρακτήρες είδαν το ρετουσάρισμα που έπρεπε να δουν, με τους τρεις νέους να είναι εξίσου καλοί, έχοντας, πιστεύω, τις προοπτικές να βρουν το κοινό τους. Η Bandai Namco, λοιπόν, φέρνει το απόλυτο Tekken πακέτο, πιο όμορφο από ποτέ και πιστεύω ότι είναι από τις καλύτερες fighting προτάσεις εκεί έξω!
Box Art
Tested on : PS5
Developer : Arika, Bandai Namco Studios
Publisher : Bandai Namco Entertainment
Distributor : Bandai Namco Entertainment
Available for : PS5, XBOX SERIES X, XBOX SERIES S, PC
Release date : 26-01-2024