Devil May Cry 4: Special Edition - Review

Devil May Cry 4: Special Edition - Review

29 Ιουνίου 2015 08:33
Remaster ή κάτι παραπάνω;

Η τεχνολογία εξελίσσεται, το gaming ανθίζει, η γενιά προχωράει, αλλά, απ' ότι φαίνεται η Capcom δεν πτοείται, καθώς συνεχίζει τον καταιγισμό αγαπημένων τίτλων υπό την μορφή remaster, προσφέροντας έτσι την "ευκαιρία" σε νέους όπως και παλιούς παίκτες να ξαναζήσουν την ίδια εμπειρία, με μερικές αλλαγές και βελτιώσεις. Έτσι, μετά από 7 χρόνια, η εταιρία αποφάσισε να προβεί στην επανακυκλοφορία του Devil May Cry 4, προσθέτοντας την φράση Special Edition, η οποία, όπως είχε συμβεί και με το Devil May Cry 3, συνοδεύεται από νέες προσθήκες και βελτιώσεις για τον τίτλο. Στις παρακάτω γραμμές θα αναλύσω τις νέες προσθήκες τις οποίες φέρει το νέο Remastered και αν όντως αξίζει να πάρετε την απόφαση να προβείτε οι παλαιοί και μη, στην αγορά του ανανεωμένου τίτλου. Στο νέο Devil May Cry 4: Defini... με συγχωρείτε, Special Edition, αν και έχουμε ελάχιστα βελτιωμένη ανάλυση η οποία χωρίς την βοήθεια ενός συγκριτικού βίντεο δεν είναι και τόσο εμφανής, τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, μετατρέπουν το action-adventure hack and slash πόνημα της Capcom σε ένα αριστούργημα δράσης, το οποίο θα ευχαριστηθούν όλοι οι λάτρεις της σειράς και μη.

Συνεχίζοντας, οι τελευταίες και σημαντικότερες προσθήκες για τον τίτλο, είναι τρεις νέοι χαρακτήρες, ο Vergil, αδερφός του Dante, μαζί με την Trish και Lady. Πριν προχωρήσω στους χαρακτήρες, θα κάνω μία πολύ μικρή αναφορά σχετικά με το story του τίτλου. Η ιστορία του παιχνιδιού παραμένει ίδια, απείραχτη, χωρίς καμία αλλαγή, πράγμα το οποίο αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πως η Capcom, δεν διέθεσε τον απαραίτητο χρόνο για να προσφέρει μία καλύτερη εξήγηση στους fans σχετικά με το backstory του πρωταγωνιστή (Nero), αφήνοντας τη φαντασία του παίκτη να οργιάζει, δημιουργώντας στο μυαλό του διάφορα σενάρια για την προέλευσή του. 

Τώρα, όσον αφορά τους χαρακτήρες, θα ξεκινήσουμε με τον Vergil, τον διάσημο αδερφό του Dante, ο οποίος έκανε την τελευταία του εμφάνισή του στο Devil May Cry 3. Το gameplay του χαρακτήρα είναι σαφέστατα επηρεασμένο από το προηγούμενο κεφάλαιο της σειράς, με μερικές νέες και ευπρόσδεκτες προσθήκες, οι οποίες συνεργάζονται πυρετωδώς για την δημιουργία εντυπωσιακών και δυναμικών combos. Αξίζει να σημειωθεί, πως το στυλ του χαρακτήρα παραμένει το ίδιο λατρεμένο που έχουμε συνηθίσει, αναζητώντας πάντα περισσότερη δύναμη και υποτιμώντας οτιδήποτε και οποιονδήποτε βρίσκεται στο μονοπάτι του.

Τεράστιο μειονέκτημα θεωρώ την απουσία cutscenes για τον εν λόγω χαρακτήρα, καθώς τα μοναδικά cinematics που υπάρχουν είναι το πρώτο στην αρχή του παιχνιδιού, το οποίο λειτουργεί ως μία μικρή εισαγωγή και το τελευταίο, ανέμπνευστο και ρηχό, το οποίο η εταιρία πρόσθεσε ως δικαιολογία για να καλύψει την ύπαρξή του μέσα σε όλο το παιχνίδι. Απαράδεκτο το γεγονός πως, εκτός από την προσθήκη του Vergil, η εταιρία αρνήθηκε να προβεί στην δημιουργία περισσότερων σκηνών για τον χαρακτήρα. 

Στη συνέχεια έχουμε την Trish, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια πολεμά δίπλα στο πλευρό του “playboy” Dante. Το story της Trish κινείται στα ίδια ακριβώς πλαίσια με της Lady, καθώς μοιράζονται τις ίδιες αποστολές, ενώ η δυνατότητα της επιλογής χαρακτήρα, εξαρτάται από το ίδιο το παιχνίδι. Το gameplay της είναι δυναμικό, γρήγορο και τρομερά επιθετικό, χάρις την εξαίσια επιλογή όπλων και κινήσεων, τα οποία, εφόσον συνδυαστούν όλα μαζί, φέρουν ως αποτέλεσμα άκρως εντυπωσιακά combos. Προσοχή στα δάχτυλα σας! 

Τέλος, έχουμε την Lady, με το τεράστιο οπλοστάσιο και το αγέρωχο στυλ της. Το gameplay της είναι μοναδικό και πιο αργό σε σύγκριση με τους υπόλοιπους χαρακτήρες, αλλά σε καμία περίπτωση κατώτερο. Η αλήθεια είναι πως οι επιλογές της είναι περιορισμένες, όμως, η "ζημιά" την οποία μπορεί να προκαλέσει είναι τεράστια και σχετικά εύκολη να αναπαραχθεί, επομένως, για έναν νέο στη σειρά ο οποίος θέλει να προσφέρει στον εαυτό του μερικές ώρες ψυχαγωγίας και να μάθει τα mechanics του παιχνιδιού, είναι από τις καλύτερες επιλογές.

Όπως μας είχε ανακοινώσει και η εταιρία στο παρελθόν, κάθε χαρακτήρας έχει και τα δικά του επιπλέον κοστούμια, τα οποία σε συγκεκριμένους αλλάζουν ολοκληρωτικά την εμφάνισή τους (μαζί με το Devil Trigger). Ορισμένα είναι διαθέσιμα από την αρχή, αλλά τα υπόλοιπα για να τα αποκτήσετε, θα πρέπει να ολοκληρώσετε τον τίτλο σε διάφορα επίπεδα δυσκολίας. Τον αν αξίζουν ή όχι, το αφήνω στην δική σας κρίση.

Εκτός των νέων χαρακτήρων, έχει προστεθεί και ένα νέο mode, το οποίο οι PC gamers γνωρίζετε από παλιά, το Legendary Dark Knight Mode. Στο συγκεκριμένο mode υπάρχει αυξημένο spawn εχθρών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον παίκτη να συνδυάσει περισσότερα και μεγαλύτερα combos, αλλά, όπως είναι λογικό, περισσότεροι εχθροί ισοδυναμούν με περισσότερο κίνδυνο, για αυτό το λόγο, όσοι αποφασίσετε να πειραματιστείτε με αυτό, θα πρέπει να έχετε και τις ανάλογες ώρες και εμπειρία στο παιχνίδι.

Συνοψίζοντας : Έχουμε και λέμε, τρεις νέοι χαρακτήρες, ελάχιστα βελτιωμένα γραφικά, 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, νέα κοστούμια για κάθε χαρακτήρα, νέο mode και όλα αυτά στην τιμή των €25. Το ερώτημα που γεννιέται είναι, αξίζει; Εδώ η απάντηση ποικίλει αναλόγως με το γούστο και τις προτιμήσεις του καθενός. Για παράδειγμα, εγώ, όντας μεγάλος fan της σειράς Devil May Cry και έχοντας αναλώσει αρκετές ώρες στα παιχνίδια, δεν μπορούσα να αντισταθώ στο νέο remake του τίτλου, ενώ η “αχίλλειος πτέρνα” μου, είναι η προσθήκη του Vergil, ο οποίος παραμένει κατ'εμέ ένας από τους αγαπημένους μου και πιο εντυπωσιακούς χαρακτήρες της σειράς. <br />Όσοι χάσατε την ευκαιρία να απολαύσετε το Devil May Cry 4 το 2008, τότε σίγουρα η νέα και βελτιωμένη έκδοση είναι ότι πρέπει για εσάς, αλλά, για όσους έχετε ασχοληθεί και στο παρελθόν και δεν έχετε την ίδια "ανάγκη" με έμενα να ξαναζήσετε την ίδια, απείραχτη σχεδόν εμπειρία, απλά με περισσότερους χαρακτήρες στολές και modes, τότε νομίζω πως γνωρίζετε ήδη την απάντηση. Όπως και να έχει, η Capcom για μία ακόμη φορά απέδειξε πως δεν έχει την όρεξη να δώσει αυτό το κάτι παραπάνω που ζητάει το κοινό, αλλά της αρέσει πλέον να στηρίζεται σε ήδη επιτυχημένα παιχνίδια του παρελθόντος.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Access Games
Publisher : Capcom
Available for : PC, PS4, Xbox One
Release date : 2015-06-23
Tags: