Trials of Mana Review - Η εξέλιξη από το 1995 στο 2020

Trials of Mana Review - Η εξέλιξη από το 1995 στο 2020

28 Μαΐου 2020 15:43
Ένα εξελιγμένο ταξίδι στο παρελθόν

Καλώς ή κακώς, η τωρινή γενιά βιντεοπαιχνιδιών θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί και ως η γενιά των remakes. Όχι, για εμένα προσωπικά αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να καταταγεί ως αρνητικό γιατί πολύ απλά αυτό το τεχνολογικά βελτιωμένο –ας το πούμε- «μείγμα» μπορεί να δώσει στην ευκαιρία σε παίκτες νεότερης ηλικίας να δοκιμάσουν παιχνίδια-διαμάντια του παρελθόντος που είχαν τεράστια συνεισφορά στην εξέλιξη του gaming. Στα remakes υπάρχουν δύο αόρατοι κανόνες ως προς την προσέγγισή τους. Η εκάστοτε ομάδα ανάπτυξης είτε θα επιλέξει να δημιουργήσει μία αυθεντική αναπαράσταση του παιχνιδιού της με νέες τεχνολογίες και συστατικά παραμένοντας πιστή στις ρίζες του παρελθόντος, ή θα δοκιμάσει, ή καλύτερα, θα ρισκάρει προσθέτοντας νέα πράγματα ξεφεύγοντας από την ορολογία του remake βαδίζοντας στο “reimagine”.

Αυτό λοιπόν το reimagine είναι λαϊκά πως θα ήταν ένα παλιό παιχνίδι αν η οποιαδήποτε ομάδα αποφάσιζε να το δημιουργήσει εξαρχής στην σημερινή εποχή. Για παράδειγμα, σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαμε να κατατάξουμε παιχνίδια όπως το Resident Evil 2 Remake, Final Fantasy VII Remake κτλ. Όμως, σε αυτή την κατηγορία δεν μπορούμε να προσθέσουμε το Trials of Mana. Το έτος 1995, η Square Enix κυκλοφόρησε αποκλειστικά στην Ιαπωνική αγορά το παραπάνω παιχνίδι (Seiken Densetsu 3) το οποίο αποτελεί και sequel του Secret of Mana (1993). Ένα 16-bit JRPG παιχνίδι που αποτέλεσε μάλιστα μία από τις ποιοτικότερες και συνάμα ομορφότερες κυκλοφορίες του SNES (Super Nintendo Entertainment System).

 Αυτή η Ιαπωνική αποκλειστικότητα «έσπασε» τον Ιούνιο του 2019 μιας και η Square Enix κυκλοφόρησε το Collection of Mana στο Nintendo Switch, ένα πακέτο που περιλαμβάνει τα τρία πρώτα Mana παιχνίδια δίνοντας έτσι την ευκαιρία και στο Δυτικό κοινό να απολαύσει αυτά τα «ξεχασμένα διαμάντια». Ωστόσο, τα σχέδια της εταιρίας  δεν σταμάτησαν εκεί. Λίγο αργότερα, η ομάδα αποκάλυψε πως εργάζεται σε ένα εξ' ολοκλήρου remake για το Trials of Mana αφήνοντας τα πλέον παλαιωμένα 2D γραφικά στην άκρη, ενσωματώνοντας την διαδεδομένη 3D τεχνολογία. Αυτό έγινε με σκοπό και για την προσέλκυση περισσοτέρων παικτών στο franchise, αλλά και για να αναδείξει την ομορφιά του παιχνιδιού με μια πιο ζωντανή εικαστική παλέτα.

Επομένως, το Trials of Mana είναι ένα πιστό και αυθεντικό remake. Είναι φοβερά εξελιγμένο ταξίδι από το 1995 στο 2020 και αυτό έρχεται και με πολλά θετικά, αλλά δυστυχώς και με κάποια αρνητικά στοιχεία που θα δούμε μαζί παρακάτω. Τα γεγονότα της ιστορίας μένουν ίδια όπως και το παλιό παιχνίδι. Δηλαδή, καλούμαστε να παρακολουθήσουμε μία έντονη περιπέτεια μερικών ηρώων με σκοπό να αποκτήσουν το θρυλικό Mana Sword και να καταφέρουν να αποτρέψουν μία καταστροφική και κοσμική απειλή. Ναι, αυτή ακριβώς είναι η ιστορία του Trials of Mana. Όχι, δεν έχουμε κάποιο σενάριο που πρόκειται να «ταρακουνήσει» τον εγκέφαλό σας, ούτε να σας στιγματίσει αιωνίως με την απύθμενη ωριμότητά του. Έχουμε ένα όμορφο ταξίδι με αρχή, μέση και τέλος, με ωραία στιγμιότυπα που πολλές φορές δημιουργούν στον θεατή ένα μικρό και γλυκό χαμόγελο στο πρόσωπό του.

Αυτή η «απλότητα» στην ιστορία υφίσταται γιατί πολύ απλά το Trials of Mana προέρχεται από μία άλλη εποχή του gaming. Μία εποχή όπου το να έχεις μία κλισέ ιστορία δεν ήταν αρνητικό, εφόσον το τελικό αποτέλεσμα έδενε με στιβαρούς μηχανισμούς. Και αυτό ακριβώς είναι κάτι που κάνει το remake του Trials of Mana να ξεχωρίζει. Κατ’εμέ, τα δυνατότερα χαρτιά του τίτλου είναι τρία: Customization, Gameplay, Replaybility. Το παιχνίδι ανήκει ολόσωστα στο action RPG genre. Ο παίκτης από την έναρξη του ταξιδιού του καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε έξι χαρακτήρες όπου αυτή η επιλογή θα καθορίσει και τον πρωταγωνιστή. Ναι, με όποιο χαρακτήρα και να επιλέξετε αυτό σημαίνει πως αυτός θα είναι ο πρωταγωνιστής. Κάθε χαρακτήρας έχει τον δικό του πρόλογο, το δικό του παρελθόν και την δική του μοναδική προσωπικότητα που όσο πορευόμαστε στο παιχνίδι τόσο καλύτερα γνωρίζουμε. Αυτή η επιλογή ήρωα πέρα από την αρχή, δεν αλλάζει δραματικά το παιχνίδι, εκτός από τα τελευταία dungeons και τα αντίστοιχα last bosses.

Ενσωματώνοντας αυτή την 3D τεχνολογία η δομή του κόσμου έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Πλέον τα περιβάλλοντα και οι πόλεις που συνάντησα στο ταξίδι μου είναι σαφέστατα πιο ανοιχτά και ζωντανά από ποτέ παραμένοντας όμως φοβερά πιστά στο «πρωτογενές υλικό» του 1995. Αυτοί που ασχοληθήκατε έστω και λίγο με το παιχνίδι του Switch από το Collection of Mana θα εκπλαγείτε από το πόσο ίδιο αλλά παράλληλα και πόσο διαφορετικό είναι το remake. Τα dungeons είναι πιο κλειστοφοβικά από ποτέ, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να λάβει και ο σχεδιασμός των τεράτων αλλά και των bosses που αρμόζουν θαυμάσια στον ανανεωμένο κόσμο του παιχνιδιού.

Δραματικές αλλαγές έχουμε και στον τομέα του gameplay. Ως action RPG, ο παίκτης κινείται ελεύθερα στην μάχη με μικρές και δυνατές επιθέσεις, αποφυγές, charged επιθέσεις και τέλος, τις πιο θεαματικές επιθέσεις που το παιχνίδι ονομάζει Class Strikes. Ουσιαστικά μιλάμε για Ultimate Techniques όπου ο εκάστοτε χαρακτήρας εξαπολύει μία εξαιρετικά ζημιογόνα επίθεση στον αντίπαλό του και ο παίκτης βλέπει ένα σύντομο και ευχάριστο cinematic. Όπως προείπα το gameplay είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του παιχνιδιού. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που κάνει αυτό το «χαρτί» ακόμη πιο δυνατό είναι η δυνατότητα εναλλαγής ανάμεσα στους μαχητές άμεσα και εύκολα. Ομολογώ πως βρήκα τρομερά «εθιστικό» και καλοδουλεμένο τον όλο τομέα με αποτέλεσμα να αναζητώ συνεχώς την επόμενη αναμέτρηση για να δοκιμάσω νέα πράγματα και να δω πως μπορεί να αντεπεξέλθει το party των ηρώων μου.

Το party σας αποτελείται από τρία και μόνο άτομα χωρίς την δυνατότητα κάποιου local ή online multiplayer. Κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του Class το οποίο αργότερα μπορεί να αναβαθμιστεί και παράλληλα να εμπλουτιστεί ανάλογα με το δικό σας γούστο έχοντας να επιλέξουμε ανάμεσα σε Light ή Dark. Για παράδειγμα μπορείτε να επιλέξτε εσείς ποιος θα αναλάβει τον ρόλο του Tank, ή του Healer και να τον «χτίσετε» αναλόγως. Ένα ακόμη τρομερά θετικό στοιχείο είναι πως μπορείτε να αλλάξετε το class οποιουδήποτε χαρακτήρα όταν φτάσετε τα απαιτούμενα level. Δηλαδή μπορεί να σας κουράσει να παίζετε ως Tank και να θέλετε να αναλάβετε ένα πιο επιθετικό ρόλο. Ναι, το remake σας δίνει αυτή ακριβώς την επιλογή.

Μετά το τέλος κάθε μάχης λαμβάνετε την ανάλογη εμπειρία (experience) η οποία συνδράμει στην αύξηση των level σας (και του HP και MP σας) αλλά παράλληλα σας προμηθεύει με Training Points που μπορείτε να ξοδέψετε για να εμπλουτίσετε και να μάθετε περισσότερες ικανότητες στον εκάστοτε χαρακτήρα, μέσω του ανανεωμένου συστήματος. Στον τομέα εκμάθησης ικανοτήτων αλλά και level up έχουμε ένα πιο μοντέρνο σύστημα που κάνει ολόσωστα την δουλειά του και δεν πρόκειται να μπερδέψει τον παίκτη με έναν αχρείαστο όγκο πληροφοριών. Η φιλοσοφία “Less is More” φαίνεται πως ταίριαξε γάντι στο εν λόγω κομμάτι, κάτι το οποίο με χαροποίησε ιδιαίτερα καθώς κατάφερα να «χωνέψω» τους όλους μηχανισμούς αρκετά γρήγορα και χωρίς πολύ διάβασμα.

Ακόμη ευκολότερη έρχεται να κάνει την ζωή σας και ταυτόχρονα την μάχη, η χρήση των αντικειμένων που γίνεται γρήγορα και εύκολα μέσα στην μάχη χωρίς ο παίκτης να χρειάζεται να «παύσει» εντελώς την δράση και να καθοδηγήσει τον εαυτό του μέσα από ατελείωτα μενού. Όπως και στο κλασικό παιχνίδι, έτσι και στο remake, έχουμε το “Ring Menu”. Αυτό λειτουργεί ως εξής: μέσα στην μάχη μπορείτε να παύσετε την δράση και να χρησιμοποιήσετε το αντικείμενο που επιθυμείτε μέσα από ένα μενού με την μορφή δαχτυλιδιού (για αυτό και η ονομασία Ring Menu).

Έχουμε ένα δαχτυλίδι για τα αντικείμενα και ένα δαχτυλίδι για τα ξόρκια που ο παίκτης μπορεί να παραμετροποιήσει όπως ο ίδιος επιθυμεί. Δηλαδή, μπορείτε να επιλέξετε εσείς ποια αντικείμενα θα έχετε σε αυτό το μενού έτσι ώστε να κάνετε την εκάστοτε αναμέτρηση ευκολότερη. Ακόμη και αυτοί που είναι εντελώς «αρχάριοι» είτε με το franchise είτε με τα RPG γενικότερα, δε νομίζω πως θα συναντήσουν κάποια εφιαλτική δυσκολία. Το Trials of Mana είναι σχετικά ένα εύκολο παιχνίδι που μάλιστα, αυτή η ευκολία του ίσως καταφέρει να κουράσει τον παίκτη.

Η AI κάνει σωστά την δουλειά της χωρίς να «τρέχει» συνεχώς στον θάνατό της, όμως δυστυχώς υπήρξαν και φορές τουλάχιστον στο δικό μου playthrough όπου απλά τα υπόλοιπα μέλη του party αποφάσισαν να μην αποφύγουν κάποιες καταστροφικές επιθέσεις ενάντια σε ένα boss, αλλά αντιθέτως αποφάσισαν να τρέξουν καταπάνω τους. Εγώ προσωπικά προτείνω να ξεκινήσετε όσο υπερβολικό και αν ακούγεται το πρώτο σας playthrough στο Hard. Όσον αφορά την διάρκεια, το ρολόι σας ανάλογα με το πόσο γρήγοροι-αργοί είστε μπορεί εύκολα να ξεπεράσει και τις 30 ώρες παιχνιδιού.

Το Trials of Mana είναι ένα παιχνίδι που ίσως καταφέρει να κουράσει μία μεγάλη μερίδα παικτών που δεν είχαν επαφή με τα παιχνίδια της τότε εποχής. Γιατί πολύ απλά κάνει ότι έκανε και στο παρελθόν. Καλεί τον παίκτη καθ’ όλη την διάρκεια ενασχόλησής του να μάχεται συνεχώς και να κερδίζει ατελείωτα κύματα εχθρών μέχρι να φτάσει στο τελικό boss. Είναι κατά κάποιο τρόπο ένα «σκληρό» παιχνίδι που ανταμείβει με loot, experience και μεγάλη ποικιλία customization αντικειμένων. Δηλαδή, όσο περισσότερο θα μάχεστε τόσο δυνατότερο θα κάνετε και το αντίστοιχο party σας. Ένα ακόμη «χρυσό» σημείο του παιχνιδιού όπως προανέφερα και πιο πάνω είναι το replayability. Κάθε χαρακτήρας μπορεί να εντρυφήσει σε ακόμη περισσότερα classes, ενώ μην ξεχνάτε πως έχουμε στην διάθεσή μας συνολικά έξι ήρωες τους οποίους μπορούμε να ενδυναμώσουμε στο μέγιστο. Επίσης, όσο προχωράτε στο παιχνίδι θα ξεκλειδώσετε μέσα από NPCS και άλλες καταστάσεις ακόμη περισσότερες ικανότητες, κάτι εξαιρετικά σημαντικό μιας και αυτές οι ικανότητες μπορούν να αλλάξουν την στρατηγική του party σας.

Επίσης, κάτι εντελώς φρέσκο που δεν υπάρχει στο παλιό παιχνίδι, είναι πως το Trials of Mana φέρει και μετά το τέλος του παιχνιδιού νέο περιεχόμενο το οποίο μετά την ολοκλήρωσή του οδηγεί στο New Game+. Ναι μεν καλοδεχούμενη αυτή η νέα προσθήκη, αλλά δυστυχώς το μόνο που κάνει είναι να κουράσει τον παίκτη ελέω της επαναληψιμότητάς της. Μόλις δείτε τους τίτλους τέλους θα αντιληφθείτε πως μπορείτε να κάνετε load το save σας και από εκεί θα ξεκινήσει ένα νέο quest. Αυτό το quest θα σας επιτρέψει να ξεκλειδώσετε το Class 4, δηλαδή, το μέγιστο class του εκάστοτε χαρακτήρα όπου θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τις ικανότητές σας. Από εκεί θα οδηγηθείτε σε επιπλέον dungeons και μάλιστα έως και πέντε φορές μεγαλύτερα σε σύγκριση με αυτά που θα συναντήσετε στο παιχνίδι, με σκοπό να ανιχνεύσετε και να καταστρέψετε μία φοβερή απειλή.

Με λίγα λόγια το νέο αυτό περιεχόμενο υφίσταται απλά για να προμηθεύσει τον παίκτη με ακόμη περισσότερες δυνάμεις στους χαρακτήρες του με το Class 4 και να του ξεκλειδώσει και το New Game +. Για εμένα προσωπικά ήταν εντελώς αχρείαστο και η εταιρία δεν χρειαζόταν να μας οδηγήσει σε ένα ανούσιο grinding μόνο και μόνο για να μπορούμε να οδηγηθούμε στο New Game + του παιχνιδιού.

Στα του τεχνικού τομέα τα πράγματα είναι απλά. Το Trials of Mana είναι ένα πολύ όμορφο παιχνίδι. Το πιο «παραμυθένιο» στιλ γραφικών που υιοθέτησε η ομάδα ανάπτυξης Xeen φέρει ένα γλυκό αποτέλεσμα που σίγουρα δεν πρόκειται να ρίξει σαγόνια. Τα μοντέλα των χαρακτήρων φέρουν την απαραίτητη λεπτομέρεια για ένα όσο το δυνατόν περισσότερο ρεαλιστικό αποτέλεσμα που ταιριάζει με την αισθητική του κόσμου, αλλά το ίδιο δεν μπορώ να πω για τα περιβάλλοντα του παιχνιδιού. Για εμένα είναι ολοφάνερο πως η ομάδα εργάστηκε με ένα περιορισμένο budget. Όσον αφορά την ανάλυση, στο PlayStation 4 έχουμε 1080p με σταθερά 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Υπήρξαν περιπτώσεις με μικρά frame drops, τα οποία, σας υπόσχομαι, δεν πρόκειται να σας ενοχλήσουν ούτε στο ελάχιστο, ενώ δεν συνάντησα κάποιο αξιοσημείωτο bug ή glitch.

Αυτό που βρήκα περισσότερο ενοχλητικό είναι η περίεργη συμπεριφορά της κάμερας του παιχνιδιού. Σε στενούς χώρους η κάμερα έκανε φοβερό ζουμ στον χαρακτήρα με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην μπορώ να δω ολοκάθαρα τι γίνεται στο πεδίο μάχης και να δυσκολεύομαι στο πως θα αποφύγω μία κίνηση του αντιπάλου. Ένα ακόμη αρνητικό είναι τα κακοδουλεμένα αγγλικά voice overs και η απλότητα του διαλόγου. Οι ερμηνείες είναι «ψυχρές» και «αρχάριες» πράγμα το οποίο αλλάζει δραματικά εφόσον ο παίκτης επιλέξει το Ιαπωνικό dub. Αυτό που αξίζει θερμά συγχαρητήρια είναι δίχως αμφιβολία ο ηχητικός τομέας. Τα ανανεωμένα κομμάτια είναι θαυμάσια ντύνοντας πανέμορφα είτε τα περιβάλλοντα και τις πόλεις είτε τις μάχες με απλά τέρατα ή κάποιο boss. Να αναφερθεί πως μπορείτε να επιλέξετε και την παλιά «αγνή» 16-bit μουσική έτσι ώστε να νιώσετε περισσότερο «σαν το σπίτι σας».

Συνοψίζοντας : Το Trials of Mana είναι ένα αυθεντικό remake και ένα JRPG παιχνίδι μιας άλλη εποχής. Η ιστορία του παιχνιδιού έχει το απαραίτητο ενδιαφέρον έτσι ώστε να κρατά σε εγρήγορση τον παίκτη για την συνέχεια του ταξιδιού αλλά δεν πρόκειται να «χαραχθεί» βαθιά στη μνήμη σας. Αντιθέτως, εκεί που διαπρέπει το παιχνίδι είναι το gameplay, το customization και το replayability. Έχουμε ένα αρκετά βαθύ σύστημα μάχης με καλοδουλεμένους action gameplay μηχανισμούς που βελτιώνεται συνεχώς όσο προχωράμε στο παιχνίδι. Τα Classes του κάθε ήρωα είναι μοναδικά και φέρουν την απαραίτητη ποικιλία που θα καλύψει κάθε γούστο ενός RPG fan είτε θέλει να παίξει ως Tank είτε ως Healer προσθέτοντας έτσι την κατάλληλη δόση στρατηγικής. Το upgrading σύστημα κάνει και αυτό ολόσωστα την δουλειά του χωρίς να μπερδεύει τον παίκτη παραμένοντας απλό και παράλληλα πλούσιο. Τέλος, συναντάμε έναν άρτιο τεχνικό τομέα με γλυκά γραφικά, ζεστή παλέτα χρωμάτων που σε συνδυασμό με την μουσική δημιουργεί ένα όμορφο παραμύθι γεμάτο ένταση και δράση. Όμως, το Trials of Mana αφορά τους κατά πυρήνα JRPG παίκτες μίας διαφορετικής εποχής. Τους παίκτες που δεν έχουν θέμα να περνούν κύματα εχθρών για να φτάσουν στο τελικό boss και αρέσκονται στο loot και την ενδυνάμωση των χαρακτήρων τους. Όσοι παίξατε το κλασικό παιχνίδι είμαι πεπεισμένος πως το remake είναι φτιαγμένο για εσάς γιατί πολύ απλά είναι ένα πιστό, αυθεντικό remake. Οι υπόλοιποι ίσως κουραστείτε αρκετά γρηγορότερα και αναγκαστείτε να αφήσετε το παιχνίδι στη μέση.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Square Enix
Publisher : Square Enix
Available for : PS4, Nintendo Switch, PC
Release date : 24-04-2020