Το να ξεκινήσω αυτό το κείμενο με μία μικρή προϊστορία για το εν λόγο anime θεωρώ ότι θα ήταν χάσιμο χρόνου για όποιον διαβάζει αυτές τις γραμμές και σίγουρα, χαμένο ψηφιακό μελάνι για μένα. Τι θα μπορούσα άλλωστε να πω για τη μακροβιότερη ίσως σειρά από τη χώρα που «ανατέλλει ο ήλιος»; Δε ξέρω καν πως θα έπρεπε να ξεκινήσω, πως να συνεχίσω και σίγουρα, πως να τελειώσω. Μεταξύ μας, δε ξέρω καν αν γνωρίζει ο ίδιος ο Oda πως θα τελειώσει, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...
Όσον αφορά τωρα τη σειρά Pirate Warriors, έχουμε την κλασική συνταγή όπου εκατοντάδες εχθροί έρχονται αντιμέτωποι με τον χαρακτήρα μας μέσα σε αρένες που ευνοούν τη συγκεκριμένη δομή, γνωστή πλέον από εποχές Dynasty Warriors. Η δράση που δε θα αργήσει να έρθει αφού ευνοεί και το θέμα του τίτλου, οι επιλογές στους εν δυνάμει playable χαρακτήρες, οι ειδικές τους κινήσεις, και σίγουρα, η ζεστασιά που στο τέλος θα σου προσφέρει το σύνολο όλων αυτών σε συνάρτηση με τα συναισθήματα που προκύπτουν με τη θέαση του 925ου επεισοδίου της σειράς είναι ικανά να συνθέσουν μια εξαιρετική εμπειρία για τους λάτρεις της σειράς. Τα κάνει όλα αυτά, λοιπόν, το One Piece: Pirate Warriors 4;
Από τα πρώτα λεπτά γίνεται αντιληπτό στον παίκτη ότι ο τίτλος φτιάχτηκε με γνώμονα την αγνή διασκέδαση, από άτομα τα οποία χειρουργικά διάλεξαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας, η οποία συμπίπτει με το αντίστοιχο επεισόδιο της anime σειράς. Κάτι που λάτρεψα στον συγκεκριμένο τίτλο έχει να κάνει με τους χαρακτήρες που χειριζόμαστε, villains και μη, την υπόσταση και τη βαρύτητα τους μέσα στις αρένες, μα και το πλήθος των κινήσεων που θα επιλέξουμε να κουβαλάει για παράδειγμα ο Shabo ή ο Don Flamingo και οι υπόλοιποι σαράντα περίπου χαρακτήρες, με εννέα ακόμα να έρχονται αργότερα μέσα στο έτος. Η ποικιλία και οι ιδιομορφίες του κάθε ένα είναι, λοιπόν, πολλές, και όπως αντιλαμβάνεστε μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό, όταν τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε ένα genre, το οποίο από πολλούς -και στη λίστα αυτή συμεπριλαμβάνω και εμένα- μέχρι πρότινος χαρακτηριζόταν το λιγότερο ως κουραστικό.
Κακά τα ψέματα, όλοι όσοι έχουμε ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη κατηγορία γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια μιας μάχης τα πράγματα που καταλήγεις να κάνεις δε διαφοροποιούνται αρκετά από το πρώτο έως το τελευταίο session με τον εκάστοτε τίτλου. Η κατάσταση δεν αλλάζει στο Pirate Warriors 4. Ναι, πρέπει και εδώ να καθαρίσουμε το κομμάτι μιας αρένας από χιλιάδες εχθρούς και αμέσως μετά ενδεχομένως να σώσουμε κάποιον χαρακτήρα που τα βρήκε σκούρα κατά τη διάρκεια της μάχης. Εκτός αυτού, για ακόμα μια φορά θα χρειαστεί να παλέψουμε με τουλάχιστον πέντε leaders της κάθε περιοχής, ώστε να αποκτήσουμε το κλειδί που ανοίγει το επόμενο κομμάτι του χάρτη (πως γίνεται πάντα να το έχει αυτός που θα αφήσουμε για το τέλος ε;), καταλήγοντας να παλέψουμε με το αφεντικό, το οποίο μόνο όταν το βγάλουμε από τη μέση θα μας γίνει αποκαλύψει ότι δεν ήταν τελικά το 'Big Boss'. Η αλήθεια είναι ότι όσο κουράστηκα και μόνο στη σκέψη της παραπάνω πρότασης, άλλο τόσο δεν βαρέθηκα κατά τη διάρκεια του τίτλου.
Οι περίπου δεκαπέντε ώρες που θα χρειαστείτε για να ολοκληρώσετε το παιχνίδι δεν αρκούν ούτε κατά διάνοια για να ξεκλειδώσετε χαρακτήρες, αντικείμενα, στολές και ειδικές κινήσεις για κάθε έναν από αυτούς και πόσο μάλλον για τις αναβαθμίσεις τους. Πρακτικά αυτό είναι και που ζώσει την κατάσταση για αυτούς που πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο είδος πλήττεται από τη μονοτονία του ίδιου του gameplay. Ωστόσο, οι επιλογές και η ποικιλία δεν είναι δύο παράγοντες που σώζουν πάντα την κατάσταση και χαίρομαι ιδιαίτερα που το Pirate Warriors 4 δε πέφτει σε αυτήν τη παγίδα. Κατά τη διάρκεια μιας μάχης ο χαρακτήρας μας κερδίζει πόντους εμπειρίας, καθώς και αντικείμενα τα οποία μπορούν να ξοδευτούν για την αναβάθμιση των ειδικών κινήσεων του και όχι μόνο.
Για την ιστορία, αρχικά έχουμε τέσσερις ειδικές κινήσεις για κάθε βασικό μας χαρακτήρα, οι οποίες γίνονται διαθέσιμες με το κράτημα του πλήκτρου R1 κατά τη διάρκεια μιας μάχης. Κάτι εξίσου σημαντικό, το οποίο συμβάλει στη συνολική διασκέδαση του παίκτη, είναι το σχεδόν μηδενικό cooldown για κάθε μία από αυτές. Μέχρι να ενεργοποιήσουμε και τις τέσσερις, θα έχει γίνει ήδη διαθέσιμη η πρώτη από αυτές, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αμείωτη δράση στην οθόνη, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να διακοπεί από τους ανεγκέφαλους NPCs που μας καταδιώκουν. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η πρόκληση είναι αρκετά χαμηλή, και μια υποτυπώδης δυσκολία θα υπάρξει μόνο στις αναμετρήσεις μας με τα αφεντικά, πράγμα σοφό κατά την άποψή μου. Δε γνωρίζω ποιες θα ήταν οι σκέψεις μου στην περίπτωση που ζοριζόμουν αρκετά ώστε να βγάζω από τη μέση τουλάχιστον 2000 αντιπάλους τη φορά.
Οι επιλογές παιχνιδιού αρχικά, χωρίζονται στο Dramatic Log με το Treasure και το Free Log να γίνονται διαθέσιμα κατά την εξέλιξη της ιστορίας. Θεωρώ ότι όλη η ουσία στον τίτλο κρύβεται στο Dramatic Log που στην πραγματικότητα είναι το Story Mode του παιχνιδιού. Όπως είπα και πιο πάνω, τα επεισόδια του anime αυτή τη στιγμή αριθμούν τα 925, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι είναι αδύνατο να χωρέσουν όλα μαζί σε ένα storyline το οποίο διαρκεί κάτι λιγότερο από είκοσι ώρες. Θα υπάρξουν κενά και πολλά πράγματα δε θα κολλάνε σε όσους δεν ακολουθούν τη σειρά ή ακόμα και σε άτομα που είχαν κάποια επαφή στο παρελθόν. Το καλό εδώ είναι ότι εμπεριέχονται όλα τα Arcs από την Alabasta μέχρι και το Wano Country, με αρκετά σε ποσότητα και διάρκεια cutscenes, τα οποία εξηγούν μέσα στις άκρες την κατάσταση, χωρίς ωστόσο να είναι εύκολο κάποιος που δεν είναι fan να μπορέσει να την ακολουθήσει. Ωστόσο, σε όσους παρακολουθούν τον Luffy από τα γεννοφάσκια του θα πρότεινα να καθίσουν και να απολαύσουν για ακόμα μια φορά το Marineford.
Ουσιαστικά αυτό θεωρώ πως είναι και το μεγαλύτερο ελάττωμα του τίτλου. Το πόσο εύκολο είναι για κάποιον που δεν έχει εικόνα για το One Piece να ακολουθήσει το Pirates Warriors 4, γιατί πολύ απλά δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο.
Στην αντίπερα όχθη, το Free Log μας επιτρέπει να επαναλάβουμε κάποιο επίπεδο με όποιον χαρακτήρα εμείς θέλουμε, χωρίς να ακολουθούμε τη βασική ιστορία του τίτλου και το Treasure Log, το οποίο σου επιτρέπει να παίζεις επιπρόσθετες αποστολές, οι οποίες ακολουθούν το βασικό Story Mission του εκάστοτε Arc.
Στα της απεικόνισης, η γνωστή cell-shaded τεχνική κάνει κι εδώ την εμφάνιση της, με πολύχρωμα επίπεδα, γνωστά από τα εκάστοτε Arcs της σειράς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η συνολική εντύπωση που θα αφήσουν θα είναι αυτή του «καλοδουλεμένου». Δυστυχώς, τα πάντα μέσα στης αρένες αποτελούντε από χαμηλής ποιότητας textures, καθώς 3D μοντέλα μικρής ποσότητας πολυγώνων, πράγμα που το αντιλαμβάνεσαι όταν καταστρέφεις τα κτίρια γύρω σου και πέφτουν για παράδειγμα τριγωνικοί τοίχοι εδώ κι εκεί.
Επίσης, περισσότερη φροντίδα θα μπορούσε να δεχτεί και η κάμερα, η οποία αδυνατεί να ακολουθήσει τον εχθρό που πρωτίστως έχουμε κάνει Lock, κάνοντάς μας αρκετές φορές να ψάχνουμε μέσα στο χάρτη να βρούμε προς τα πού εκσφενδονίστηκε μετά από το Gatling Bazuka στην Gear Fourth του Luffy. Όλα τα παραπάνω, σε καμία περίπτωση δεν κάνουν unplayable τον τίτλο, αλλά χαλάνε ελαφρώς το γενικότερο θετικό σύνολο. Ένα σύνολο που εκτός των άλλων έρχεται να συμπληρωθεί από τους ίδιους ηθοποιούς που δανείζουν τη φωνή τους στους χαρακτήρες της anime σειράς.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.