Mortal Kombat 11 Review - Μια γλυκόπικρη δόση fighting νοσταλγίας

Mortal Kombat 11 Review - Μια γλυκόπικρη δόση fighting νοσταλγίας

30 Απριλίου 2019 13:06
Το μπερδεμένο όραμα της NetherRealm

Από μικρό θυμάμαι τον εαυτό να μου να νιώθει ερωτευμένος με τα Mortal Kombat παιχνίδια. Το σκληρό και εξαιρετικά βίαιο σύμπαν της NetherRealm Studios κατάφερε με τους ιδιαίτερους χαρακτήρες του και το διαφορετικό σύστημα μάχης του να με πιάσει από το χέρι και να μου δείξει όλα του τα μυστικά. Θεωρώ πως το Mortal Kombat franchise δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα τους υπόλοιπους Τιτάνες του fighting genre. Όχι γιατί είναι καλύτερο, αλλά γιατί είναι μοναδικό. Μοναδικό στις κινήσεις του, στους χαρακτήρες του, στο σύστημα μάχης του και σε πολλές ακόμη πτυχές του. Εδώ και 25 περίπου χρόνια, η ομάδα προσπαθεί συνεχώς με κάθε νέο παιχνίδι να εξελίξει ακόμη περισσότερη την αιματηρή εμπειρία που προσφέρει, κάνοντας κάθε φορά κάτι διαφορετικό και εξίσου ενδιαφέρον.

Η ριζική αλλαγή για εμένα ήταν το Mortal Kombat 9 που γενικά αποτέλεσε και μεγάλο τεχνολογικό άλμα για την σειρά γενικότερα. Η NetherRealm τα έβαλε κάτω και εμπλούτισε όσο περισσότερο γίνεται το παιχνίδι με νέους μηχανισμούς, χαρακτήρες και αμοιβές. Η εταιρία ενσωμάτωσε την ίδια ακριβώς φιλοσοφία και στο Mortal Kombat X και γενικά σε όλα τα επόμενα fighting παιχνίδια της, όπως για παράδειγμα το Injustice 2. Εκεί που εγώ βγάζω το καπέλο μου στην ομάδα είναι πως σε κάθε δημιουργία της έχει στο μυαλό της και τους δύο τύπους παικτών. Δηλαδή και τους casuals που θέλουν να απολαύσουν το διασκεδαστικό single player περιεχόμενο χωρίς να εμβαθύνουν ιδιαίτερα, αλλά και τους βετεράνους που θέλουν να μάχονται καθημερινά για τη νίκη. Και το καλό είναι πως επιτυγχάνει και στα δύο…σχεδόν.

Το ίδιο ακριβώς μονοπάτι ακολουθεί και το νέο Mortal Kombat 11. Το ενδέκατο κεφάλαιο της θρυλικής fighting σειράς έρχεται ίδιο αλλά παράλληλα τόσο διαφορετικό και ανανεωμένο με μπόλικα νέα καλούδια και αποφάσεις που δημιουργούν ακόμη περισσότερες ερωτήσεις για το νέο όραμα της ομάδας. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο βασικός πυρήνας του Mortal Kombat 11 είναι αυτό που θέλουμε. Πλούσια modes, δυνατό ρόστερ μαχητών και μία ενδιαφέρουσα ιστορία με φανταστική αφήγηση δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο πακέτο. Όμως, μερικές αποφάσεις που θέλουν να κάνουν το παιχνίδι λίγο πιο RPG, δίνουν μία πίκρα στο όλο παραπάνω πακέτο, αφήνοντας έτσι μία άσχημη γεύση. Το γιατί θα το δούμε μαζί παρακάτω.

Η ιστορία του Mortal Kombat 11 συνεχίζει αμέσως μετά το “X” κεφάλαιο. Ο Shinnok έχει ηττηθεί και μία νέα απειλή έρχεται για να βάλει σε κίνδυνο τον κόσμο. Αυτή δεν είναι άλλη από την Kronika που έχει στα χέρια της της δύναμη του χρόνου. Η χαρακτήρας θέλει να διαγράψει όλο το παρόν και το παρελθόν των χαρακτήρων όπως το γνωρίζουμε και να δημιουργήσει ένα νέο μέλλον όπου τα σχοινιά των μαριονετών θα κινούνται αποκλειστικά από τα χέρια της. Η ιστορία του Mortal Kombat 11 δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ρίξει σαγόνια. Όμως, ο τρόπος αφήγησης είναι φανταστικός και είναι κάτι στο οποίο πλέον θεωρώ πως η NetherRealm έχει ταλέντο. Παράλληλα, κάτι ακόμη που κερδίζει στον τομέα της ιστορίας είναι το νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν. Η Kronika παίζει με τον χρόνο και η συνέπεια είναι παρελθόν και παρόν κατά κάποιο τρόπο να συναντηθούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα νοσταλγικό ταξίδι στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, μιας και συναντάμε τους χαρακτήρες στην νεαρή τους ηλικία, ενώ ταυτόχρονα συναντάμε σκηνικά που όποιος έχει ασχοληθεί με τα παλιά παιχνίδια της σειράς, σίγουρα δεν τα έχει ξεχάσει.

Ένα ακόμη θετικό στον τομέα του Story Mode είναι πως κάθε μαχητής έχει άπλετο “screen time”. Δηλαδή, είτε από τους καλούς είτε από τους κακούς, σχεδόν κάθε χαρακτήρας παίρνει μπόλικό χρόνο στον φακό και για να γνωριστεί καλύτερα με τον παίκτη, αλλά και για να μάθει περισσότερα για αυτόν. Προσωπικά έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος από τον τομέα μιας και ήταν αυτό ακριβώς που περίμενα. Μία χορταστική περιπέτεια 6-8 ωρών με καλογραμμένο σενάριο και όμορφο voice acting με τις κατάλληλες υπερβολές.

Στον τομέα του gameplay τώρα, η βασική ραχοκοκαλιά του συστήματος είναι αυτή που γνωρίζουμε με ορισμένες νέες προσθήκες. Κάθε μαχητής έχεις τις δικές του μοναδικές κινήσεις και τις απλές παραδοσιακές επιθέσεις με γροθιές και κλοτσιές. Το τρέξιμο έχει πλέον αφαιρεθεί και η ταχύτητα του περπατήματος έχει μειωθεί με αποτέλεσμα η προσέγγιση του αντιπάλου να γίνεται προσεκτικά και ακόμη πιο στρατηγικά. Σε αυτό βοηθάει και ο καινούριος τρόπος που ο παίκτης διαχειρίζεται τις μπάρες. Η μπάρα του Mortal Kombat X έχει χωριστεί πλέον σε δύο. Την επιθετική και την αμυντική. Αυτές αναπληρώνονται σιγά-σιγά και προσπαθούν να πείσουν τον παίκτη να τις χρησιμοποιεί όσο το περισσότερο γίνεται. Με την αμυντική θα μπορείτε να ξεφύγετε από μία δύσκολη κατάσταση, ενώ με την επιθετική θα ενδυναμώνετε ακόμη περισσότερο τις ξεχωριστές κινήσεις του κάθε χαρακτήρα για μεγαλύτερα και δυνατότερα combos.

Τα X-Rays πλέον βαφτίστηκαν σε “Fatal Blows”. Αυτή την φορά η χρήση τους δεν αφαιρεί κάποια από τις προηγούμενες μπάρες και αντιθέτως μπορούν να ενεργοποιηθούν όταν το health του χαρακτήρα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή η σκέψη με βρίσκεται απόλυτα σύμφωνο μιας και προσφέρει μία ακόμη δόση στρατηγικής και έναν νέο comeback μηχανισμό. Κάτι εντελώς καινούριο που φέρει το Mortal Kombat 11 είναι τα "crushing blows”. Επικίνδυνες κινήσεις που μπορούν να ενεργοποιηθούν εφόσον πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα στα κλασικά uppercut, εφόσον αποφύγετε μία high επίθεση και τιμωρήσετε τον αντίπαλό σας με την εξής κίνηση, θα παίξει ένα πολύ σύντομο cinematic και από εκεί θα έχετε χρόνο για να συνδέσετε ένα δικό σας combo. Τα διαφορετικά στυλ μάχης των χαρακτήρων όπως και στο Mortal Kombat X επιστρέφουν, όμως αυτή την φορά ο παίκτης μπορεί να προσθέσει τη δική του πινελιά σε αυτά. Δηλαδή, μπορείτε να προσθέσετε ορισμένες κινήσεις και να δημιουργήσετε το δικό σας ξεχωριστό στυλ μάχης. Αυτό όμως θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στο single-player περιεχόμενο του παιχνιδιού και όχι στο online κομμάτι του.

Φυσικά εφόσον μιλάμε για Mortal Kombat δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα κλασικά Fatalities και Brutalities. Εξαιρετικά βίαιες κινήσεις που χαρακτηρίζουν καλύτερα το παιχνίδι. Κάθε χαρακτήρας έρχεται με το δικό του Fatality, ενώ μέσω διαφόρων ακόμη modes όπως το Krypt μπορείτε να ξεκλειδώσετε ακόμη περισσότερα. Για την εκμάθηση όλων των παραπάνω υπάρχει το απαραίτητο Tutorial. Αν θυμάστε το Mortal Kombat X δεν με άφησε τόσο ευχαριστημένο σε αυτόν τον τομέα μιας και κάλυπτε πολύ βασικά πράγματα χωρίς να εμβαθύνει σχεδόν σε τίποτα. Εδώ τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Αυτή την φορά το Tutorial του παιχνιδιού διδάσκει από τα πιο απλά πράγματα και τους κανόνες ενός fighting παιχνιδιού, μέχρι και τα πιο περίπλοκα που ένας βετεράνος σίγουρα θα θέλει να κάνει επανάληψη (πχ frames, cancels κτλ).

Η όλη gameplay συνταγή θεωρώ πως είναι εκτελεσμένη άψογα. Οι νέοι μηχανισμοί του παιχνιδιού προσθέτουν μία φρεσκάδα, ενώ το δυναμικό ρόστερ 25 μαχητών δεν πρόκειται σίγουρα να απογοητεύσει. Κάτι που πάντα όμως σκεφτόταν, όπως είπα και παραπάνω, η NetherRealm είναι τους παίκτες που θέλουν να απολαύσουν το single-player περιεχόμενο ενός παιχνιδιού. Το Mortal Kombat 11 φέρνει διάφορα modes για να απασχολήσετε τον χρόνο σας, όμως αυτή την φορά το όραμά της εταιρίας είναι κατ’ εμέ πιο μπερδεμένο από ποτέ. Εκτός του story mode και του tutorial, υπάρχουν τα κλασικά Towers. Εδώ μάχεστε με μία σειρά από αντιπάλους για να βγείτε νικητής, αλλά αυτή την φορά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα αναλώσιμα αντικείμενα για να ενδυναμώσετε τον χαρακτήρα σας. Στην συνέχεια έρχονται τα Towers of Time. Οι εν λόγω πύργοι αλλάζουν μετά από λίγες ώρες και προσφέρουν κάθε φορά διαφορετικές προκλήσεις.

Αυτός ο νέος RPG μηχανισμός αντικειμένων ήθελε μάλλον να δικαιολογήσει την εφιαλτική δυσκολία που είχε ο τίτλος τις πρώτες ημέρες. Ο Ed Boon υποσχέθηκε βέβαια πως όλο αυτό θα αλλάξει και τα Towers θα γίνουν πιο δίκαια, πράγμα εξαιρετικά θετικό μιας και ο ιδρώτας και ο πόνος που ένιωσα ήταν πραγματικά ατελείωτος. Αυτή την φορά εκτός από τα Koins, στα Towers μπορείτε να κερδίσετε και μερικά ακόμη πράγματα. Το πρώτο είναι τα Time Krystals που αποτελούν ουσιαστικά το δεύτερο ψηφιακό νόμισμα του παιχνιδιού, το οποίο μπορείτε να ξοδέψετε στο ψηφιακό μαγαζί που φέρει για να ξεκλειδώσετε περισσότερα skins για τους χαρακτήρες και πολλά ακόμη. Ο αριθμός των κρυστάλλων που κερδίζετε είναι πραγματικά ελάχιστος, έχοντας ως αποτέλεσμα ένα ατελείωτο grinding μόνο και μόνο για να ξεκλειδώσετε ένα skin. Όμως ο τίτλος προσφέρεται να κάνει την ζωή σας ευκολότερη. Έκπληξη-έκπληξη! Από το μαγαζί του Mortal Kombat έχετε την δυνατότητα να αγοράσετε με αληθινά χρήματα κρυστάλλους έτσι ώστε να μην ιδρώσετε τόσο πολύ. Από ότι φαίνεται η NetherRealm δεν άντεξε να μην ακολουθήσει την μόδα των microtransactions.

Κάθε χαρακτήρας έχει από 60 διαφορετικές στολές. Αρκετές από αυτές μπορούν να αποκτηθούν μέσω καθαρού gameplay, ενώ όσο παίζετε θα ξεκλειδώνετε και διάφορα κοσμητικά αντικείμενα για τους μαχητές σας, ένα σύστημα παρόμοιο με το Injustice 2. Μέχρι και στα αντικείμενα η ομάδα ενσωμάτωσε έναν ακόμη RPG μηχανισμό. Αυτά είναι τα sockets. Θήκες που μπορείτε να προσθέσετε αντικείμενα για να ενδυναμώσετε ακόμη περισσότερο τον μαχητή σας και να κάνετε την ζωή σας στα Towers ακόμη ευκολότερη. Το θέμα είναι για να κάνετε augment τα αντικείμενά σας θα πρέπει πρώτα να ανεβάσετε τα level τους που σημαίνει να παίξετε ακόμη περισσότερο.

Σε γενικές γραμμές είμαι υπέρ να έχω διάφορες επιλογές να παραμετροποιήσω τον χαρακτήρα μου όπως θέλω εγώ, όμως στο Mortal Kombat 11 αισθάνομαι συνεχώς μία αόρατη αλυσίδα στο λαιμό μου να με στρέφει προς τα microtransactions. Ο τίτλος ενώ δεν σε αναγκάζει φυσικά να αγοράσεις κάτι με χρήματα, το σύστημά του είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να κάνει τον παίκτη να τείνει προς τα εκεί. Μία ακόμη σφαλιάρα για εμένα είναι το νέο Krypt. Ο σχεδιασμός του και οπτικά αλλά και πρακτικά είναι πραγματικά φανταστικός μιας και καλείστε να παίξετε ένα mini adventure παιχνίδι για να αποκτήσετε περισσότερα αντικείμενα για τους χαρακτήρες σας. Όμως, αυτή την φορά τα σεντούκια θησαυρών είναι random χωρίς να υπάρχει κάτι σίγουρο μέσα όπως στα προηγούμενα παιχνίδια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξοδεύετε περισσότερα από τα χρήματα που συγκεντρώσατε μιας και για να πετύχετε το skin του χαρακτήρα σας πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να περάσετε από πολλά σεντούκια.

Δεν θέλω να πολυλογώ. Το Mortal Kombat 11 κάνει την δουλειά του υπέροχα σχεδόν σε όλους τους τομείς. Όμως, δεν παύω να θεωρώ εντελώς αχρείαστες αυτές τις νέες προσθήκες με τα Time Krystals, τα microtransactions και το νέο Krypt. Σίγουρα ο παίκτης μπορεί να αποκτήσει πολλά μόνος τους, όμως το ερώτημα είναι γιατί η εταιρία σκέφτηκε εξαρχής για να δημιουργήσει ένα τέτοιο σύστημα. Εύχομαι στο μέλλον αυτό να αλλάξει και τουλάχιστον η απόκτηση των νέων αυτών αντικειμένων να γίνεται ευκολότερα.

Εκτός του single-player περιεχομένου υπάρχει φυσικά και το ανάλογο online κομμάτι. Εδώ θα μπορείτε να αναμετρηθείτε με άλλους παίκτες σε πληθώρα από modes και να δοκιμάσετε τις ικανότητες και το πόσο καλοί είστε. Σε θέμα lag έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος. Συνδέσεις με μπάρες από τρία και πάνω ήταν ομαλότατες, χωρίς κάποιο ανεβοκατεβάσματα στην ποιότητα της σύνδεσης, κάνοντας έτσι την αναμέτρηση ακόμη πιο ευχάριστη.

Τέλος, όπως πάντα, άφησα τον οπτικοακουστικό τομέα. Το παιχνίδι είναι αυτό που έχουμε δει και στα trailers. Ένα χάρμα οφαλμών. Λεπτομερέστατα 3D μοντέλα χαρακτήρων με εξαιρετικά backgrounds και ζεστά χρώματα καθιστούν με ευκολία το Mortal Kombat 11 ως ένα από τα ομορφότερα fighting παιχνίδια αυτής της γενιάς. Στο θέμα των animations τα πράγματα είναι όπως τα έχετε συνηθίσει. Το κλασικό “ξύλινο” στυλ της εταιρίας παραμένει. Ναι, σαφέστατα υπάρχουν βελτιώσεις, όμως όσοι θεωρούσατε τα animations των προηγούμενων παιχνιδιών άσχημα στο μάτι, δε νομίζω πως το 11 θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη. Η απόδοση του παιχνιδιού στην PlayStation 4 έκδοση που έπαιξα ήταν άψογη, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια ενασχόλησης μου δεν συνάντησα κάποιο bug ή glitch.

Στον τομέα της μουσικής τα πράγματα είναι ψυχρά. Το νέο soundtrack του παιχνιδιού είναι αδιάφορο και δεν προσφέρει κάποια δυναμική στις μάχες. Παρ' όλ' αυτά τα όμορφα ηχητικά εφέ αλλά και το voice acting των μαχητών καταφέρνουν να σώσουν την κατάσταση. Αυτό που θα ήθελα εγώ προσωπικά αν και κατανοώ πως είμαι λίγο ρομαντικός, θα ήταν η ομάδα να κυκλοφορήσει ως δωρεάν DLC το soundtrack των πρώτων παιχνιδιών έτσι ώστε να έχουμε την επιλογή να ρυθμίζουμε οι ίδιοι την μουσική που θέλουμε στις πίστες και στα μενού.

Συνοψίζοντας : Το Mortal Kombat 11 είναι το πλουσιότερο και πιο προσεγμένο παιχνίδι της σειράς. Καλοδεχούμενες νέες προσθήκες στο gameplay δίνουν μία φρεσκάδα στην κλασική συνταγή του παιχνιδιού, ενώ το singleplayer αλλά και online περιεχόμενο του θα καλύψει σίγουρα όλες τις πλευρές. Για ακόμη μία φορά η ιστορία παραμένει ενδιαφέρουσα και χορταστική, ενώ οπτικά το παιχνίδι είναι πραγματικά ένα διαμάντι. Πίκρα όμως σε όλο αυτό το πακέτο έρχεται να αφήσει το ανούσιο grinding και η ύπαρξη microtransactions που κάνουν το όραμα της εταιρίας να μπερδεύεται. Τα Towers μετατράπηκαν σε grinding για την απόκτηση αντικειμένων και το Krypt έχει γίνει ένα RNG πανηγύρι ψηφιακών χρημάτων, παρά την άψογη εκτέλεσή του. Αν μπορείτε να ξεπεράσετε αυτό το μεγάλο “αγκάθι” είμαι σίγουρος πως θα περάσετε όμορφα με το νέο δημιούργημα της NetherRealm.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : NetherRealm Studios
Publisher : Warner Bros. Interactive Entertainment
Available for : PS4, Xbox One, PC, Switch
Release date : 23-04-2019