Evolve - Review

Evolve - Review

16 Φεβρουαρίου 2015 09:45
Οι πεντάμορφοι και το τέρας...

Στο μυαλό πολλών gamers του σήμερα, το multiplayer είναι μία λέξη που έχει γίνει συνώνυμη με την εμπειρία που αναμένουν να εισπράξουν από κάποιο παιχνίδι. Πολλοί αναφέρονται στο multiplayer ως “μάστιγα του gaming”, ενώ άλλοι προτιμούν να παίζουν με φίλους τους παρά να ολοκληρώσουν ένα single-player παιχνίδι. Η αλήθεια είναι πως το multiplayer gaming δε θα υπήρχε, αν δεν μας δινόταν η δυνατότητα ως gamers να παίξουμε με φίλους. Πάνω σε αυτό ακριβώς το σκεπτικό βασίζεται το Evolve, όντας ένα 4v1 FPS multiplayer παιχνίδι.

Με ομάδα ανάπτυξης την Turtle Rock Studios, τους δημιουργούς του Left 4 Dead, ήταν άκρως αναμενόμενο το Evolve να τραβήξει τα βλέμματα επάνω του. Έχοντας απολαύσει την επιτυχία που γνώρισε το Left 4 Dead franchise, θεωρούσα πως η Turtle Rock Studios θα επέστρεφε στην αγορά ακόμα πιο ώριμη και έτοιμη να παραδώσει μία ακόμα πλήρης multiplayer εμπειρία για την οποία θα συζητάμε για καιρό όπως έκανε πίσω στο 2008. Όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, το Evolve δεν μου άφησε αυτή τη γεύση και ενώ δεν απογοητεύτηκα, σίγουρα δεν εντυπωσιάστηκα.

Το βασικό mode πάνω στο οποίο πατάει η “συνταγή” του Evolve ονομάζεται Hunt mode. Τέσσερις παίκτες (Hunters) καλούνται να εξοντώσουν ένα τέρας, το οποίο ελέγχεται από έναν άλλο παίκτη που συνήθως έχει προβάδισμα ενός λεπτού πριν φτάσουν στο χάρτη οι Hunters. Το θετικό εδώ είναι πως η ομάδα ανάπτυξης σκέφτηκε σωστά την διαδικασία επιλογής ρόλων, με τους παίκτες να μπορούν να διαλέξουν πριν την έναρξη του αγώνα τη θέση που θα ήθελαν να παίξουν, είτε ως Hunter, είτε ως το τέρας. Αν ο παίκτης που ελέγχει το τέρας δεν έχει την απαραίτητη υπομονή, τότε σίγουρα δε θα καταφέρει να κερδίσει ποτέ κάποιον αγώνα. Η προηγούμενη πρόταση προέρχεται από την προσπάθειά μου να εξοντώσω τέσσερις παίκτες από το πρώτο στάδιο, η οποία κατέληξε να είναι αποτυχημένη.

Στην αντίθετη πλευρά, οι Hunters έχουν ήδη τον κατάλληλο εξοπλισμό από την αρχή του παιχνιδιού και για αυτό το λόγο πρέπει να δράσουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα ώστε να μην αφήσουν το τέρας να εξελιχθεί. Η εξέλιξη του τέρατος στο τρίτο στάδιο είναι ικανή να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα για μία ομάδα Hunters, εκτός και αν η συνεργασία μεταξύ των παικτών αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική. Οι classes των Hunters χωρίζονται σε τέσσερις: Assault, Medic, Trapper και Support. Τα συνεργατικά στοιχεία του παιχνιδιού προκύπτουν από τις ικανότητες της κάθε class, οι οποίες προκύπτουν και από το όνομά τους. Ο παίκτης με την Assault class βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή, ο Medic κρατάει ζωντανά τα μέλη της ομάδας, ο Trapper έχει στόχο να παγιδεύσει το τέρας και ο παίκτης με την Support class να παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη στους συμπαίκτες του.

Η περιήγηση των Hunters στους χάρτες πραγματοποιείται με ένα jetpack, το οποίο “αδειάζει” σχετικά γρήγορα σε σύγκριση με τα τρία διαθέσιμα jumps που δίνονται στον παίκτη που ελέγχει το τέρας, αυξάνοντας έτσι περισσότερο την ανάγκη για τη σωστή επικοινωνία και συνεργασία στην ομάδα των Hunters. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, τα τέρατα χωρίζονται σε Goliath, Kraken και Wraith. Οι επιθέσεις των τεράτων είναι τέσσερις για το καθένα, με το Goliath να επιτίθεται με melee επιθέσεις κυρίως, ενώ το Kraken εξαπολύει επιθέσεις όπως Lightning Strike και Aftershock. Όσο για το Wraith, είναι ένα εξαιρετικά γρήγορο τέρας που βασίζει τις ικανότητές του στην ευελιξία του, με το cloaking και την τηλεμεταφορά να είναι οι δυνατότερες επιθέσεις του. Αδιαμφισβήτητα, ο έλεγχος του τέρατος δεν είναι τόσο άμεσος όσο αυτός ενός Hunter αλλά σίγουρα είναι πιο ευχάριστος και μοιάζει φρέσκος.

Το σύστημα προόδου κρίνεται απαραίτητο σε multiplayer τίτλους ώστε οι παίκτες να έχουν ένα ακόμα λόγο να συνεχίσουν να παίζουν το παιχνίδι. Η Turtle Rock Studios δεν εκμεταλλεύτηκε σωστά το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό και ένιωσα πως περισσότερο με περιόριζε παρά μου έδινε το έναυσμα να ασχοληθώ περαιτέρω με τον τίτλο. Οι προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσει κανείς ένα νέο χαρακτήρα είναι να ολοκληρώσει τα character masteries του προηγούμενου, κάτι που περιόριζε το τρόπο με τον οποίο ήθελα να παίξω τον επόμενο αγώνα. Για παράδειγμα, αν είχα ολοκληρώσει το laser cutter του Hank (Support) και το Shield Projector, θα έπρεπε να αφοσιωθώ στο Orbital Barrage, κάτι που θα με απέτρεπε από το να βοηθήσω στο 100% την ομάδα μου. Αυτό με οδήγησε στο να γνωρίζω πολύ καλά τους μηχανισμούς του παιχνιδιού μετά από μερικές ώρες και αυτό δεν μου έδινε κίνητρο να συνεχίσω να παίζω λόγω της μεγάλης επανάληψης που προέκυπτε.

Η ψυχή ενός FPS multiplayer τίτλου κρύβεται στο σχεδιασμό των χαρτών. Ενώ τα ψηλά και πυκνά χόρτα της ζούγκλας είναι ένα συνηθισμένο θέαμα στο κόσμο του Evolve, οι χάρτες του δεν έχουν τίποτα το αξιομνημόνευτο. Τις περισσότερες φορές ένιωθα πως ο πλανήτης Shear είναι απλά ένα ανοιχτό πεδίο που δημιουργήθηκε για να πατάω τον αριστερό μοχλό και να τρέχω να βρω το τέρας που βρίσκεται στον κάθε χάρτη ή το αντίστροφο. Αναμενόμενα, το gunplay του Evolve είναι αντίστοιχο με αυτό μοντέρνων τίτλων όπως το Call of Duty: Advanced Warfare κάτι που το κάνει να μην έχει να ζηλέψει σε κάτι από τους ανταγωνιστές του σε αυτό το τομέα. Σε ότι αφορά στα modes, η εταιρία προτίμησε να τα χωρίσει σε ένα βασικό (Hunt Mode) και τα υπόλοιπα (Rescue, Defend και Nest) να τα κατηγοριοποιήσει στο Evacuation mode.

Από την πρώτη ημέρα αποκάλυψής του, το Evolve διαφημιζόταν ως ένα multiplayer παιχνίδι μέχρι που η 2K Games ανακοίνωσε την εισαγωγή ενός campaign. Ακούγοντας τη λέξη campaign, περίμενα να αντικρίσω ένα συνηθισμένο single-player campaign. Αντ' αυτού, στη θέση του βρισκόταν το Evacuation mode μόνο που αυτή τη φορά μπορούσα να το παίξω offline με bots. Αμέσως κατάλαβα πως το Evolve είναι ένα multiplayer-only παιχνίδι, ανεξαρτήτως το μήνυμα που θέλει να περάσει η 2K Games και η Turtle Rock Studios. Άλλωστε, ποιος θα μπει στη διαδικασία να αγοράσει έναν τίτλο σαν το Evolve για να παίξει offline με bots;

Πρακτικά, το Evacuation mode αποτελεί την προσπάθεια της Turtle Rock Studios να πει μία ιστορία συνδυάζοντας τέσσερα διαφορετικά modes, στα οποία ανήκει και το Hunt. Το Evacuation mode είναι διαθέσιμο και ως online mode με τα Rescue, Defend και Nest modes να μην είναι σε θέση να καλύψουν τις υπόλοιπες ελλείψεις του Evolve, καθώς και τα τρία modes είναι επί της ουσίας μία φθηνή παραλλαγή του Hunt mode με διαφορετικά objectives εφόσον ο στόχος είναι πάντα να σκοτώσεις το τέρας. Οι developers το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό και στην προσπάθεια τους να προσφέρουν ποικιλία, πρόσθεσαν μερικά map effects όπως η εμφάνιση περισσότερων πουλιών σε κάθε χάρτη που αποκαλύπτει την τοποθεσία του τέρατος πιο εύκολα. Όντας ένα multiplayer παιχνίδι, δεν θα μπορούσα να παραλείψω να αναφερθώ στη διαδικτυακή επίδοση του, η οποία πέρα από κάποιες αναμενόμενες στιγμιαίες διακοπές, δεν είχε ίχνος lag και όλα κυλούσαν ομαλότατα. Δε ξέρω τι θα συμβεί όταν γεμίσουν για τα καλά οι servers, αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία μου, τεχνικά δεν αντιμετώπισε αξιομνημόνευτα προβλήματα.

Το Evolve επέλεξε την CryEngine ως το εργοστάσιο που τροφοδοτεί την οπτικοακουστική εμπειρία την οποία θα βιώσουν οι παίκτες κατά τη διάρκεια ενασχόλησής τους με το παιχνίδι. Δυστυχώς, η Turtle Rock Studio δεν εκμεταλλεύτηκε σωστά τη δύναμη της πασίγνωστης μηχανής γραφικών και η PlayStation 4 έκδοση του Evolve, η οποία είναι και αυτή που έφτασε στα χέρια μου, απεικονίζεται με σαφέστατα κατώτερη ποιότητα στη βλάστηση των χαρτών, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που αντιμετώπισα μεγάλη πτώση στα καρέ του παιχνιδιού.

Πριν προχωρήσω στον επίλογο του κειμένου, νιώθω την ανάγκη να σχολιάσω την τακτική του μοντέρνου τρόπου έκδοσης παιχνιδιών όπως αυτή του Evolve. Μπορεί το αντίτυπο που έλαβα να έφτασε στα χέρια μου από την CD Media, την αντιπροσωπεία της 2K Games στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορώ να μην μπω στη λογική να σκεφτώ πως ένας gamer θα προβεί στην αγορά του συγκεκριμένου τίτλου και θα βρει μία κατηγορία ονόματι “Store” στο μενού του παιχνιδιού γεμάτη επιπρόσθετο περιεχόμενο που θα μπορούσε να ανήκει στο αρχικό περιεχόμενο του Evolve. Αντί αυτού, το ψηφιακό κατάστημα της 2K διαθέτει skins αξίας $60 επιπλέον.

Παραδόξως, ο τίτλος της Turtle Rock Studios πέφτει στην παγίδα της έλλειψης αρκετού περιεχομένου για να καλύψει τις ανάγκες των παικτών. Με το σύστημα προόδου να παρέχει ως αμοιβές μόνο νέους χαρακτήρες, οι οποίοι περιορίζονται σε τρεις για την κάθε class, το ενδιαφέρον των παικτών αναμενόμενα έχει καθοδική πορεία μετά από ένα ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα. Δεδομένου της τιμής του Evolve (€59,99), κρίνεται σαφές από τα προαναφερθέντα πως πρόκειται για την κλασσική περίπτωση multiplayer παιχνιδιού που δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσει πλήρως τα λεφτά του στο launch του αλλά υπόσχεται να το κάνει μέσω μελλοντικών updates.

Συνοψίζοντας : Με λίγα λόγια, το Evolve είναι ένα ακόμα multiplayer shooter ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα με τη μόνη διαφορά πως προέρχεται από ένα στούντιο που θα περίμενε κανείς πως μετά από τόσο καιρό απουσίας του από την αγορά, θα πραγματοποιούσε μία πιο δυναμική επιστροφή. Το πόσο θα διασκεδάσετε με το Evolve εξαρτάται από την παρέα που θα έχετε μαζί σας, αλλά τόσο η έλλειψη συναρπαστικών χαρτών και ο μικρός αριθμός διαθέσιμων χαρακτήρων, όσο η έντονη αίσθηση επανάληψης και η αναγκαστική αλλαγή του playstyle σας για το ξεκλείδωμα νέων χαρακτήρων και monsters θα σας κουράσει τρομερά γρήγορα.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Turtle Rock Studios
Publisher : 2K Games
Available for : PC, PS4, Xbox One
Release date : 2015-02-10
Tags: