Call of Duty: Advanced Warfare - Review

Call of Duty: Advanced Warfare - Review

07 Νοεμβρίου 2014 13:51
Η Sledgehammer Games στην παρθενική εμφάνιση της

“Η δύναμη αλλάζει τα πάντα.” Αυτό είναι το motto με το οποίο προώθησε η Activision το Call of Duty: Advanced Warfare. Και ποιος μπορεί να διαφωνήσει όταν το Call of Duty είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του τι μπορεί να προκαλέσει μία εταιρία όπως η Activision με τόση δύναμη στα χέρια της; Τόσο από τα πρώτα trailers, όσο και από τις προωθητικές καμπάνιες της εταιρίας, το Call of Duty: Advanced Warfare φαινόταν πως ήθελε να δώσει κάτι το καινούργιο σε μία συνηθισμένη, πλέον, φόρμουλα και να αποκαταστήσει τη δύναμη στα χέρια της σειράς, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι έχει κολλήσει σε ένα συγκεκριμένο, μονότονο μονοπάτι τον τελευταίο καιρό. Για να γίνει αυτό, η Activision αναθεώρησε και κατάλαβε πως έπρεπε να δώσει τα ηνία της ανάπτυξης σε ένα φρέσκο studio, την Sledgehammer Games που βοήθησε στο παρελθόν στην δημιουργία του Call of Duty: Modern Warfare 3.

Το Call of Duty: Advanced Warfare θίγει το θέμα των τεχνολογιών που θα έχει στη διάθεσή του ο μελλοντικός στρατιώτης αλλά και του ιδιωτικού στρατού, ο οποίος σύμφωνα με την ιστορία του παιχνιδιού θα αποτελέσει μία παγκόσμια δύναμη μέσα στα επόμενα χρόνια. Η ειδοποιός διαφορά του single-player τομέα με αυτόν των προηγούμενων τίτλων της σειράς αποτελεί ταυτόχρονα μία εξαιρετική ένδειξη για το που έχει φτάσει μέχρι σήμερα η βιομηχανία των video games σε ότι αφορά την παγκόσμια απήχησή της. Κορυφαίοι σταρ του Hollywood όπως ο Kevin Spacey και η Angela Gots μαζί με πασίγνωστους voice actors στη βιομηχανία των video games όπως ο Gideon Emery και ο Troy Baker κάνουν μία φαινομενική εμφάνιση, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνουν να σώσουν μία ιστορία που κατακλύζεται από κλισέ και συνηθισμένα set pieces που έχουμε δει σε προηγούμενα Call of Duty όπως το κυνηγητό σε γέφυρες. Η λεπτή γραμμή στην οποία πάτησε η Sledgehammer Games με το παρουσιαστικό της πλοκής του Call of Duty: Advanced Warfare είναι οι φανταστικές ερμηνείες των ηθοποιών και συγκεκριμένα του Kevin Spacey, ο οποίος είναι το ίδιο εκπληκτικός όσο και στο House of Cards. Η εξέλιξη της δράσης στο campaign ακολουθεί την πεπατημένη με το γραμμικό gameplay στο οποίο μας έχει συνηθίσει η Activision, με ελάχιστες εξαιρέσεις vertical gameplay όπως στο επίπεδο Utopia που έπρεπε να χρησιμοποιήσω ένα grappling hook για να σκαρφαλώσω ψηλά σε ένα κτήριο. 

Οι τεχνολογίες που ανέφερα προηγουμένως επικεντρώνονται γύρω από το exosuit, την χαρακτηριστική στολή του στρατιώτη του μέλλοντος αλλά και μία στολή που φοράνε όλοι οι στρατιώτες της Atlas Corporation, του ιδιωτικού στρατού που διοικείται από τον Jonathan Irons, τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Kevin Spacey. Μπορεί οι φορές που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω το exosuit στο campaign να ήταν λίγες, αλλά στο μεγαλύτερο ποσοστό τους εμφανίζονταν την κατάλληλη στιγμή. Φυσικά, δε μπορώ να μην αναφέρω την έκπληξη που ένιωσα όταν ανακάλυψα πως η Sledgehammer Games αφιέρωσε ένα ολόκληρο επίπεδο στην Σαντορίνη και να βλέπω συνθήματα στον τοίχο όπως “Δεν πληρώνω” και “φονιάδες των λαών”. Σε γενικές γραμμές, το campaign του Call of Duty: Advanced Warfare μου άρεσε ιδιαίτερα παρά τις ελλείψεις του στην λιγότερη από το αναμενόμενο εκμετάλλευση του exosuit στις διάφορες σκηνές και την απουσία μουσικής υπόκρουσης κατά τη διάρκεια σημαντικών συμπλοκών όπως αυτή στη γέφυρα Golden Gate Bridge του San Fransisco.

Όπως είναι κοινώς γνωστό, οι τελευταίοι τίτλοι της σειράς Call of Duty χαρακτηρίζονται από τη γρήγορη και ακατάπαυστη δράση τους. Αυτό ακριβώς είναι το σημείο κλειδί, το οποίο τονώθηκε σε τρομερά μεγάλο βαθμό μέσω της ενσωμάτωσης των boost-sliding, boost-dashing και boost-dodging δυνατοτήτων. Πλέον, η αποφυγή των αντιπάλων ίσως να φανεί σε πολλούς προτιμότερη από το ανελέητο run n’ gun και απόδειξη αυτού είναι πως βρήκα τον εαυτό μου σε πολλούς από τους multiplayer αγώνες να προσπαθώ σε αρκετές στιγμές να αποφύγω τα πυρά των αντιπάλων μου με το boost dodging. Η κίνηση του χαρακτήρα πλέον είναι πολύ πιο ευέλικτη και χαρίζει έναν πολύ διαφορετικό και, φυσικά, πιο γρήγορο τόνο, ο οποίος ενσωματώνεται με έναν ιδανικό τρόπο στο multiplayer κομμάτι.

Ο multiplayer τομέας της σειράς έχει γίνει συνώνυμος με το όνομα Call of Duty και ακόμα και μετά από τόσα χρόνια που βρίσκεται στην αγορά η σειρά, το διαδικτυακό παιχνίδι συνεχίζει, χωρίς καμία αμφιβολία, να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας και selling point ενός COD τίτλου. Λόγω της θεματολογίας του, η θέση του Call of Duty: Advanced Warfare στην αγορά το φέρνει αντιμέτωπο με το Titanfall και το Destiny. Δε σας κρύβω πως περίμενα ότι η θεματολογία του νέου Call of Duty θα έκρυβε πολλές καινούργιες εκπλήξεις σε ότι αφορά στο σχεδιασμό των multiplayer χαρτών αλλά απογοητεύθηκα ως έναν βαθμό τόσο από την generic και απρόσωπη προσέγγιση της Sledgehammer Games, όσο και από την μηδαμινή εκμετάλλευση των φουτουριστικών gadgets όπως τα μαγνητικά γάντια και τα grapple lines στα διάφορα επίπεδα του multiplayer. Παρόλα αυτά, παρατήρησα κάποιες παραπάνω από ευπρόσδεκτες προσθήκες όπως το σύστημα επιβράβευσης των παικτών για τη πρόοδό τους στο διαδικτυακό κομμάτι υπό τη μορφή "τυχαίων rewards", τα οποία προσφέρουν όπλα και εξοπλισμό σε κάθε παίκτη εντελώς τυχαία μετά το τέλος ενός αγώνα.

Από το πρώτο λεπτό που μπήκα στο online ψηφιακό στρατόπεδο του Advanced Warfare, ήταν φανερό πως ο στόχος των περισσότερων παικτών ήταν να μάθουν να ελέγχουν σε εξαιρετικό βαθμό τις ικανότητες της Exosuit έτσι ώστε να έχουν μία καλύτερη πιθανότητα να επιβιώσουν. Αυτό που μου άρεσε αρκετά σε αυτό το σημείο είναι πως το χρονικό διάστημα που χρειάστηκα για να μάθω τις επιπρόσθετες εντολές που προέκυψαν στο χειρισμό λόγω της exosuit ήταν ιδιαίτερα μικρός και θα έλεγα πως η εκμάθηση των νέων ικανοτήτων ήταν πολύ “φυσική”, κάτι που αξίζει τα εύσημά μου στην Sledgehammer Games. Πλέον, η δράση του multiplayer είναι πιο φρενήρης, καθώς η μεγαλύτερη ευελιξία που χαρίζει η στολή δημιουργεί ακόμα πιο αξιομνημόνευτες και "τρελές" καταστάσεις μέσα στο παιχνίδι. Όλοι οι 13 χάρτες του Call of Duty: Advanced Warfare προσφέρονται και στο νέο co-op mode ονόματι "Exo Survival". Όπως γίνεται αντιληπτό από το όνομα του mode, ο στόχος του είναι η επιβίωση των παικτών ανά διάφορα κύματα εχθρών όπως ακριβώς λειτουργούσε το Survival mode του Call of Duty: Modern Warfare 3. Το co-op mode σε καμία περίπτωση δεν κατέχει το ίδιο υψηλό επίπεδο διασκέδασης που προσφέρει απλόχερα η competitive πλευρά του Advanced Warfare αλλά η προσθήκη των zombies υπό μορφή DLC θα καταφέρει σίγουρα να το ισορροπήσει. Όσοι από εσάς παίξετε αρκετούς γύρους Exo Survival, θα ξεκλειδώσετε μία πρώτη γεύση από το συγκεκριμένο DLC, το οποίο δυστυχώς είναι περιορισμένης διάρκειας. Το αν θα έπρεπε να υπάρχουν τα zombies από την αρχή στο παιχνίδι, είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα.

Οι σκληροπυρηνικοί παίκτες της σειράς θα νιώσουν άνετα από την πρώτη στιγμή τόσο στο θέμα του interface με το κλασσικό Pick σύστημα για την τροποποίηση των classes, μόνο που αυτή τη φορά επιτρέπεται η χρήση δεκατριών slots. Το Hardpoint επιστρέφει μετά από μία μεγάλη απουσία μαζί με το Kill Confirmed, ενώ modes όπως το Uplink κάνουν την παρθενική εμφάνιση τους στη σειρά. Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο βρήκα το γεγονός πως οι Exo Abilities του Exosuit δε λειτουργούν σε όλα τα game modes, κάτι που αναλογεί σε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ισορροπία. Τέλος, η Sledgehammer Games δεν παρέλειψε να σχεδιάσει ένα mode ειδικά για τους νεοεισερχόμενους στη σειρά ονόματι Combat Readiness Program, δίνοντας τους έτσι τη δυνατότητα να εξασκηθούν και να μάθουν τις νέες κινήσεις.

Ο οπτικός τομέας του Call of Duty: Advanced Warfare δεν θα μπορούσε να απογοητεύει παρά το ρίσκο της δημιουργίας μίας custom μηχανής γραφικών από την Sledgehammer Games. Τα τρισδιάστατα μοντέλα των στρατιωτών φαίνονται πιο αληθοφανή από ποτέ, τα περιβάλλοντα συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν σε συνδυασμό με τις καταιγιστικές σκηνές δράσης και το facial animation είναι θεαματικό. Κάπου εδώ πρέπει να σημειώσω πως η Sledgehammer Games διάλεξε να κρατήσει την 1080p ανάλυση για την PlayStation 4 με κάποιες μικρές πτώσεις όπως παρατήρησα στα καρέ της οθόνης, ενώ η έκδοση του Xbox One υπόσχεται πως παραμένει σταθερά στα 60fps αλλά με ανάλυση 1360x1080 και δυνατότητα δυναμικού scale στα 1080p. Ο τεχνικός τομέας του τίτλου συνοδεύεται από μερικές λεπτομέρειες όπως το field και vision blur, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πιο κινηματογραφική απεικόνιση της δράσης. Σε ότι αφορά στον ακουστικό τομέα, το Call of Duty: Advanced Warfare βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά σε καμία περίπτωση δεν φτάνει τα standards που έθεσε ο Hans Zimmer σε προηγούμενους τίτλους της σειράς. Ηχητικά, τo main theme του Harry Gregson-Williams σε συνεργασία με την Audiomachine συνδυάζεται εξαιρετικά με το θέμα που θίγει το Advanced Warfare, δηλαδή τον πόλεμο του μέλλοντος. Εκεί που θα ζητούσα λιγάκι παραπάνω προσοχή είναι το in-game soundtrack, το οποίο ένιωσα πως δεν ήταν αρκετά έντονο στις στιγμές που έπρεπε.

Συνοψίζοντας : Ακόμα και αν αυτή τη φορά πίσω από το τιμόνι της βασικής ανάπτυξης βρισκόταν ένα νέο studio, το Call of Duty: Advanced Warfare παρέδωσε μία αξιοσέβαστη εμπειρία τόσο για τους φανατικούς του franchise όσο και για τους νεοεισερχόμενους. Είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα να δημιουργηθούν πραγματικά φρέσκοι μηχανισμοί και να γίνουν αποδεκτοί γρήγορα από το κοινό σε μία σειρά όπως το Call of Duty και για αυτό πιστεύω πως η Sledgehammer Games αφοσιώθηκε πλήρως στα δυνατά σημεία της. Από τη μία, η προσθήκη κορυφαίων ηθοποιών, η απεικόνιση ενός όχι και τόσο μακρινού φουτουριστικού κόσμου με πρωταγωνιστή τον Kevin Spacey, η ενσωμάτωση νέων τοποθεσιών όπως η Σαντορίνη και η ενδυνάμωση της ευελιξίας στο gameplay που προσφέρεται στους παίκτες μέσω των exosuits βοήθησε τρομερά στην σύνθεση μίας πρωτόγνωρης εμπειρίας για το franchise. Από την άλλη, το σκηνικό παραμένει γνώριμο στα του gameplay και είναι ξεκάθαρο πως το Call of Duty δεν πρόκειται να δεχτεί ολοκληρωτικές αλλαγές στην πασίγνωστη φόρμουλά του. <br />Αυτή η φόρμουλα, όμως, έχει και ημερομηνία λήξεως όπως τα περισσότερα πράγματα και η αντοχή της στο χρόνο επηρεάζεται αρκετά από τους ανταγωνιστές με την άνοδο της ψηφιακής εποχής, όπου οι developers είναι σε θέση να προσθέσουν και να διορθώσουν πράγματα μέσα στο παιχνίδι μέσω ενός απλού update χωρίς να ζητάνε κάθε χρόνο από τους καταναλωτές να ξοδέψουν το ποσό των €59.99. Προσωπικά, φέτος βρήκα τον εαυτό μου να θεωρεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του νέου Call of Duty το single-player campaign του παρά τα συνηθισμένα set pieces, καθώς έχει κορεστεί σε μεγάλο βαθμό η διασκέδαση που λαμβάνω από το multiplayer κομμάτι του ως gamer παρά τις ευπρόσδεκτες και ουσιαστικές, με βάση την θεματολογία, αλλαγές. Παράλληλα, το αισθητό lag που παρουσιάστηκε καθ’όλη τη διάρκεια της ενασχόλησης μου με τον online τομέα δε βοήθησε καθόλου. <br />  <br />Φυσικά, αυτά που ανέφερα παραπάνω δεν σημαίνουν πως το Call of Duty: Advanced Warfare δεν είναι μία αξιόλογη προσθήκη στην σειρά, ούτε πως εγώ ως gamer ζητάω από την Activision να αλλάξει ολοκληρωτικά το gameplay. Είναι, όμως, ένας προβληματισμός που πιστεύω πως θα βρίσκεται και στο μυαλό πολλών άλλων παικτών και σίγουρα είναι κάτι που θα καθορίσει την ανάπτυξη των επόμενων τίτλων της σειράς. Μέχρι τότε, το Call of Duty: Advanced Warfare θα συνεχίζει να προσφέρει το σήμα κατατεθέν της σειράς, το οποίο είναι η ακαταίγιστη δράση σε συνδυασμό με ένα πιο γρήγορο από ποτέ ρυθμό.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Sledgehammer Games
Publisher : Activision
Available for : PC, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360
Release date : 2014-01-01
Tags: