FIFA 15 - Review

FIFA 15 - Review

03 Οκτωβρίου 2014 00:42
Next-gen στα χαρτιά. Στη πράξη όμως;

Από πέρυσι βομβαρδιζόμαστε με δηλώσεις από την ΕΑ για τη νέα γενιά στην οποία εισήρθε η σειρά FIFA και φέτος η υπόσχεσή της ήταν να παραδώσει τον πρώτο τίτλο που θα αγκαλιάζει σφιχτά την ιπποδύναμη των νέων οικιακών συστημάτων. Περίμενα, λοιπόν, το FIFA 15 να είναι το παιχνίδι ποδοσφαίρου που θα ξεχωρίσει και θα προσφέρει κάτι πραγματικά καινούργιο, και γιατί όχι επαναστατικό. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε πως μια νέα γενιά πάντα φέρνει φρέσκες ιδέες και χώρο για να πρωτοπορήσουν οι developers. Η συνήθεια, όμως, που διέπει την ΕΑ, να δίνει κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο τις αναβαθμίσεις στα χαρακτηριστικά των ετήσιων σειρών της είναι που κρατά την, αναμφισβήτητα, ταλαντούχα ομάδα της EA Sports στον Καναδά από το να πραγματοποιήσει την επανάσταση της στον τομέα. Σαν έναν πεισματάρη προπονητή που αρνείται να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που απαιτούνται για να προοδεύσει η ομάδα του. Και πώς να φέρει άλλωστε την επανάσταση ή κάτι εντελώς βελτιωμένο όταν έχει να ασχοληθεί παράλληλα με την έκδοση του FIFA 15 στις προηγούμενης γενιάς κονσόλες, με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Ξεκινώ με το μακράν πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του φετινού FIFA, που δεν είναι άλλο από τη σκηνοθεσία του. Χάρη, λοιπόν, στην ιπποδύναμη που προσφέρουν οι τρέχουσας γενιάς κονσόλες η σκηνοθεσία από πέρυσι έχει κάνει πολλά άλματα μπροστά και η στενή συνεργασία με το SkySports, πραγματικά απογειώνει στα ουράνια την παρουσίαση του FIFA 15. Ένα αποτέλεσμα που εφάμιλλο μπορώ να δω μόνο όταν ανοίξω την δορυφορική και παρακολουθήσω έναν αγώνα της Premier League ή της Primera Division. Τα πάντα ακολουθούν πιστά τις προδιαγραφές, από την περιγραφή του αχτύπητου διδύμου σχολιαστών στο οποίο θα αναφερθώ αργότερα, μέχρι τις γωνίες λήψεις που γίνονται ακόμη και από τον αέρα. Κινηματογραφικού τύπου replays ντύνουν την ανάπαυλα του αγώνα, ενώ μέχρι και το "Goal Line" system εμφανίζεται για να δείξει αν και εφόσον ήταν έγκυρο ένα αμφιλεγόμενο τέρμα. Κάμερες σε όλες τις γωνίες του γηπέδου καταγράφουν τον παλμό του γηπέδου, που λειτουργεί όσο ποτέ άλλοτε ως ο 12ος παίκτης. Σε κάθε φάση του αγώνα αντιδρά με τα όσα κάνω εγώ με τους παίκτες μου στο γρασίδι. Ακούω συνθήματα να με εμψυχώνουν κάθε φορά που η ομάδα μου βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Οι οπαδοί με χειροκροτούν σε κάθε μου προσπάθεια και φάση που έχει θετικό αποτέλεσμα.  Να φανταστείτε πως όταν μπαίνει ένα γκολ καίριας σημασίας ή γίνεται μια ανατροπή, η κάμερα έχει αυτό το τρέμουλο που προκαλείται από τις ιαχές. Πλάνα γίνονται ακόμη και στον πάγκο, δίνοντας έτσι ένα ολοκληρωμένο εύρος αντιδράσεων από κάθε γωνιά του γηπέδου. Με τα όσα μπορώ να σας μεταφέρω σε γραπτώς μπορώ να σας αναφέρω πως το FIFA 15 έχει το δικό του τρόπο να σε παθιάζει και να σε τοποθετεί ακριβώς μέσα στις κερκίδες, με τη διαφορά ότι ακούς στα αυτιά σου τους σχολιαστές. Εδώ η ατμόσφαιρα που μεταφέρει είναι όσο πιο ζωντανή και έντονη μπορεί να μεταφερθεί στην παρούσα φάση. Όχι πως δεν υπάρχουν ατέλειες και πολύς ακόμη χώρος για βελτίωση, όπως η απεικόνιση του κοινού για παράδειγμα που εξακολουθεί να μην θυμίζει «νέα γενιά» αλλά αυτά…ας τα αφήσουμε για το FIFA 16.

Αυτά για την παρουσίαση. Πάμε στο "Α και το Ω" που κρίνει ένα τέτοιο παιχνίδι, το gameplay. Εδώ, λοιπόν, το FIFA 15 είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με το FIFA 14. Μου αφήνει μια αίσθηση πως για κάθε δυο βήματα που κάνει μπροστά, κάνει και ένα προς τα πίσω. Εκεί που θέλω να σταθώ περισσότερο είναι στο ζήτημα του ρυθμού, ο οποίος ως απόρροια κάποιων αλλαγών, παρουσιάζεται με σκαμπανεβάσματα. Όσο τέλεια και αν έγιναν τα animations, που ομολογουμένως αυτά έχουν γίνει πάρει τη “next-gen” μυρωδιά, δεν συμβαδίζουν ποιοτικά με αυτά των μαρκαρισμάτων.

Κάποια θέματα που παρουσιάζει η φετινή έκδοση της iGNITE την ώρα που συγκρούονται ή "τζαρτζάρουν" μεταξύ τους οι παίκτες -κοινώς κατά το collision detection- αφήνουν μια ξινή γεύση και μια απορία: γιατί να γίνονται τέτοια λάθη όταν όλο το αποτέλεσμα είναι, σχεδόν, αψεγάδιαστο. Γιατί, ενώ η συμπεριφορά των αθλητών χωρίς τη μπάλα είναι άψογη, και όταν τυχαίνει να συγκρούονται κατά λάθος και χωρίς δύναμη, να πέφτουν άτσαλα; Υπήρχαν στιγμές που η ανταπόκριση των παικτών δεν ήταν η επιθυμητή λόγω των physics και πολλές φορές το έβλεπα κατά τις εναέριες διεκδικήσεις της μπάλας. Για παράδειγμα είδα, ουκ ολίγες φορές του παίκτες, να να κοιτούν τη μπάλα γιατί είχαν μπερδευτεί ύστερα από ένα τάκλιν. Συμπεριφορές αλλόκοτες για ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου που υπόσχεται μια εμπειρία νέας γενιάς. Να αναφέρω όμως δεν υπάρχουν συγχύσεις στα τάκλιν, καθώς εκεί το collision detection λειτουργεί υποδειγματικά. Ίσως και να πρόκειται για bugs, που με τον καιρό θα διορθωθούν, δεν παύουν ωστόσο είναι πράγματα που με ενόχλησαν κατά την ενασχόλησή μου.

Ο παραπάνω παράγοντας που προκαλεί αλλόκοτες συμπεριφορές στους παίκτες οφείλεται και στο γεγονός ότι η μπάλα έχει αποκτήσει πλέον μια εντελώς αυτόνομη υπόσταση στον αγωνιστικό χώρο. Αυτή ανταποκρίνεται ακόμη και στο παραμικρό άγγιγμα που θα της γίνει. Στα σουτ και στις πάσες νιώθω κυριολεκτικά το βάρος της, τον γδούπο που κάνει όταν τη σουτάρει ο παίκτης. Εξαιρετικά θετικό το γεγονός πως πλέον υφίστανται όλες οι πιθανές τροχιές με αποτέλεσμα να μπαίνουν γκολ σε οποιαδήποτε κατεύθυνση προς το τέρμα και όχι κάποιες «προκαθορισμένες» γωνίες.  Άψογη η συμπεριφορά της μπάλας σε γενικές γραμμές. Η συμπεριφορά των παικτών προς σε αυτή είναι που με αναστάτωνε ανά στιγμές.

Τώρα όσον αφορά την αίσθηση που αφήνουν κατά την κίνηση τους οι παίκτες στο χειριστήριο είναι και αυτή αλλαγμένη, τόσο που ο χειρισμός θέλει να συνηθιστεί εκ νέου όσον αφορά τον χρόνο ανταπόκρισης σε τάκλιν, σουτ και κεφαλιές, όπου οι τελευταίες παρουσιάζονται νερφαρισμένες όπως και οι σέντρες. Είχα την αίσθηση πως οι παίκτες πατούσαν πιο στιβαρά στο έδαφος και πως ανάλογα με το σωματότυπό τους άφηναν τη δικιά τους ελαφριά, η πιο βαριά αίσθηση όταν έτρεχαν. Στο σημείο αυτό θέλω να αναφερθώ σε μια ακόμη αλλόκοτη κατάσταση που συνάντησα στο νέο FIFA.

Πρόκειται για τις ντρίμπλες, οι οποίες ελέω των βελτιωμένων animations και των παράξενων physics των παικτών, αφήνουν μια αίσθηση ότι τα σώματα των παικτών γλιστρούν μεταξύ τους, σαν να μην υπάρχει κάποια επαφή. Μπορεί να εξαλείφθηκε το λεγόμενο σλάλομ των παικτών αλλά εμφανίστηκε αυτή η "γλιστερή" επιστροφή όταν γίνονται οποιουδήποτε είδους ντρίμπλες. Επειδή εδώ εμφανίζεται το πρόβλημα του ρυθμού δοκίμασα να χαμηλώσω την ταχύτητα από Normal σε Slow. Εξομαλύνθηκε σε κάποιον βαθμό η κατάσταση, όχι όμως ολοκληρωτικά. Σε καμία περίπτωση δε θέλω να φανώ γκρινιάρης μιας και παικτικά είναι πάλι απολαυστικό, απλώς σε στιγμές κάνει αυτά τα στραβοπατήματα που αλλοιώνουν τη γεύση που μου αφήνει σε κάθε ματς του το FIFA 15.

Οι πολυδιαφημισμένοι next-gen τερματοφύλακες του FIFA 15 τολμώ να πω πως είναι, είτε του ύψους, είτε του βάθους. Μου θύμισε την πρώτη υλοποίηση της Impact Engine που ήταν γεμάτη από bugs. Πράγματι, προστέθηκαν κάποια φοβερά ρεαλιστικά animations και διπλές ή και τριπλές επεμβάσεις σε καταστάσεις συναγερμού γύρω από τη περιοχή, αλλά από την άλλη κοκκαλώνουν για ανεξήγητους λόγους, κυνηγούν τη μπάλα χωρίς να την αγγίξουν ή δέχονται γκολ με αστείο τρόπο. Μου έτυχε κιόλας και ένα τραγελαφικό σκηνικό που ο πορτιέρο αφού κάνοντας επέμβαση στη μπάλα, η τελευταία πήρε τροχιά προς τα δίχτυα και πηγαίνοντας να τη σταματήσει πάνω στη γραμμή την έσπρωξε προς το τέρμα. Και εδώ ενδεχομένως να μιλάμε για bugs όμως δεν αναιρείται το γεγονός πως αλλοιώνουν τη next-gen και αληθοφανή εμπειρία που υπόσχεται το FIFA 15. Τέτοια σκηνικά -όχι μόνο με τους τερματοφύλακες- συμβαίνουν ιδιαίτερα στο online κομμάτι όπου οι καταστάσεις ξεφεύγουν από τα όρια τους, λόγω του ότι εκεί παίζει μπάλα ο παίκτης και όχι η ΑΙ, κάτι που επηρεάζει και το φάσμα των μαρκαρισμάτων και του φαινομένου του γλιστρήματος που ανέφερα πιο πάνω.

Το να αναφερθώ στα υπερ πλούσια modes του FIFA 15 που διαπρέπουν σε offline και ακόμη περισσότερο σε online περιβάλλον, είναι αμελητέο. Πρέπει, όμως, να κάνω αναφορά στο για ακόμη μια χρονιά, άκρως απολαυστικό, Ultimate Team που φέτος έκανε τη ζωή μου πιο εύκολη με τους δανεισμούς παικτών χάρει στην τροποποίηση του transfer market. Πάρα πολύ θετικό βρήκα το γεγονός πως το tutorial του UT βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο δείχνοντας πόσο φροντίδα χαρίζει η EA Sports στους νεοφερμένους του mode. Επειδή προσωπικά ξοδεύω την πλειοψηφία του χρόνου μου στο Online Seasons, απογοητεύτηκα από το εντονότατο lag που υπήρχε όσο καμία άλλη σεζόν και παράλληλα τα προβλήματα που εμφάνιζε κατά το match making. Σαφώς και το ίδιο φαινόμενο έκανε αισθητή την παρουσία του στα Pro Clubs και οτιδήποτε είχε να κάνει με online αναμετρήσεις. Πολλά errors και disconnects από το πουθενά κάτι που δεν αρμόζει για το επίπεδο της σειράς και με βάση τα παλαιότερα δείγματα. Αναμένουμε τα σχετικά patches γι' αυτό.

Αν κάτι μπορούμε να πούμε ότι σημείωσε μεγαλύτερη πρόοδο από τους άλλους τομείς, αυτό είναι ο οπτικός τομέας. Μια ολόκληρη μηχανή συναισθημάτων έχει προστεθεί στον κώδικα των παικτών και πλέον αντιδρούν σαν πραγματικοί αθλητές. Μπορούσα να δω την απόγνωση και το άγχος τους στα replay, όταν η φάση δεν τους "έβγαινε" ή όταν έκαναν μια λάθος πάσα υπήρχαν χαρακτηριστικά νοήματα μεταξύ τους. Όλα λειτουργούν προς τέρψη της όλης τηλεοπτικής παρουσίασης.

Για κάθε πρωτάθλημα που είναι πλήρως licensed, τα πρόσωπα των παικτών έχουν σκαναριστεί πλήρως και έχουμε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα από αυτή τη πλευρά ώστε κάθε παίκτης μπορεί να αναγνωριστεί ακόμη και από την μακρινή λήψη της κάμερας στο γήπεδο. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που προσθέτει ζωντάνια στον οπτικό τομέα είναι το γρασίδι, το οποίο γδέρνεται, ξεκολλά και αφήνει αποτυπώματα με απίστευτη ρεαλιστικότητα όπως ένα πραγματικό γήπεδο που φθείρεται όσο περνούν τα λεπτά. Το FIFA 15 δεν έχει κάποιο πρόβλημα όσον αφορά το framerate του, την ανάλυση και την ποιότητα των υφών που όλα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Ο ηχητικός τομέας είναι άρρητα συνδεδεμένος με τη συνολική παρουσίαση του τίτλου και κυμαίνεται και αυτός σε υψηλά επίπεδα. Ως είθισται το δίδυμο των Martin Tyler και Alan Smith πιάνει κανονική κουβέντα για τα όσα γίνονται εντός του αγωνιστικού χώρου και σχολιάζουν την επίδοση του εκάστοτε παίκτη, ενώ στα Match Day και Career modes υπάρχει η προσθήκη ενός ακόμη δημοσιογράφου που μεταδίδει τα όσα συμβαίνουν σε αγώνες που γίνονται παράλληλα, ανεβάζοντας έτσι την εμπειρία σε επίπεδα «Αθλητικής Κυριακής». Στα της μουσικής η ΕΑ, και φέτος, έχει ντύσει το παιχνίδι με μία εξαιρετικά ταιριαστή και πλούσια tracklist από την electronic, pop και alternative σκηνή (Bang La Decks, Kasabian, Avicii, Foster The People κ.α).

Συνοψίζοντας : Η ερώτηση όμως που κάνω στον εαυτό μου είναι η εξής: πρόκειται για το πραγματικά next-gen FIFA; Η απάντηση είναι «μερικώς όχι». Βεβιασμένα αυτή τη φορά η EA Sports δεν διόρθωσε όλα τα bugs που προκάλεσε η προσθήκη χαρακτηριστικών όπως οι next-gen τερματοφύλακες και τα physics της iGNITE Engine με αποτέλεσμα να κόβουν πόντους από το συνολικό κομμάτι που ακόμη κι έτσι είναι σε γενικά πλαίσια απολαυστικό. Φωτεινά σημεία σαφώς και υπάρχουν απλά δεν είναι αρκετά ώστε να υποστηρίξουν το...next-gen του πράγματος. Ένα βήμα προς την επίτευξή του θα ήταν να αποκολληθεί εντελώς η ομάδα ανάπτυξης από την περασμένη γενιά. Παρά τo ότι ακόμη απολαμβάνω να παίζω το FIFA 15, παίρνει την κίτρινη κάρτα για φέτος λόγω βεβιασμένου μαρκαρίσματος.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : EA Canada
Publisher : EA Sports
Available for : PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, Wii, 3DS, WP, Android, iOS
Release date : 2014-01-01
Tags: