Destiny 2: Forsaken Review

Destiny 2: Forsaken Review

11 Σεπτεμβρίου 2018 09:05
Ο τίτλος της Bungie στα καλύτερα του

Η Bungie συνεχίζει να υποστηρίζει το Destiny 2 με expansions κι’ έτσι μετά το Curse of Osiris και το Warmind, έρχεται το μεγαλύτερο, σημαντικότερο και πλουσιότερο The Forsaken. Η κοινότητα ζητούσε καιρό τώρα αλλαγές και το studio είναι γνωστό ότι ακούει τους fans. Αυτή τη φορά φρόντισε να ενσωματώσει σχεδόν όλες τους τις επιθυμίες, φέροντας ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά το όραμα που είχαν εξ αρχής στο μυαλό τους για το παιχνίδι. Πράγματι η μεταμόρφωση είναι ριζική και ουσιώδης κάνοντάς το μια ευχάριστη και διασκεδαστική εμπειρία για όλους. Από τους νεότερους παίκτες έως τους σκληροπυρηνικούς, όλοι στο Forsaken θα έχουν στη διάθεσή τους πληθώρα από νέες αποστολές να απασχοληθούν τόσο στο campaign και στα adventures, όσο και στο Crucible και το νέο Gambit. Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά.

Η ιστορία του campaign καταπιάνεται με την αναταραχή στο Reef που επιδεινώθηκε ύστερα από τα γεγονότα στα προηγούμενα expansions. Ο Vanguard Cayde-6 μαζί με τον Guardian μας στέλνονται στην περιοχή για να ανακαλύψουν ότι μια τεράστια απόδραση στην υψίστης ασφαλείας φυλακή Prison of Elders βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπεύθυνος γι’ αυτή είναι ο αδερφός της βασίλισσας Mara Sov, Prince of the Reef Uldren ο οποίος για τη δική του φυσικά σκοτεινή ατζέντα, επιστρατεύει σε όλο αυτό τους επαναστάτες Fallen Scorn. Έτσι οι μεγαλύτεροι εγκληματίες του γαλαξία αποδρούν, μέσα στους οποίος συγκαταλέγονται και οι πιο επικίνδυνοι απ’ όλους οι Barons.

Ωστόσο τα πράγματα γίνονται προσωπικά, αφού ύστερα από ένα τραγικό γεγονός οι Vanguards συγκρούονται μεταξύ τους για το πώς θα πρέπει να προσεγγίσουν τα επακόλουθα γεγονότα. Θα ζητήσουν εκδίκηση ή θα παραμείνουν πιστοί στον όρκο τους ως προστάτες; Τη λύση φυσικά θα δώσει ο Guardian που ελέγχουμε. Μαζί με την πολύτιμη βοήθεια της Petra Venj, θα ξεχυθεί στο The Reef προκειμένου να κυνηγήσει τους 8 Βαρόνους, να αποδώσει δικαιοσύνη στο τραγικό γεγονός και να βάλει ξανά τον γαλαξία σε τάξη. Στο ταξίδι αυτό θα έρθει αντιμέτωπος με καλά κρυμμένα αρχαία μυστικά, φτάνοντας έως τον κρυμμένο homeworld των Awaken, The Dreaming City.    

Οι αλλαγές που έχει κάνει η Bungie είναι πολλές. Το sandbox έχει ανακατασκευαστεί με σημαντικές αλλαγές και προσθήκες στον πυρήνα του. Ξεκινώντας, στο μενού παρατηρείται πως προστέθηκαν δυο νέες καρτέλες, η Triumph και η Collections. Η Triumphs είναι ένα είδος in game από πληθώρα achievements, που επιβραβεύουν τον παίκτη που θα τα ολοκληρώσει με μοναδικές seals. Με αυτόν τον τρόπο οι κυνηγοί των achievements πλέον θα έχουν αρκετό λόγο παραπάνω να ασχοληθούν αν θέλουν αυτές τις επιβραβεύσεις, οι οποίες θα φαίνονται και θα ξεχωρίζουν έναντι των υπολοίπων. Στα Collections απ’ την άλλη έχει προστεθεί όλη η συλλογή από τα weapons, armor, ghosts, οχήματα, χρώματα και budges που υπάρχουν στο παιχνίδι καθώς κι αυτή που ο παίκτης έχει κερδίσει ή ανακαλύψει. Έχουμε επίσης τη δυνατότητα να αγοράσουμε με resources οποιοδήποτε από αυτά έχουμε στη κατοχή μας ανά πάσα ώρα. Μετά την αγορά κι ανάλογα το light που είμαστε, το όπλο ή η στολή θα είναι ναι μεν μερικά light πιο κάτω, όμως αναβαθμίζονται. Με αυτόν τον τρόπο τώρα γνωρίζουμε ακριβώς τι μας λείπει και επιπλέον μας δίνονται οι πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνουμε ώστε να τα αποκτήσουμε.

 

Αλλαγή έχουν υποστεί και τα weapon slots. Τα sniper και τα shotguns δεν αποτελούν πλέον μέρος των power weapons, μπορούμε να τα έχουμε στα kinetic ή στα energy slots και χρησιμοποιούν σφαίρες primary ή special. Με αυτόν τον τρόπο ο παίκτης αποκτά μεγαλύτερη ελευθερία ώστε να παίζει με το αγαπημένο τους είδος όπλου ή συνδυασμό, χωρίς να ανησυχεί αν θα βρει heavy σφαίρες. Αυτό έχει τη δυνατότητα να το κάνει τόσο στο κυρίως μέρος του παιχνιδιού, καθώς και σε όλο το υπόλοιπο PVP ή PVE κομμάτι του. Μέχρι τώρα ότι ίδιο όπλο και στολή μας έπεφτε, είτε από loot είτε κερδίζοντας, είχε συγκεκριμένα perks. Αυτό στο The Forsaken αποτελεί παρελθόν.

Τώρα κάθε φορά που μας πέφτει το ίδιο όπλο ή στολή, έχουν διαφορετικά random perks. Μπορεί δηλαδή να έχουμε πέντε φορές το ίδιο όπλο ή κράνος και τα πέντε να έχουν εντελώς διαφορετικά perks. Με αυτόν τον τρόπο το loot και η εύρεση αποκτούν νέο και πολλαπλάσιο ενδιαφέρων απ’ ότι πριν. Ο παίκτης τοποθετεί στο vault του -του οποίου οι θέσεις έχουν φτάσει τις 500- τη συλλογή του και ανάλογα τα perks που του ταιριάζουν στον τρόπο παιχνιδιού του, κρατά αυτά που επιθυμεί, σπάει ή τα δίνει στους υπόλοιπους guardians που παίζει. Αν επί παραδείγματι αρέσκεται να παίζει με hand canons, μπορεί είτε από loot, είτε κερδίζοντας είτε αγοράζοντας με resources από το Collections να δημιουργήσει τη δική του γκάμα από όπλα και στολές εφαρμόζοντάς τα σε ένα ή παραπάνω στιλ που προτιμά να παίζει.

 

Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε και να εξοικειωθείτε με την ιδέα πως ότι αποκτήσατε σκληρά στο παιχνίδι ως τώρα, θα πρέπει τουλάχιστον προσωρινά να το εγκαταλείψετε. Μη βιαστείτε όμως να βγάλετε άδικα συμπεράσματα και να εκνευριστείτε. Η ανταμοιβή πραγματικά είναι πολύ πλούσια και η προσθήκη των τόξων σε αυτά προκαλεί εκ νέου το ενδιαφέρων. Όλα τα νέα όπλα και στολές έχουν διαφορετικό τρόπο αναβάθμισης απ’ ότι πριν. Βέβαια αυτό ισχύει μόνο στο νέο οπλοστάσιο και γκαρνταρόμπα του The Forsaken. Ότι είχαμε μέχρι τώρα αναβαθμίζονται κανονικά με τον ίδιο τρόπο που ξέραμε. Τα καινούργια τα αναβαθμίζουμε με το σύστημα tier. Δέκα tier χρειάζονται τα όπλα και πέντε οι στολές προκειμένου να γίνουν masterwork. Τα mods είναι επίσης όπως τα ξέραμε αλλά αρκετά πιο πλούσια και ποικίλα.

Μια ακόμα ίσως επίπονη αλλαγή είναι το infuse. Προηγουμένως για να κάνουμε infuse, απαιτούσε να πάμε απλά πάνω σε κάποιο δυνατότερο αντικείμενο και να το κάνουμε, ενώ τώρα χρειάζεται να ξοδέψουμε resources. Το παιχνίδι επίτηδες θέλει να μας «ξεβολέψει» και θεωρώ πως αν και αρχικά αυτό δε μου άρεσε, μετά από λίγο δεν το θυμόμουν καν. Ένιωθα ότι παίζω ένα ολοκαίνουργιο παιχνίδι που με ωθούσε ευχάριστα να το ανακαλύψω ξανά. Το level cap έχει ανέβει στο 50, ενώ το light στο 600. Ωστόσο μη πιστεύετε ότι είναι εύκολο να πάτε εκεί. Μέχρι το 500 που είναι το soft cap πηγαίνει εύκολα. Από εκεί και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά και θα πρέπει να παίζετε σε πιο δύσκολες αποστολές για να αποκτήσετε τα powerful gear.

 

Στο χάρτη ανοίγει η περιοχή στο The Reef, Tangled Shore όπου έρχεται μαζί με 3 νέα strikes εκ των οποίων το ένα αποτελεί χρονική αποκλειστικότητα στο PS4. Τα strikes είναι τεράστια, χορταστικά και διασκεδαστικά όμως δεν αποτελούν μόνο αυτά τις νέες προσθήκες. Οι guardians θα βρουν δυο επιπλέον public events που θα πρέπει να ανακαλύψουν πως θα τα φέρουν εις πέρας και θα τα κάνουν heroic. Ακόμα μια ευπρόσδεκτη αλλαγή είναι ότι τα Strikes και Nightfall δεν είναι πλέον τυχαία και μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε τι ακριβώς θέλουμε να παίξουμε. Επίσης όλη η περιοχή είναι γεμάτη από μυστικά που είναι καλά κρυμμένα. Όλοι οι vendors του χάρτη σε όλες τις περιοχές, παλιοί και νέοι δίνουν τώρα bounties.

Τα bounties ωστόσο δεν αποτελούν πλέον μόνο μέρος του end game, αλλά και μέρος του campaign, αλλάζοντας την γραμμική εξέλιξή του. Κάποια είναι υποχρεωτικά γι’ αυτή. Ωστόσο μη σας τρομάζει δεν είναι αγγαρεία όπως ήταν τα bounties παλιά. Για να καταλάβετε το μέγεθος, bounties είναι και οι αποστολές των 8 Βαρόνων, όπου οι ίδιες αυτές αποστολές αποτελούν αργότερα μέρος των adventures, αλλά και των καθημερινών ή εβδομαδιαίων strikes και nightfall. Δίνουν την αίσθηση ελευθερίας στον παίκτη να κινηθεί όπως επιθυμεί στο χάρτη, να κάνει μια παύση μέχρι να ανέβει level ή light και να συνεχίσει αργότερα σύμφωνα με το ρυθμό του.

 

Το Tangled Shore όμως δεν είναι η μόνη καινούργια περιοχή. Μετά το τέλος του campaign ανοίγει ακόμα μια περιοχή, η εκθαμβωτική αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη Dream City. Βέβαια μόνο τα 50 level έχουν πρόσβαση σε αυτή, αλλά και το light που απαιτείται για τις διάφορες δραστηριότητες είναι υψηλό. Προφανώς και η περιοχή αυτή μας προετοιμάζει τόσο για το Nightfall που απαιτεί 540 light, όσο και για το Raid που έρχεται σε 1,5 βδομάδα από την ημερομηνία κυκλοφορίας του expansion. Ο παίκτης έχει τόσες δραστηριότητες και υλικό να ασχοληθεί, ειδικά αν σε όλο αυτό προσθέσουμε και τις νέες sub-classes των super δυνάμεων, που το διάστημα αυτό μόνο μεγάλο δε θα του φανεί.

Οι Scorn, οι νέοι εχθροί του expansion δεν μοιάζουν με κανένα από τους προηγούμενους εχθρούς που είχαμε συναντήσει. Ο καθένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και αντιδρά διαφορετικά. Υπάρχουν μικροί που τρέχουν σαν έντομα, κανονικού μεγέθους που κουβαλούν ασπίδες ή φανάρια που εξαπολύουν φωτιά, αλλά και μεγάλοι με διάφορα στιλ επιθέσεων και αδύναμα σημεία. Κάποιοι μπορεί να σκάσουν όπως τα Tickers του Gears of War ή κάποιοι άλλοι που κουβαλούν ένα φανάρι φωτιάς να εκραγούν συμπαρασύροντας όσους είναι κοντά ανεξάρτητα αν είναι εχθροί οι σύμμαχοι. 

 

Σαφώς οι αλλαγές που έγιναν στο κυρίως παιχνίδι με την ανακατάταξη των weapon slots δε θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και το Crucible που τώρα έχει γίνει αρκετά πιο balanced. Ο παίκτης έχει και εδώ το ελεύθερο να επιλέξει ότι όπλα επιθυμεί στα slots. Αν θέλει δηλαδή να παίξει με δυο καραμπίνες ή snipers μπορεί να το κάνει. Ωστόσο όμως για να υπάρχει ισορροπία, οι special σφαίρες που χρειάζονται θα μοιραστούν ανά δυο και η αναπλήρωσή τους γίνεται σκοτώνοντας αντίπαλους. Με αυτό τον τρόπο το Crucible γίνεται αρκετά πιο γρήγορο, άγριο και πιο διασκεδαστικό από ποτέ.

Μεγάλη προσθήκη όμως αποτελεί το Gambit. Πρόκειται για μια μίξη PVP και PVE. Δυο ομάδες των τεσσάρων χωρίζονται σε δυο διαφορετικές περιοχές και σκοπός τους είναι να σκοτώσουν τυχαίες κλάσης εχθρών, που αλλάζουν κάθε φορά που ξεκινάει το ματς. Όταν οι bots εχθροί σκοτώνονται αφήνουν πίσω τους κάποια motes. Σκοπός του κάθε παίκτη είναι να μαζέψει μέχρι 15 motes και να τα τοποθετήσει στη «τράπεζα» που βρίσκεται στο κέντρο της πίστας. Βασικά 15 είναι το όριο που μπορεί να κουβαλήσει. Μπορεί ακόμα και 1 να τοποθετήσει αν δεν αισθάνεται σίγουρος. Αν όμως σκοτωθεί πριν προλάβει να τα τοποθετήσει, αυτά χάνονται.

 

Επίσης, ανάλογα τον αριθμό που θα μαζέψει στέλνει στην περιοχή της άλλης ομάδας τέρατα. Τότε η τράπεζα κλειδώνει και για να γίνει ξανά διαθέσιμη θα πρέπει η αντίπαλη ομάδα να τα σκοτώσει. Ομοίως και η άλλη ομάδα κάνει το ίδιο για τη δική μας. Οι κατηγορίες και η δυσκολία των τεράτων εξαρτάται από τον αριθμό των motes (5, 10 και 15) που ο κάθε παίκτης τοποθετεί στη «τράπεζά» του. Μέσα σε αυτό το διάστημα ανοίγει μια πύλη, την οποία μπορεί να διαβεί ένα μέλος της ομάδας μας στην περιοχή της άλλης. Ο παίκτης αυτός έχει αυξημένη ασπίδα και σκοπό να αποτρέψει την αντίπαλη, σκοτώνοντας όσο περισσότερους γίνεται. Μόλις όλη η ομάδα τοποθετήσει 75 motes εμφανίζεται ένα boss. Η πρώτη ομάδα που θα συγκεντρώσει 75 motes και θα ρίξει το boss κερδίζει τον γύρο. Όποια κερδίσει 3 γύρους παίρνει τη νίκη. Το Gambit είναι από τις πιο διασκεδαστικές εμπειρίες που είχα αρκετό καιρό να βιώσω σε τέτοιου είδους παιχνίδι. Σίγουρα αν πάει κάποιος μόνος του θα διασκεδάσει. Αν όμως πάει με ομάδα που θα υπάρχει συνεργασία και ο καθένας θα αναλάβει συντονισμένα από ένα ρόλο, θα βιώσει μια από τις πιο διασκεδαστικές και εθιστικές multiplayer εμπειρίες.

Παρόλα αυτά το παιχνίδι είναι μια υπηρεσία που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα αν δεν φτάσουμε στο αποκορύφωμά του που είναι φυσικά το Raid. Το Raid είναι η ίδια η εμπειρία του Destiny 2 και είναι μοναδική στο είδος της. Όλο το υπόλοιπο παιχνίδι είναι στη ουσία προετοιμασία ώστε ο παίκτης να φτάσει στο επίπεδο που απαιτείται. Τόσο «αριθμητικά» όσο και να μάθει να συνεργάζεται μέσα σε μια ομάδα.

Συνοψίζοντας : Το Destiny 2: The Forsaken είναι το expansion που όλοι θέλαμε και ζητούσαμε από τη Bungie. Τόσο εξαιτίας των πλούσιων προσθηκών αλλά κυρίως των αλλαγών που αναζωπύρωσε ξανά τον ενδιαφέρον. Το studio άκουσε τις επιθυμίες της κοινότητας και εκπλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος αυτών. Το campaign έχει ένα αξιοπρεπές σενάριο που ωθεί τον παίκτη να δει τι θα συμβεί παρακάτω, κάνοντάς το αυτή τη φορά πιο προσωπικό στους παίκτες που έχουν επενδύσει το χρόνο τους στο Destiny 2. Το Crucible με τις ανακατατάξεις στα weapon slots έγινε πιο balanced και το νέο mode του Gambit είναι ίσως η πιο διασκεδαστική και εθιστική εμπειρία που μπορεί να βιώσει κάποιος από αυτή τη κατηγορία παιχνιδιών. Ασφαλές, ωστόσο, συμπέρασμα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να βγει, γιατί το παιχνίδι είναι μια υπηρεσία σε εξέλιξη και η αποκορύφωσή του αναμένεται σε 1,5 βδομάδα όταν το Raid θα γίνει διαθέσιμο. Αν το Destiny 2 πιστεύατε ότι δεν είναι του γούστου σας, τώρα θα πρέπει ίσως να το ξανασκεφτείτε και να του δώσετε μια ευκαιρία. Είναι στα καλύτερά του.  
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Bungie
Publisher : Activision
Distributor : IGE
Available for : PS4, Xbox One, PC
Release date : 2018-09-04
Tags: