LocoRoco 2 Remastered Review

LocoRoco 2 Remastered Review

20 Ιουλίου 2018 10:24
Χαλαρό ξεφάντωμα με τα πολύχρωμα πλασματάκια

Συνεχίζοντας την παράδοση των «remastered τίτλων» από τη Sony, σειρά έχει το LocoRoco 2, το οποίο έγινε αρχικά διαθέσιμο, πριν εννέα χρόνια στην τότε φορητή της κονσόλα το PSP. Η ανακοίνωση της έλευσης του δεύτερου μέρους της σειράς, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, καθώς τον περασμένο Μάιο, κυκλοφόρησε στο PlayStation Store και ο πρώτος τίτλος αυτής, σε remaster έκδοση, φυσικά.

Η ιστορία μας μεταφέρει σε ένα πλανήτη ο οποίος κατοικείται από τα LocoRoco, πλάσματα, τα οποία με τη μουσική τους, γεμίζουν με ζωτική ενέργεια τον κόσμο και τα ζώα που διαμένουν σε αυτόν. Στον αντίποδα, ο στρατός των Mojos, πλάσματα τα οποία απορροφούν την ενέργεια αυτή, κατευθύνονται προς τον πλανήτη των LocoRoco. H περιπέτεια μας ξεκινά, όταν το τα Loco «εν συντομία» αντιλαμβάνονται ότι το τραγούδι των Mojos κάνει τη φύση να σαπίζει και τα ζώα να χάνουν την όρεξη τους για ζωή.

Ξεκινώντας, ευχάριστη εντύπωση μου έκανε το πόσο μοναδικός είναι ο κόσμος του παιχνιδιού. Τα περισσότερα από είκοσι επίπεδα του τίτλου, κατακλύζονται από λαμπερά και στη πλειοψηφία τους χαρούμενα χρώματα, συνδυασμένα με τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό του περιβάλλοντος. Παράλληλα, η ιδιαίτερα ευχάριστη -αν και σε κάποιες περιπτώσεις- ασυνήθιστη μουσική επένδυση του τίτλου, δένει αρμονικά με το υπόλοιπο σύνολο του LocoRoco 2.

Όπως προανέφερα, σκοπός μας είναι να διώξουμε τον στρατό των Mojos από τον πλανήτη, προτού αυτός καταρρεύσει ολοκληρωτικά. Αναλαμβάνοντας ένα LocoRoco, και ξεκλειδώνοντας έξι ακόμα σταδιακά, περνάμε μέσα από τα καλειδοσκοπικά επίπεδα, με στόχο την εξάλειψη τον Mojos, επαναφέροντας τη μουσική των Locos και την ενέργεια αυτής. Χρησιμοποιώντας τον όρο, καλειδοσκοπικό επίπεδο, εννοώ ότι ο κόσμος κινείται κυκλικά γύρω από τον χαρακτήρα που έχουμε στην κατοχή μας, στην εκάστοτε περίπτωση.

Με λίγα λόγια, ο χαρακτήρας μας παραμένει σταθερός στο χώρο, πέρα από κάποιες  προσωπικές του κινήσεις, ανάλογα την ιδιομορφία το φύλο του κ.τ.λ. κι εμείς με τη σειρά μας, πρέπει να αλλάξουμε την κλήση στο επίπεδο, για τη μετακίνηση του LocoRoco που έχουμε στην κατοχή μας. Κάπου εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι τα Loco που έχουμε στην κατοχή μας, έχουν ένα χορευτικό μοτίβο κατά την κίνηση τους στο χώρο. Το κακό με αυτή την επιλογή από πλευράς σχεδιασμού είναι ότι αυτός ο χορός δε σταματάει και όταν θα υπάρξουν στιγμές που θα πρέπει να είμαστε ακριβής, τότε θα είναι, που κατά πάσα πιθανότητα, ο χαρακτήρας μας θα κάνει ένα απροσδιόριστο χορευτικό άλμα προς την αντίθετη κατεύθυνση που θα θέλαμε να κινηθούμε.

Βασικό πρόβλημα κατά την άποψη μου είναι όταν σε μερικά σημεία απαιτείται αυτό που λέμε "τέλειος συγχρονισμός". Με αυτόν τον τρόπο μετακίνησης μας μέσα στο χώρο, όσο ιδιαίτερος και εμπνευσμένος να ακούγεται, άλλο τόσο μπορούμε να αντιληφθούμε και κάποιους βασικούς περιορισμούς που κρύβει από πίσω. Ουσιαστικά στη διάθεση μας έχουμε τις εξής ενέργειες. Αρχικά μπορούμε να ελέγξουμε την κλήση του επιπέδου με τα πλήκτρα L1/R1, το άλμα του χαρακτήρα μας, με τα ίδια πλήκτρα και τη διάσπαση, καθώς και την ένωση αυτού, με το  πλήκτρο του κύκλου.  Κατά την περιήγηση μας στα επίπεδα, συναντούμε διάφορα αντικείμενα τα οποία μας βοηθούν στην επίλυση των γρίφων που συναντούμε μέσα σε αυτά.

Ένα βασικό αντικείμενο που θα βρεθεί αρκετές φορές μπροστά μας, είναι ένας πορτοκαλί σπόρος, ο οποίος έχει την ιδιότητα να προσθέτει ένα ακόμα LocoRoco στη μάζα του χαρακτήρα μας, δίνοντας μας παράλληλα τη δυνατότητα, επίλυση συγκεκριμένων πάζλ μέσα στο επίπεδο. Ωστόσο, όσο σημαντικός και αν φαντάζει αυτός ο σπόρος, άλλο τόσο θα πρέπει να προσέχουμε και τις κινήσεις μας, καθώς, εκτός του ότι αυξάνοντας τη μάζα μας, αυξάνετε και το βάρος μας, θα υπάρξουν στιγμές, που θα γίνουμε πόλος έλξης για τα Mojos που θα θέλουν να απορροφήσουν κάποιο κομμάτι του χαρακτήρα μας.   Διάσπαρτα μέσα στο χώρο, καθώς και σε κρυφά σημεία, εκτός από πολλών ειδών αντικειμένων και collectables, θα συναντήσουμε και τα MuiMui, πλάσματα τα οποία πρέπει να φυγαδεύσουμε στο MuiMui House, προτού επηρεαστούν από τη μουσική των  Mojos και κάνουν τη ζωή μας δύσκολη, μετατρέποντας αυτά, τα κατά τα άλλα συμπαθής πλάσματα, σε εχθρούς.

Το MuiMui House θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ως ένα διαφορετικό Mode του LocoRoco 2, καθώς πρόκειται για ένα επίπεδο, που αφορά το χώρο που διαμένουν τα MuiMui που σώζουμε στα βασικά επίπεδα του τίτλου. Επιλέγοντας να ασχοληθούμε λοιπόν με το συγκεκριμένο Mode, αναλαμβάνουμε την κατασκευή καθώς και την επέκταση του σπιτιού που ζουν τα συμπαθή αυτά πλάσματα, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί με τα αντικείμενα που βρίσκουμε κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης μας με τα επίπεδα της κεντρικής ιστορίας. 

Πέραν αυτού, θα συναντήσετε αρκετά Mini Games τα οποία θα σας κάνουν να  «ξεστρατίσετε» από το κεντρικό παιχνίδι. Mini Games που αν και καλοδεχούμενα, κάποια αυτά θα σας κάνουν να πιστέψετε ότι δεν είχαν κανένα λόγο ύπαρξης, καθώς η επέμβασή σας στον τρόπο παιχνιδιού είναι κάποιες φορές, ελάχιστη έως και… μηδενική, αφήνοντας την εντύπωση ότι η κατάληξη σας είναι καθαρά θέμα τύχης.

Όπως αναφέρθηκα και στην αρχή του κειμένου, ο τίτλος είναι μία remastered έκδοση του πρωτότυπου. Αυτό βεβαία δε σημαίνει ότι η οπτική απεικόνιση του LocoRoco 2 είναι  στα πρότυπα του 2008 μιας και λογικό είναι, να έχει προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα. Αυτό σημαίνει, πανέμορφα και πολύχρωμα περιβάλλοντα σε κρυστάλλινη απεικόνιση, μόνο όμως, σε ότι αφορά το Game Play περιβάλλον. Αυτό είναι άλλο ένα μελανό σημείο του τίτλου, καθώς όσο όμορφο και να είναι το LocoRoco 2 κατά την ώρα του βασικού παιχνιδιού, άλλο τόσο κατεβαίνει η ανάλυση στα cut scenes. Θα μου πείτε ότι πρόκειται απλά για μερικά cut scenes και δε θα έχετε άδικο, όπως και να χει όμως, είναι μία επιλογή η οποία χτυπάει πολύ άσχημα στο μάτι και χαλάει την, κατά τα άλλα, πολύ όμορφη εικόνα του τίτλου.

 

Συνοψίζοντας : Η αλήθεια είναι ότι τόσα χρόνια μετά τα πρωτότυπα LocoRoco και LocoRoco 2, μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος προς τι η επανέκδοση των συγκεκριμένων τίτλων και μία εύκολη απάντηση είναι ότι η υπόθεση θα μπορούσε να «βρωμάει» LocoRoco 3. Όπως και να χει όμως, το LocoRoco 2 αποτελεί ένα ευχάριστο διάλειμμα από αυτό που πολύς κόσμος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ως "hard core gaming". Πρόκειται για ένα τίτλο, ο οποίος αν και έχει  τα μελανά του σημεία, όπως για παράδειγμα ο χειρισμός του, θα σας διασκεδάσει με τη μουσική του και θα σας χαλαρώσει με τα περιβάλλοντα του. Αν ήσασταν οπαδός της σειράς, είναι μία καλή ευκαιρία να δείτε τον αγαπημένο σας τίτλο σε υψηλή ανάλυση σε ένα πλήρες πακέτο.  Αν πάλι όχι, τότε δύσκολα θα σας τραβήξει το ενδιαφέρον.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Sony Interactive Entertainment
Publisher : Sony Interactive Entertainment
Distributor : Sony Hellas
Available for : PS4
Release date : 2017-12-09