A Way Out Review

A Way Out Review

26 Μαρτίου 2018 13:44
Η συγκινητική επιστροφή των δημιουργών του

Το A Way Out αποτελεί τη δεύτερη συνέχεια του προγράμματος επιδότησης ανεξάρτητων developers «EA Originals». Η ιδέα γύρω από το πρόγραμμα ξεκίνησε ύστερα από την επιτυχία του Unravel το 2016. Πρώτο παιχνίδι αυτού του εγχειρήματος ήταν το παραμυθένιο Fe, που κυκλοφόρησε πριν μερικές βδομάδες, ενώ αμέσως μετά το A Way Out έχει ήδη δρομολογηθεί ως επόμενη κυκλοφορία το exploration based game, Sea of Solitude. Το A Way Out είναι το πρώτο παιχνίδι του νεοσύστατου Σουηδικού Studio Hazelight, ιδρυτής του οποίου είναι ο film director Josef Fares. Ως μετανάστης από τα 10 του χρόνια μαζί με τον αδερφό του στη Σουηδία λόγω του εμφύλιου πολέμου στο Λίβανο, ο Fares έκανε το όνειρό του πραγματικότητα σκηνοθετώντας τόσο δραματικές όσο και κωμικές ταινίες, αποδίδοντας με τον δικό του τρόπο την αντιμετώπιση των μεταναστών καθώς και τις κακουχίες της προσφυγιάς. Ο Fares βλέποντας την προοπτική στα video games και της έντονης αλληλεπίδρασης που μπορεί να έχουν αυτά ως προς την μετάδοση συναισθημάτων στους αποδέκτες, θέλησε να μπει στον χώρο δημιουργώντας το εκπληκτικό Brothers: A Tale of Two Sons. Μια ιστορία μυθοπλασίας που αντανακλά ωστόσο προσωπικά βιώματα από ιστορίες τραγικότητας που προέκυψαν κι έγινε μάρτυρας κατά τη διάρκεια του μακρινού αυτού ταξιδιού.

Το Brothers ήταν η αφορμή για τη συνεργασία και την ένταξή του στο πρόγραμμα EA Originals, καθώς ο executive vice president της EA εντυπωσιασμένος από τη δουλειά του στο παιχνίδι, τον προσέγγισε προσωπικά και του πρότεινε να συνεργαστούν χρηματοδοτώντας τον και δίνοντας σε αυτόν και την ομάδα του τον πλήρη δημιουργικό έλεγχο. Ο Fares είναι τόσο παθιασμένος όπως είδαμε και στην Ε3 το περασμένο καλοκαίρι με το project του (το οποίο δουλεύει από τα μέσα του 2014), που επέλεξε να ακυρώσει την επόμενη κινηματογραφική του δουλειά για να αφοσιωθεί αποκλειστικά πάνω στο παιχνίδι. Στόχος του studio είναι να θέσει νέα όρια στο interactive storytelling και να ωθήσει το συνεργατικό gameplay σε νέα επίπεδα, εμπλέκοντας παράλληλα δυνατές συναισθηματικές εμπειρίες. Το A Way Out είναι ένα αρκετά φιλόδοξο εγχείρημα κι εμείς σίγουρα έχουμε ακούσει πολλές φορές παχιά λόγια από δημιουργούς, που εν τέλει έμειναν απλά υποσχέσεις. Αναμφίβολα στο Brothers ο Fares παρέδωσε μια θαυμάσια co-op εμπειρία με έντονο συναίσθημα που κατάφερε να ξεχωρίσει. Αυτή τη φορά όμως τα κατάφερε;

Το A Way Out είναι ένα αποκλειστικά co-op action adventure με έμφαση στο storytelling, που παίζεται από δυο παίκτες είτε online είτε offline από τον ίδιο καναπέ. Χρονικά το παιχνίδι τοποθετείται στις αρχές του ’70 και πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι ο Vincent Moretti και ο Leo Caruso. Ο Vincent είναι ο νεοφερμένος στη φυλακή, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και για τη δολοφονία του αδερφού του, ενώ ο Leo εκτίει ήδη τον έκτο μήνα της ποινής του εκεί, αφού η ληστεία ενός διάσημου διαμαντιού που είχε πάρει μέρος πήγε στραβά. Οι δυο άντρες μέσα απ’ τη γνωριμία τους (μιας και τα κελιά τους είναι δίπλα-δίπλα) γρήγορα θα μάθουν ότι έχουν πέσει θύμα του ίδιου villain κι έτσι ορκίζονται να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, να δραπετεύσουν και να εκδικηθούν για την άδικη ποινή τους, αποκαθιστώντας τη φήμη τους και το όνομά τους.

Ξέρω ότι το σενάριο ακούγεται πολύ κλισέ και πράγματι αν το βλέπαμε σε μια ταινία δε θα μας έκανε πολύ αίσθηση. Ωστόσο ακόμα κι αυτή η τόσο κλισέ ιστορία αποκτά άλλη διάσταση εξαιτίας του gameplay και γίνεται ενδιαφέρουσα τόσο για την προσωπικότητα των χαρακτήρων και του background τους όσο και για τις ανατροπές που κρύβει το σενάριο καθώς εξελίσσεται. Οι δυο χαρακτήρες έχουν εντελώς διαφορετική προσωπικότητα κι αυτό επηρεάζει στο πως θα προσεγγίσουν μια κατάσταση ή έναν npc. Θα κληθείτε με τον συμπαίκτη σας να αποφασίσετε από κοινού αν θα προχωρήσετε με τον τρόπο του Vincent ο οποίος ως πιο λογικός, πειθαρχημένος και συγκρατημένος προτιμά να λύνει το πρόβλημα με το μυαλό και την ομιλία ή με τον τρόπο του Leo που ως θερμοκέφαλος, ασυγκράτητος και πλακατζής προτιμά να το λύνει με γροθιές και φασαρία. Ωστόσο κάθε φορά θα πρέπει να ζυγίζετε την κατάσταση γιατί ο τρόπος του ενός ή του άλλου μπορεί να μη φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα σε μια ληστεία σε ένα βενζινάδικο που θα πρέπει να διώξετε τους πελάτες για να έχετε όσο λιγότερους μάρτυρες γίνεται. Ο Vincent θα τους διώξει λέγοντάς τους ότι εκεί κοντά υπάρχει άλλο πιο φθηνό βενζινάδικο ενώ ο Leo θα τους φοβερίσει για να φύγουν κινώντας υποψίες. 

 

Το παιχνίδι απαιτεί πλήρη συνεργασία με τον συμπαίκτη σας και πολλές φορές συγχρονισμό. Η κάμερα είτε παίξετε online είτε offline, χωρίζεται σε split screen δείχνοντας ταυτόχρονα και τους δύο χαρακτήρες στην οθόνη και ενώνει σε μια όταν παίζει κάποιο cut scene. Αυτό κάποιες φορές μπορεί να σας μπερδέψει ειδικά σε γρήγορες action σκηνές, αλλά είναι κάτι που συνηθίζεται καθώς παίζετε και επιπλέον βοηθάει ότι πάντα ο ένας χαρακτήρας θα έχει τη δική του οθόνη. Είτε δηλαδή ο ένας δεξιά και ο άλλος αριστερά, είτε ο ένας πάνω και ο άλλος κάτω ανάλογα τη δράση. Στην αρχή, μέχρι οι παίκτες να αποδράσουν απ’ τη φυλακή, η αλήθεια είναι ότι θα δείτε πολλά QTE’s, όμως παρακάτω το παιχνίδι θα σας αποζημιώσει, καθώς εκτός απ’ την φρενήρη δράση εμπλέκονται κι άλλα στοιχεία στο gameplay όπως shooting, stealth, fighting, driving που θα σας κρατήσουν το ενδιαφέρων μέχρι τέλους χωρίς να βαρεθείτε. Όλα αυτά συμβαίνουν με εντελώς κινηματογραφικό τρόπο, που θα νομίζετε ότι είστε μέρος μιας blockbuster ταινίας απόδρασης ή επεισοδίου του Prison Break! Η λύση σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει, τις περισσότερες φορές είναι παραπάνω από μια, δίνοντάς σας την ελευθερία να εξερευνήσετε τον χώρο και να τις βρείτε. Κάποιες θα τις ανακαλύψετε μαζί, κάποιες θα πρέπει να τις βρείτε μόνος σας προκειμένου να βοηθήσετε τον συμπαίκτη σας.

Επιπλέον, το A Way Out είναι γεμάτο από mini games που στην ουσία δεν προσφέρουν τίποτα στην εξέλιξη της ιστορίας, όμως υπάρχουν εκεί πολύ «ύπουλα» και έξυπνα θα έλεγα ώστε να δεθείτε με τον συμπαίκτη σας. Τα mini games αυτά ποικίλουν, θα παίξετε arcade games, επιτραπέζια, σκοποβολή, πέταγμα πετάλου, μπέιζμπολ, μπάσκετ, τοξάκια κ.α. Φυσικά κυριαρχικό ρόλο σε αυτό παίζει το ίδιο το gameplay που αποσκοπεί στο να χτίσει σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας, αφού αλληλοσυμπληρώνεται από τη συνεννόηση πρωτίστως αφού σε καμιά περίπτωση ο ένας δε μπορεί να τα κάνει όλα και από τις ικανότητες τόσο τις δικές σας όσο και του συμπαίκτη σας. Και δε σταματά εκεί. Υπάρχουν μερικές εκ πρώτης όψης ανούσιες σκηνές που μπορεί να μοιάζουν ότι προστέθηκαν απλά για να μεγαλώσουν την περίπου εξάωρη με εφτάωρη διάρκειά του, όπως το να ψαρέψετε ή να δοκιμάσετε στη προσπάθεια σας να βρείτε ρούχα, καπέλα που συνοδεύονται από αστείες ατάκες ή να …κυνηγήσετε κότες, όμως μη σας ξεγελά, όλα έχουν στηθεί πολύ προσεκτικά και θα καταλάβετε τον λόγο όταν δείτε τίτλους τέλους.

Το παιχνίδι φυσικά δεν διαδραματίζεται εξολοκλήρου στη φυλακή. Η φυλακή αποτελεί μόνο το πρώτο μέρος με την πραγματική δράση να ξεκινά αφού δραπετεύσετε. Έτσι θα βρεθείτε στο δάσος να σας κυνηγούν σκυλιά και αστυνομία, σε φάρμα που θα εισβάλετε για να βρείτε ρούχα και αυτοκίνητο, σε αυτοκινητόδρομους να σας καταδιώκουν περιπολικά, σε βενζινάδικο κάνοντας ληστεία, σε ποτάμι να κάνετε στα ορμητικά νερά κουπί πάνω στη βάρκα, σε αεροπλάνο κάνοντας ελεύθερη πτώση, σε νοσοκομείο να σας έχουν περικυκλώσει οι πάντες, πάνω σε μηχανάκια να τρέχετε και να πυροβολείτε μέσα στη ζούγκλα, μέχρι και στο Μεξικό προκειμένου να αποδώσετε δικαιοσύνη.

Το A Way Out δίνει την δυνατότητα να μοιράσουμε την εμπειρία του παιχνιδιού δωρεάν με ένα φίλο που δεν το έχει αγοράσει μέσω του Friend Pass. Δηλαδή αν έχετε αγοράσει το παιχνίδι μπορείτε να καλέσετε έναν φίλο που δεν το έχει. Μόλις του στείλετε το invite και το αποδεχτεί θα μεταφερθεί στο store για να κατεβάσει την free trial έκδοση που του επιτρέπει να παίξει ολόκληρο το παιχνίδι μαζί σας. Μόνο μαζί σας όμως. Εκείνος αν θέλει να παίξει με κάποιον άλλον θα πρέπει να το αγοράσει. Επίσης, ο προσκεκλημένος που κατέβασε την free trial δεν θα κερδίζει trophies. Παρόλα αυτά δίνεται μια πολύ καλή ευκαιρία να παίξετε μαζί με κάποιον φίλο σας ολόκληρο το παιχνίδι δωρεάν και θα ήταν πραγματικά υπέροχο αν το υιοθετήσουν κι’ άλλα studio στο μέλλον.

Τα γραφικά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από μεγάλους τίτλους μιας και η Unreal Engine 4 φέρει πολύ αξιόλογα αποτελέσματα στην οθόνη σας. Αν δηλαδή δεν γνωρίζαμε από πριν ότι πρόκειται για indie τίτλο δεν θα το καταλαβαίναμε με τίποτα. Η μουσική δεν είναι αξιομνημόνευτη, ωστόσο ένα με δυο μουσικά θέματα που έπαιξαν την κατάλληλη στιγμή στα γεγονότα που συμβαίνουν μας έκαναν μέχρι και να ανατριχιάσουμε. Σαφώς σ’ αυτό βοήθησε και η πολύ καλή ερμηνεία των ηθοποιών. Τον Leo μάλιστα τον υποδύεται ο Fares Fares ο οποίος είναι δίδυμος αδερφός του δημιουργού Josef Fares, καθώς και πρωταγωνιστής σε πολλές κινηματογραφικές του ταινίες. Οπότε αν αναρωτηθήκατε γιατί ο Leo έχει τόσο μεγάλη μύτη θα καταλάβετε από πού την πήρε!

Συνοψίζοντας : Ο Josef Fares μετά το θαυμάσιο Brothers: A Tale of Two Sons, πάει το συνεργατικό gaming ακόμα παραπέρα και θέτει νέα standard. Η Hazelight απέδειξε περίτρανα πως όταν υπάρχει δημιουργικότητα και ταλέντο δεν χρειάζεται υπέρογκο budget. Οι σχεδιαστικές επιλογές στον co-op μηχανισμό του A Way Out τις θεωρώ πολύ εύστοχες γιατί εκτός από διασκέδαση, συμβάλλουν στο μέγιστο ώστε να δεθεί ο παίκτης με τον συμπαίκτη του. Αναπτύσσεται σχέση εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητη τόσο για την εξέλιξη του ίδιου του παιχνιδιού όσο και στο να σας πλημμυρίσει με συναισθήματα στο φινάλε. Θα γελάσετε, θα θυμώσετε, ενδεχομένως και να βρίσετε, θα συγκινηθείτε, θα νιώσετε την αδρεναλίνη στα ύψη, θα χαλαρώσετε με τα τοπία, θα αγαπήσετε την εξέλιξη των χαρακτήρων και τέλος θα βιώσετε μια περιπέτεια που σας υπογράφω δεν έχετε ξανανιώσει σε άλλα παιχνίδια. Κι αν ποτέ όντως νιώσατε, τότε η εμπειρία του A Way Out θα προστεθεί μαζί με αυτές στα δάχτυλα του ενός χεριού. Γιατί θα τη θυμάστε.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Hazelight Studios
Publisher : EA
Distributor : BANDAI NAMCO Entertainment
Available for : PC, PS4, Xbox One
Release date : 2018-03-23