Dragon Ball FighterZ Review

Dragon Ball FighterZ Review

29 Ιανουαρίου 2018 18:27
Το γράμμα νοσταλγίας της Arc System Works

Κάθε Σαββατοκύριακο, θυμάμαι τον εαυτό μου να περιμένει με ανυπομονησία το ξυπνητήρι για να χτυπήσει. Θυμάμαι τη χαρά και την αγωνία που ένιωθα την προηγούμενη ημέρα πριν πέσω για ύπνο για να μάθω επιτέλους το αποτέλεσμα της αναμέτρησης των αγαπημένων μου χαρακτήρων. Ποιος θα κέρδιζε και πόσο δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα και θεαματική θα ήταν αυτή η μάχη; Δε σας κρύβω πως λατρεύω το σύμπαν του Dragon Ball που δημιούργησε ο Akira Toriyama μαζί με όλες του τις ιδιαιτερότητες και υπερβολές. Ένα σύμπαν που μεγάλωσε γενιές και γενιές και συνεχίζει να το κάνει μέχρι και σήμερα με νέους κύκλους. Ένα σύμπαν το οποίο χάραξε την δικά του γραμμή είναι στα Shōnen anime και αποτελεί και τον "πατέρα" πολλών σειρών και manga εκεί έξω. Τον "πατέρα" που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να δίνει τα "φώτα" του.

Τι είναι αυτό, όμως, που κάνει το Dragon Ball ως δημιουργία τόσο ξεχωριστή; Απλό. Η -επιτρέψτε μου- υπερβολική υπερβολή του. Τόσο στους χαρακτήρες του, όσο και στον κόσμο του. Είτε σε μάχες, είτε σε διαλόγους, είτε σε ξεκαρδιστικές κωμικές σκηνές. Πως μπορεί όμως αυτός ο πλούσιος κόσμος να μεταφερθεί σε ένα βιντεοπαιχνίδι; Το δύσκολο αυτό στοίχημα ήρθε και ανέλαβε η Arc System Works, η οποία έχει πλέον διδακτορικό στα 2D Fighting παιχνίδια. Μετά τα Guilty Gear και BlazBlue, η ομάδα ανέλαβε το απίθανο έργο να μεταφέρει το σύμπαν του Toriyama, σε ένα fighting παιχνίδι, του οποίου η συνταγή θα βαζίσεται στο Guilty Gear, αλλά θα είναι σαφέστατα διαφορετική. Νομίζω το δυσκολότερο από αυτή την απόφαση, είναι η δημιουργία ενός 2D fighting παιχνιδιού, το οποίο θα προσέλκυε και το Δυτικό κοινό, που πολλές φορές αποφεύγει τα εν λόγω παιχνίδια, λόγω δυσκολίας και αισθητικού περιεχομένου. Και όχι μόνο αυτό. Η ίδια η ομάδα έβαλε τον εαυτό της σε μία σκληρή θέση και ανέλαβε ένα project το οποίο πρέπει να ικανοποιήσει όχι μόνο τους λάτρεις των fighting παιχνιδιών, αλλά και τους Dragon Ball Fans. Το αν το κατάφερε είναι κάτι που θα δούμε μαζί στις παρακάτω γραμμές.

Αυτό που αναμφίβολα χρειαζόταν το παιχνίδι εξαρχής ήταν πολλές τονωτικές ενέσεις ρομαντισμού και στους χαρακτήρες, αλλά και στον κόσμο του. Αυτό ακριβώς αντίκρισα από το opening cinematic του Dragon Ball FighterZ. Σε μόλις λίγα λεπτά, ό,τι αναμνήσεις είχα από τα παιδικά μου χρόνια, από τα παιδικά μου Σαββατοκύριακα, ξύπνησαν και μάλιστα...έντονα. Μερικές κινούμενες εικόνες με δυναμική μουσική κατάφεραν να σχηματίσουν ένα γλυκό χαμόγελο στο πρόσωπό μου και παράλληλα να με προετοιμάσουν για ένα ρομαντικό ταξίδι φανταστικής νοσταλγίας.

Η συνταγή του Guilty Gear, όπως ανέφερα πιο πάνω, είναι τα θεμέλια του Dragon Ball FighterZ, απλά με πληθώρα διαφορετικών πινελιών. Δηλαδή, το όλο σύστημα μάχης θυμίζει Guilty Gear, αλλά ταυτόχρονα η ομάδα πήρε την απόφαση να αφήσει στην άκρη την εφιαλτική δυσκολία εκμάθησης των μηχανισμών και ενσωμάτωσε ένα ας πούμε "easy to learn, hard to master" σύστημα, κάνοντας το πιο φιλικό για τον παίκτη. Η απόφαση αυτή θεωρώ πως πάρθηκε για να είναι το παιχνίδι πιο ελκυστικό για το Δυτικό κοινό, αλλά και για τους casual παίκτες που απλά αναζητούν μερικές ώρες διασκέδασης στο σύμπαν του Dragon Ball. Το Combo σύστημα λειτουργεί με auto-combos. Με το πάτημα ενός κουμπιού πολλές φορές, ο χαρακτήρας συνδέει πανεύκολα και ταχύτατα εντυπωσιακά μικρά combos με ένα αξιοπρεπές damage. Φυσικά, οι πιο σκληροπυρηνικοί παίκτες θα μπορούν να πειραματιστούν για να βρουν τα "μέγιστης ζημιάς" combos και τα κατάλληλα setups. Αναμενόμενα, υπάρχουν και τα manual combos, τα οποία όπως είναι λογικό προκαλούν περισσότερη ζημιά στον αντίπαλο. Συνεχίζοντας έχουμε τα assists. Ο τίτλος δανείζεται μηχανισμούς και από άλλα fighting παιχνίδια, όπως για παράδειγμα το Marvel vs. Capcom, αλλά δεν τους δανείζεται απλά, τους "σέβεται" και τους εξελίσσει στο δικό του ιδιαίτερο και μοναδικό στυλ. Σε κάθε αναμέτρηση μπορείτε να έχετε σύνολο μέχρι και τρεις χαρακτήρες. Κάθε χαρακτήρας που βρίσκεται από πίσω, μπορεί να σας βοηθάει με special κινήσεις, ενώ ανά πάσα ώρα και στιγμή, μπορείτε να αλλάξετε σε αυτόν, είτε για να "ξεκουράσετε" κάποιον, είτε για να συνεχίσετε ένα combo.

Εκτός των auto-combos και τα assists αυτό που εμπλουτίζει την ραχοκοκκαλιά του συστήματος μάχης του Dragon Ball FighterZ είναι το Sparking Blast. Αυτό διαφοροποιείται αρκετά από την "Burst" τεχνική του Guilty Gear και έχει την θέση του comeback μηχανισμού στο παιχνίδι. Ενεργοποιώντας το, ο μαχητής παίρνει μία αύξηση στην δύναμη του και ταυτόχρονα αναπληρώνει την ενέργεια του για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Για τους πιο σκληροπυρηνικούς, ο εν λόγω μηχανισμός θα σας βοηθήσει να συνδέσετε διάφορα combos και να κάνετε "cancel" διάφορες special κινήσεις. Εφόσον μιλάμε για Dragon Ball, πως θα αισθανόσασταν αν είχατε την ευκαιρία να μπορούσατε να επικαλεστείτε τον Shenron; Τον μυθικό δράκο του anime που εφόσον συγκεντρωθούν οι 7 dragon balls μπορεί να πραγματοποιήσει μία ευχή. Αυτή ακριβώς την επιλογή σας δίνει και το νέο παιχνίδι της Bandai Namco. Εφόσον ο παίκτης καταφέρει μέσα στη μάχη και συγκεντρώσει μετά από διάφορα combos τις μαγικές σφαίρες, έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί τον μυθικό δράκο και να πραγματοποιήσει μία ευχή ανάμεσα από τέσσερις (αναπλήρωση ενέργειας, ανάσταση ενός νεκρούς μαχητή, αναπλήρωση του Ki και αθανασία). Για το τελευταίο φυσικά και δεν είστε αθάνατοι. Απλά γεμίζει 5% της ενέργειας σας και η super μπάρα σας αναπληρώνεται σιγά-σιγά αυτόματα.

Η εκμάθηση των προαναφερθέντων μηχανισμών γίνεται μέσω ενός αναλυτικότατου Tutorial που πιάνει και τον πιο αρχάριο παίκτη από το χέρι και τον περνά από διάφορα στάδια, είτε για τους μηχανισμούς, είτε για τα combos και τις ξεχωριστές ικανότητες του κάθε χαρακτήρα. Θεωρώ πως το ανανεωμένο  και πιο φιλικό σύστημα μάχης, με τον γρήγορο ρυθμό στις αναμετρήσεις και το -επιτρέψτε μου- θεαματικό χάος που παρατηρεί ο παίκτης στην οθόνη του, είναι τόσο...Dragon Ball. Οι flashy κινήσεις, τα instant transmissions, τα ατελείωτα combos, οι υπεροβλικές ατάκες και τέλος, οι θαυμάσιες Super Moves με τα μίνι νοσταλγικά cinematics δένουν όλα μαζί και αισθάνονται τόσο οικεία.

Εφόσον μιλάμε για fighting παιχνίδι και συγκεκριμένα για Dragon Ball, το ρόστερ των μαχητών δεν θα μπορούσε να μην πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Σύνολο, έχουμε 24 χαρακτήρες, με τους περισσότερους να ανήκουν στην "Z" πλευρά, αλλά μαχητές και από το καινούριο anime όπως ο Hit ή o Beerus βρίσκονται εκεί, καλύπτοντας όλα τα γούστα. Αναμενόμενα, αυτό ο αριθμός ενδέχεται μελλοντικά να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ελέω του Season Pass. Εκτός των απλών combo, η ίδια ακριβώς φιλοσοφία έχει εφαρμοστεί και στα inputs των μαχητών, χαμηλώνοντας το "execution barrier" ακόμη περισσότερο. Στο Dragon Ball FighterZ δεν θα βρείτε πολύπλοκα motions, όπως charge κινήσεις, αλλά πιο απλοποιημένα, κάνοντας έτσι την εκμάθηση ενός νέου μαχητή ακόμη πιο γρήγορη.

Ένα 2D παιχνίδι τέτοιου βεληνεκούς δεν θα μπορούσε να μην περιέχει και διάφορα ακόμη modes για να αναλώσετε τον χρόνο σας. Αρχικά έχουμε το Story Mode. Μία όμορφη περιπέτεια που διαρκεί 10 με 12 ώρες και καλεί τον παίκτη να λύσει ένα μυστήριο όπου κλώνοι πανομοιότυποι με τους πρωταγωνιστές απειλούν την ειρήνη στην γη. Αναμενόμενα, ο τομέας της ιστορίας δεν πρόκειται να "αφήσει στόματα ανοιχτά". Αλλά, το έντονο fanservice και διάφορα easter eggs θα προσφέρουν αρκετά χαμόγελα σε όσους έχουν έστω και μία μικρή σχέση με το anime. Στην συνέχεια, έρχεται το "Arcade Mode". Εδώ, δεν χρειάζονται νομίζω περαιτέρω εξηγήσεις. Ο παίκτης καλείται να κερδίσει μία σειρά από μάχες και να φτάσει στο τελευταίο boss. Με αυτό κερδίζετε διάφορες αμοιβές ενώ σε μεγαλύτερη δυσκολία μπορείτε να ξεκλειδώσετε και special χαρακτήρες. Νομίζω ειδική αναφορά δεν χρειάζεται να γίνει για τα Practice και Local Battle Modes.

Όλες οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται σε ένα lobby που όσοι έχετε ασχοληθεί με το Guilty Gear γνωρίζετε πολύ καλά. Ένας online ψηφιακός κοινωνικός χώρος γεμάτος από chibi avatars που μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με μηνύματα και stickers. Μέσα στον χώρο αυτό πραγματοποιούνται όλες οι δραστηριότητες του παιχνιδιού. Από εκεί μπορείτε να παίξετε είτε online μάχες, είτε arcade mode, είτε να πειραματιστείτε με την ομάδα σας στο Practice. Προφανώς μπορείτε να γυρίσετε και σε offline mode ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Παρόλο που δεν είμαι fan των lootboxes, το Dragon Ball FighterZ έχει τα δικά του ξεχωριστά "Z Capsules" που μπορείτε να αγοράσετε με Zeni (το ψηφιακό νόμισμα του παιχνιδιού). Από αυτά μπορείτε να ξεκλειδώσετε επιπλέον χρώματα για τους χαρακτήρες σας, νέα avatars, τίτλους για την ψηφιακή σας online ταυτότητα και πολλά ακόμη πράγματα. Τα παραπάνω δεν αλλοιώνουν ούτε στο ελάχιστο την εμπειρία με το πόνημα της Arc System Works, αλλά αντιθέτως προσθέτουν ένα διαφορετικό rewarding σύστημα που δεν πρόκειται να ενοχλήσει. Δεν σας κρύβω πως αρκετές φορές είχα μία αγωνία για το τι μου έκρυβε το κάθε πακέτο που άνοιγα και μετά από λίγες ώρες αναμετρήσεων και Arcade Mode, αισθανόμουν αν θέλετε "πλούσιος". Πλούσιος και στα ψηφιακά μου νομίσματα, αλλά και στα αντικείμενα που κατάφερα να ξεκλειδώσω.

Όσον αφορά τον online τομέα, εδώ, τα συναισθήματα μου είναι ανάμεικτα. Καθ' όλη την διάρκεια ενασχόλησης μου με το παιχνίδι υπήρξαν φορές που το lag ήταν κάτι περισσότερο από εκνευριστικό, αλλά αντιμετώπισα και παίκτες που μεταξύ μας η σύνδεση ήταν θαυμάσια και μάλιστα επιπέδου offline. Το ακριβές ποσοστό του lag φαίνεται με ένα frame counter. Δηλαδή, στο κέντρο της οθόνης υπάρχει ένας μετρητής, ο οποίος σε κάθε μάχη ενημερώνει τους παίκτες για το delay που θα έχουν στις κινήσεις (1, 2, 3 frames κλπ).

Όπως πάντα, τελευταίο άφησα τον οπτικοακουστικό τομέα. Όπως έχετε δει από εικόνες και βίντεο, ο τίτλος είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών και ίσως είναι από τα ομορφότερα 2D animated παιχνίδια με τα οποία έχω ασχοληθεί και που κανείς πολλές φορές μπορεί να μπερδευτεί από την ομορφιά του και να νομίζει πως παρακολουθεί το ίδιο το anime. Πραγματικά "βγάζω το καπέλο" στην ομάδα ανάπτυξης του παιχνιδιού, γιατί παρόλο που είναι γνωστή για τις τρομερές τις ικανότητες στα 2D animated παιχνίδια, κατάφερε και ανέβασε τον οπτικό τομέα ακόμη ένα σκαλί παραπάνω, κάνοντας χρήση της Unreal Engine 4. Πανέμορφα οπτικά εφέ, υπέροχα περιβάλλοντα ανάλυσης 1080p στις απλές κονσόλες, έχουν ως αποτέλεσμα ένα έξοχο οπτικό τομέα. Την εμπειρία αυτή έρχονται να αυξήσουν στο μέγιστο τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, κάνοντας τις κινήσεις των χαρακτήρων και την όλη μάχη ακόμη πιο ομαλή. Εξαιρετική λεπτομέρεια έχουν και τα 3D μοντέλα των χαρακτήρων, ενώ η ίδια πρέπουσα προσοχή δόθηκε και στο voice acting από τους ηθοποιούς και της Ιαπωνικής πλευράς, αλλά και της Αγγλικής.

Όσον αφορά τη μουσική, αυτή είναι όπως την περίμενα. Έντονη και δυναμική και τόσο...Dragon Ball. Ένα εξαιρετικό OST που μεταμορφώνει την κάθε μάχη σε ένα μίνι τουρνουά δράσης και αγωνίας, με το hype κάθε δευτερόλεπτο στο ψηφιακό ρινγκ να αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Συνοψίζοντας : Τα παιδικά μου χρόνια ξύπνησαν. Η παιδική μου ηλικία με όλες τις αναμνήσεις επανήλθε και σε όλο αυτό βοήθησε η Arc System Works. Το Dragon Ball FighterZ αποτελεί ένα από τα καλύτερα και ομορφότερα 2D fighting παιχνίδια που έχω παίξει ποτέ. Ένα δυναμικό παιχνίδι μάχης, με πλούσιο ρόστερ μαχητών, ανανεωμένους και φρέσκους μηχανισμούς όπου η εκμάθησή τους είναι εύκολη και στο πιο casual κοινό. Ένα παιχνίδι που πραγματικά -επιτρέψτε μου- "στάζει" από ρομαντισμό προς το δημιούργημα του διάσημου Akira Toriyama και σέβεται το σύμπαν που δημιούργησε. Οι χαρακτήρες, οι μάχες, τα θαυμάσια οπτικοακουστικά εφέ είναι όλα...Dragon Ball. Σίγουρα, το online μέρος του θα μπορούσε να είναι λίγο καλύτερο, αλλά όλα τα παραπάνω, νομίζω πως δημιουργούν ένα τρομερά ελκυστικό πακέτο αγοράς τόσο για τους fans του anime, όσο και για όσους αναζητούν μία ανταγωνιστική fighting εμπειρία. Αφήστε λοιπόν τις κραυγές θυμού σας, πιάστε τα Dragon Radar σας και προετοιμάστε τους εαυτούς σας για ένα από τα καλύτερα Dragon Ball 2D Fighting παιχνίδια που έχουν φτιαχτεί ποτέ.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Arc System Works
Publisher : Bandai Namco Entertainment
Distributor : Bandai Namco Entertainment Hellas
Available for : PS4, Xbox One, PC
Release date : 2018-01-26