Nex Machina Review

Nex Machina Review

24 Αυγούστου 2017 09:45
Καθαρόαιμο gaming δια χειρός Housemarque

Το όνομα Robotron: 2084 είναι άμεσα αναγνωρίσιμο από τους μεγαλύτερους σε ηλικία gamers. Δημιουργία του θρυλικού Eugene Jarvis κυκλοφόρησε στα arcade πίσω στο μακρινό 1982 καθιερώνοντας την κατηγορία των twin stick shooters και αποτελώντας την κύρια πηγή έμπνευσης για μεταγενέστερους τίτλους σαν το Smash TV. Η λατρεία προς το έργο του Jarvis είχε φανεί από το Resogun, το προηγούμενο παιχνίδι της ομάδας ανάπτυξης Housemarque, που ουσιαστικά ήταν remake του άλλου κλασικού παιχνιδιού του Eugene, του Defender. Η ποιότητα του Resogun ήταν αυτή που ώθησε τον Jarvis να συμμετέχει στην παραγωγή του Nex Machina που είναι και αυτό με την σειρά του ένα ανεπίσημο remake του Robotron.

Ξεκινάω με το σενάριο το οποίο είναι ανύπαρκτο! Αν ψάχνετε εντυπωσιακή πλοκή με βαθυστόχαστα νοήματα απευθυνθείτε αλλού, δεν υπάρχει υποψία ιστορίας, πόσο μάλλον cutscenes και in game διάλογοι. Με το πάτημα του start αναλαμβάνετε τον έλεγχο του διαστημάνθρωπου σας και εξαπολύεστε ενάντια στα μιλιούνια εχθρών. Η δράση είναι φρενήρης! Κατά την διάρκεια της περιήγησης σας στις πίστες του Nex Machina οι ρομποτικοί εχθροί θα σας επιτίθενται ασταμάτητα και το κενό ανάμεσα σε εσάς και τους αντιπάλους σας θα γεμίζει συνεχώς με τις ακατάπαυστες ριπές που ανταλλάσσουν οι δύο πλευρές. Με μοναδική ευκαιρία για χαλάρωση τα ελάχιστα δευτερόλεπτα που απαιτούνται για να μεταφερθείτε από τον εκάστοτε τομέα της κάθε πίστας στον επόμενο.

Ο χειρισμός είναι απλός και η ανταπόκριση στις εντολές άμεση, ότι απαιτείται δηλαδή για να καταφέρετε να ελιχθείτε μέσα στο πανδαιμόνιο που εκτυλίσσεται στην οθόνη. Οι δύο αναλογικοί μοχλοί χρησιμοποιούνται για την κίνηση/στόχευση και τα Left και Right Shoulder πλήκτρα για τις Dash και Secondary Weapon λειτουργίες αντίστοιχα.

Τα γραφικά είναι εντυπωσιακά και πανέμορφα με την έντονη neon χρωματική παλέτα να είναι η πλέον ταιριαστή για να απεικονίσει την υπέρμετρη δράση ενός twin-stick shooter. Τα animations είναι ομαλότατα και το frame rate δεν πέφτει ποτέ πάρα τις αμέτρητες ορδές που κινούνται εναντίων σας. Η υψηλή ποιότητα συνεχίζεται και στον τομέα του ήχου με την χρήση των κατάλληλων ηχητικών εφέ να μεταφέρουν την καταστροφή που συντελείται επί της οθόνης. Έχει γραφτεί και ένα πολύ καλό soundtrack σε tech/retrowave πρότυπα όπως επιτάσσει το ύφος του παιχνιδιού και το ρεύμα της εποχής. Το απόλαυσα, όμως, κυρίως εκτός παιχνιδιού μιας και καλύπτεται συνεχώς από τους αλλεπάλληλους πυροβολισμούς και τις εκρήξεις και σε συνδυασμό με την αυτοσυγκέντρωση που απαιτείται από τον παίκτη, το να προσέξει κανείς την μουσική ενώ παίζει ανάγεται σε πολυτέλεια.

Ο κόσμος του Nex Machina σας μεταφέρει σε αρχέτυπα gaming backgrounds όπως ζούγκλα, ηφαίστειο και φουτουριστικές πόλεις και εργαστήρια. Οι πίστες του χωρίζονται η κάθε μία σε δεκαπέντε checkpoints και σκοπός σας είναι να «καθαρίσετε» τον πεπερασμένο αριθμό εχθρών που υπάρχουν σε κάθε checkpoint ώστε να μπορέσετε να προχωρήσετε στο επόμενο.

Στην πορεία προς τον τερματισμό θα συλλέξετε μία ικανοποιητική γκάμα από power ups για να βελτιώσετε την ισχύ και την εμβέλεια του όπλου σας και θα σώσετε ομήρους οι οποίοι σας ανταμείβουν με έξτρα όπλα όπως πυραύλους και laser, ακόμα και κατάνα! Παρουσιάζεται, επίσης, ποικιλία και στους εχθρούς τόσο στον σχεδιασμό τους αλλά και την συμπεριφορά τους, όπου συναντάμε από άβουλα drones που έρχονται κατά πάνω μας μέχρι έξυπνους εχθρούς που θα δοκιμάσουν τις επιδόσεις μας. Τα boss fights είναι επικά και αν και δύσκολα νιώθουν τίμια, εθίζοντας περισσότερο αντί να αποτρέπουν. Τέλος, σε κάθε πίστα θα κληθείτε να ανακαλύψετε και να καταστρέψετε μία πληθώρα secrets για να αυξήσετε το score σας.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για την πρόοδο σας είναι πως με κάθε χτύπημα που δέχεστε χάνετε το πιο πρόσφατο upgrade σας το οποίο τοποθετείτε διάσπαρτο στον χώρο που βρίσκεστε και μπορείτε να επιχειρήσετε να το ξαναμαζέψετε, διακινδυνεύοντας, όμως, να ξανά χάσετε ενδιάμεσα, στερώντας σας έτσι και το αμέσως προηγούμενο upgrade. Στο προτεινόμενο casual εισαγωγικό επίπεδο δυσκολίας αυτό δεν χαίρει ιδιαίτερης σημασίας, αφού δεν συναντάται ιδιαίτερη πρόκληση, με τον χαρακτήρα να διαθέτει άπειρα continues και πέντε hit points, τα οποία όταν εξαντληθούν προκαλούν επανεκκίνηση στο τρέχον checkpoint και ένα playthrough διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες.

Τα πράγματα αλλάζουν ριζικά στο επόμενο experienced επίπεδο δυσκολίας, με τον περιορισμένο αριθμό continues να αγχώνει και με κάθε χαμένο hit point να σηματοδοτεί άμεση επανεκκίνηση του checkpoint. Εχθρούς και bosses πιο ανθεκτικούς και επιθετικούς και τον παράγοντα του να φτάνετε επαρκώς εξοπλισμένοι στα bosses να είναι ύψιστης σημασίας ώστε να καταφέρετε να ανταπεξέλθετε. Εδώ, η ευχάριστη εμπειρία του casual μετατρέπεται σε μία πρώτης τάξεως πρόκληση που απαιτεί ακονισμένα αντανακλαστικά και αφοσίωση, με την χρήση του dash -που μπορεί να σνομπάρεται στο casual- να γίνεται δεύτερη φύση στον παίκτη, εξίσου απαραίτητη όπως ήταν π.χ. στο Hyper Light Drifter. Επίσης, μόνο παίζοντας σε επίπεδο ανώτερο του casual θα μπορέσετε να ξεκλειδώσετε τον τελευταίο έκτο κόσμο του παιχνιδιού και να αντιμετωπίσετε το πραγματικό τελικό boss. Απόφαση που ίσως ξενίσει μια μερίδα του κοινού, αλλά συμβαδίζει με το old school gaming άρωμα του τίτλου.

Τα επόμενα επίπεδα δυσκολίας με τα λιγοστά continues θα προκαλέσουν εφιάλτες σε όσους διακατέχονται από "platinum" εμμονές και το arena mode προσφέρει επιπλέον ενασχόληση στους κυνηγούς των score και των leaderboards, με τα πιο παραδοσιακά time challenges μέχρι και το να ολοκληρώσετε μία πίστα χωρίς να μετακινήσετε καθόλου τον χαρακτήρα σας.

Η απουσία online co-op δεν με ενόχλησε εφόσον υπάρχει το αναγκαίο local. Το Nex Machina είναι εξαιρετικό για διπλό με κάποιον φίλο είτε θέλετε να «λιώσετε» στα απαιτητικότερα levels είτε να περάσετε μερικές απολαυστικές ώρες στο casual.

Συνοψίζοντας : Η πρόκληση και εν συνεχεία η διασκέδαση που προκύπτει από αυτή αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του gaming και η Housemarque δείχνει να το γνωρίζει καλά αυτό. Η σχετικά μικρή διάρκεια του Nex Machina θα ενοχλούσε αν επρόκειτο για full retail προϊόν αλλά η χαμηλή τιμή του το καθιστά άριστη αγορά για τους οπαδούς της δράσης και των Twin Stick Shooters μιας και πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων τίτλων της κατηγορίας αν όχι ο καλύτερος. <br /> 
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Housemarque
Publisher : Sony Hellas
Distributor : Sony Hellas
Available for : PS4, PC
Release date : 2017-06-20
Tags: