Tekken 7 Review

Tekken 7 Review

07 Ιουνίου 2017 08:50
Ο Βασιλιάς έφτασε με μερικές...ελλείψεις

Όταν ακούω τη λέξη Tekken, ασυναίσθητα το μυαλό μου εμφανίζει εικόνες από τα παιδικά μου χρόνια. Η αλήθεια είναι πως είχα την τύχη να γνωρίσω από αρκετά μικρή ηλικία την διάσημη σειρά του Katsuhiro Harada. Πήγαινα δημοτικό και ακόμη μία σχολική μέρα είχε τελειώσει. Σχολώντας, περνούσαμε πάντα από το "παιχνιδάδικο" της πόλης, που πουλούσε βιντεοπαιχνίδια, αλλά είχε και μερικές κονσόλες για να παίζεις τα νέα παιχνίδια. Εκείνη την ημέρα, επικρατούσε μια έντονη κινητικότητα στο μαγαζί. Ακούγαμε τους «μεγάλους» που πάντα έπιαναν νωρίτερα τις θέσεις μπροστά από τις κονσόλες να μιλούν με πάθος για ένα νέο fighting παιχνίδι το οποίο ήταν «ό,τι καλύτερο έχουν παίξει». Χωρίς να κατανοούμε το τι ακριβώς είναι αυτό που βλέπαμε πλησιάσαμε σιγά-σιγά προς τις μεγάλες CRT οθόνες, οι οποίες έπαιζαν το Tekken. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είχαμε εκπλαγεί και χωρίς να το σκεφτούμε πολύ, βάλαμε όλοι από λίγα χρήματα από χαρτζιλίκι και αγοράσαμε το Tekken λίγες ημέρες αργότερα. Το δισκάκι μπήκε στην κονσόλα και το ταξίδι άρχισε. Κάθε ημέρα επί δύο μήνες η μόνη μας ενασχόληση και διασκέδαση ήταν αυτό. Ωραίες αθώες εποχές…

Από εκεί και μετά συνέχισα να ακολουθώ πιστά τη σειρά σε κάθε κεφάλαιο, όχι μόνο διότι είχα αν θέλετε "εθιστεί" μαζί της, αλλά γιατί πάντα μου χάριζε ευχάριστες στιγμές με τους φίλους μου. Εκτός από κατά την γνώμη μου το εξαιρετικό και καλοφτιαγμένο gameplay τομέα, η σειρά Tekken κατάφερε και έχτισε ένα σύμπαν, με ποικιλία χαρακτήρων που κρύβουν μια ενδιαφέρουσα και επίπονη ιστορία και σε κάθε νέο παιχνίδι η Namco κατάφερνε όλο αυτό να το εξελίσσει ακόμη περισσότερο. Η αλήθεια είναι πως με το που αντίκρισα την ανακοίνωση του νέου Tekken 7, για ακόμη μία φορά ένιωσα τα ίδια ακριβώς συναισθήματα και με την εταιρία να υπόσχεται μία πλούσια και διαφορετική ιστορία, δεν άργησα να ενθουσιαστώ.

Και φτάσαμε στο 2017, όπου κυκλοφόρησε επιτέλους μετά από αρκετά χρόνια testing στα Arcades, το Tekken 7. Η νέα κυκλοφορία της Bandai Namco εκτός από τις αναβαθμίσεις σε διάφορους τομείς, έχει ως κύριο θέμα το ατελείωτο μίσος που έχει κυριεύσει την καταραμένη Mishima Clan και συγκεκριμένα αναλύει το τραυματικό παρελθόν ανάμεσα σε πατέρα και γιο. Μια αιώνια έχθρα ανάμεσα στον Heihachi και τον Kazuya έρχεται να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με το παρελθόν των πρωταγωνιστών και να ξεκαθαρίσει μια και καλή το σκοπό τους.

Τα γεγονότα της ιστορίας συνεχίζονται κανονικά μετά το έκτο κεφάλαιο, όπου ο Jin Kazama, ο γιος του Kazuya, κατάφερε και βγήκε νικητής ενάντια στη θεότητα Azazel. Με τον Jin να αγνοείται, την απουσία του έρχεται να εκμεταλλευθεί ο Heihachi, ο οποίος προσπαθεί για ακόμη μια φορά να αναλάβει τα ηνία της Mishima Zaibatsu, που βρίσκεται σε ένα εφιαλτικό πόλεμο απέναντι στην G-Corporation και τον Kazuya. Την εμφάνισή τους στην ιστορία κάνουν και άλλα σημαντικά πρόσωπα, όπως η Kazumi, η αποθανούσα μητέρα του Kazuya, ενώ, εξαιρετικά σημαντικό ρόλο παίζει και η νέα προσθήκη από το σύμπαν του Street Fighter, ο δαιμονικός Akuma, του οποίου αποστολή είναι η εξόντωση πατέρα και γιου (Heihachi και Kazuya αντίστοιχα).

Όσον αφορά τον τομέα της ιστορίας, εδώ, τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα. Σχεδόν για δύο χρόνια, η Bandai Namco έκανε teasing και δημιουργούσε συνεχώς hype για αυτό που θα ζούσαμε στο Tekken 7. Αφενός ο τομέα της ιστορίας παρουσιάζεται σωστά και διαφορετικά από τα υπόλοιπα παιχνίδια της σειράς, με αρκετές εκπλήξεις και ανατροπές, αφετέρου δε βοηθά καθόλου η φτωχή σε κάποια σημεία γραφή του και η σύντομη διάρκεια 3 ωρών. Επιπλέον, το special last boss του παιχνιδιού, είναι τρομακτικά και αδικαιλόγητα δύσκολο, που πολλοί θα εκνευριστείτε περισσότερο από το κανονικό. Την ιστορία και τα γεγονότα της ουσιαστικά ο παίκτης τη μαθαίνει μέσα από τα μάτια ενός δημοσιογράφου του οποίου η οικογένεια αποτέλεσε ακόμη μια παράπλευρη απώλεια εξαιτίας των Mishimas και του φρικτού πολέμου τους. Με κινητήρια δύναμη την αποφασιστικότητα του και την απώλεια της οικογένειάς του, ο δημοσιογράφος προσπαθεί με την έρευνά του να ανακαλύψει την αλήθεια και να "ξεθάψει" τα τρομακτικά μυστικά που κρύβει από πίσω της η Mishima Zaibatsu και η G-Corp.

Για να "ξετυλίξετε" και εσείς την αλήθεια που κρύβεται πίσω από την καταραμένη οικογένεια, σε κάθε chapter θα μάχεστε με διαφορετικό χαρακτήρα που θα σας παρέχει ενδιαφέρουσες λεπτομέρεις για την όλη κατάσταση, με την εταιρία να σας δίνει βοηθητικές οδηγίες για ορισμένες κινήσεις "κλειδιά" του καθενός ξεχωριστά. Επειδή, οι κεντρικοί πρωταγωνιστές του Tekken 7 είναι ουσιαστικά ο Kazuya και ο Heihachi και το παιχνίδι πραγματεύεται την έχθρα ανάμεσά τους, λογικό είναι να απουσιάζουν πολλοί από το Story Mode του παιχνιδιού. Για αυτό, μόλις ολοκληρώσετε το campaign, επιλέγοντας στον εν λόγω τομέα το χαρακτήρα που επιθυμείτε, θα μπορείτε να αναμετρηθείτε σε έναν αγώνα με τον rival του καθενός και ως ανταμοιβή να παρακολουθήσετε ένα σύντομο cinematic. Βέβαια, αυτό σημαίνει πως πλέον τα cutscenes των χαρακτήρων δεν θα προβάλλονται μετά την ολοκλήρωση του Arcade Mode για το οποίο θα πω περισσότερα παρακάτω.

Δε θεωρώ σε καμία περίπτωση κακό τον τομέα της ιστορίας. Αντιθέτως, θεωρώ σωστή την επιλογή της εταιρίας να αλλάξει τον τρόπο αφήγησής της, αλλά ομολογώ πως σε αρκετά σημεία θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη. Δηλαδή, από τη μία λαμβάνουμε αρκετές απαντήσεις σχετικά με το παρελθόν ορισμένων μαχητών, αλλά από την άλλη, το νέο κεφάλαιο στη σειρά δημιουργεί και πάλι αρκετά νέα ερωτήματα. Ακόμη, πολλές φορές, ενώ παρουσιάζονται λυπητερές και γενικότερα πιο "βαριές" σκηνές, το "ντύσιμο" της ατμόσφαιρας είναι χλωμό και ρηχό, με αποτέλεσμα να κάνει τον παίκτη να χάσει το ενδιαφέρον του. Επιπλέον, καλύτερη δουλειά θα μπορούσε να γίνει στο "ράψιμο" και το "δέσιμο" των cutscenes, διότι ένιωσα πως κάποια από αυτά ενσωματώθηκαν -επιτρέψτε μου- αρχάρια και βιαστικά.

Όσον αφορά τον gameplay τομέα, η πετυχημένη συνταγή των 3D μηχανισμών της σειράς Tekken συνεχίζει να εμπλουτίζει την "ραχοκοκαλιά" του νέου παιχνιδιού της εταιρίας, με ευπρόσδεκτες και καλοδουλεμένες νέες προσθήκες. Το ρόστερ αποτελείται από 37 μαχητές που δεν πρόκεται να απογοητεύσουν, ενώ αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με την νέα μόδα των Season Passes. Αντίστοιχη ποικιλία υπάρχει και στα διάφορα stages του παιχνιδιού. Στο νέο λοιπόν παιχνίδι του Harada, ως καινούριους μηχανισμούς έχουμε τα Rage Arts, Rage Drives και τις Power Crush κινήσεις. Οι πρώτοι δύο μηχανισμοί χρησιμοποιούν το rage του χαρακτήρα σας, το οποίο ενεργοποιείται όταν απομένει σχεδόν 25% health στην μπάρα σας. Η ζημιά που προκαλεί πλέον ο rage μηχανισμός έχει μειωθεί αρκετά σε σύγκριση με τους προκατόχους του. Το Rage Art αποτελεί μία ιδιαίτερη Super Move, στην οποία ο κάθε μαχητής γρονθοκοπεί τον αντίπαλό του σε ένα σύντομο cinematic με συγκεκριμένες και θεαματικές κινήσεις.

Το Rage Drive είναι εντελώς διαφορετικό και πιο στρατηγικό. Σε αυτό, ο χαρακτήρας θυσιάζει για μία ακόμη φορά του rage του και εκτελεί μία συγκεκριμένη "flashy" κίνηση, η οποία προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα. Δηλαδή, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε, είτε για να "χρεώσετε" τον αντίπαλό σας, είτε για να ξεκινήσετε ένα διαφορετικό combo που δε μπορείτε με τις απλές κινήσεις. Ακόμη, εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά, πολλές φορές μπορεί όχι μόνο να σταματήσει την ορμή του αντιπάλου, ή αλλιώς όπως χρησιμοποιείται στα fighting παιχνίδια, το momentum, αλλά θα σας τοποθετήσει σε μια πιο πλεονεκτική θέση στην μάχη. Από την άλλη τα Power Crushes χτυπήματα μπορούν να συγκριθούν εν μέρει με τον focus μηχανισμό του Street Fighter IV. Δηλαδή, κάθε χαρακτήρας περιλαμβάνει στο arsenal του μία συγκεκριμένη κίνηση, η οποία καθώς εκτελείται απορροφά High και Mid χτυπήματα θυσιάζοντας ένα κομμάτι της "ζωής" του. Να σημειωθεί, πως οι εν λόγω κινήσεις είναι τρομερά αδύναμες απέναντι σε throws και low κινήσεις.

Ομολογώ πως οι αυτές οι νέες προσθήκες εμπλουτίζουν όμορφα το Tekken 7 και δένουν αρμονικά με τις υπόλοιπες κινήσεις του παιχνιδιού, προσφέροντας ακόμη περισσότερες επιλογές και στρατηγικές στον παίκτη για το πως θα προσεγγίσει την κάθε αναμέτρηση. Με λίγα λόγια, όσοι τρέφετε κάποια ιδιαίτερη αγάπη για τους gameplay μηχανισμούς της σειράς, μπορείτε να παραμείνετε ήρεμοι, καθώς η παραδοσιακή Tekken συνταγή παραμένει ίδια και μάλιστα βελτιωμένη, ενώ οι νέοι αυτοί μηχανισμοί προσφέρουν μια ακόμη καλύτερη fighting εμπειρία. Το κλασικό "αγκάθι" της σειράς Tekken, είναι πως δεν είναι τόσο φιλική προς τον casual, ή ένα νέο παίκτη. Αυτό, συνεχίζει να υπάρχει και στη νέα κυκλοφορία της Bandai Namco.

Ο τίτλος δεν περιλαμβάνει κανένα αναλυτικό Tutorial, είτε για τους μηχανισμούς του παιχνιδιού, είτε για τις δυνατότητες και τα σημεία "κλειδιά" του κάθε μαχητή. Εδώ, ο παίκτης θα πρέπει να αναλώσει όχι μόνο αρκετές ώρες στο Practice, δοκιμάζοντας την κάθε κίνηση ξεχωριστά και να προσπαθήσει να δημιουργήσει optimal damage combos, αλλά θα χρειαστεί να ανατρέξει και σε διάφορους online οδηγούς. Αυτή η κίνηση προσωπικά συνεχίζει να μην με ενοχλεί διότι ασχολούμαι με την σειρά από αρκετά παλιά, αλλά μπορώ να καταλάβω και να σεβαστώ τον εκνευρισμό από ένα νέο παίκτη που θέλει να δοκιμάσει για πρώτη φορά το Tekken. Mιας και ανέφερα το Practice, μειονέκτημα θεωρώ την έλλειψη προβολής των frames των κινήσεων, κάτι που πολλά πλέον παιχνίδια του ίδιου genre έχουν ξεκινήσει να το εφαρμόζουν, με εξαίρεση την Bandai Namco που συνεχίζει να είναι "πεισματάρα" πάνω σε αυτό το θέμα.

Εκτός του Practice, μειωμένες επιλογές υπάρχουν και για την Single Player απόλαυση. Οι μόνες διαθέσιμες επιλογές που έχει ο παίκτης για "διάλειμμα" μετά το Practice, είναι το Arcade και Treasure Battle Mode, ενώ modes όπως το Time Attack και αρκετά ακόμη έχουν πλέον αφαιρεθεί. Για το πρώτο δε νομίζω πως χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο. Πολεμάτε μια σειρά από εχθρούς για να φτάσετε στο τελευταίο boss. Φυσικά διαθέσιμο υπάρχει και το κλασικό VS Battle για να αναμετρηθείτε με κάποιον φίλο σας. Όσον αφορά το Treasure Battle Mode, αυτό είναι ουσιαστικά μία μίξη του παλιού Ghost Battle, με δύο διαφορές. Η πρώτη είναι πως σε αυτό μπορείτε να ξεκλειδώσετε διάφορα customization αντικείμενα, ενώ η δεύτερη είναι πως ορισμένες random μάχες μέσα σε αυτό το mode είναι διαφορετικές. Δηλαδή, μπορεί να σας τύχει να παλέψετε ενάντια στον Akuma σε τετραπλάσια ταχύτητα μάχης. Τέλος, μέσα από το εν λόγω Mode, μπορείτε να αυξήσετε και τα rank των παικτών. Να σημειωθεί πως τα Offline και τα Online Ranks είναι ξεχωριστά. Δηλαδή, αν έχετε λάβει τον τίτλο "Mentor" στο Treasure Battle Mode, αυτό δεν σημαίνει πως ο τίτλος θα ισχύει και στο online κομμάτι του παιχνιδιού.

Σε ό,τι αφορά στο Customization, εδώ, η εταιρία, για μια ακόμη φορά έβαλε τα δυνατά της και παρέδωσε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Πραγματικά αμέτρητες επιλογές και τρομερή ελευθερία χρήσης αντικειμένων και τη χρωματικής παλέτας για τους χαρακτήρες. Ακόμη, διαθέσιμο υπάρχει και το Player Customization, μέσω του οποίου μπορείτε να τροποποιήσετε την μπάρα με το health κλπ. Αυτά, για να τα αποκτήσετε, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα ψηφιακά χρήματα του παιχνιδιού που μπορείτε να συγκεντρώσετε από Online και Offline μάχες. Ακόμη, στο αρχκό μενού υπάρχει μία καρτέλα με την ονομασία "Jukebox". Αυτή περιλαμβάνει τα μουσικά κομμάτια από όλα τα παιχνίδια της σειράς μέχρι και σήμερα και μπορείτε ανά πάσα στιγμή να επιλέξετε το playlist που επιθυμείτε, ή να δημιουργήσετε το δικό σας με τα αγαπημένα σας κομμάτι από όλα τα Tekken κεφάλαια. Μια ευχάριστη και σίγουρα καλοδεχούμενη προσθήκη που θα προκαλέσει νοσταλγία σε παλιούς παίκτες της σειράς.

Ένας τέτοιος τίτλος τέτοιου βεληνεκούς φυσικό είναι να περιλαμβάνει και ένα ποιοτικό Online Mode...θα ήθελα να πιστεύω. Δυστυχώς, το Tekken 7 σε αυτό το σημείο τουλάχιστον από την ημέρα κυκλοφορίας του μέχρι και τώρα που γράφεται το εν λόγω Review αποτυγχάνει παταγωδώς. Όχι γιατί η ποιότητα του Online είναι κακή, αλλά γιατί πραγματικά "μαρτύρησα" για να βρω να παίξω έστω και μια χούφτα online matches. Για κάποιο λόγο το παιχνίδι ενώ βρίσκει γρήγορα μάχη, δεν σου επιτρέπει να δοκιμάσεις τις ικανότητες σου με άλλους αντιπάλους επαναλαμβάνοντας το μήνυμα "The connection to the opponent has been lost". Βέβαια, η εταιρία και συγκεκριμένα ο ίδιος ο Harada ενημέρωσε στο Twitter πως η ομάδα εργάζεται πυρετωδώς για να διορθώσει το πρόβλημα, αλλά δυστυχώς, αυτό δε δικαιολογεί την όλη κατάσταση.

Τουλάχιστον στις μάχες που αναμετρήθηκα εγώ, δεν συνάντησα κάποιο lag, ενώ θετικό το γεγονός πως μπορείς να επιλέξεις την ποιότητα της σύνδεσης όπως και το rank που επιθυμείς να παίξεις. Ως επιλογές σε αυτόν τον τομέα έχουμε το Rank Match, Player Match και τέλος τα Tournaments. Το τελευταίο προσφέρει μια πιο ανταγωνιστική εμπειρία από αυτήν που έχουμε συνηθίσει, καθώς είναι ένα μίνι διαδικτυακό τουρνουά στο οποίο ο παίκτης παλεύει με διάφορους μαχητές από τον κόσμο για να κερδίσει την πρώτη θέση και να αναδειχθεί ο καλύτερος της λίστας.

Τέλος άφησα τον οπτικοακουστικό τομέα. Το Tekken 7 αποτελεί με διαφορά το ομορφότερο Tekken παιχνίδι μέχρι στιγμής. Λεπτομερέστατα 3D μοντέλα χαρακτήρων πανέμορφα τοπία μάχης με ρεαλιστικό φωτισμό, απροβλημάτιστο frame rate "κλειδωμένο" στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, "κρυστάλλινα" ηχητικά εφέ και τέλος, θαυμάσια εφέ χτυπημάτων, δένουν όλα μαζί για ένα πάνεμορφο οπτικό αποτέλεσμα. Λίγο μεγάλα βρήκα τα loading times του παιχνιδιού, ωστόσο δε συνάντησα κάποιο σημαντικό τεχνικό πρόβλημα. Το παιχνίδι το δοκίμασα στην "απλή" PlayStation 4 έκδοση του και όχι στο δυνατότερο PlayStation 4 Pro. Όσον αφορά το είδος της μουσικής, το Tekken 7 ενσωμάτωσε ένα πιο ηλεκτρονικό ύφος που δεν με ενόχλησε και εκτός από 2-3 κομμάτια δεν με εντυπωσίασε και ιδιαίτερα.

Συνοψίζοντας : Το Tekken 7 αποτελεί μία θαυμάσια εξέλιξη για την σειρά με κάποια μικρά στραβοπατήματα. Η απουσία και η αφαίρεση διαφόρων single-player modes, το προβληματικό online του στο θέμα εύρεσης αντιπάλου και η πρόχειρη μεταχείριση σε σημεία της ιστορίας δεν σας κρύβω πως αφήνουν μια πικρή γεύση στο όλο αποτέλεσμα. Το όλο σύνολο έρχεται να ισορροπήσει το καταπληκτικό κατ' εμέ gameplay με τις νέες του προσθήκες, το πλούσιο ρόστερ μαχητών και το ελεύθερο με μεγάλη ποικιλία αντικειμένων customization. Επίσης, γλυκό συμπλήρωμα είναι και το "Jukebox" που παρέχει στον παίκτη όλα τα ηχητικά κομμάτια της σειράς και την ελευθερία να αλλάξει την μουσική του παιχνιδιού ανά πάσα στιγμή. Με λίγα λόγια, όσοι είστε πιστοί στη σειρά θεωρώ πως με την διόρθωση του Online μέρους, θα μπορέσετε να ξεπεράσετε αυτά τα -επιτρέψτε μου- "αγκάθια" και να αγαπήσετε και το νέο δημιούργημα του Katsuhiro Harada και της Bandai Namco. Τώρα, όσον αφορά τους νέους μαχητές που επιθυμούν να εισέλθουν στο ψηφιακό ρινγκ, σας προειδοποιώ, πως το Tekken είναι ένα παιχνίδι τρομερού βάθους και πολυπλοκότητας, επομένως, θα χρειαστείτε αρκετή μελέτη και φυσικά practice για να καταφέρετε να "ξεκλειδώσετε" τα μυστικά του και να το αγαπήσετε και εσείς.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Bandai Namco Studios
Publisher : Bandai Namco Entertainment
Distributor : Bandai Namco Entertainment
Available for : PC, Xbox One, PS4
Release date : 2017-06-02