Sniper Ghost Warrior 3 Review

Sniper Ghost Warrior 3 Review

25 Απριλίου 2017 09:11
Τhe only thing I feel when I kill is the recoil from my rifle

Αν και τα shooter είναι μια μεγάλη κατηγορία παιχνιδιών με πολλές προτάσεις, λίγες είναι οι φορές που βλέπουμε προσπάθειες ρεαλιστικής (σε λογικά πλαίσια) απόδοσης της εμπειρίας ενός ελεύθερου σκοπευτή. Οι γνωστότερες σειρές παιχνιδιών που ασχολούνται κυρίως με την εξουδετέρωση στόχων με τη χρήση τυφεκίων υψηλής ακρίβειας είναι τα Sniper Elite και τα Sniper Ghost Warrior. Σε αντίθεση με τα Sniper Elite τα οποία έχουν κερδίσει τις καρδιές τόσο παικτών όσο και κριτικών, και σε αυτό δίνει μεγάλο αβαντάζ η ευκαιρία να σκοτώσεις τον δικτάτορα του Τρίτου Ράιχ με το περίεργο μουστάκι, καθώς και το «x-ray killcam» σε αργή ταχύτητα που σου δείχνει για τι ζημιά στα ζωτικά του όργανα θα έπρεπε να ανησυχεί ο άτυχος αντίπαλός σου αν το τραύμα δεν ήταν διαμπερές, τα Sniper Ghost Warrior έτυχαν χλιαρής αποδοχής, χωρίς αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι αποτελούσαν ένοχη απόλαυση για ένα μικρό μέρος του κοινού.   

Το Sniper Ghost Warrior 3, λοιπόν, αποτελεί συνέχεια της ομώνυμης σειράς και αναπτύχθηκε από την πολωνική Ci Games, υπεύθυνη επίσης και για το Lords of the Fallen, ενώ μετά από αρκετές καθυστερήσεις, επιτέλους, κυκλοφορεί για PS4, Xbox One, καθώς και για υπολογιστές με λειτουργικό Windows. Μεγαλύτερο σε κλίμακα σε σχέση με τους προηγούμενους δύο τίτλους της σειράς, το παιχνίδι θεωρείται από τους δημιουργούς του ως η πρώτη «AAA» απόπειρα για το franchise.

Πρωταγωνιστής του παιχνιδιού ο Jonathan “Jon” North, αμερικανός ελεύθερος σκοπευτής, ο οποίος εμπλέκεται στον εμφύλιο πόλεμο της Γεωργίας σε μια προσπάθεια να βρει τον χαμένο του αδερφό. Flashbacks του πρωταγωνιστή από την εποχή που έπαιζε μικρότερος με τον αδερφό του κρυφτό. Check. Κλασικές ατάκες όπως «I am never working for your government again» και «Not on my watch». Check. Μυστική οργάνωση επανδρωμένη με υπερστρατιώτες που χρησιμοποιεί την τρομοκρατία με στόχο το απώτερο καλό του κόσμου. Check. Η ιστορία «τικάρει» σχεδόν όλα τα κουτάκια στην λίστα με τα cliche των ταινιών και παιχνιδιών του είδους. Τα plot twist είναι, είτε άκρως προβλέψιμα, είτε δεν «χτίζονται» αρκετά και επιλύονται στο επόμενο ακριβώς cutscene.

Απογοητευτική σαν σύνολο η ιστορία, υπάρχει μόνο ως ένας λόγος προξενιού κρανίων άτυχων εχθρών με καυτό, αμερικανικό, «δημοκρατικό» μολύβι υψηλού βεληνεκούς, ενώ της λείπουν τα απαραίτητα επίπεδα «τυριού» ώστε να είναι τόσο κακή που να καταλήγει να είναι διασκεδαστική Τη συνταγή συμπληρώνουν οι κακογραμμένοι διάλογοι, οι -στην καλύτερη- μέτριες ερμηνείες και οι αδιάφοροι, αν όχι εκνευριστικοί, χαρακτήρες, τα ονόματα των περισσοτέρων είχα ξεχάσει πριν τελειώσουν τα credits. Οι αποστολές, τόσο οι κύριες όσο και οι δευτερεύουσες, δεν παρουσιάζουν σημαντική ποικιλία, εκτός από 2-3 περιπτώσεις που αλλάζουν λίγο την φόρμουλα και έχουν κάποιο ενδιαφέρον.

Στα του gameplay, στο -ίσως- καλύτερο σημείο του παιχνιδιού, όπως σας προϊδεάζει και ο τίτλος, ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού θα το παίξετε κοιτάζοντας τον κόσμο μέσα από μια διόπτρα, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να τραβήξετε την σκανδάλη. Κατά την στόχευση, μια γερή δόση ρεαλιστικότητας (που ωστόσο δεν παύει να την κάνει διασκεδαστική) δίνεται με τον απαραίτητο υπολογισμό της απόστασης από τον στόχο σας, καθώς και με την κατεύθυνση και την ταχύτητα του αέρα, παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την πορεία της σφαίρας. Υπάρχουν τρία διαφορετικά στυλ παιχνιδιού, το καθένα με το δικό του skill tree, και σε φθίνουσα σειρά βέλτιστης επιλογής προσέγγισης είναι το Sniper, στο οποίο κερδίζετε πόντους εμπειρίας εξουδετερώνοντας τους εχθρούς σας με το sniper rifle σας, το Ghost, που επικεντρώνεται στα κοντινότερα kills με το πιστόλι ή τα silent takedowns και το Warrior, όταν κάνετε έφοδο με το assault rifle και τα εκρηκτικά.

Τα όπλα έχουν ικανοποιητική αίσθηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ενδείκνυται εύκολα μια run and gun στρατηγική τύπου Call of Duty, εκτός από πολύ έμπειρους παίκτες και σε μικρά επίπεδα δυσκολίας. Και μιας και αναφερθήκαμε στην δυσκολία, υπάρχουν τρία διαφορετικά, τα οποία μπορούν να παραμετροποιηθούν εκτενέστερα με περαιτέρω επιλογές για να ταιριάζουν στα γούστα του καθενός.

Μια μεγάλη αλλαγή στην σειρά που φέρνει το Sniper Ghost Warrior 3 είναι το περιβάλλον. Δεν έχουμε πλέον linear πίστες, αλλά έναν ανοιχτό κόσμο, χωρισμένο σε τρεις περιοχές, ικανοποιητικού μεγέθους. Η μετάβαση αυτή μένει κατά κύριο λόγο ανεκμετάλλευτη. Από τον ανοιχτό κόσμο (τύπου Far Cry) υιοθετήθηκε μόνο η απελευθέρωση των πανομοιότυπων φυλακίων-περιοχών (Outposts), με τους πανομοιότυπους εχθρούς στα οποία η βέλτιστη στρατηγική προσέγγιση είναι κατά κύριο λόγο η ίδια, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, και η συλλογή των διάσπαρτων collectables, χωρίς να παρέχεται κάποιος άλλος τρόπος ουσιαστικής αλληλεπίδρασης με αυτόν (κυνήγι ζώων για παράδειγμα).

Η προσθήκη του crafting system μοιάζει τελείως περιττή, αφού όλα τα αντικείμενα που μπορούν να δημιουργηθούν, μπορούν να αγοραστούν και με τα χρήματα που κερδίζονται από το πέρας αποστολών και το looting. Θα μπορούσαν κάλλιστα να υπάρχουν αποκλειστικά -σε αυτό το σύστημα- όπλα, gadgets, μεγαλύτερες ζώνες πυρομαχικών ή και διαφορετικές στολές καμουφλάζ που θα λειτουργούσαν η κάθε μία αποτελεσματικότερα στο κάθε διαφορετικό περιβάλλον. Ο εξοπλισμός του παίκτη αποτελείται από τρία όπλα, αρκετά gadgets (μέγιστος αριθμός: 6), αναλώσιμα σχετικά με το healing και ένα ανιχνευτικό drone (το οποίο σαν μηχανισμός λειτουργεί παρόμοια με αυτόν του Ghost Recon Wildlands και του Watch Dogs 2).

Η ποικιλία των όπλων είναι σχετικά ικανοποιητική. Στα primary όπλα έχουμε τα τυφέκια  υψηλής ακρίβειας χειροκίνητου κλείστρου και ημι-αυτόματου τύπου (snipers bolt-action και semi-automatic), στα secondary τα πυροβόλα επιθετικά τυφέκια και τις καραμπίνες (assasult rifles και shotguns), ενώ, τέλος, τα sidearms (πιστόλια). Δίνεται επιλογή παραμετροποίησης κάποιων βασικών κομματιών, όπως η προσθήκη σιγαστήρα και η εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών διόπτρων και σκοπεύτρων. Εδώ θα ήθελα να δω κάτι παραπάνω, όπως για παράδειγμα περαιτέρω παραμετροποίηση με διαφορετικές κάννες, κοντάκια, κλπ. Στην διάθεση του παίκτη υπάρχει και το Scout Mode (κάτι παρόμοιο με το Witcher Sense του Geralt και του Detective Mode του Batman), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για να διακρίνει καλύτερα τους αντιπάλους στο περιβάλλον ή για να βρει σημεία ενδιαφέροντος, όπως πατημασιές ή lootable αντικείμενα.

Στο τεχνικό κομμάτι του τίτλου. Έπαιξα το παιχνίδι στην απλή έκδοση του PS4 και δυστυχώς μαστίζεται από μια σωρεία τεχνικών προβλημάτων. Αρχικά έχουμε το πολύ μεγάλο loading time, διάρκειας σχεδόν 5 λεπτών, το οποίο πρέπει να υποστεί ο παίκτης κατά την αρχική εκκίνηση του παιχνιδιού ή όταν θέλει να μετακινηθεί μεταξύ των τριών διαφορετικών περιοχών του χάρτη. Στην συνέχεια, ήρθα αντιμέτωπος αρκετές φορές με freezάρισμα του παιχνιδιού ή με κάποιο error και αναγκάστηκα να παίξω πολλές φορές την ίδια αποστολή από την αρχή (με προσωπικό ρεκόρ τις 7 φορές). Επίσης, έκαναν την παρουσία τους bugs σε αρκετά menu, όπως στον χάρτη (λάθος θέση και συμβολισμός των εικονιδίων) και στο menu επιλογής των όπλων (οι επιλογές εμφανιζόντουσαν η μία πάνω στην άλλη). H μετάβαση των μοντέλων σε rag dolls κατά την διάρκεια του bullet time ήταν αρκετές φορές άγαρμπη, τα effect του καιρού (χιόνι, βροχή) συνέχιζαν να εμφανίζονται στην οθόνη ακόμα και όταν ο παίκτης έμπαινε μέσα σε στεγασμένα κτήρια, σε αρκετές περιστάσεις υπήρξαν framedrops, όπως και αργή φόρτωση των υφών-textures και των αντικειμένων. Αρκετά από τα προβλήματα αν και μειώθηκαν σε συχνότητα, συνέχισαν να υπάρχουν ακόμα και μετά το 1.03 update.

Συνοψίζοντας : Τις 18 περίπου ώρες μου (οι 10 αποκλειστικά για τις main missions)  στον κόσμο του Sniper Ghost Warrior τις απόλαυσα περισσότερο από ότι θα πίστευα διαβάζοντας το παραπάνω κείμενο. Παρουσιάζει μια μικρή, αλλά σημαντική εξέλιξη σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, χωρίς να του λείπει η προοπτική να αντιπροσωπεύσει τίμια την υποκατηγορία των sniping games. Δεν θα το σύστηνα σε κανέναν προς το παρόν, κυρίως λόγω των τεχνικών προβλημάτων, αλλά αποτελεί μια καλή επιλογή μελλοντικά σε κάποια ενδεχόμενη -αν όχι αναπόφευκτη- μείωση τιμής, όταν θα έχει προστεθεί και η επιλογή του multiplayer (το οποίο δεν είναι διαθέσιμο κατά την κυκλοφορία του).
Box Art
Tested on : PS4
Developer : CI Games
Publisher : CI Games
Distributor : CD Media
Available for : PC, PS4, Xbox One
Release date : 2017-04-25