Dark Souls III: The Ringed City Review

Dark Souls III: The Ringed City Review

27 Μαρτίου 2017 18:51
Η τελευταία "ζεστή" αγκαλιά απελπισίας

Πως μπορεί να αισθανθεί κάποιος όταν μία από τις αγαπημένες του σειρές φτάνει στο τέλος της; Έτος 2012, η χρονιά που ξεκίνησα και εγώ τις σπουδές μου. Ένα πρωί, καθώς ετοιμαζόμουν να πάω στα μαθήματά μου, χτυπάει το τηλέφωνό μου. Απαντάω και το πρώτο πράγμα που ακούω είναι: "Δημήτρη, σταμάτα ό,τι παιχνίδι έχεις ξεκινήσει αυτή την περίοδο και πήγαινε πάρε με κλειστά μάτια το Dark Souls. Θα με θυμηθείς." Ξαφνιασμένος και εγώ, επιστρέφω σπίτι και το πρώτο πράγμα που ελέγχω είναι μερικά gameplay βίντεο και πληροφορίες για το παιχνίδι. Αποφασίζω τελικά να εμπιστευτώ τον φίλο μου και τα όσα είδαν τα μάτια μου και ολοκληρώνω την παραγγελία.

Μετά από πέντε ώρες στο παιχνίδι, βρήκα τον εαυτό μου να "βυθίζεται" όλο και περισσότερο στον αποπνικτικό κόσμο του. Κάθε αναμέτρηση ισοδυναμούσε με μία ακόμη δοκιμασία, από την οποία θα έπρεπε να βάλω τα δυνατά μου και για να βγω κερδισμένος. Έβλεπα το μήνυμα "You Died" στην οθόνη μου να επαναλαμβάνεται συνεχώς. Αλλά συνέχισα να παλεύω, γιατί ήξερα πως στο τέλος, θα βγω κερδισμένος. Ήξερα πως όλοι οι εχθροί έχουν αδυναμίες και εφόσον τις εκμεταλλευτώ θα επιβίωνα. Με αυτά και με εκείνα, η σειρά Souls κατέληξε να βρει το δρόμο της προς την καρδιά μου και να γίνει μία από τις καλύτερες σειρές που έχω παίξει και αγαπήσει, τόσο από πλευράς μηχανισμών και περιβαλλόντων, αλλά και από το τρομερά βαθύ lore που κρύβει μέσα της. Κάθε παιχνίδι αποτελεί μία ιδιαίτερη εμπειρία και ένα αξέχαστο ταξίδι που θα χαραχτεί βαθιά στο μυαλό του κάθε παίκτη, δημιουργώντας μία σχέση αγάπης και μίσους.

Και φτάσαμε στον Μάρτιο 2017 όπου κυκλοφορεί το τελευταίο DLC του Dark Souls III. Συγχωρέστε με, αλλά θα σας ρωτήσω πάλι το ίδιο πράγμα: Πως μπορεί να αισθανθεί κάποιος όταν μία από τις αγαπημένες του σειρές φτάνει στο τέλος της; The Ringed City λοιπόν. Το δεύτερο DLC του πιο πρόσφατου κεφαλαίου της σειράς έφτασε και για ακόμη μία φορά θα προσπαθήσει να "γονατίσει" όσους τολμήσουν να εισέλθουν στο σκοτεινό και βίαιο κόσμο του. Αρχικά, θα σας πω με λίγα λόγια πως μπορείτε να βρείτε και εσείς την είσοδο για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στο νέο επιπρόσθετο περιεχόμενο της FromSoftware. Για να εξερευνήσετε λοιπόν τις νέες περιοχές, θα χρειαστεί να μεταφερθείτε στο Kiln of the First Flame, στην περιοχή όπου βρίσκεται το τελικό boss του παιχνιδιού. Εκεί θα βρείτε ένα δεύτερο bonfire. Αγγίξτε το και είστε έτοιμοι για το νέο σας ταξίδι. Ακόμη, όσοι έχετε στην κατοχή σας το Ashes of Ariandel DLC, θα βρείτε ένα ακόμη bonfire για την πρώτη περιοχή του νέου DLC μετά την μάχη με το τελικό boss. Φυσικά, για να φτάσετε στις περιοχές που προανέφερα, είναι απαραίτητο να έχετε συμπληρώσει αρκετή πρόοδο στο παιχνίδι και να έχετε κερδίσει και τα αναγκαία bosses.

Κατεστραμμένα πεσμένα κτίρια, ανατριχιαστικές κραυγές, με μια "γλυκιά" μουντάδα να τυλίγει την ατμόσφαιρα είναι αυτά που συνθέτουν το νέο DLC. Ένα μυστήριο μέρος καλυμμένο με στάχτη γεμάτο ερωτήματα για τα οποία ο εγκέφαλός μου έψαχνε συνεχώς απαντήσεις. Σε κάθε μου βήμα, η καρδιά μου χτυπούσε όλο και περισσότερο. Κρυμμένα εχθρικά βλέμματα παρατηρούσαν την κάθε μου κίνηση, περιμένοντας υπομονετικά για ένα και μόνο πράγμα: να βάλουν ένα τέλος στην ύπαρξή μου. Κάθε κομμάτι της περιοχής "έκρυβε" νέους κινδύνους, τους οποίους έπρεπε να αντιμετωπίσω για να συνεχίσω. Αυτά είναι λίγα από όσα αντίκρισα καθώς ξεκίνησα το ψηφιακό μου ταξίδι στο Ringed City. "Άρρωστα" ψυχοφθόρα περιβάλλοντα γεμάτα νέους και άκρως επικίνδυνους αιμοδιψείς εχθρούς είναι λίγα από αυτά που εμπλουτίζουν το νέο κόσμο του παιχνιδιού. Ένα κόσμο μοναχικό, όπου η μυρωδιά του θανάτου και της τρέλας είναι το μοναδικό στοιχείο που υπάρχει μέσα σε αυτόν. Κάθε περιοχή αποτελεί και μία πρόκληση, από την οποία έπρεπε να βάλω τα δυνατά μου για να καταφέρω και να βγω ζωντανός.

Το εν λόγω DLC φέρει μαζί του και 4 bosses, εκ των οποίων το ένα είναι προαιρετικό. Κάθε αναμέτρηση είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη και χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση και προσοχή για να καταφέρετε να βγείτε νικητές. Κάθε boss έχει σπουδαίο σχεδιασμό και αποτελεί μία ξεχωριστή πρόκληση. Προφανώς, εκτός των νέων εχθρών, το Ringed City κρύβει πληθώρα αντικειμένων για το ψηφιακό σας χαρακτήρα. Νέες εντυπωσιακές πανοπλίες, όπλα και ξόρκια που θα καλύψουν όλα τα γούστα, μαζί με ένα καινούριο covenant. Όσον αφορά τη διάρκειά του, σε εμένα, με ένα τυπικό ψάξιμο των περιοχών για διάφορα αντικείμενα και τους γνωστούς "αόρατους" τοίχους μου πήρε λίγο περισσότερο από 10 ώρες. Ένα δεκάωρο φόβου και αγωνίας για το τι θα συναντήσω και πως θα χειριστώ την κάθε κατάσταση. Βέβαια, σε αυτές τις ώρες θα πρέπει να υπολογίσετε και τον αριθμό των θανάτων ο οποίος σας ομολογώ άγγιξε εύκολα διψήφιο νούμερο. Τέλος, να αναφέρω πως καθ' όλη την διάρκεια ενασχόλησής μου δεν συνάντησα κάποιο τεχνικό πρόβλημα άξιο αναφοράς.

Όπως έχω πει και στο παρελθόν, όσοι έχουν καταθέσει "ψυχή τε και σώματι" στα παιχνίδια της FromSoftware γνωρίζουν πως τα δημιουργήματά της φημίζονται για το lore-hunting κομμάτι τους. Με βάση αυτό, ο παίκτης, για να πάρει μία ιδέα σχετικά με την ιστορία του και τους χαρακτήρες, θα πρέπει να δώσει τρομερή σημασία στα σκηνικά και στα περιβάλλοντα εξετάζοντας κάθε σημείο και περιοχή, κοιτώντας προσεκτικά την περιγραφή του κάθε αντικειμένου και τέλος, να δώσει βάση στους μονολόγους των NPCs, των Bosses κλπ. Όπως και στο αρχικό παιχνίδι, αυτή η τεχνική συνεχίζει να εφαρμόζεται με ευλάβεια και στο Ringed City.

Αυτό που χαρακτηρίζει καλύτερα την σειρά Souls και συνεχίζεται φυσικά και εδώ, είναι ο κατ' εμέ αριστουργηματικός τομέας της μουσικής. Μία μελωδία από μόνη της, έχει την ικανότητα να αλλάξει τη ψυχολογική κατάσταση του παίκτη και να του δημιουργήσει τα απαραίτητα συναισθήματα. Η μουσική που συνοδεύει το Ringed City είναι επιβλητική και ντύνεται με "μαύρες" νότες που αλλάζουν τα στάδια κάθε μάχης με αποτέλεσμα ο παίκτης να "βυθίζεται" ακόμη περισσότερο στην αγωνία και την απελπισία.

Συνοψίζοντας : Πως μπορεί να αισθανθεί κάποιος όταν μία από τις αγαπημένες του σειρές φτάνει στο τέλος της; Τα παιχνίδια Souls κατάφεραν και μας υπενθύμισαν πώς είναι να παλεύεις για να κερδίσεις αυτό που επιθυμείς. Μας υπενθύμισαν πως όσες φορές και αν γονατίσουμε, εφόσον προσπαθήσουμε, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα, όσο δύσκολο και αν είναι το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε. Μας θύμισαν πως δεν χρειαζόμαστε άλλη βοήθεια εκτός από τις ίδιες μας τις δυνάμεις και το πείσμα μας. Μας έδειξαν πώς είναι όταν ένα βιντεοπαιχνίδι σέβεται τον παίκτη και δεν το θεωρεί -επιτρέψτε μου- μία…γλάστρα. Μας προσέφεραν ιδιαίτερες και αξιομνημόνευτες εμπειρίες μέσα από στάδια πόνου, φόβου και αγωνίας. Επομένως, το μόνο που μπορεί να αισθανθεί κάποιος είναι χαρά και ευγνωμοσύνη για αυτά τα αξέχαστα ταξίδια στο φανταστικό σύμπαν της σειράς. Έτσι, το The Ringed City DLC φέρει ακριβώς όλα τα παραπάνω και αποτελεί μία σπουδαία προσθήκη για ένα εξαιρετικό "κλείσιμο" της αυλαίας. Νέες ψυχοφθόρες περιοχές, γεμάτες επικίνδυνους εχθρούς και bosses που έχουν ως σκοπό να κατευθύνουν ακόμη μία φορά τον παίκτη σε μία φρικτή και ασυγχώρητη κόλαση. Πληθώρα από νέες πανοπλίες, όπλα και ξόρκια που καλύπτουν όλα τα γούστα, νέο covenant και αρκετές εκπλήξεις. Και όλα αυτά μαζί με έναν άψογο κατά την άποψη μου τομέα μουσικής. Αυτό είναι το "αντίο" του Miyazaki και της FromSoftware προς τους θαυμαστές της σειράς. Η εταιρία μάς αποχαιρετά όπως αυτή γνωρίζει καλύτερα. Με ρομαντικά φιλιά θανάτου και "ζεστές" αγκαλιές απελπισίας. Μας προμήθευσε με αναμνήσεις οι οποίες θα μας συντροφεύουν για πάντα. Γιατί στην τελική τα βιντεοπαιχνίδια αυτό είναι. Ξεχωριστές εμπειρίες και αναμνήσεις. Κάτι που δεν μπορεί να αγοράσει κάνενα χρηματικό ποσό σε τούτο τον πλανήτη.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : FromSoftware
Publisher : Bandai Namco Entertainment
Distributor : Bandai Namco Entertainment
Available for : PS4, Xbox One, PC
Release date : 2017-03-27