NieR: Automata Review

NieR: Automata Review

22 Μαρτίου 2017 14:47
Ένα ταξίδι στα ψυχρά κυκλώματα της λογικής

Τι είναι αυτό που χωρίζει έναν άνθρωπο από μία μηχανή; Είναι η μορφή του; Οι πράξεις του; Τα συναισθήματα που τον διακατέχουν, ή μήπως όλα τα παραπάνω μαζί; Ο όρος συναίσθημα ουσιαστικά μεταφράζεται στον συνδυασμό νοητικών καταστάσεων, ψυχοσωματικών εκφράσεων και βιολογικών αντιδράσεων του σώματος. Το ερώτημα, λοιπόν, που γιεννιέται είναι το εξής: μπορεί μία μηχανή, ή, πιο συγκεκριμένα, ένα ανδροειδές να νιώσει όλα τα παραπάνω και να χαρακτηριστεί ως μία ξεχωριστή οντότητα;

Δεν σας κρύβω πως με το που αντίκρισα το πρώτο trailer αποκάλυψης του NieR: Automata ένιωσα έναν ενθουσιασμό για το νέο παιχνίδι της Platinum Games. Σίγουρα, ο προκάτοχός του με όνομα Nier που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2010, χώρισε το κοινό του σε δύο στρατόπεδα. Το πρώτο είναι αυτό που λάτρεψε το σύμπαν του παιχνιδιού, ενώ στο δεύτερο πέρασε απλά απαρατήρητο. Παρόλα αυτά, ο Yoko Taro, ο director του πρώτου κεφαλαίου και του νέου NieR: Automata αποφάσισε να βάλει τα δυνατά του και να δώσει ακόμη μία ευκαιρία στο σύμπαν του παιχνιδιού. Το αν η νέα κυκλοφορία της Square Enix καταφέρνει να ξεχωρίσει και να ενώσει τα δύο μέλη του κοινού με ένα αξιοπρεπές sequel είναι κάτι το οποίο θα σας μεταφέρω στις παρακάτω γραμμές.

Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα αρκετά χρόνια μετά το τέλος του πρώτου NieR. Ο πλανήτης Γη βρίσκεται σε έναν φρικτό πόλεμο ενάντια σε άψυχες μηχανές δημιουργημένες από εξωγήινους με αποτέλεσμα τα ποσοστά των ανθρώπων να μειώνονται δραματικά. Ως τελευταία λύση, αυτό που επέζησαν αναγκάζονται να διαφύγουν στο φεγγάρι έτσι ώστε να γλυτώσουν από τα όπλα των θανατηφόρων ρομπότ. Έχοντας χάσει λοιπόν το σπίτι τους και ως τελευταία ελπίδα για την άμυνα αλλά και για να πάρουν πίσω αυτό που τους ανήκει, θα ιδρύσουν την YoRHa, μία οργάνωση από ανδροειδή ρομπότ με ανθρώπινη εμφάνισή και κωδικές ονομασίες με κύριο σκοπό ύπαρξης την αφάνιση του εχθρού και όποιας άλλης απειλής ενάντια στην ανθρώπινη ζωή.

Εδώ ξεκινάει και το ταξίδι του ο παίκτης με την πρωταγωνίστρια ονόματι YoRHa No.2 Model B, ή για χάριν συντομίας, 2B και τον σύντροφο της, τον 9S. Ως κύρια αποστολή, τα δύο ανδροειδή προχωρούν μηχανικά για την εξόντωση του εχθρού έτσι ώστε οι άνθρωποι να επιστρέψουν και να ζήσουν ακόμη μία φορά ειρηνικά στην Γη. Όλα τα μοντέλα της εν λόγω οργάνωσης έχουν ως κανόνα να ακολουθούν πάντα τη λογική των πραγμάτων και να αφήνουν στην άκρη οποιαδήποτε συναισθήματα μπορεί να φέρουν σε κίνδυνο την αποστολή τους. Μηχανές φτιαγμένες για ένα μοναδικό σκοπό: να σκορπούν το θάνατο. Να αφήνουν στην άκρη τον εαυτό τους και τα συναισθήματα που τους κυριεύουν, με μοναδική πηγή τροφοδοσίας την άψυχη, ψυχρή λογική. Βέβαια, αυτό, διαφέρει από ανδροειδές σε ανδροειδές, καθώς κάθε ένα έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Για παράδειγμα, η 2B, εκτός από τις τρομερές μαχητικές τις ικανότητες, προσπαθεί πάντα να απομακρύνει τον εαυτό της από τους άλλους και να καταπιέζει τα όποια συναισθήματα της, διατηρώντας μία ψυχρή και συγκρατημένη στάση. Αντίθετα, ο 9S δεν προσπαθεί να κρύψει τα όσα νιώθει, ενώ η φλυαρία του για το οτιδήποτε συμβαίνει είναι κάτι το οποίο προσθέτει μία κωμικότητα στους διαλόγους ανάμεσα στα δύο ανδροειδή.

Δεν σας κρύβω πως από τον τομέα της ιστορίας δεν περίμενα και πολλά, αλλά προς έκπληξή μου, ο νέος τίτλος της Platinum Games κατάφερε να με διαψεύσει πανηγυρικά. Όσον αφορά το κομμάτι της ιστορίας ομολογώ πως όχι μόνο έμεινα ευχαριστημένος, αλλά νομίζω πως το ταξίδι που βίωσα θα χαρακτεί στη μνήμη μου για αρκετά χρόνια. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη γεγονότων με αρκετά plot twists και απροσδόκητες εκπλήξεις που παίζουν με το μυαλό του παίκτη και τον κάνουν να περάσει από διάφορες δοκιμασίες που θα διαταράξουν τη ψυχική του ηρεμία. Ένα έντονο, ώριμο και ιδιαίτερο ταξίδι συναισθημάτων με καλογραμμένους διαλόγους και άψογη παρουσίαση έχει ως αποτελέσμα να "δέσει" τον παίκτη με την πρωταγωνίστρια και τα όσα θα βιώσει. Σίγουρα, στο σενάριο υπάρχουν υπερβολές "Ιαπωνικής φύσεως" που κάποιοι ίσως θεωρήσουν "κουτές", αλλά αυτό δεν επηρεάζει αρνητικά το τελικό αποτελέσμα.

Αναμφίβολα, ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία ενός action role-playing παιχνιδιού όπως το NieR: Automata είναι το gameplay. Αστραπιαία γρήγορες light και heavy κινήσεις με fast-paced gameplay, αρκετή δημιουργικότητα στα combos και εξαιρετικό σύστημα αποφυγής χτυπημάτων, κάνουν τον τομέα δράσης του παιχνιδιού ευχάριστο και -επιτρέψτε μου- εθιστικό. Ακόμη, στο ταξίδι σας θα σας συντροφεύσει ο 9S, ο οποίος δεν ανταγωνίζεται την 2B στον τομέα της μάχης, αλλά έχει τις δικές του ικανότητες "κλειδιά" τις οποίες δεν θα αναλύσω περισσότερο για ευνόητους λόγους. Χρήσιμη η προσθήκη επιλογής της εταιρίας, πως ο παίκτης έχει την ικανότητα να αλλάξει το playstyle του συντρόφου του ανά πάσα ώρα και στιγμή. Δηλαδή, μπορείτε να "διατάξετε" τον 9S να πάρει μία πιο αμυντική ή επιθετικη στάση κλπ. Εκτός της 2B, θα σας δοθεί η ευκαιρία να παίξετε και με περισσότερους χαρακτήρες κάτι για το οποίο δεν θα μιλήσω περισσότερο, καθώς θέλω όσοι αποφασίσε να εισέλθετε στον κόσμο του παιχνιδιού να βιώσετε τα πάντα για πρώτη φορά χωρίς να είστε προϊδεασμένοι για τίποτα.

Συνεχίζοντας, κάθε ανδροειδές έχει στην κατοχή του ένα pod, ουσιαστικά ένα μικρό ρομποτάκι που αιωρείται πάνω από το κεφάλι του και έχει ως σκοπό όχι μόνο να προμηθεύει τον παίκτη με πληροφορίες σχετικά με την κάθε αποστολή και τα τοπία που θα συναντά, αλλά να το βοηθά στη μάχη με εξαιρετικά χρήσιμες projectile επιθέσεις. Την εισαγωγή του παιχνιδιού όσον αφορά τους μηχανισμούς του δεν βρήκα πολύ "φιλική", πράγμα το οποίο δεν με ενόχλησε καθόλου. Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος αφήνει τον παίκτη να πειραματιστεί και να ανακαλύψει μόνος τους διάφορους από τους μηχανισμούς του χωρίς να τον "νταντεύει" συνεχώς, ενώ στην πορεία θα συναντήσετε και διάφορους NPCs που θα σας εξηγήσουν περισσότερα εφόσον μπείτε στην διαδικασία να τους ρωτήσετε.

Αυτό που κάνει το sequel της Platinum Games να ξεχωρίζει και προσθέτει μία "γλυκιά" ιδαιτερότητα στον τομέα του gameplay είναι η κάμερα και οι πολλές μορφές της. Δηλαδή, εκεί που εξερευνείτε το χώρο σε third-person προοπτική, η κάμερα, σε ορισμένα σκηνικά θα αλλάξει και θα μεταμορφωθεί σε ένα 2D side-scrolling παιχνίδι κάνοντας σάς να αισθάνεστε πως παίζετε ένα διαφορετικό παιχνίδι, χωρίς βέβαια αυτό να επηρεάζει την ποιότητά του. Επιπλέον, σε ορισμένες αποστολές, θα χρειαστεί να επιβιβαστείτε σε διάφορα flight jets. Εκεί, η κάμερα θα πάρει για ακόμη μία φορά μία πιο διαφορετική μορφή και θα μεταμορφωθεί σε ένα space flight τύπου παιχνίδι. Όλα τα παραπάνω λειτουργούν άψογα και είναι δουλεμένα σωστά και με μεράκι, εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο τους μηχανισμούς του NieR: Automata κάνοντας τις αποστολές αρκετά διασκεδαστικές χωρίς να κουράζουν τον παίκτη.

Άξιο αναφοράς είναι και το σύστημα αναβαθμίσεων που ενσωματώνει ο τίτλος. Στο NieR: Automata, εκτός από τα level τα οποία παίρνετε σκοτώνοντας τους εχθρούς σας και ολοκληρώνοντας αποστολές έτσι ώστε να ενδυναμώσετε τον χαρακτήρα σας, μπορείτε να αναβαθμίσετε ακόμη περισσότερο τις ικανότητες του με τα plug in chips. Ουσιαστικά, αυτά, είναι μικρά τσιπάκια που μπορείτε να προμηθευτείτε, είτε από NPCs, είτε από εχθρούς, τα οποία έχουν σκοπό να ενδυναμώσουν τρομερά τις μαχητικές σας ικανότητες. Επιπροσθέτως, τα εν λόγω chips κατηγοριοποιούνται σε επίθεση, άμυνα, support κτλπ. Φυσικά, εκτός από τις αναβαθμίσεις των ανδροειδών, μπορείτε να ενδυναμώσετε όχι μόνο τα ίδια σας τα όπλα, αλλά και το Pod που ανέφερα πιο πάνω, έχοντας βέβαια στην κατοχή σας τα απαραίτητα αντικείμενα. Όσον αφορά την ποικιλία του οπλικόυ εξοπλισμού, εδώ, δεν έχουμε να κάνουμε με ατελείωτα σπαθιά, αλλά με αρκετά λιγότερα τα οποία θα χρειαστεί να εξευρενήσετε το περιβάλλον και να ολοκληρώσετε ορισμένες αποστολές για να τα βρείτε. Ακόμη, όσοι περιμένουν να συναντήσουν εκτός από τεράστια ποικιλία στα όπλα, αλλά και στις ενδυμασίες εδώ, θα απογοητευτούν. Καθόλη τη διάρκεια ενασχόλησής μου με το παιχνίδι και με ένα τυπικό ψάξιμο του περιβάλλοντος δεν κατάφερα να βρω κάποια επιπλέον στολή για τους χαρακτήρες, παρά μόνο μερικά αξεσουάρ τα οποία δεν θεωρώ πως εντυπωσιάζουν.

Τη δυσκολία του παιχνιδιού μπορώ να πω πως βρήκα δίκαια και σωστή τουλάχιστον στο Normal Mode που επέλεξα να παίξω. Για τους πιο σκληροπυρηνικούς παίκτες, ο τίτλος σαφέστατα περιλαμβάνει και το παραδοσιακό hard mode στο οποίο έχετε να αντιμετώπισετε αρκετά πιο επικίνδυνους εχθρούς. Φυσικά, διαθέσιμα υπάρχουν και διάφορα healing αντικείμενα, όπως και επίσης διάφορα ενδυναμωτικά που λειτουργούν ως προσωρινά buffs. Να σημειωθεί, πως δεν υπάρχει Auto-Save μηχανιμός, κάτι που τονίζει έντονα και το ίδιο το παιχνίδι. Αντιθέτως, για να αποθηκεύσετε την πρόοδο σας, θα πρέπει να κάνετε capture διάφορα access points, όπου εκτός του save, λειτουργούν και ως fast travel μηχανισμός για την ευκολότερη και ταχύτερη μετακίνησή σας από σημείο σε σημείο.

Όσον αφορά το σύστημα θανάτου, το παιχνίδι είναι σαφέστατα επηρεασμένο από τα παιχνίδια της Souls σειράς. Κάθε φορά που πεθαίνετε, θα πρέπει να πάτε στο σημείο που αφήσατε την τελευταία σας πνοή και να ανακτήσετε το σώμα σας μαζί με όλα τα plug in chips και αντικείμενα που είχατε στην κατοχή σας μέχρι εκείνη την στιγμή. Ακόμη, μόλις καταφέρετε να δείτε τους τίτλους τέλους του παιχνιδιού, σας δίνεται η ευκαιρία να παίξετε κάθε αποστολή ξεχωριστά, έχοντας βέβαια στην κατοχή σας όλα τα αντικείμενα, levels και ολοκληρωμένα sidequests από το προηγούμενο σας playthrough.

Εφόσον ο πλανήτης Γη έχει περάσει από αρκετές καταστροφές ελέω του πολέμου ενάντια των μηχανών, αυτό δε θα μπορούσε να μη "ζωγραφίζεται" και στα περιβάλλοντά του. Μουντά post-apocalyptic σκηνικά εμπλουτίζουν τον κόσμο του NieR: Automata με ένα τίμιο περιορισμένο open-world κόσμο ο οποίος δεν εντυπωσιάζει σε έκταση, αλλά είναι συνδεδεμένος όμορφα και τακτοποιημένα. Σε διάφορα σημεία του χάρτη θα βρείτε αρκετούς NPCs από τους οποίους μπορείτε να προμηθευτείτε διάφορες δευτερεύουσες αποστολές με αντάλλαγμα πλούσιες αμοιβές. Σίγουρα, πληθώρα των side quests του παιχνιδιού δεν παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερη πρωτοτυπία όπως άλλα μεγάλοι τίτλοι που έχουν αφήσει το δικό τους σημάδι στην gaming βιομηχανία, αλλά ορισμένα από αυτά κρύβουν τρομερά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το παρελθόν διαφόρων χαρακτήρων που θα συναντήσετε.

Κατά την γνώμη μου, μετά το ταξίδι 40 ωρών που βίωσα αυτό που χαράκτηκε στη μνήμη μου εκτός από την ιστορία και τους χαρακτήρες, είναι ο μουσικός τομέας του παιχνιδιού. Εξαιρετικά μουσικά κομμάτια προσθέτουν μία αίσθηση μυστηρίου σε κάθε περιοχή κάνοντας τον παίκτη να χαλαρώνει και να "ταξιδεύει" σε αυτά. Κάθε ηχητική μελωδία ξεχωριστά έχει την ικανότητα να δημιουργεί τα απαραίτητα συναισθήματα στον παίκτη για κάθε σκηνή που παρουσιάζεται. Βέβαια, για να πραγματοποιηθεί αυτό, εκτός της μουσικής βοηθούν τρομερά και οι εξαιρετικές ερμηνείες των voice actors που έφεραν στην ζωή τους ψηφιακούς χαρακτήρες, τουλάχιστον της Ιαπωνικής πλευράς που επέλεξα να παίξω. Να σημειωθεί πως υπάρχει και αγγλικό dub.

Τέλος, έχουμε τον οπτικό τομέα. Άρτιος τεχνικός τομέας, τουλάχιστον στην "απλή" PlayStation 4 έκδοση του παιχνιδιού. Η ανάλυση του παιχνιδιού έρχεται στα 1600x900p (900p) σε συνδυασμό με τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο και παραδίδουν ένα αριστουργηματικό τομέα δράσης που σίγουρα δε θα απογοητεύσει κανέναν. Αντίθετα, όσοι έχουν στην κατοχή τους το PS4 Pro, θα μπορούν να απολαύσουν ανάλυση 1080p και 60fps, με βελτιωμένους φωτισμούς και σκιές. Στη συνέχεια έχουμε λεπτομερέστατα μοντέλα χαρακτήρων, ωστόσο η ίδια πρέπουσα προσοχή δε δόθηκε και στα περιβάλλοντα του κόσμου όσον αφορά το draw distance. Σίγουρα, ο τίτλος δεν πρόκειται -επιτρέψτε μου- να "ρίξει σαγόνια" στον τομέα των γραφικών, αλλά σίγουρα δεν απογοητεύει. Μερικές φορές συνάντησα και λίγα μικρά frame drops, πράγμα το οποίο όμως σας υπόσχομαι ότι δεν πρόκειται να "αφαιρέσει" πόντους από την εμπειρία σας, ενώ να αναφέρω πως ο τίτλος παίχτηκε χωρίς κάποιο Day One patch. Εκτώς των μικρών frame drops, δεν συνάντησα κάποιο άλλο σοβαρό πρόβλημα.

Συνοψίζοντας : Τo NieR: Automata αποτελεί ένα εξαιρετικό action RPG παιχνίδι με πλούσια και ώριμη ιστορία με φοβερή παρουσίαση, καλοδουλεμένους μηχανισμούς, τόσο στο gameplay, όσο και στις διαφορετικές μορφές της κάμερας με ένα κατά την άποψη μου αριστουργηματικό τομέα μουσικής. Μία ιδιαίτερη εμπειρία που αλληλοεπιδρά με το μυαλό του παίκτη, αναταράσσοντας το ψυχικό του κόσμο, παίζοντας με τα συναισθήματά του, κάνοντας τον να αναρωτιέται για τα πάντα που συμβαίνουν στην οθόνη του. Σίγουρα, σε αρκετά σημεία υπάρχει χώρος για βελτίωση, αλλά θεωρώ πως η νέα δημιουργία του Yoko Taro θα καλύψει και αυτούς που αναζητούν ένα "εκρηκτικό" action παιχνίδι με hack and slash στοιχεία, αλλά και όσους ψάχνουν να ζήσουν μια πιο ιδιαίτερη και ώριμη εμπειρία.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : PlatinumGames
Publisher : Square Enix
Distributor : CD Media
Available for : PS4, PC
Release date : 2017-03-10