Batman: The Telltale Series Review

Batman: The Telltale Series Review

20 Δεκεμβρίου 2016 09:33
A story about Bruce Wayne

Το πρώτο επεισόδιο Realm of Shadows μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και έθεσε τις βάσεις για να ξεδιπλωθεί μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία στο σύμπαν του σκοτεινού ιππότη, μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία αποτραβηγμένη από τις ταινίες και τα υπόλοιπα Batman παιχνίδια. Μια επιλογή που θα άφηνε τον παίκτη να καθορίσει τι είδους ήρωας επιθυμεί να γίνει. Γνωρίζουμε όλοι από τα προηγούμενα παιχνίδια της Telltale ότι το studio επικεντρώνεται περισσότερο στο story telling και λιγότερο στο gameplay. Οι μέχρι τώρα δουλειές της πλην μερικών εξαιρέσεων καταπιάνονται κυρίως με δευτερεύοντες χαρακτήρες ή εντελώς νέους και δημιουργημένους ώστε να πουν τη δική τους ιστορία σε ήδη γνωστά σύμπαντα από δημοφιλείς σειρές και ταινίες. Είναι μια συνταγή που μέχρι σήμερα της έχει βγει με επιτυχία, παρόλο που σε καμία περίπτωση δεν εκπληρώνει επάξια αυτό που υπόσχεται, ότι δηλαδή οι επιλογές μας καθορίζουν την έκβαση της ιστορίας. Απεναντίας δημιουργεί στον παίκτη την ψευδαίσθηση ότι οι επιλογές του έχουν βαρύτητα. Αυτό όμως που πραγματικά συμβαίνει, είναι ότι ο σκελετός της βασικής ιστορίας είναι προκαθορισμένος και οι επιλογές επηρεάζουν ως ένα βαθμό τις διακλαδώσεις και τα γεγονότα μέχρι να φτάσουμε εκεί. Ωστόσο αυτό το κάνει με τόση μαεστρία -εξαλείφοντας την όποια γκρίνια- μέσω της ανάπτυξης  τόσο των βασικών χαρακτήρων όσο κι’ αυτών που τους πλαισιώνουν, δίνοντάς τους με αυτόν τον τρόπο ψυχή. Ένα χαρακτηριστικό υψίστης σημασίας για το είδος που ανήκει το παιχνίδι, το οποίο κάνει τον παίκτη να δεθεί και να νοιαστεί πρωτίστως γι’ αυτούς και κατ’ επέκταση για την ίδια την ιστορία.

Στο Batman: The Telltale Series αποφάσισε να επικεντρωθεί περισσότερο στον άνθρωπο πίσω από τη μάσκα παρά στον ίδιο τον ήρωα. Έναν στην ουσία εν δυνάμει ήρωα που η κοινωνία αντιμετωπίζει με δυσπιστία και οι εγκληματίες βλέπουν ως πιθανό σύμμαχο. Η άγκυρα που τον κρατά στον «ίσιο δρόμο» είναι ο μπάτλερ που τον μεγάλωσε μετά την τραγική δολοφονία των γονιών του υπενθυμίζοντάς τους διαρκώς τους λόγους για τους οποίους φόρεσε τη μάσκα. Το αν θα γίνει ήρωας ή αντιήρωας φαινομενικά αφήνεται στην κρίση του παίκτη. Όμως αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ακόμα μια ψευδαίσθηση, καθώς τα γεγονότα που τρέχουν σπρώχνουν με έναν ομολογούμενος αξιοθαύμαστο και μη αντιληπτό τρόπο, στον ήρωα που ήδη γνωρίζουμε.

Αφετηρία στην ιστορία είναι η δολοφονία των γονιών του Bruce όταν ήταν μικρός. Ένα γεγονός που τον στιγμάτισε, διαμόρφωσε τον χαρακτήρα του ως φιλάνθρωπο ο οποίος με την τεράστια περιουσία του θα έκανε αγαθοεργίες και «γέννησε» τη γνωστή φιγούρα του Batman που θα φρόντιζε να πατάξει το έγκλημα ώστε να μην έχουν άλλα παιδιά την δική του τύχη. Στην ιστορία αυτή θα δούμε κακοποιούς στην origin εκδοχή τους οι οποίοι σιγά σιγά θα αρχίσουν να διαμορφώνονται σε αυτούς που ήδη γνωρίζουμε από ταινίες και κόμιξ. Έτσι στην οθόνη σας θα παρελάσουν ο Two Face, η Cat Woman, ο Penguin, η Lady Arkham και ο Joker. Όμως αυτό που μου άρεσε και κάνει το παιχνίδι να διαφοροποιηθεί από άλλα Batman παιχνίδια, είναι ότι το studio όπως και στον κεντρικό ήρωα, επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στους ανθρώπους πίσω από αυτά τα παρατσούκλια. Για μένα προσωπικά το να δω πως εξελίχθηκαν σε εγκληματίες είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από την στερεοτυπική τους αντανάκλαση που έχουν στη συνείδησή μας. Θεωρώ ως προς την ανάπτυξη των χαρακτήρων πως έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Ο παίκτης θα βιώσει όχι μόνο την εσωτερική διαμάχη και τα αντικρουόμενα συναισθήματα στην ψυχολογία του Bruce Wayne, αλλά θα κατανοήσει ανεξάρτητα αν θα συμφωνήσει ή όχι, τις αποφάσεις που ώθησαν αυτούς που γνωρίζουμε ως κακοποιούς στο έγκλημα.

Παρόλα αυτά όμως με λυπεί που δεν έχει γίνει τόσο καλή δουλειά στην συνοχή της ιστορίας. Δυστυχώς η πρώτη σεζόν υποφέρει από τεράστιες σεναριακές τρύπες οι οποίες μέχρι και το κλείσιμό της στο πέμπτο επεισόδιο μένουν ανοιχτές. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αδιάφορο το σενάριο, αντιθέτως καταφέρνει να κρατήσει τον ενδιαφέρον του παίκτη μέχρι και την τελευταία στιγμή αμείωτο. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι η Telltale προσπάθησε να χωρέσει σε μια κεντρική ιστορία που τρέχει όσο περισσότερους γνωστούς χαρακτήρες από τον κόσμο του Batman μπορούσε, φτάνοντας στο τέλος να μην έχει το χρόνο να εξηγήσει βασικές λεπτομέρειες στη δομή του αφήνοντας έτσι στον παίκτη την αίσθηση ενός ρηχού σεναρίου. Βέβαια αυτό εξαρτάται στο κατά πόσο ο παίκτης θα δώσει προσοχή σ’ αυτές τις λεπτομέρειες. Εγώ προσωπικά άρχισα να αναρωτιέμαι γι’ αυτά τα κενά αφού τελείωσα το παιχνίδι. Παίζοντας, η περιέργειά μου να δω τι θα γίνει παρακάτω, τόσο στην ιστορία όσο και στις σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων, καθώς και οι συνεχόμενες δυνατές ανατροπές που με πλημμύρισαν με συναισθήματα κυρίως οργής, προδοσίας  και εκδίκησης , δεν μου άφησαν χώρο να αναρωτηθώ σε βάθος και γι’ αυτό το λόγο όχι απλά δε με ενόχλησαν αλλά μου πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα.  Ωστόσο σε ένα παιχνίδι που τα θεμέλιά του στηρίζονται στο story telling τέτοιες παρασπονδίες δεν θα έπρεπε να υφίστανται.

Ως προς το gameplay τα QTE’s στις σκηνές δράσης που με κούρασαν στο πρώτο επεισόδιο έχουν μειωθεί, δίνοντας περισσότερο την θέση τους στους διαλόγους. Φυσικά και υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό από κάθε άλλο τίτλο της Telltale αλλά είναι κατανοητό μιας και πρόκειται για παιχνίδι που αφορά υπερήρωα. Επιπλέον το ενοχλητικό στοιχείο που είδα στα αρχικά επεισόδια της αδιάκοπης ροής ακόμα και με λάθος απόκριση των κουμπιών έλαβε τέλος. Τώρα ο παίκτης θα πρέπει να είναι προσεκτικός και σε εγρήγορση αν δεν θέλει να δει τον χαρακτήρα του να πεθαίνει. Βέβαια το finishing move meter στα αριστερά της οθόνης που γεμίζει με το σωστό πάτημα των κουμπιών και εξυπηρετεί σε ένα εφετζίδικο τελειωτικό χτύπημα, ανεβαίνει πιο γρήγορα και είναι σχεδόν σπάνιο να μην το καταφέρει κάποιος.

Από την άλλη το detective mode που ο Batman μέσω των gadget του εξιχνιάζει και αναπαριστά τις σκηνές του εγκλήματος ανακαλύπτοντας και συνδέοντας τα στοιχεία μεταξύ τους, έχει παραμείνει στα ίδια νηπιακά επίπεδα. Ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να κάνει συνεχόμενες τυχαίες συνδέσεις μέχρι να του βγει η σωστή, χωρίς καμία απολύτως συνέπεια σε λάθος επιλογή. Το ίδιο συμβαίνει και με τις προγραμματισμένες επιθέσεις. Ο Batman μπορεί να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση σε ορισμένες σκηνές δράσεις προγραμματίζοντας  την επίθεσή του χωρίς ωστόσο να έχει καμία επίπτωση η επιλογή του στη ροή αυτών. Η τόση απλοποίηση όμως σε ένα ήδη ως προς το gameplay απλοϊκό παιχνίδι, εμένα προσωπικά μου κάθεται ως αγκάθι και θα ήθελα στο μέλλον να δοθεί περισσότερη προσοχή.

Το νέο χαρακτηριστικό crowd play που μας παρουσίασε για πρώτη φορά το studio, εν τέλει θα έλεγα ότι είναι περισσότερο χρήσιμο στους streamers πάρα στον gamer. Η επιλογή αυτή μπορεί να ενεργοποιηθεί στο μενού επιτρέποντας στους θεατές, είτε βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τον παίκτη, είτε μεταδίδει ζωντανά, να συνδεθούν μέσω των συσκευών τους στο link με το μοναδικό κωδικό που φαίνεται στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης και να έχουν λόγο στα τεκταινόμενα. Οι θεατές αφού εισέλθουν στη σελίδα και γράψουν το όνομά τους (το οποίο θα εμφανίζεται σε κάθε τους αντίδραση), μπορούν να ψηφίζουν με Like ή Dislike καθώς και να προτείνουν τι θα απαντήσει ο παίκτης πατώντας στη συσκευή τους την απάντηση την οποία βλέπει αμέσως στην οθόνη του. Μπορούν ακόμα και να επιλέξουν την απάντηση αντί για τον παίκτη αν εκείνος τους δώσει το δικαίωμα με την ανάλογη επιλογή στο μενού. Εμένα να σας πω την αλήθεια με εκνεύριζε και μου αποσπούσε διαρκώς την προσοχή. Οπότε και καταλήγω στο συμπέρασμα πως μια τέτοια επιλογή σε αυτό το είδος παιχνιδιών ήταν αχρείαστη. Βέβαια για καλή μας τύχη δεν είναι τίποτα άλλο από μια επιπλέον επιλογή στο μενού, οπότε κρίνετε μόνοι σας αν το χρειάζεστε κι αν σας εξυπηρετεί.  

Στα γραφικά του παιχνιδιού δεν έχει αλλάξει τίποτα από το πρώτο επεισόδιο, τουλάχιστον μέχρι τη μέρα που κυκλοφόρησε το τελευταίο.  Τα «κολλήματα» στην εικόνα, με τον ήχο να συνεχίζει να τρέχει στο background κάνουν αισθητή τη παρουσία τους σε όλη τη πρώτη season, ενώ και το lip sync πέφτει κάποιες φορές θύμα αυτού του ασυγχρονισμού. Ευτυχώς τα προβλήματα αυτά δεν είναι τόσο συχνά ώστε να υποβιβάσουν την εμπειρία. Άλλωστε συνήθως το studio τα λύνει σχετικά σύντομα τα όποια μικροπροβλήματα με patch, οπότε είναι θέμα χρόνου. Ο Troy Baker (The Last of Us, Bioshock Infinite κ.α.) που δίνει τη φωνή του στον Batman, θα έλεγα πως είναι απλά μια «οκ» ικανοποιητική ερμηνεία όπως και των υπόλοιπων.

Συνοψίζοντας : Η Telltale αποφάσισε να μας παρουσιάσει τη δική της εκδοχή του Batman μέσα από μια origin ιστορία αποτραβηγμένη από τις ταινίες και τα υπόλοιπα παιχνίδια, δίνοντας περισσότερο έμφαση στα πρόσωπα πίσω από τη μάσκα και τη φήμη τους. Τόσο στον ίδιο τον κεντρικό πρωταγωνιστή όσο και στους χαρακτήρες που τον πλαισιώνουν, η δουλειά που έχει γίνει στην ανάπτυξη καθώς και στο δέσιμο του παίκτη με αυτούς, είναι το στοιχείο της διαφοροποίησης που κάνει ενδιαφέρουσα την ιστορία, η οποία όμως υποφέρει από σεναριακές τρύπες που επηρεάζουν τη συνοχή της. Αυτό κυρίως οφείλεται στο ότι το studio προσπάθησε να «χωρέσει» σε μια κεντρική ιστορία που τρέχει όσο περισσότερους γνωστούς χαρακτήρες από το σύμπαν του Batman μπορούσε, φτάνοντας στο τέλος να μην έχει το χρόνο να εξηγήσει βασικές λεπτομέρειες στη δομή του. Σε γενικές γραμμές η πρώτη σεζόν δεν απογοήτευσε αλλά ούτε μας έκανε να περιμένουμε με αγωνία τη δεύτερη. Είναι μια αξιόλογη ωστόσο προσπάθεια που κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα διασφαλίζοντας ότι θα περάσετε ευχάριστα μαζί του.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Telltale Games
Publisher : Telltale Games
Available for : PC, Xbox One, PS4, iOS, Android, PS3, Xbox 360, OS X
Release date : 2016-12-13