Sword Art Online: Hollow Realization Review

Sword Art Online: Hollow Realization Review

28 Νοεμβρίου 2016 09:57
Παν το πολύ τη φύσει πολέμιον.

Ως τέταρτο σε μια σειρά παιχνιδιών βασισμένα σε μια ήδη γνωστή και ανεπτυγμένη σειρά anime, οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις είναι το λιγότερο υψηλές. Μιλάμε για ένα action role playing παιχνίδι, το οποίο εάν και single player τείνει να μοιάζει πολύ με MMO. Το Sword Art Online: Hollow Realization μας φέρνει χρονολογικά μετά τα γεγονότα της anime σειράς με τους πολυαγαπημένους κεντρικούς ήρωες στην beta ενός νέου VRMMO (Virtual Reality Massively Multiplayer Online) παιχνιδιού ονομαζόμενο Sword Art: Origin το οποίο βασίζεται στους ίδιους servers με το Sword Art Online. Αυτή τη φορά σεναριακά τα πράγματα είναι απλούστερα και ο κίνδυνος θανάτου στο παιχνίδι, δεν επηρεάζει την πραγματική ζωή των ηρώων. Βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον με όνομα Ainground όπου γνωρίζουν ένα NPC το οποίο δεν είναι κωδικοποιημένο στο παιχνίδι. Μια νεαρή κοπέλα χωρίς όνομα γίνεται αφορμή να ψάξουν παραπάνω για αυτή με σκοπό να τη βοηθήσουν, και ανακαλύπτουν ότι είναι πολλά παραπάνω από όσα φαίνεται. Ο μη προφανής και άμεσος κίνδυνος δίνει την ευκαιρία στο σενάριο του παιχνιδιού να αποκτήσει πιο ελαφρύ τόνο και στους ήρωες να ευχαριστηθούν περισσότερο το παιχνίδι τους. Οι συνομιλίες μεταξύ των ηρώων είναι πλούσιες σε θεματολογία, χωρίς βέβαια τα θέματα να είναι πάντα σοβαρά, και η διάρκειά τους συνήθως αρκετά μεγάλη κουράζοντας εύκολα όσους δεν ενδιαφέρονται να διαβάσουν για όλα τα παρακλάδια του σεναρίου.

Καλώς ή κακώς, ακόμη και ο τρόπος παρουσίασης τους, με μια εικόνα του ήρωα που μιλά και ένα κείμενο, δεν βοηθά πολύ. Τα cut scenes όμως, όπου υπάρχουν, έχουν σημαντικό ρόλο για την πλοκή και είναι σαφώς πιο εύκολα στην παρακολούθηση. Η βασική ιστορία ακολουθεί ανοδική πορεία μεν, αλλά με αρκετά αργή ταχύτητα. Το γεγονός αυτό, έρχεται σε αντίθεση με την σεναριακή πορεία της σειράς anime που διακρίνεται για τον καταιγισμό των εξελίξεων της. Αλλά κρίνοντας και πιο απομονωμένα το παιχνίδι, η ιστορία είναι αρκετά αδύναμη και δεν μπορεί να σταθεί τόσο γερά, ώστε να μην την ταλαιπωρήσει ένας αργός ρυθμός εξελίξεων.

Το gameplay από την άλλη, όχι μόνο δεν ταλαιπωρεί, αλλά είναι ευχάριστο και απολαυστικό. Το γνωστό και εξαιρετικά απλοϊκό σύστημα της “επίθεσης του ενός κουμπιού κατά βάση” και άλλης μια πιο ιδιαίτερης επίθεσης, έχει δεθεί με διάφορα skills και δυνατότητες και έχει αποκτήσει μια περιπλοκότητα που δύσκολα συναντάς σε RPG παιχνίδια. Οι απλές επιθέσεις όσο διατηρούν ένα combo αυξάνουν το damage τους, η απόκρουση επίθεσης του εχθρού δίνει mana και τον ακινητοποιεί, το last hit σε συγκεκριμένη στιγμή δίνει παραπάνω damage. Όλα αυτά είναι μόνο η αρχή. Μαζί, υπάρχει μια ομάδα έως 4  A.I συμμάχων που μπορεί ο παίκτης να επιλέξει ανάμεσα σε ήρωες και NPC που γνωρίζει στην πόλη.

Μαζί με την ομάδα αυτή, εξασκείται η συνεργασία η επικοινωνία, και βοηθά ο ένας τον άλλο με την δυνατότητα εντολών, όπως για παράδειγμα της συγχρονισμένης επίθεσης ή του αιτήματος αναπλήρωσης ζωής. Έτσι, το combat ξεφεύγει από τον κλασσικό μονοδιάστατο χαρακτήρα του και αποκτά ενδιαφέρον, παρόλο που ακόμη και το spam ενός ή δυο κουμπιών συχνά θα γίνει προς λάθος κατεύθυνση, θα χαλάσει το combo και μαζί, το κέφι σου προς στιγμήν. Το ότι είναι πολύ εύκολο να χάσεις κάποιο hit με ενόχλησε αρκετά. Τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν όταν μπαίνουν στη μέση τα skills. Είναι πολλά και παρά πολύ ανεπτυγμένα, κάτι που δεν βρίσκεις πάντα σε τέτοιου είδους παιχνίδια.

Είναι πολύ δύσκολο όμως να ασχοληθείς. Όση υπομονή και ενδιαφέρον να έχει κανείς, υπάρχουν αρκετά κενά σε περιγραφές και διάφορες ασάφειες που μπερδεύουν. Βρήκα τον εαυτό μου να ξοδεύει μισάωρα στη διαδικασία αυτή καταλήγοντας πολλές φορές στο να βάλω κάτι στην τύχη. Μισή ώρα είναι πολύς χαμένος χρόνος..και στη ζυγαριά με ερώτημα για το εάν θα άξιζε περισσότερο κάτι απλούστερο και όxι τόσο ψαγμένο, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το gameplay όμως είναι αναμφισβήτητα χορταστικό. Με έναν πολύ μεγάλο αριθμό περιοχών και μια τεράστια ποικιλία εχθρών να αντιμετωπίσει κανείς, σίγουρα τα πράγματα γίνονται και πάλι ελκυστικά. Οι εχθροί είναι συνέχεια παντού, έτοιμοι να προσφέρουν XP και σε συνεργασία με το party η νίκη ενάντια σε εχθρούς με σχετικά μεγαλύτερο level είναι πιθανή. Τυχαία γίνονται και events σε κάθε περιοχή, του  τύπου «σκότωσε τόσους εχθρούς αυτού του είδους σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», κάτι που κρατά την κάθε περιοχή ζωντανή και δίνει κίνητρο για παραπάνω farming άρα και XP.

Μερικοί εχθροί μπορούν να αντιμετωπιστούν καμιά φορά και σε συνεργασία με άλλα AI parties αλλά η βοήθεια δεν είναι μεγάλη αφού το Artificial Intelligence, μόνο intelligence δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Συνήθως πεθαίνουν στα πρώτα λεπτά κάθε mini boss fight το οποίο είναι αρκετά δύσκολο οπότε συνήθως διαρκεί από 10 έως και 20 λεπτά, ανάλογα πάντα με την διαφορά level. Σε γενικό βαθμό το farming και τα διάφορα chests με αντικείμενα που ξεκλειδώνονται όταν καθαρίσει η περιοχή από εχθρούς, είναι ζωτικής σημασίας. Το πιθανό είναι να γυρίσετε σε περιοχές ξανά και ξανά μόνο και μόνο για να πάρετε παραπάνω XP πριν από κάποιο δύσκολο boss fight. Οι περιοχές είναι αρκετές και εάν και υπάρχει fast travel το παιχνίδι έχει περπάτημα κυρίως για να βρει κανείς τα quest. Η ασάφεια και η τραγελαφική καμιά φορά γενίκευση του τύπου “keep exploring” στη μέση ενός χάρτη με 3-4 διαφορετικές επιλογές διαδρομής, κόστιζε πολύ. Έψαχνα 45 λεπτά να βρω ένα quest για το οποίο ήξερα ότι βρίσκεται στα δυτικά. Έτοιμη να τα παρατήσω συνέχισα σε άλλες περιοχές απλά για να συνειδητοποιήσω ότι το «δυτικά» αναφέρονταν σε όλο το χάρτη και το quest ήταν αρκετές περιοχές πιο πέρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ενασχόληση σας με το παιχνίδι, θα είναι αναμφίβολα πολύωρη.

Οπτικά το παιχνίδι είναι όμορφο. Τα artwork των ηρώων στους διαλόγους είναι ευάρεστα, τα cut scenes θυμίζουν πολύ το anime και η ατμόσφαιρά τους με τη θεματολογία τους, έχουν συνοχή και η δυνατότητα να εξατομικεύσεις οπτικά τον χαρακτήρα σου δίνει αέρα οικειότητας. Βέβαια τα cut scenes και η φωνή παραμένουν ίδια, κάτι που με ενόχλησε αφού δεν ήμουν συνηθισμένη, αλλά σύντομα το αγνόησα. Το περιβάλλον της πόλης και κυρίως αυτό της εξοχής όμως, είναι κλασσικό παράδειγμα ενός action RPG μετρίας οπτικής ποιότητας. Τίποτα παραπάνω από γενικευμένες όμορφες περιοχές με διαφορετική γεωλογική παρουσίαση. Η μουσική είναι επίσης ευχάριστη και δίνει πνοή στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού.

Η προσπάθεια και σημασία που έχει δοθεί στην δημιουργία του παιχνιδιού είναι εμφανής. Η περιπλοκότητα των skills είναι ένα απλό παράδειγμα. Άλλο ένα στοιχείο είναι οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους. Για παράδειγμα κάνοντας κομπλιμέντο σε έναν συμπαίκτη μετά από κάποια κίνηση, είναι πιο πιθανό να την επαναλάβει αργότερα. Μιλώντας πολύ με κάποιους χαρακτήρες μπορείς να έρθεις κοντά τους και να αποκτήσετε μια πιο «ιδιαίτερη σχέση», και ένα σωρό ακόμη μικρολεπτομέρειες σχετικά με τις διαπροσωπικές σχέσεις και την επικοινωνία, με πολύπλοκες οδηγίες που δύσκολα κάποιος θα καθίσει να ασχοληθεί. Η προσπάθεια που καταβλήθηκε στην ανάπτυξη του παιχνιδιού στον τομέα του gameplay αλλά και των διάφορων συνομιλιών που πλαισιώνουν το σενάριο, είναι αναμφισβήτητη.

Σε επίπεδο όμως, που κατά τη γνώμη μου, χάνουν την συνεκτικότητα τους. Η ιστορία είναι φορτωμένη με συνομιλίες και quest ανάπτυξης σχέσεων χωρίς νόημα και η επαφή με το gameplay χάνεται αφού και το ίδιο σκορπίζει και γίνεται μονόχνοτο.  Ώρες ώρες η χλιαρή ιστορία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το gamelay. Και οι δύο αυτοί τομείς είναι φορτωμένοι με λεπτομέρειες χωρίς όμως να υπάρχουν τα κατάλληλα θεμέλια να τις αντέξουν. Πολλές φορές το απλούστερο και λιγότερο φορτωμένο, μπορεί με την συνοχή του να σταθεί καλύτερα, παρέχοντας ένα πολύ πιο ουσιώδες αποτέλεσμα. Το Sword Art Online: Hollow Realization δεν πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την σειρά των παιχνιδιών αφού κατά τη γνώμη μου ουσιαστικά και πέρα από ασήμαντες λεπτομέρειες δεν έχει υποστεί τρομερή βελτίωση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι λάτρεις του anime δεν θα ευχαριστηθούν. Εάν θα μπορούσα να το προτείνω σε κάποιους, είναι μονάχα αυτοί.

Ένα τελευταίο στοιχείο είναι το multiplayer. Για ένα παιχνίδι σαν αυτό, που από το σενάριο του δίνει εναύσματα να αποκτήσει στοιχεία MMO, ο χωρισμός multiplayer και single player είναι ένα μεγάλο μείον. Ακόμη και έτσι όμως, η εμπειρία του multiplayer που βίωσα  δεν μου άρεσε καθόλου. Περίμενα υπερβολικά πολλή ώρα για να βρει παίκτες να μπούμε μαζί να σκοτώσουμε bosses, αφού οι περισσότεροι έπαιζαν με παρέα. Η μόνη λύση για την βελτίωση της multiplayer εμπειρίας που έχω να προτείνω είναι να ασχοληθείτε μαζί με φίλους.

Συνοψίζοντας : Το Sword Art Online: Hollow Realization έχει πολλά πράγματα να καταπιαστεί και να ασχοληθεί κανείς, και ένα πολύ ευχάριστο combat να απολαύσει. Η βασική δομή και εσωτερική σχέση σεναρίου και gameplay όμως, είναι χαλαρή και χλιαρή. Υπάρχει μια ανούσια περιπλοκότητα στα λάθος σημεία την λάθος στιγμή που επιβεβαιώνει αποφατικά τον πανταχού παρών κανόνα «Μέτρον Άριστον».
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Aquria
Publisher : Bandai Namco Entertainment
Distributor : Bandai Namco Entertainment
Available for : PS4, PS Vita
Release date : 2016-11-08