Dragon Ball Xenoverse 2 Review

Dragon Ball Xenoverse 2 Review

08 Νοεμβρίου 2016 08:39
Νοσταλγία με άρωμα MMO

Το Dragon Ball αποτελεί μία από τις αγαπημένες anime σειρές, καθώς οι περισσότεροι από εμάς όχι μόνο μεγαλώσαμε με αυτή και όλες τις θεαματικές μάχες της, αλλά δεθήκαμε και συναισθηματικά μαζί της. Χρυσές αύρες, μυτερά χρυσά μαλλιά, δυνατές κραυγές θυμού, πολύχρωμες στολές και στο τέλος να κρύβεται ένας κακός που απειλούσε να καταστρέψει την Γη, ήταν η αιτία το ξυπνητήρι μου να "χτυπάει" αρκετά το νωρίς το πρωί του Σαββατοκύριακου για να δω με αγωνία το επόμενο επεισόδιο. Από μικρό παιδί ονειρευόμουν πόσο θα ήθελα να είχα την ευκαιρία να βρεθώ με τους αγαπημένους μου παιδικούς ήρωες από το εκρηκτικό σύμπαν του Akira Toriyama.

Αυτό, έγινε με διάφορα Dragon Ball παιχνίδια με τη μορφή fighting και όχι μόνο, όπως Budokai, Budokai Tenkaichi και πολλά ακόμη. Τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους η ομάδα ανάπτυξης Dimps με την κυκλοφορία του Dragon Ball Xenoverse αποφάσισε να μεταφέρει το πλούσιο σύμπαν του anime στις κονσόλες και εκτός του fighting τομέα, να προσθέσει αρκετά RPG στοιχεία. Μετά τα αρκετά παράπονα των θαυμαστών, η εταιρία επανέρχεται συνεχίζοντας κάτω από την εκδοτική ομπρέλα της Bandai Namco με το sequel που ακούει στο όνομα Dragon Ball Xenoverse 2. Μετά το Start Game στο κεντρικό μενού, το παιχνίδι με καλωσόρισε λέγοντας μου να δημιουργήσω το δικό μου χαρακτήρα. Εδώ υπάρχει πληθώρα επιλογών, τόσο στις φυλές οι οποίες χωρίζονται σε Majin, Namekian, Saiyan, Earthling και Frieza Race, όσο και από τα χαρακτηριστικά εμφάνισης, τα οποία είναι αρκετά για να σας κάνουν να αναρωτιέστε για ώρες αν κάνατε τη σωστή επιλογή και σας αρέσει το τελικό αποτέλεσμα. Φυσικά, μαζί με τη δημιουργία χαρακτήρα, σας δίνεται και η δυνατότητα επιλογής της φωνής του μέσα από αρκετά παραδείγματα για να διαλέξετε. Κάθε φυλή φέρει και μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, οι Saiyans έχουν λιγότερο health αλλά υψηλό attack power, ενώ η ζημιά που μπορείτε να προκαλέσετε στον αντίπαλο σας αυξάνεται αν η μπάρα του health σας βρίσκεται σε επικίνδυνα χαμηλό σημείο. Εκτός των εμφανισιακών χαρακτηριστικών, μπορείτε να ανεβάσετε levels στο χαρακτήρα σας και αν αναβαθμίσετε τις ικανότητες του μέσω attribute points ανάλογα με το playstyle σας. Το τωρινό μέγιστο level cap είναι στα 80.

Με το που ολοκλήρωσα τη δημιουργία του μαχητή μου, το παιχνίδι με μετέφερε στην κύρια πόλη του παιχνιδιού, την Conton City, η ανανεωμένη Toki Toki City του πρώτου κεφαλαίου. Η πόλη είναι σαφέστατα φρεσκαρισμένη και πιο άμεση χωρίς loading times σε σύγκριση με τον προκάτοχό του και σύμφωνα με την ίδια την ομάδα ανάπτυξης του παιχνιδιού, επτά φορές μεγαλύτερη. Μπορείτε να επισκεφθείτε όλες τις περιοχές της γρήγορα και εύκολα, ενώ μετά από ορισμένες αποστολές στο Story Mode, θα αποκτήσετε και την άδεια πτήσης, κάνοντας την μεταφορά σας στο σημείο που επιθυμείτε, ταχύτατη. Το αρνητικό είναι πως παρόλο που τα loading times είναι σχεδόν ανύπαρκτα στην Conton City, όταν το παιχνίδι χρειάστηκε να "φορτώσει" κάποια μάχη, εκεί, τα πράγματα δεν ήταν και τόσο ευχάριστα μιας και η καθυστέρηση ήταν αισθητή. Αυτό, ευτυχώς διορθώθηκε μέσα σε λίγες ημέρες, λόγω ενός patch που διέθεσε η εταιρία και πλέον τα loading times έχουν μειωθεί σημαντικά.

Τη μαγεία που κρύβει η Conton City μπορείτε να τη δείτε και offline, αλλά και online. Το Dragon Ball Xenoverse είναι ουσιαστικά μία MMO εμπειρία με πληθώρα RPG στοιχείων. Στο Online μπορείτε να συναναστρέφεστε με άλλους παίκτες, να επικοινωνείτε με chat, αλλά και με διάφορα emoticons. Εκτός αυτού, θα μπορείτε να πηγαίνετε παρέα σε ομαδικά quests, ή όπως τα ονομάζει το παιχνίδι Parallel Quests, να μάχεστε μεταξύ σας και πολλά ακόμη, κάνοντας την ενασχόληση ακόμα πιο πλούσια και διασκεδαστική. Οι servers είναι δημιουργημένοι για να φιλοξενούν στην πόλη μέχρι και 300 άτομα. Ακόμη, υπάρχουν καταστήματα τα οποία πουλάνε ρούχα και διάφορα αξεσουάρ για το χαρακτήρα σας. Κάθε αντικείμενο φέρει και συγκεκριμένα stats τα οποία θα πρέπει να τσεκάρετε πριν αγοράσετε.

Εσείς με το χαρακτήρα σας έχετε αναλάβει την περιπολία του χρόνου, δηλαδή, καθήκον σας είναι να σιγουρέψετε πως η ιστορία στο χρόνο κυλά ομαλά και χωρίς παρεμβολές και όλα προχωρούν ειρηνικά. Βέβαια, αυτό αλλάζει, καθώς τα σχέδια των εχθρών σας εμποδίζουν την ειρήνη να συνεχιστεί και εσείς θα πρέπει να τους αποτρέψετε. Το story mode και τα cutscenes του, παρόλο που η ομάδα ανάπτυξης του παιχνιδιού τα έχει χειριστεί με αρκετή "αγάπη" παραμένοντας πιστή τόσο στο παλιό anime, όσο και στο καινούριο Dragon Ball Super, θεωρώ πως θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Μερικές φορές το μόνο που θα κάνετε είναι να χρειαστεί να πολεμήσετε έναν "Χ" εχθρό και μετά την όλη μάχη θα ακολουθήσει ένας διάλογος 10 δευτερολέπτων. Από την άλλη, θα υπάρξουν φορές τις οποίες μετά τη μάχη θα ακολουθήσει ένα αρκετά "έντονο" και συναισθηματικό cutscene, ξυπνώντας την αγάπη τόσο των παλιών, όσο και των νέων παικτών για την σειρά μέσα από λίγα δευτερόλεπτα νοσταλγίας.

Το gameplay κατ' εμέ είναι ίσως από τα σημαντικότερα και πιο ευχάριστα σημεία που φέρει το παιχνίδι. Όπως ο προκάτοχός του, το Xenoverse 2 χρησιμοποιεί για μία ακόμη φορά 3D πίστες αρκετών ψηφιακών τετραγωνικών μέτρων. Στην οθόνη υπάρχουν οι μπάρες των health, KI, το οποίο χρησιμοποιείται για την εκτέλεση super τεχνικών και τέλος, το stamina που χρησιμοποιείται για την αποφυγή χτυπημάτων. Ομολογώ πως οι τεχνικές έχουν δεχθεί την πρέπουσα προσοχή, ενώ καθώς προχωράτε στην ιστορία, θα ξεκλειδώσετε αρκετές από αυτές και από διάφορους χαρακτήρες "κλειδιά", είτε καλούς, είτε κακούς. Φυσικά, δε θα μπορούσα να μην αναφέρω και τις διάφορες μεταμορφώσεις. Έχουμε τις κλασικές Super Saiyan δυνάμεις, ενώ δε λείπουν και οι νέες και δυνατότερες God μορφές των πρωταγωνιστών, ή αλλιώς Super Saiyan Blue. Σχεδόν κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του "power up" επίπεδο. Για να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε μεταμόρφωση, θα πρέπει να έχετε συμπληρώσει αρκετό ποσοστό ενέργειας στην KI μπάρα.

Η απόκτηση των προαναφερθεισών τεχνικών οι οποίες είναι και προαιρετικές γίνεται μέσω των Instructors. Δηλαδή, μέσα στην Conton City θα βρείτε αρκετούς σημαντικούς χαρακτήρες του σύμπαντος του Dragon Ball και κάθε ένας από αυτούς θα σας αναλάβει ως "μαθητή" και θα σας διδάξει τις τεχνικές του μέσα από τέσσερα μαθήματα. Παραδείγματος χάριν, ο Vegeta θα σας μάθει το galick gun και Final Flash, ο Cell το perfect kamehameha και ούτω καθεξής. Για να ξεκλειδώσετε περισσότερους δασκάλους θα πρέπει να προχωρήσετε στην ιστορία και να φέρετε εις πέρας διάφορες αποστολές. Μετά από λίγο, το όλο pattern αρχίζει να κουράζει παρόλο που το παιχνίδι δεν σε αναγκάζει να προβείς στην εκμάθησή τους. Πληθώρα τεχνικών μπορούν να αγοραστούν και από ένα κατάστημα μέσα στην πόλη.

Εκτός του story mode διαθέσιμα υπάρχουν και τα παραδοσιακά Free Battle, Local Battle και Training στα οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση και offline. Στο πρώτο, μάχεστε ενάντια της AΙ του υπολογιστή, στο δεύτερο μπορείτε να αναμετρηθείτε ενάντια σε ένα φίλο σας και στο τρίτο μπορείτε να ακονίσετε τις ικανότητές σας και να δημιουργήσετε νέα combos. Παράλληλα, στο Online μπορείτε να παλέψετε ενάντια με άλλους παίκτες σε ranked matches κλπ. Το ρόστερ των μαχητών θεωρώ πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να απογοητεύσει, διότι έχουμε χαρακτήρες από όλα τα κομμάτια της ιστορίας, σε διάφορες μορφές τους.

Το αρνητικό είναι πως κάποιους από τους μαχητές μπορείτε να τους αποκτήσετε ολοκληρώνοντας συγκεκριμένες διαδικασίες. Για παράδειγμα, για να ξεκλειδώσετε τον Super Vegito θα πρέπει να ολοκληρώσετε το Parallel Quest 81 με Ultimate Finish. Μέγα λάθος κατά την άποψή μου και κάτι το οποίο ομολογώ πως με εκνεύρισε αρκετά, διότι όποιος θελήσει να ολοκληρώσει το ρόστερ των μαχητών θα πρέπει να ξοδέψει αρκετές ώρες, μόνο και μόνο για να έχει στη διάθεσή του όλους τους χαρακτήρες. Με λίγα λόγια, έχουμε ένα ανούσιο farming. Επιπλέον, όσοι τρέφετε την ίδια αγάπη με εμένα για τον Black Goku, ο μόνος τρόπος για να τον προσθέσετε στην συλλογή σας θα είναι εφόσον είχατε προπαραγγείλει την Day One έκδοση του παιχνιδιού. Αυτό, βέβαια, δεν θα ισχύει σε λίγο καιρό, διότι μάλλον η Dimps απλά θα τον προσθέσει ως επιπλέον DLC.

Και μιας που ανέφερα για farming να αναφέρω πως μέσα στην Conton City θα συναντήσετε 5 time rifts. Σε αυτά, θα μπορείτε να επισκεφθείτε διάφορα μέρη έτσι ώστε να αναλάβετε ορισμένα επιπλέον προαιρετικά quests. Επί παραδείγματι, μπορείτε να επισκεφθείτε το σπίτι του Ηρακλή, ή αλλιώς Mr. Satan, έτσι ώστε να γίνετε σωματοφύλακάς του, το οποίο για να το καταφέρετε θα πρέπει να ολοκληρώσετε ορισμένες διαδικασίες. Ακόμη, μπορείτε να μεταφερθείτε στο Capsule Corporation όπου ο Vegeta θα σας πολεμήσει για να δει αν είστε άξιος μαχητής. Όταν ολοκληρώσετε ένα σύνολο αποστολών θα λάβετε και μία ειδική αμοιβή. Ενδεικτικά, ο Vegeta σάς μαθαίνει τις Super Saiyan μεταμορφώσεις. Αρχικά, δεν σας κρύβω πως περνούσα ευχάριστα φέρνοντας εις πέρας κάποιες από τις αποστολές, αλλά αυτό άλλαξε πολύ σύντομα, καθώς εκτός των ψηφιακών αμοιβών, τα παραπάνω δεν προσφέρουν κάτι περισσότερο εκτός από το να προσθέτουν ώρες στο ρολόι του παιχνιδιού και να προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν τo RPG ύφος του.

Όσο αφορά την πρόκληση, τις πρώτες ώρες δε θα δυσκολευτείτε. Βέβαια, όσο προχωράτε στο παιχνίδι και ανεβάζετε τα level του χαρακτήρα σας, η δυσκολία θα αρχίζει αυξάνεται κλιμακωτά. Μόλις φτάσετε σε ένα επίπεδο, οι αποστολές τόσο στο Story Mode, όσο και οι προαιρετικές θα αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα δύσκολες. Από εκεί και πέρα, το μόνο που έχετε να κάνετε εκτός από το να είστε προσεκτικοί, είναι να χρησιμοποιήσετε τα αντικείμενα αναπλήρωσης ζωής και ενέργειας. Αυτά, θα τα αποκτήσετε ολοκληρώνοντας διάφορες αποστολές, όμως, μπορείτε και να τα αγοράσετε μέσω ενός καταστήματος στην πόλη του παιχνιδιού.

Τέλος, έχουμε τον οπτικοακουστικό τομέα. Εδώ, δεν μπορώ να πω πως απογοητεύτηκα. Πανέμορφα 3D γραφικά, 1080p ανάλυση και 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο προσφέρουν μία ομαλή εμπειρία. Η χρωματική παλέτα παραμένει πλούσια αναδεικνύοντας τη σχεδιαστική ομορφιά των χαρακτήρων, όπως επίσης και από τα ίδια τα περιβάλλοντα. Τον τομέα της μουσικής από την άλλη, το βρήκα μέτριο. Ενώ υπήρχαν φορές σε κρίσιμες μάχες όπου η μουσική "έντυνε" σωστά την ατμόσφαιρα με εκρηκτικές νότες, υπάρχουν και φορές που απλά τα περισσότερα κομμάτια θα περάσουν απαρατήρητα. Στα του τεχνικού τομέα αντιμετώπισα κάποια μικρά frame drops, τα οποία σας εγγυώμαι πως θα περάσουν απαρατήρητα και δεν πρόκειται να σας ενοχλήσουν. Το μόνο μου σημαντικό παράπονο είναι η κάμερα του παιχνιδιού σε κλειστά σημεία, όπου φαίνεται πως απλά δεν μπορεί να ακολουθήσει τη ροή της μάχης. Ακόμη, ευχάριστο αποτελεί το γεγονός πως οι λάτρεις του english subbed θα μπορέσουν να ευχαριστηθούν τον τίτλο και στα Ιαπωνικά με αγγλικούς υπότιτλους, ενώ διαθέσιμο υπάρχει και english dubbed.

Συνοψίζοντας : Το Dragon Ball Xenoverse 2 προσφέρει μία καλή εμπειρία η οποία θεωρώ πως θέλει ακόμη αρκετή δουλειά και οργάνωση. Εκτός του φανταστικού τομέα της μάχης, ο μέτριος χειρισμός της ιστορίας σε συνδυασμό με τα τρομερά επαναλαμβανόμενα quests και το ανούσιο "φαρμάρισμα" ώστε να ξεκλειδώσεις τους μαχητές κόβει πόντους και προσθέτει υπερβολική κούραση στην όλη εμπειρία. Θετικό σημείο αναφοράς είναι και ο τεχνικός τομέας με 1080p ανάλυση και ομαλά 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Με λίγα λόγια, όσοι δεν κρατιέστε να εισέλθετε για ακόμη μία φορά στο σύμπαν του Dragon Ball, θεωρώ πως το ανταγωνιστικό επίπεδο που προσφέρει ο τίτλος είναι αρκετό για να σας κρατήσει στο παιχνίδι, εφόσον μπορείτε να αποδεχτείτε όλα τα παραπάνω. Οι υπόλοιποι, καλύτερα να περιμένετε για κάποια μελλοντική πτώση τιμής.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : DIMPS
Publisher : BANDAI NAMCO Entertainment
Distributor : BANDAI NAMCO Entertainment
Available for : Xbox One, PC, PS4
Release date : 2016-10-28