Dark Souls III: Ashes of Ariandel Review

Dark Souls III: Ashes of Ariandel Review

28 Οκτωβρίου 2016 09:50
Στα σκοτεινά παγωμένα σοκάκια του μυαλού του Miyazaki

Όταν έχεις ήδη παλέψει με νύχια και με δόντια προσπαθώντας να ξυπνήσεις από έναν εφιάλτη και το μόνο που καταφέρνεις είναι να βυθιστείς ακόμη περισσότερο σε αυτόν, τότε το κύριο συναίσθημα που σε "πνίγει" δεν είναι μόνο ο φόβος, αλλά η αγωνία. Η αγωνία όχι απλά για να επιβιώσεις, αλλά η αγωνία για να δεις τι επιπλέον κρύβεται μέσα σε αυτόν. Από εκεί και πέρα το μυαλό αποβάλλει το φόβο και λειτουργεί με κινητήρια δύναμη την περιέργεια. Την περιέργεια να ανακαλύψει περισσότερα, χωρίς να σταματά να κάνει ερωτήσεις και την ίδια στιγμή να ζητά απαντήσεις. Αυτά είναι λίγα από τα όσα ένιωσα κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μου με το νέο και πρώτο DLC του Dark Souls III, με τίτλο «Ashes of Ariandel». Με το κύριο παιχνίδι να βρίσκεται στην αγορά των καταστημάτων από τον περασμένο Απρίλιο, η FromSoftware με το νέο της επιπρόσθετο περιεχόμενο μας δίνει ακόμη μία γεύση, ή καλύτερα, ένα ταξίδι στα σκοτεινά σοκάκια του μυαλού του Hidetaka Miyazaki.

Πριν ξεκινήσουμε, θα σας πω με λίγα λόγια πως να εισέλθετε στον εχθρικό κόσμο του νέου DLC. Τα level, ή τα playthroughs του χαρακτήρα σας δεν έχουν καμία σημασία. Το μόνο που πρέπει να κάνετε μετά την αγορά του νέου περιεχομένου, είναι να πορευθείτε προς το Cathedral of the Deep και συγκεκριμένα στο Cleansing Chapel. Από εκεί, δίπλα στο bonfire θα δείτε ένα άνθρωπο να προσκυνά και να μονολογεί. Μιλήστε του και στο τέλος του διαλόγου και εφόσον δεχθείτε την πρότασή του θα μεταφερθείτε στη νέα περιοχή.

Ένα αποπνικτικό «λευκό» σκοτάδι γεμάτο μίσος και παράνοια. Αυτές είναι οι πρώτες λέξεις μου έρχονται στο μυαλό σχετικά με το νέο κόσμο του παιχνιδιού. Κρύο, παγωνιά, εχθρικά βλέμματα να παρακολουθούν την κάθε μου κίνηση. Σε κάθε μου βήμα, η καρδιά μου να χτυπά όλο και δυνατότερα για το μονοπάτι που έπαιρνα και το τι θα μου εμφάνιζε στο τέλος. Κραυγές λύκων σε συνδυασμό με το ουρλιαχτό του ανέμου να πνίγουν την ατμόσφαιρα μεταμορφώνοντάς τη σε μία ψυχρή ζωντανή κόλαση. Αυτός είναι ο νέος και -επιτρέψτε μου- σάπιος κόσμος του DLC. Χιονισμένα τοπία μαζί με νέους και άκρως επικίνδυνους εχθρούς και ετοιμόρροπα κτίρια γεμίζουν το περιβάλλον και το μεταμορφώνουν στο Painted World of Ariandel. Το όλο αλλαγμένο σκηνικό μου θύμισε σε αρκετά μεγάλο βαθμό το Painted World of Ariamis, την προαιρετική περιοχή του πρώτου Dark Souls.

Επιπλέον, σε αυτόν τον κόσμο σας περιμένουν και δύο νέα bosses, εκ των οποίων το ένα από αυτά είναι προαιρετικό, αλλά πιστέψτε με, η όλη αναμέτρηση αξίζει και με το παραπάνω. Τώρα, για ακόμη μία φορά θεωρώ πως η εταιρία έκανε φανταστική δουλειά τόσο στους εχθρούς, όσο και στο σχεδιασμό των νέων bosses. Και οι δύο μάχες σου δίνουν το κλασικό Souls συναίσθημα, πως η μάχη είναι πέρα από τις δυνάμεις σου και η ανταμοιβή της νίκης είναι όπως γνωρίζετε κάτι που δεν περιγράφεται με λόγια. Όσοι αναρωτιέστε για τη δυσκολία, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Ορισμένοι από τους νέους εχθρούς είναι άκρως επικίνδυνοι αν δεν αντιμετωπιστούν με προσοχή, ενώ σαν σύνολο η εμπειρία δεν πρόκειται να απογοητεύσει όσους ζητούν μια πρόκληση.

Τώρα, όσον αφορά τη διάρκειά του, εμένα προσωπικά που λατρέυω να παρατηρώ και να "ξεψαχνίζω" σχεδόν τα πάντα μου πήρε γύρω στις 8 ώρες. Βέβαια, στον παραπάνω αριθμό υπολογίστε και τα αρκετά retries μου στις αναμεντρήσεις με τα boss. Σίγουρα, αν δεν έψαχνα οτιδήποτε υπήρχε γύρω μου οι ώρες θα ήταν σαφέστατα λιγότερες.

Όπως έχω πει και στο παρελθόν, όσοι έχουν καταθέσει «ψυχή τε και σώματι» στα παιχνίδια της FromSoftware γνωρίζουν πως τα δημιουργήματά της φημίζονται για το lore-hunting κομμάτι τους και έτσι, με βάση αυτό, ο παίκτης για να πάρει μία ιδέα σχετικά με την ιστορία του, θα πρέπει να δώσει τρομερή σημασία στα σκηνικά και τα περιβάλλοντα, εξετάζοντας κάθε σημείο και περιοχή, κοιτώντας προσεκτικά το κάθε αντικείμενο και τέλος, να δώσει βάση στους μονολόγους των NPCs, των Bosses κλπ. Όπως και στο αρχικό παιχνίδι, αυτή η τεχνική συνεχίζει να εφαρμόζεται με ευλάβεια και στο Ashes of Ariandel.

Φυσικά, το εν λόγω DLC φέρνει μαζί του και μπόλικο νέο περιεχόμενο για να εμπλουτίσετε το inventory σας. Έτσι, έχουμε πληθώρα από νέα όπλα και ξόρκια που θα καλύψουν όλες τις κατηγορίες των παικτών, μαζί με νέες και όμορφες πανοπλίες για να ντύσετε τον ψηφιακό σας χαρακτήρα. Τώρα, έρχεται ίσως ένα από τα σημαντικότερα πράγματα για το PvP κομμάτι του παιχνιδιού. Το Ashes of Ariandel φέρνει μαζί του το Hollow Arena, μία αρένα αποκλειστικά για PvP (Player vs Player) στην οποία θα αποκτήσετε πρόσβαση μετά τη νίκη ενάντια στο προαιρετικό boss που ανέφερα πιο πάνω. Σε αυτή, θα μπορείτε να αναμετρηθείτε ενάντια σε άλλους παίκτες, είτε σε Duel, είτε σε 2, 4, 6 Player Brawl, 2 vs 2, 3 vs 3 κτλπ. Η χρήση των Estus Flasks είναι περιορισμένη, ή σε μερικά modes μέχρι και απαγορευμένη. Εδώ μπορείτε να παίξετε και με φίλους σας, καθώς η δυνατότητα co-op βρίσκεται διαθέσιμη.

Στη συνέχεια έρχεται κατά τη γνώμη μου ο αριστουργηματικός τομέας της μουσικής. Δεν ξέρω πως γίνεται κάθε φορά αυτό. Ειλικρινά "προσκυνώ" στο ταλέντο της εταιρίας για την δημιουργικότητα πάνω στο κομμάτι της μουσικής. Χάρις αυτή, ο ρυθμός της μάχης γίνεται ακόμη πιο έντονος, κάνοντάς σε να αισθάνεσαι πως παλεύεις με μία θεότητα και όχι απλά με ένα ακόμη συνηθισμένο εχθρό. Επιβλητικά κομμάτια γεμάτα "μαύρες" νότες συνοδεύουν και τις δύο μάχες των νέων και ταυτόχρονα εντυπωσιακών boss.

Συνοψίζοντας : Το Ashes of Ariandel αποτελεί μία πολύ καλή προσθήκη που θα καλύψει τόσο τους PvE παίκτες που απλά θέλουν ένα ακόμη ταξίδι στον εφιαλτικό κόσμο του παιχνιδιού παρουσιάζοντας τους νέους εχθρούς και τα περιβάλλοντα, όπως επίσης και τους PvP, ελέω των νέων όπλων και της νέας Hollow Arena. Τώρα, κατ'εμέ, θεωρώ πως λείπει αυτό το κάτι παραπάνω για να ολοκληρωθεί η εμπειρία. Δηλαδή, ενώ το DLC προσφέρει μία ωραία και ολοκληρωμένη περιπέτεια, δεν έχει αυτή την σπίθα ή καλύτερα το ρομαντισμό που έφεραν τα προηγούμενα DLC των υπολοίπων παιχνιδιών, όπως το Artorias του πρώτου κεφαλαίου, ή μέχρι και το The Old Hunters DLC από το Bloodborne που είναι του ίδιου δημιουργού. Σίγουρα, σε κανένα βαθμό δεν απογοητεύει, αλλά δεν θεωρώ πως όποιος παραμελήσει προς το παρόν το ταξίδι στο Painted World of Ariandel και το αφήσει για αργότερα θα έχει μια "φτωχότερη" εμπειρία στον κόσμο του Dark Souls III.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : FromSoftware
Publisher : BANDAI NAMCO Entertainment
Distributor : BANDAI NAMCO Entertainment
Available for : PC, Xbox One, PS4
Release date : 2016-10-25