Hyper Light Drifter Review

Hyper Light Drifter Review

12 Αυγούστου 2016 09:53
Η συμφωνία των pixels

Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω κάτι και ας μην έχω πει ακόμη λέξη για το παιχνίδι. Μακάρι να βλέπαμε συχνότερα τέτοιου είδους τίτλους. Τίτλους με ψυχή, με προσωπικότητα, που σε βυθίζουν στον κόσμο τους και σου προσφέρουν εμπειρίες. Τίτλοι που δεν είναι απλά ακόμη ένα copy-paste. Τίτλους σαν το Hyper Light Drifter. Αν και δεν είναι για όλους, οφείλουμε να παραδεχτούμε τη μοναδικότητα, την πρόκληση και τον «old-school» αέρα που αποπνέει.

Το Hyper Light Drifter είναι δημιούργημα της Heart Machine. Είναι ένας 2D action role-playing τίτλος με 16-bit αισθητική, που συνδυάζει την πρόκληση με την εξερεύνηση. Το παιχνίδι είχε αρχικά ζητήσει τη χρηματοδότησή του από το Kickstarter για να κυκλοφορήσει για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με στόχο το ποσό των $27.000. Τελειώνοντας όμως η χρηματοδότησή του, το ποσό που είχε συμπληρωθεί ανερχόταν στα $600.000 και αυτό βοήθησε το studio να προσλάβει περισσότερους υπαλλήλους για να επεκτείνουν την κυκλοφορία του παιχνιδιού και στις κονσόλες. Έτσι, το παιχνίδι κυκλοφόρησε αρχικά τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ στις 26 Ιουλίου έγινε διαθέσιμο στα PlayStation 4 και Xbox One, με τις εκδόσεις των PS Vita και Wii U να ακολουθούν στο μέλλον.

Η ιστορία του Hyper Light Drifter έχει αρκετό ενδιαφέρον, μιας και έμμεσα παρουσιάζει την ζωή του δημιουργού του Alex Preston. O Preston γεννήθηκε με συγγενή καρδιοπάθεια και σε όλη τη ζωή του αναγκάστηκε να νοσηλεύεται και να ασχολείται σχετικά με το πεπτικό και ανοσοποιητικό του σύστημα, καθώς και με ζητήματα που σχετίζονταν με αυτόν τον όρο. Και κολλέγιο, ο Preston χρησιμοποίησε τα μέσα της ζωγραφικής και του κινηματογράφου για να αποτυπώσει την εμπειρία του με τα προβλήματα υγείας και το σχεδόν θάνατό του σε τέχνη.

Έτσι, ο Preston οραματίστηκε το Hyper Light Drifter. Ένα παιχνίδι ως μέσο “για να πει μια ιστορία με την οποία ταυτίζεται μαζί της, εκφράζοντας κάτι προσωπικό σε ένα ευρύτερο κοινό και να συνδεθεί περισσότερο με τη διέξοδο για τα πολλά συναισθήματα που ανακύπτουν γύρω από θέματα που αλλάζουν τη ζωή”. Περαιτέρω, είχε ποθήσει να αναπτύξει ένα παιχνίδι που συνδύαζε τα καλύτερα στοιχεία των The Legend of Zelda: A Link To The Past και Diablo, που θα διαθέτει τον κόσμο εξερεύνησης και μάχης που απαιτούν αρκετή στρατηγική από τον παίκτη, ανάλογα με τους εχθρούς που αντιμετωπίζει. Μετά από αρκετά χρόνια σαν animator, ένιωσε ότι μπορούσε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα το 2013. Έτσι, το παιχνίδι με θέμα έναν πρωταγωνιστή που πάσχει από μια ανίατη αρρώστια έγινε πραγματικότητα, εννοείται ως μια αλληγορία για τη δική του υγεία.

Ξεκινάμε την περιπέτειά μας ελέγχοντας τον Drifter, τον πρωταγωνιστή του παιχνιδιού, ο οποίος έχει πρόσβαση στην τεχνολογία που έχει ξεχαστεί από τους κατοίκους του κόσμου του παιχνιδιού και πάσχει από μια απροσδιόριστη ασθένεια. Ο Alex Preston δήλωσε επίσης, πως το παιχνίδι είναι εμπνευσμένο και από το δημιούργημα του Studio Ghbli, Castle in the Sky αλλά και το Nausicaä of the Valley of the Wind, τα οποία αποτελούν πηγή έμπνευσης για εκείνον. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως στον τίτλο δεν υπάρχουν διάλογοι, παρά μερικές εικόνες που μας δείχνουν οι διάφοροι NPCs που βρίσκονται διάσπαρτοι στον κόσμο του παιχνιδιού, ώστε να μας δώσουν μία υποτυπώδη ιδέα για την ιστορία. Αυτό είναι και το κυριότερο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού.

Μιλάει κατευθείαν στη ψυχή του παίκτη και ας είναι ανύπαρκτοι οι διάλογοι και τα εκάστοτε λόγια. Ο Drifter είναι αρχικά εξοπλισμένος με ένα ενεργειακό σπαθί, και κατά την πρόοδό μας στο παιχνίδι αποκτιούνται διαφορά όπλα. Τα όπλα, τα οποία μπορούν να αναβαθμιστούν χρησιμοποιώντας διάφορες πηγές ενέργειας και μπαταρίες που βρίσκονται διάσπαρτες στον κόσμο του παιχνιδιού, έχουν αρκετή ποικιλία αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να τα αποκτήσετε.

Εκτός από δύο-τρία που τα αποκτάμε με την πρόοδο της ιστορίας, τα υπόλοιπα είναι καλά κρυμμένα ή απαιτούν να βρούμε τα μυστικά κλειδιά και να κλειδώσουμε την εκάστοτε πόρτα στην οποία αυτά βρίσκονται. Το παιχνίδι ποντάρει αρκετά στον τομέα της εξερεύνησης μιας και υπάρχουν εκατοντάδες μυστικά περάσματα και πόρτες που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Στον τομέα αυτό το δημιούργημα του Preston διαπρέπει, μιας και για τους κυνηγούς trophies θα περάσουν αρκετές ώρες μέχρι να ανακαλύψουν τα πάντα.

Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να νικήσετε τα τέσσερα βασικά Bosses στις ισάριθμες περιοχές, έτσι ώστε να ανοίξει η κεντρική πύλη της πόλης που θα σας οδηγήσει στο τελικό Boss του τίτλου. Η πρόκληση που προσφέρουν τα αφεντικά είναι αρκετά μεγάλη, μιας και διαθέτουν μεγάλη ποικιλία επιθέσεων. Τα αντανακλαστικά μας πρέπει να δουλεύουν υπερωρίες και να εξετάσουμε πρώτα όλες αυτές τις επιθέσεις, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε νικητές από τη μάχη. Επίσης, κάθε περιοχή περιέχει νέους εχθρούς και προκλήσεις συμβάλλοντας και με αυτό θετικά στο όλο σύνολο, σε συνδυασμό με την μουσική επένδυση από τον Disasterpeace που ταιριάζει γάντι με το ύφος του παιχνιδιού. Ο τίτλος προσφέρει και τοπικό co-op δύο παικτών, για αυτούς που τους αρέσει να παίζουν με παρέα, αν και το παιχνίδι είναι κυρίως μια μοναχική εμπειρία.

Συνοψίζοντας : Το Hyper Light Drifter είναι όσα θα έπρεπε να έχει ένας τέτοιος τίτλος. Συνδυάζει αρμονικά τις melee επιθέσεις με τα όπλα και τις αποφυγές, βάζοντας τις ικανότητές μας να δουλέψουν στο κόκκινο. Φαίνεται old-school αλλά παράλληλα δείχνει τόσο φρέσκο. Με μία ιστορία που πηγάζει μέσα από την ίδια τη ζωή και με αρκετά χαμηλή τιμή, είναι ένας τίτλος που αν και δεν είναι για όλους, απαιτεί τουλάχιστον τον σεβασμό μας. Για μένα, άλλη μια εμπειρία και όχι απλά ακόμη ένα παιχνίδι!
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Heart Machine
Publisher : Heart Machine
Available for : PC, OS X, PS4, Xbox One
Release date : 2016-08-26